ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 4

• 82 013
  • 929
  •   1
Отговори
# 780
Аз също съм с коремна операцията. Дойде ми 1 седмица след операцията, както и очаквах по моя си календар.  Казаха ми, че може евентуално да ми закъснее, но не закъсня.

# 781
  • София
Момичета искам да се похваля,че след като бях окуражена от duncho ,днес отидох пак в болницата и най-накрая стана ЧУДО дадоха ми "златния" протокол......После ходих до здравната каса на ул.Енос(защото само там можели веднага да ми го заверят),след което GP-то ми издаде рецепта и вече даже си поръчах лукрина в аптеката и утре ще си го взема. Joy

# 782
  • София
Момичета искам да се похваля,че след като бях окуражена от duncho ,днес отидох пак в болницата и най-накрая стана ЧУДО дадоха ми "златния" протокол......После ходих до здравната каса на ул.Енос(защото само там можели веднага да ми го заверят),след което GP-то ми издаде рецепта и вече даже си поръчах лукрина в аптеката и утре ще си го взема. Joy
Ти в коя болница си оперирана? И има ли вече качени някъде изискванията?

# 783
  • София
Мен ме оперираха в 1-ва АГ Св.София(бившата Тина Киркова)и от там ми издадоха протокола....но най-странно ми беше ,че преди години лукрина се е издавал със същият протокол и те са писали доста такива ,а сега не знаеха за какво става дума.Все пак имаше и свестни хора,който се разровиха и ми намериха останал празен протокол и така ми го написаха.......Според мен просто явно няма никаква ясна комуникация между НЗОК и лекарите,защото този протокол е празна бланка която трябва да се даде от здравната каса на лекарите и те да ни го издатат на нас.

# 784
"Ни в клин, ни в ръкав", или по-скоро за малко "разсейване" от така сериозно станалата тема с параграфите - не мога да не ви пусна линк към нещо "забавно", та чак до сълзи - точно по темата родина мила ...

http://www.dnes.bg/redakcia/2011/03/21/razmislite-na-edin-bylgar … v-briuksel.113892

Баща ми ми го пусна вчера по скайп, тъкмо като и аз се "правех на сериозна" и се опитвах да работя толкова бързо и най-вече концентрирано като хората около мен, когато се сетих, че точно преди малко и аз точно така съм си разделила боклученцата от мини сандвича ... Както обича да повтаря често той, а и аз с годините и най-вече поумняването - важен е принципът ...

# 785
Здравейте, момичета  Grinning
Липсвахте ми днес следобяд!  Hug Вече ви чувствам като част от цялата тая хроничност в мен, че и аз в нея. Ако мога така да се изразя, в положителния смисъл Wink

Днес следобяд бях за първи път след официалното ми излекуване през септември, на преглед, този път обаче немски. Първия ми такъв път Wink Нали съм все тук, и то още достатъчно дълго, че да реша да "сменя" и страната. По този случай тук в началото, още в описанието на темата, има един линк за опит от чужбина, ама е толкова праисторически, че ако няма наистина заинтересовани, няма да питам повече за него. Да не би по-скоро да има някаква алтернатива, която не ми се ще да пропусна.

Та по същество - нова честитка! Имам си, този път на уж по-здравия, десния яйчник, чисто ново развита кистичка от 2,5 см. според ехографа. Левия, милия, дето ми беше орязан жестоко, още не е на себе си и цял съответно, ама пък поне той нещо произвежда някакви телца. Десния обаче - йок. Тепърва ще ми предстоят разни излседвания за по-категорични изказвания, засега докторът ме предупреди да си пренареждам по-сериозно приоритетите, че явно нямам мн. ни резерв, ни аванс  #Crazy.
Направи ми като първо доста сериозно впечатление, пък да видим по-нататък какво ще ме прави.

Демек официално може и да съм на 25, ама де факто шансовете ми са по-скоро като на 35 за деца изобщо, и то, ако може от вчера да бях си намерила Татко Wink
Това днес разбира се всичките приказки без още конкретни доказателства, но най-важния извод е ясен. Включително ми спомена, че за мен не само, че въпреки хапчетата продължавам да образувам кисти (щом тече кръв, значи ще имам ...), ами и ако можело, да не ги спирам изобщо и даже да взимам от онези по 28, не по 21! Замислям се чак дали да не сменя моите, които се водят "леки", с по-концентрирани някакви, белкем повече влияят на "лошите човечета" ...
Иначе ме похвали за начетеността по темата, да отбележа Wink благодарение и на вас  bouquet

Изобщо настръхнаха ми всичките коси като си представих още хормони, още терапии, не дай боже още операции  Sick ...

Макар и отговорът със сигурност да го има някъде преди, може ли моля моля да ме опресните в Бг. като цяло какво се препоръчва и практикува в такива случаи с по-малки кисти?!  ooooh! Не че не е заплаха, ама някак си ми се припада по-скоро, отколкото пак оперира ... Да не говорим, че докато реално стигна до деца, може да искат да ме отварят още няколко пъти ... та няма на всяка година и половина няма да ме ... ! Ааа! (не стига, че миналата година си отложих дипломната покрай тоя случай, ами и сега като най-сетне съм се захванала, пак искат да ме "разсейват" ... че то така кога ще се изуча, кога ще се разработвам ... то мога само на кистички да си играя с тоя "ритъм" Wink)

Бре изобщо ... може все още да съм доста под влияние на първичния малко или много шок, ама ... ще ме извинявате, напоследък с плача като терапия нещо не ми върви Wink Отрязали сами го централно за повече сериозност  Money

Взех и аз да се зарибявам по iHerb и разни други такива алтернативи покрай форума, та ми кръжи сега в главата дали да се оставя съвсем на каквото каже доктора, нали затова учат ... или да тръгна да си търся акупунктура, само и само да не е пак операция Wink

Вие по-опитните зайки какво ще ме посъветвате?!  newsm78 Явно не ме очаква безендометриозно бъдеще, трябва да си му свикна. Понеже не ми е тупнал ни тъпанът, ни изборът, ни ежедневието, ни никой дявол за деца, на'дали ще се "разшетам" по темата скоро. Така де, в случай, че не ме удари някой гръм отнякъде Wink

Осъзнавам, че в момента "пълня редове", или по-скоро "изпразвам душата си"   bouquet, но се надявам да не ми се сърдите мн. за хроничната логорея. Няма я само хронична ЕМ да поддържам  Crazy Особено и Мама одеве милата като взе по тел. пак да ме връща в Бг. ... Стига ми едно лекуване и "губене на време" там. Не че нещо прекалено лошо де, всеки се опитва да помага както може, то така и бива, ама предвид как още година поне нямам мърдане от ситуацията, а и трябва да съм доста трудоспособна ... наистина ме побиват тръпки от белези един върху друг от 01.2010, 04.2011, и после кой знае кога пак ...

Тази вечер една идея по-малко усмухнати усмивки от мен от Севера  Rolling Eyes

# 786
Последно включване от мен за днес, което няма общо с горните две (да ме извиняват модераторките).

http://visanne.com/en/auth/prescribing-essentials/quick-visanne-facts/index.php

Иновативно лекарство, от което приятелка е средно доволна. Не й е спрял цикълът, както на нас с "грубите" хормонални терапии, но пък (поне засега) не й растат нови кисти, което ... - мен ако питате в момента - не е малко Wink

Това по случай темата с леченията в чужбина. А да, струва нормално 160 евро, през каса - 10. Т.е. сравнимо с нашите спрейове и спринцовки.

# 787
  • София
M., има възможност и да не е ендометриозна киста, нали? силно се надявам да не е.  Hug
какви допълнителни изследвания ти предписаха, ще пускаш ли маркер?

иначе ако акупунктура оправяше тея работи...пък може и така да е, но миналата година, когато ме тресеше и мен тази неволя говорих с мой близък доктор, който се занимава с алтернативни методи на лечение на различни заболявания. та той ми каза, че ендометриозата не е точно в кръга заболявания, които най-добре се повлияват от акупунктура. тогава пробвах разни курсове с билки и кислородни препарати, но освен че свалих туморния маркер от 75 на 46 нищо не постигнах за яйчниците си.  Crazy

Последна редакция: вт, 29 мар 2011, 07:09 от Aurora

# 788
Благодаря за скоростта и идеите ти, девойко Aurora    bouquet

Е ясно ми е, че цяр безкраен няма. То даже и йога са "измислили" слециална за случая Wink

А относно въпросите ти - още нямам никакви отговори, защото докторът само ги спомена мн. прелитащо изследванията (със сигурност взимане на кръв и спомена AFC (Antral Follicle Count), което трябва да е яйчниковия резерв, за който наскро тук се дискутираше, че никой не се сеща, и AMH, което според нет-а трябва да е Anti-Mullerian Hormone). Първо трябва да си оправя пак немските права (че ги бях спряла и заради бг-ските), но това е друга тема... Иначе още вчера щеше да ме надупчил Wink Аз както си падам по иглите  ooooh!

Обещавам да пиша какво е развитието и най-вече се надявам да имам късмет тоя път наистина да не са от "лошите" кисти. НО тази година определено не ми се оперира.

Simple Smile
М.

П.С. Аз от това С-125 вече не се стряскам Wink след резултатите от миналата зима ...

# 789
Момичета, аз тук от форума научих, че на преглед трябва да се ходи 3-5 дни след цикъл. След това вече може и да се констатират кисти, но в повечето случаи са фоликулярни или на жълтото тяло, които въобще не са за притеснение.

# 790
  • София
Момичета, аз тук от форума научих, че на преглед трябва да се ходи 3-5 дни след цикъл. След това вече може и да се констатират кисти, но в повечето случаи са фоликулярни или на жълтото тяло, които въобще не са за притеснение.
Така си е.

# 791
(в случай, че коментарът се отнасяше и за мен)
Е аз, разбира се, съм по средата на цикъла си сега, и до другия преглед ще съм по-скоро накрая - "идеалното". Е така или иначе тая нощ заспивах с идеята, че няма да се "оставям" толкова на ЕМ, 'щото наистина не мога "да се забавлявам" само с това. Другия път като си правя час трябва да гледам не календара ми за работа, ами календарчето с цикъла Wink

# 792
Здравейте момичета! Днес ми дадоха епикризата от лапароскопията с диагноза ендометриоза. Никъде не видях да пише какво да е лечението. Лекаря от болницата каза Лукрин депот, като никъде не го е написа и след съвещание с шефовете на болницата и проверки, някви техни си, до министерства  и каси, ми казаха, че протокола ще го пише личния ми лекар, защото здравната каса реимбурсирала лекарството на 50 %, а докторите в болниците пишели протоколи само за 100 % реимбурсиращите лекарства, за тези, по малки от 100, следва да се обърнем към личните лекари. Ако имало проблем, джи пито да си влезе в сайта на МЗ и да си провери приложение 4 /или ІV/. Отивам при личния лекар днес и той вика, че нямало да се рови в никви сайтове и ще ми прави протоколи когато му обновят системата, а това не се знаело кога ще стане. Все пак каза, че утре ще се обажда да проверява как стои въпросът, след като му обясних че трябва да го взема сега.  От написаното в тази тема не успях да разбера, всъщност кой издава този протокол. Правят ни на нищо вече. Жалба ли трябва да пускаш, какво ли?
Искам да попитам знае ли някой кое е по добро лукрин или золадекс и ЗАЩО?
Също така моля момичета взели протокола, от където и да било /личен или лекуващ лекар/, но както си му е реда, а не "на магия" или по стечение на обстоятелствата или по милост и др. , нека пишат и споделят последователността. Скоро ще ми дойде и не зная какво да правя. Е, ...то се знае, че първата ампула ще се купува, но кое от двете е по добро?

# 793
Здравейте момичета,
от скоро и аз съм  с тази диагноза. Искам да се запиша в темата и се връщам да прочета предните теми, защото не съм много запозната с диагнозата, но от това което имам като информация съм доста изплашена.

# 794
  • София
Искам да попитам знае ли някой кое е по добро лукрин или золадекс и ЗАЩО?

това може да ти обясни лекуващият ти лекар.
на мен моя доктор ми обясни, че няма по-добро лекарство за Ендометриоза от Золадекс и го послушах. шансът за излекуване все пак никога не ми е твърдял, че е 100% (такъв препарат за съжаление няма), но най-висок сред лекарствените продукти -  85%.  въпреки, че когато се лекувах касата поемаше Лукрин и възстатовяваше половината сума от Синарел спрей, той ме посъветва, че е по-добре ако имам финансова възможност да взимам Золадекс.
за спреят се изрази уклончиво, в смисъл, че не дава добри резултати и често наблюдава рецидив при пациентки, тъй като не подтиска добре функцията на яйчниците, а и не е добре да се взима повече от 3 месеца.

не знам до колко това може да ти послужи за информация, но това е, което на мен ми бе обяснено от доктор, който изключително много уважавам и на когото съм много благодарна (д-р Илия Карагьозов от "Токуда").

Общи условия

Активация на акаунт