МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - тема 3

• 129 372
  • 770
  •   1
Отговори
# 570
Благодаря за бързия отговор!Ще видим в събота какво ще каже лекаря,но и аз не мисля,че е нужна морфология.
Доколкото четох аглутенация и агрегация се причиняват с най-голяма вероятност от инфекциозни заболявания.Дано да сме приключили с тях!
Още веднъж благодаря!  bouquet

# 571
  • София
Не намерих информация и ще питам  Rolling Eyes
Има ли някой наблюдения лекарствата за високо кръвно дали влияят на спермограмата?

# 572
  • Sofia
Момичета,
Някой има ли повече информация по следния въпрос: искаме да пуснем спермограма с морфология по Крюгер + ДНК фрагментация на сперматозоиди в Щерев, записваме час и в уречения ден вземат материала, анализират и ни казват следното: Бройката е 11 млн. (при норма > 20 млн) и нормокенитичните са 29% (при норма >50%) и това не позволява изследване нито на морфологията нито на ДНК фрагментацията. Обяснили са на мъжа ми, че за тези изследвания е необходимо в единица мярка да има 200 сперматозоида, но тъй като с нашите параметри нямало толкова, не е възможно да се наравят тези двата анализа - Крюгер и SDI тест. Аз за първи път чувам за това и се чудя - че то кой с нормална спермограма ще прави тези допълнителни изследвания, не ги ли правят тях именно хора, които имат понижени резултати? И нали доктор ни е назначил тези изследвания, как така не можем да ги направим? Някой сблъсквал ли се е с това или е станало някаква грешка?

# 573
  • Русе
Miho_She , не знам дали ще ти бъда полезна, но ние направихме морфология по Крюгер с концентрация 10 млн. и общ брой 20 млн. Аз не разбрах вашите 11 млн. концентрация ли са, защото за нея нормата е над 20 млн, а за общия брой нормата е над 40 млн. Аз мисля, че е станало някакво объркване. Нашата морфология е правена в Тутракан.

# 574
Miho_She, аз не разбирам много, но и ние когато правихме спермограма в Щерев ни казаха, че трябва да изчакаме за да се види дали има достатъчно материал за разширена спермограма. Явно за да направят определени изследвания им е нужен повече материал...

# 575
искаме да пуснем спермограма с морфология по Крюгер + ДНК фрагментация на сперматозоиди в Щерев, записваме час и в уречения ден вземат материала, анализират и ни казват следното: Бройката е 11 млн. (при норма > 20 млн) и нормокенитичните са 29% (при норма >50%) и това не позволява изследване нито на морфологията нито на ДНК фрагментацията. Обяснили са на мъжа ми, че за тези изследвания е необходимо в единица мярка да има 200 сперматозоида, но тъй като с нашите параметри нямало толкова, не е възможно да се наравят тези двата анализа - Крюгер и SDI тест.

По-голямо безумие скоро не бях чувала по темата за спермограмите.
Разбира се, че морфологията може да се оцени по критериите на Крюгер без да е нужен някакъв праг.

Имам едно подозрение, неосновано на каквито и да било факти, че правят оценката автоматично с компютър, както е указано и в ценоразписа.

Когато жив ембриолог/андролог експерт гледа през микроскопа в решетката, брои и оценява, не му е нужен минимум - брои каквото и колкото има. Примерно на сто сперматозоида, уловени в решетката, преброяват 29 подвижни, а от стоте 9 са с правилни форми (глава, шийка, опашка). Ей така се изчисляват 29-те процента повижност и 9% добра морфология. И затова спермограма се прави не за 5, а за 30-45 минути и струва толкова скъпо.

Твърдя го, защото сме имали не една спермограма с вашите брой и подвижност и никой не ни е връщал до подобрение. Направете си изследването в друга клиника, не искате компютърна оценка. Достатъчно тънки са нюансите и интерпретацията им, за да разчитате на софтуер.

# 576
Момичета имам нужда от спешна помощ - съветттттттт  Cry

Ще опиша съвсем накратко нашата история:
Ноември пускаме спермограма в Щерев за първи път с идеята да отхвърлим проблем при мъжа ми.
След като видяхме резултатите неможахме да повярваме и 5 дни след това отидохме в Малинов да повторим изследването.
Установи се Варикоцеле -операция 2011 декември и уж трябваше да се подобрят нещата до сега вече 6 месеца.

Ето накратка резултатите:
- 16-11-2010 - количество в 1 мл - 49 мил
                        количество общо - 194 мил
                        Крюгер - 3%
Бързи 15% :  Статични 55%  А+Б = 17%
Това е преди операцията в Щерев !!!

21-11-2011 -   количество в 1 мл - 26 мил
                        количество общо - 102 мил
                        Крюгер - 8%
Бързи 25% :  Статични 55% 
Това е преди операцията в Малинов!!!

02-02-2011 -  количество в 1 мл - 55 мил
                        количество общо - 230 мил
Бързи 25% :  Статични 55% 
Това е след операцията в Малинов на 3те месец!!!

22-06-2011 -количество в 1 мл - 16 мил
                        количество общо - 65 мил
                        Крюгер - 3%
Бързи 8% :  Статични 79%  А+Б = 10%
Това е 6 месеца след операцията в Щерев !!!

Възможно ли е да има такива разминавания в стойностите?
Възможно ли е да е грешка?Обикновенно за 3 месеца може ли да има такова влошаване?
Също съм чела, че след операция обикновенно се подобряват стойностите, чак да паднат резултатите и да са по- зле от преди операцията - някак си не ми се връзват нещата  Cry
Мога да напиша има и др индекси, но това е нещото което ме притеснява - различието горе долу по едно и също време.
През цялото време от декември до сега е на добавки - всичките необходими !

Какво мислите вие - моля ви дайте ми съвет ще се побъркам.  #2gunfire
Благодаря

# 577
boggy, като става въпрос за спермограми май всичко е възможно. Като цяло вашия проблем май е най-вече подвижността. С бройката винаги сте били добре, морфологията ви не е перфектна, но тя най-вероятно не е най-големия проблем. Изглежда, че операцията не е повлияла сериозно. Това не е супер неочаквано, не винаги има подобрение. Дори има спорове в лекарските среди доколко операцията от варикоцеле решава проблема. За съжаление понякога има подобрение в показателите, но няма краен резултат - бременност.
Ако искаш съвет - намерете си добра репродуктивна клиника и си запиши час при добър лекар и  действайте по неговите предписания. Особено ако сте опитвали 1-2 години. Не губете повече време  в чакане да проработят витамини, добавки, билки и не знам си какво.
Успех и кураж  Hug

# 578
  • София
Здравейте, направихме спермограма в Щерев и ще ви помоля да коментирате резултатите :

въздържание - 3 дни
обем - 1.6 мл />= 2 мл/
изглед - нормален
вискозитет - 0 - нормален
pH - 7.5 />= 7.2/
разреждане 1:0
аглутинати - типични

прогресивност
Статични - 55.7%
непрогресивни - 28.5%
прогресивни - 15.8 %

скорост  %
бързи - 12.2
средни - 22.3
бавни - 9.8
статични - 55.7

концентрация
милиони в 1 мл - 133.9 />= 20 mill/ml
милиони в целия еякулат  - 214.3 />= 40 mill/total

W.H.O  %
Type A - 3.3
Type B - 12.5
Type C - 28.5
Type D - 55.7

а >= 25 %
a+b >= 50 %

average values of different parameters
curvilinear velocity скорост VCL - 28.2 µm/s
straight - line velocity VSL  - 11.7 µm/s
average path velocity VAP - 18.9  µm/s
round Cells кръгли клетки - 8.1 mill/mL -  (<5 mill/mL)

морфологичен анализ
нормални - 15 %
абнормални - 85 %

коментара е : Asthenozoospermia, hypovolemia, наличие на бактерия в еякулата

До колкото разбирам има доста понижена подвижност, какво да предприемем, може би трябва преглед при уролог. Много ли е лошо положението?

# 579
maka, подвижността ви е занижена, но има и нещо друго в заключението - бактерии, които може би говорят за инфекция. Направете консултация с урулог, ако той счита, че е нужно може би ще ви предпише антибиотици. По приницп не трябва да има бактерии и е възможно те да увреждат сперматозоидите и да са причина за занижената подвижност. Иначе като бройка и морфология сте супер. Успех  Hug

# 580
  • София
Благодаря, дано да е така.

# 581
Възможно ли е да има такива разминавания в стойностите?
Възможно ли е да е грешка?Обикновенно за 3 месеца може ли да има такова влошаване?
Също съм чела, че след операция обикновенно се подобряват стойностите, чак да паднат резултатите и да са по- зле от преди операцията - някак си не ми се връзват нещата  Cry
Мога да напиша има и др индекси, но това е нещото което ме притеснява - различието горе долу по едно и също време.
През цялото време от декември до сега е на добавки - всичките необходими.

И при нас се получи същото - 3 месеца след операцията подобрение, 6 месеца след операцията поголовно влошаване на всички параметри, въпреки една шепа добавки и кломифен. Идеше ни да се гръмнем...
Но 11-12 месеца след операцията, като тръгнахме да правим инсеминация и инвитро, спермограмата беше перфектна. Дали е било инцидентно или не, няма да разберем.

Съветвам ви да си дадете една година след операцията, за да видите подобрение. По книгите това е периодът, в който ако го има, ще настъпи. И горе главата - с този брой сте направо отличници и донякъде компенсирате проблемната морфология.

# 582
  • София
Тази тема едва я намерих, чааак на 3 страница  Rolling Eyes
Пак да отправя въпрос.
ПО мое настояване мъжа ми ще пие билки. Кацаров го е пратил при билкар в Симеоново.
Някой да го е посещавал? Какво е предписал? Какви са му цените?
И май това ме интересува.

# 583
  • София
Здравейте, аз отново имам въпрос, по горе е нашата спермограма и както ме посъветва darnela
посетихме уролог - д-р Бъчваров - той каза, че на пръв поглед всичко е нормално, няма Варикоцеле и трябва да направим микробиология. Снощи взех резултатите /правихме я в МЦ Пиротска при д-р Кузманов, четох че бил много добър микробиолог/ - е няма нищо нито в урината, нито в еякулата - ни бактерии, нито микоплазми и гъби, единствено пише в урината единични 4-5 левкоцита, а в еякулата единични Ly LyPl /четох че това са пак вид левкоцити/.  Сега вече не знам, къде са видяли тези бактерии при спермограмата и тези единични левкоцити нормално ли е да са там при условие, че няма инфекция. Чудя се  дали причината за тази силно намалена подвижност, може да е от антиспермални антитела? Сега ще правим хормони - не знам обаче те дали влиаят точно на подвижността newsm78

# 584
maka, сега с резултатите пак при лекаря. Ако лабораторията е надеждна, най-вероятно инфекцията се е изчистила. Възможно е да е била от собствените бактерии, които по принцип са си в организма, но нещо ги е провокирало да се разбунтуват. И после са се разбрали с имунната система и всичко пак си е дошло на мястото. За лимфоцитите нищо не мога да кажа. Антиспермалните антитела май ги гледат вече с подозрение като източник на проблеми. На мен лично не ми е известно да има хормон, който да влияе конкретно само на подвижността. Както виждаш - събрала си един списък с въпроси за лекаря  Wink. И накрая не забравяй, че преди да направите каквито и да било генерални заключения за спермограмата трябва да пуснете поне три такива с разлика от поне 4 седмици между всеки тест. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт