ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 4

• 81 990
  • 929
  •   1
Отговори
# 795
Искам да попитам знае ли някой кое е по добро лукрин или золадекс и ЗАЩО?

Аз да кажа моето мнение, макар че ще е малко объркано... Ползвала съм Диферелин и Лукрин. Ползвах Диферелин защото тъкмо спряха Золадекса по касата. Доки каза тогава, че е по-добре Золадекс, ако имам пари да си купувам, ама аз нямах. Всичко беше ок с Диферелина (до колкото моеже да се каже така). После като се наложи пак, ми казаха че по каса вече е само Лукрин.. и ползвах него- ефектът беше близко до 0-лата. 5 от 6 месеца с кървене, т.е непотиснат напълно цикъл (както и да е, може да е от моя организъм). Та от всичко това си правя извода, че Золадекса е най-доброто от 3-те изброени.. Не налагам мнение, просто изказвам моя опит.. Консултация с доктор е силно препоръчителна

# 796

Искам да попитам знае ли някой кое е по добро лукрин или золадекс и ЗАЩО?

Чесно да ти кажа, тъй като аз съм с две операции и съм ползвала диферелина и лукрина, след втората операция лекаря ми когато го питах кое е по доброто лукрина или золадекса, той ми каза откровенно, че ефекта е почти същия и с нашата болест не се знае дали ще ни излекува, тъй като и за лекарите нашата болест все още е доста непозната и всичко е много относително. Та тогава реших, че няма смисъл да се обременявам допълнително финансово с золадекса и пак си взех лукрина.

# 797
  • София
По повод изписването на Лукрина, моят опериращ лекар каза, че процедурата е следната: отивам при личния лекар, който ми дава направление за гинеколог, който пък ми издава протокола. Следва заверка в здравната каса, изписване от личния лекар в рецептурната книжка и след това в аптеката с протокола и рецептурната книжка. Лекарят (опериращия ) каза, че НЕ той ще ми издава протокола, но не се сетих да го питам дали е така, защото той не работи със здравната каса? И на какво  ще с базира гинекологът, при който ще отида, за да ми издаде протокол? Може би рябва да нося епикризата?  Rolling Eyes  Confused Днес бях при личната лекарка, след няколко обаждания в НЗОК, и решихме да почакам още няколко дни за информация на сайта на касата. Ако някои има сигурна информация по въпроса, моля да сподели. Simple Smile

# 798
аз през 2010 бях на лукрин и нямаше протоколи
направо при личната, тя ми издаде здравна книжка, заверих я в здравната каса и след като излезе епикризата от лапароскопията личната ми изписа лукрина и си го взех веднага от аптеката - без протокол.

# 799
По случай коментарите на boll, Данира и Aurora за въпроса на silva78:
"Искам да попитам знае ли някой кое е по добро лукрин или золадекс и ЗАЩО?"

Аз съм последното живо доказателство тук как няма гаранция  #Crazy. Така де, сигурно сме много такива, аз съм от "актуалните" (и сред малкото със спрея и после нови образувания).
След "пълна програма"  Joy странични ефекти и спиране на цикъла за 6 месеца (с един закъснение, но то си има логика, нали трябва да набере инерция организма) със Synarel (спрея, който споменава Aurora), пак съм с ЕМ, даже според мнението на лекаря - много сериозна  newsm78.
Навремето се отказах от Золадекс заради непоемането му от касата, иначе, честно казано, се съмнявам дали сега нямаше да имам нова киста, ако ми бяха били него. Щом и с хапчета ги развивам ...

По тоя случай ми се искаше още един път да ви питам, момичета, че се чудя доста, да не би да се окаже пък, че с чудене и моткане губя време за по-бърза и адекватна помощ от страна на лекаря. Следващият ми уговорен преглед, по-сериозен и обстоен, е за точно дни преди да ми дойде (поне от хапчетата тая сигурност я имам). Та въпроса ми е:
Да преместя ли часа за след седмица, когато тъкмо ще ми е свършил цикъла?

Благодаря ви за търпението напоследък   bouquet

# 800
Аз съм използвала и спрея  Synarel, и сега Лукрин Депо. Действието и на двата препарата бе еднакво - спиране на цикъла и всички възможни екстри. Като ги сравнявам май по- зле се чувствах с Лукрин. Използвах Synarel след пунктиране на ендометриозни кисти / по- късно разбрах, че е най - голямата глупост, която лекарите сътвориха с мен/- цикълът се възстанови на 30 ден след спиране на спрея. Резултат - 3 месеца след лечението и двете кисти се възобновиха.Последва спукване на едната киста непосредствено преди лапарото. Лапароскопията бе направена м.09.2010 - после 4 инжекции Лукрин. Цикълът се възстанови на 68 ден. Сега чакам контролен преглед. Нямам идея кое лекарство е по-добро. Надявам се,че този път лечението да помогне. Успех момичета в тази нелека борба. Peace Hug

Последна редакция: чт, 31 мар 2011, 13:20 от duncho

# 801
@M. - всички лекари, до сега, са ми казвали, че за най-добрата диагностика на кисти е добре да се отиде веднага след края на менструацията( 2 дни макс). Мисля, че не е фатално да изчакаш 1 седмица. Но най-добре се консултирай с лекаря по телефона...

Относно Золадекс-а, моето мнение съвпада с това на Aurora, тъй като и аз съм оперирана от д-р Карагьозов.
Вчера разбрах, че безплатното отпускане на лекарството е влезнало в сила, т.е. може да се вземе с: Протокол(заверен)+Епикриза+Рецептурна книжка(заверена), но забележете - САМО в София  Grinning
Няма да коментирам... надявам се скоро тази "новина" да достигне и другите части на страната...

Относно издаването на "златния" протокол... моят не ми беше съставен от лекаря, който ме оперира, но ми казаха, че трябва да ми го издадат от лечебното заведение, където е била извършена операцията. При мен това стана с връзки... Ако е по нормалния ред, може би щях да почакам доста.
Та, личният лекар дава направление, с което се отива до лекаря от съответното лечебно заведение, където той, въз основа на епикризата и с номера на вече заверената от личния лекар и НЗОК рецептурна книжка, издава протокола. Този протокол, заедно с всички останали гореспоменати документи, трябва да се завери в НЗОК. Това се случва обаче чак когато те получат заповедта( или разрешението...нз как се нарича), което, както вече казах, е възможно само в София, а може и някъде другаде, нямам информация. В Пловдив- не е. Препоръчвам ви преди да сте отишли до НЗОК да проверите по телефона дали ще ви заверят протокола.

# 802
  • София
На мен са ми казвали, че Диферелинът и Золадексът са по-добри варианти за ЕМ. Лошото на Золадекса било, че се поставя с инжекция в корема и било болезнено. Лукрин бил по-лош вариант, а Декапептил депо било много старо лекарство. Казаха ми, че било първото лекарство за лечение на ЕМ.

# 803
@M. - всички лекари, до сега, са ми казвали, че за най-добрата диагностика на кисти е добре да се отиде веднага след края на менструацията( 2 дни макс). Мисля, че не е фатално да изчакаш 1 седмица. Но най-добре се консултирай с лекаря по телефона...
Благодаря ви за мненията, момичета bouquet , смятам да направя така.

# 804
Аз имам един въпрос към момичетата прекарали лечение със Золадекс.
Тъй като инжекцията се поставя на първия ден от менструацията - колко време след това ви спря?

# 805
Moмичета, искам да благодаря на всички които откликнаха на молбата ми да си поставят като аватар лентичката за световната кампания на жените болни от ендометриоза.   bouquet  bouquet  bouquet  bouquetДано поне малко с този акт сме информирали в България всички потенциални жертви, че такава болест същестлува и е много коварна. Praynig Praynig Praynig

# 806
Да се включа и аз.На мен докторът изришно ми подчерта,че по време на лечението,което беше с лукрин,дори и да ми сменят лекарството/беше мътна история с касата/,нямало абсолютно никакво значение.Изобщо да не се притеснявам. Peace

# 807
  • София
Аз имам един въпрос към момичетата прекарали лечение със Золадекс.
Тъй като инжекцията се поставя на първия ден от менструацията - колко време след това ви спря?

когато ми поставиха инжекцията цикълът ми продължи 2 седмици, първата седмица нормално, след това като леко зацапване. след като свърши повече не ми е идвал за цели 8 месеца.

# 808
  • София
Моля някой, който си е взел Лукрин с протокол да сподели откъде се взима този протокол,лекарят ли има бланките, защото вече нямам време, а на сайта на НЗОК още няма информация... Banghead Banghead Banghead

# 809
@Aurora
-супер, благодаря за отговора!;) а кога получи страничните ефекти?

Общи условия

Активация на акаунт