МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - тема 3

• 129 390
  • 770
  •   1
Отговори
# 555
Момичета ще помагате ли ? Blush
Мъжко даде мат'риал и ще препиша какво пише. Мислите ли, че е много зле и може ли да ме насочите към какъв лекар да се обърнем Embarassed

Физико-химични данни
Въздържание: 4 дни
Получена чрез маструбация
обем 4.0 ml (>=2ml)
втечняване - пълно
изглед - нормален
Вискозитет - 0 нормален
pH 7.5 (>=7.2)
разреждане 1:0
аглутинати липсват
цвят - слонова кост - нормален
мирис - нормален
Температура 37 С

Анализ на концентрация и подвижност
прогресивност
статични            246 - 38.8%
непрогресивни  104 - 16.4%
прогресивни      284 - 44.8%

скорост
бързи        261 -41.2%
средни      76   -12.0%
бавни        51   -8.0%
статични   246 -38.8%

Концентрация
милиони в 1 мл.                  102.2
милиони в целия еякулат  408.8

W.H.O
type A  76   - 12.0%
type B  208 - 32.8%
type C  104 - 16.4%
type D  246 - 38.8%
                              a>= 25%
                              a+b>=50%

Avarage values of different parameters

average        Unit             
curvilines velocity        скорост                  VCL         43.2              µm/s
straight-line velocity                                  VSL         19.0              µm/s
Average path velocity                                VAP         28.8              µm/s
Round cells                  кръгли клетки                      6.9                mill/mL
                                                                                                     (< 5 mill/mL)

КОМЕНТАР лека Asthenozoospermia

# 556
rendence,  в никакъв случай не е много зле, даже хич думата "зле" не ви подхожда  Wink. Къде сте правили спермограмата? В България май си е задължително да я направите в клиника по стерилитет. Занижена ви е леко подвижността, но имай предвид, че по новите стандарти сте в норма (група А+Б > 40%).
Ако не сте я правили в клиника по стерилитет, я повторете там и може да пуснете и морфология по Крюгер. Може да се консултирате със специалист за занижената (може би) подвижност (д-р Милен Кацаров е светилото в България). Не знам отколко време опитвате, но не ми изглежда проблема да ви е в спермограмата, но все пак това е мое лично мнение. Успех  Hug

# 557
rendence , подкрепям. Даже според мен спермограмата ви е много добра. Убедена съм, че проблемът ви не е в мъжкия фактор (ако въобще има проблем, разбира се). Вярно е, че имате лека астенозооспермия, т.е. леееко отклонение в подвижността, но според мен при тези многобройни милиони, с които разполагате  Shocked, тя просто не би могла да е фатална.  Simple Smile
Всичко това с уговорката, че наистина трябва спермограмата да е в клиника по стерилитет.

# 558
Благодаря ви.
Правена е в Щерев. Не опитваме от много време, но и при двамата има леки изменения, от които " се вижда, че нещата не са наред, но не може да се кажа кое точно не е наред и да се даде диагноза"- така казват и АГ и ендокринолог, така че за сега се борим и ще се надяваме да си станат нещата от самосебе си

# 559
здравейте може ли да ме посъветвате дали тези резултати са добри Rolling Eyes ,мерси предварително

въздържание: 3 дни

обем: 3 мл.      >2 мл.

pH: 8               >7.2-8.0

втечняване: 35 мин.     

вискозитет: нормален

спермална концентрация: 39 млн./мл.         

брои сперматозоиди в еякулата: 117 млн.

подвижност:
бързо прогресивно подвижни: 40%
бавно прогресивно подвижни: 8%
с ненормални движения: 15%
неподвижни: 37%

морфология:
нормални по форма: 62%
абнормна форма на главата: 22%
абнормна форма на опашката: 10%
клетки от спермогенезата: Lks 3%

виталитет (% живи):
живи: 87%
мъртви: 13%

# 560
MXM, спермограмата в клиника по стерилитет ли е правена? Виждам, че морфологията не е по Крюгер, но иначе другите параметри са добре. Бройката е в норми (над 15-20 млн/мл), подвижността също е добра (според новите норми бързо и бавно прогресивните трябва да са над 40%, по старите над 50%). Ако спермогармата е правена в клиника по стерилитет, не виждам нищо тревожно в нея. Най-добре лекар да си каже мнението за подвижността, но тя е в норма или много близко до нормите (ако използват старите) и совен това процента на бързо подвижните е много висок (40%, норма над 25%). Успех!

# 561
ами спермограмата е правена в ВМИ Пловдив,не е по Крюгер.

# 562
MXM, не знам за ВМИ Пловдив, те би трябвало да учат студенти как се изследват спермограми, би трябвало да знаят как се прави  Grinning. Ако някой има конкретни наблюдения за тях да се включи. Морофологията не е по Крюгер, но е в нормите по СЗО стандарта. Личното ми мнение (с уговорката, че не съм лекар, а самоук-любител) е че е добре. Но крайните изводи за вас като двойка (ако опитвате) трябва да ги правят лекари. Успех!

# 563
  • София
Спермограма с нормална морфология 62%  е нереална, според мен  Rolling Eyes

# 564
Спермограма с нормална морфология 62%  е нереална, според мен  Rolling Eyes

Права е бамба. Не разчитайте на тая спермограма.
Направете още една, задължително с специализирана клиника по стерилитет. Там спермограмите се правят от специалист ембриолог/андролог.

# 565
  • Sofia
Момичета, къде в София може да се направи SDI тест и колко струва, някой има ли скорошна ифнормация?

# 566
  • София
Момичета, къде в София може да се направи SDI тест и колко струва, някой има ли скорошна ифнормация?
В Малинов струваше 140лв , не знам дали е още толкова.
Мисля че и в на д-р Владимиров клиниката правят.
В Щерев няма ли? Съфорумки правещи опити там ми се струва че са правили  Thinking
Намерих и в Щерев, ДНК фрагментация на сперматозоиди 160 лв.

Последна редакция: нд, 05 юни 2011, 18:28 от бамбарадамбара

# 567
  • Sofia
бамбарадамбара Simple Smile много ти благодаря Simple Smile
Аз не съм го намерила в ценоразписа на Щерев, т.к. съм го търсила като SDI тест. Там ще го направим. Обърка ме списъка на семинологичните изследвания. Ние трябва да пуснем освен ДНК фрагментация и спермограма с количествени и качествени показатели (подвижност и морфология). Това е спермограма + Крюгер тест ли е според вас? Т.е. 40 лв. за спермограма + 60 за Крюгер + 160 за ДНК фрагментация? Или в 60 лв. за Крюгер теста се включват и основните показатели от спермограмата?

Ето това е списъка от ценоразписа на Щерев:

СЕМИНОЛОГИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
Имунологичен тест (Мар тест)
90 лв.
Директен Мар тест
45 лв.
Спермограма с компютърна система за анализ
40 лв.
Разширена спермограма, цитология, преживяемост, HZA
180 лв.
Разширена спермограма с компютърна система за анализ
220 лв.
Обработка на материала
45 лв.
Биологична преживяемост (vitalitytest)
30 лв.
Оценка по Т.Kruger с компютърна система за анализ
60 лв.
ДНК фрагментация на сперматозоиди
160 лв.
Колпоскопия
35 лв.

# 568
Здравейте!Моля за малко помощ!
Ето нашият случай-при мъжа ми преди три месеца се установи нормозооспремия-всичко наред,освен наличие на аглутенация и агрегация.Микробиологията показа и уреаплазма,която лекувахме с Вибрамицин.
В събота ще направи ново изследване,но не знам дали е нужно да се повтори целият анализ по Крюгер.Или може да се провери дали слепванията отново ги има.Уреаплазмата е ясна-тя става с посявки,но мен ме притесняват другите фактори.
Според лекарката аглутенацията и агрегацията се дължат именно на възпаление.А аз никъде в нета не намирам информация за отношението на уреаплазмата към тези два проблема.
Дано съм успяла да обясня

# 569
Здравей, menarini, след като морфологията ви е била много добре, може да си спестиш повторното й изследване, като пуснеш Спермограма без тест по Крюгер (изследване само за аглутенацията и агрегацията едва ли има, поне аз не съм чувала).

По-важното, което исках да ти пиша, е да имаш предвид, че 3 месеца след прекратяването на курса на лечение с антибиотици може (без да е задължително) да има отклонение в параметрите на нормозооспермията в посока надолу. Т.е. искам да кажа, да не се шашкаш, ако има понижаване на показателите - може да се дължи на антибиотика.  Simple Smile

Успех!

Общи условия

Активация на акаунт