ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 4

• 81 974
  • 929
  •   1
Отговори
# 810
Zdraveite momicheta iskam i az da se presaidenq kam vas.Az sashto imam endometrioza,pretarpqh dve laparoskopii,parvata mi laparoskopiq beshe 2009g. sled neq imah  6 mesechno lechenie sas ZOLADEX no niamashe nikakav efekt,mina 6 mesechniq kurs s tova lechenie i sled dva meseca me opriraha otnova s laparoskopiq,sled 3 meseca ot vtorata operaciq doktora mi kaza che imam 4sm.endometrioza,kaza mi che edinstvenoto mi lechenie e da zabremeneq no s moq maj pravim opiti ot 4g.i nqma nikakav efekt za sajalenie.Reshihme da preminem kam IN VITRO az jiveq v Ispaniq i tuk neshtata stavat mnogo bavno.Zapochnahme procedurite za IN VITROTO  i stignahme do momenta v koito me bqha stimulirali i trqbvashe da mi vzimat qicekletki i na maja mi se poqvi edin losh problem poluchi prostatit.Doktorkata reshi da sprem dokato toi se vaztanovi i vsichko bade nared,negovoto lechenie beshe mesec i neshto,prez tova vreme na men mi doide  cikala 3 pati po 7 dni tova se polichi ot injekciite s koito me stimuliraha i sega se pritesnqvam za kistata mi che moje da e porasnala mnogo.Dnes hodih pri lekarkata  da i nosq isledvaniqta na maja mi ot lechenieto na prostatit tq kaza che sa dobri i me popita koga trqbva da mi doide cikala za da otida nqkolko dni po rano pri neq i da me vidi na exograf dali vsichko e normalno s kistata mi,az i obqsnih che mi e idvalo mnogo pati za edin mesec cakala i tq mi kaza che ako e porasnala  shte prekratim otnovo IN VITROTO za da piq hapcheta antibebe za da se poospokoi ovolaciqta mi i kistata,i nai loshoto koeto kaza sled tova e che tazi kista koqto imam e za vinagi tezi dumi napravo me otchaqha.Daite nqkakav savet,blagodarq vi predvaritelno.

Моля пишете на кириллица!
Латиницата трудно се чете и малко потребители отговарят на запитването!

Последна редакция: пн, 11 апр 2011, 10:51 от Taни

# 811
Здравейте!

Аз нямам диагноза, но предполагам, че причината за моите проблеми е ендометриоза.
Имам доста от симптомите и отидох на лекар, но тя реши, че всичко е най-вероятно от хормоните и ми пусна изследвания за Феритин, Естрадиол, ФСХ, ЛХ, Прогестерон.
Аз първа споменах за ендометриоза и че се опасява,, че това е проблема, а тя ми каза: така или иначе лечението е противозачатъчни  Rolling Eyes

Моля ви, споделете как се стигна до лапороскопия при вас, за окончателна диагноза и адекватно лечение?

Не живея в България, самото GP тук ми направи гинекологичен преглед и ми назначи тези изследвания. Не ги знам колко са в час тук, пък и колко внимание ще ми обърнат като чужденец.

Благодаря ви и желая успехи на всички!! Heart Eyes

# 812
kaneamea, съмнението за ендометриоза при мен , а и  предполагам при повечето момичета е наличието на киста/и, които не се повлияват от противозачатъчни. При мен след като се установиха кистите - лекаря ги проследи няколко месеца , през които пих противозачатъчни. Те си стояха - дори се увеличиха. За това се налага лапароскопия, при която вече окончателно се разбира дали има ендометриоза - след хистологичните изследвания. След това - лечение с инжекции или спрей, които блокират цикъла за време - това обаче преценява доктора - дали се налага и колко време да продължи. Има момичета, които избират да не се подлагат на това. Аз лично имах 4 инжекции Лукрин Депо. Ти не говориш за кисти - може пък въобще да не е ендометриоза. Обърни се към специалист и стискам палци всичко това да ти се размине. Peace Hug

# 813
@ kaneamea:
Първото нещо, което мой близък лекар ми сподели, след като ми поставиха предполагаема диагноза - ендометриоза, е че в момента е много "модерно" да се поставя тази диагноза.
Напълно възможно е да не е това проблема при теб. Според мен към агресивно лечение се пристъпва в най-краен случай. И твоя лекар ще ти каже, ако е така.
Аз бях оперирана, тъй като имах 7см киста. Беше твърде рисковано да опитвам с консервативно лечение.
Моят съвет е да си следиш състоянието, ако нямаш кисти не би трябвало да има защо да се притесняваш. А също така и да потърсиш второ мнение от друг лекар!

# 814
Здравейте от мен отново Simple Smile
Според вас само ако има шоколадова киста ли може да съществува ЕМ?Моята операция беше ноември 2010 и не съм слагала ампули.Нямам кисти за момента, но вчера ми беше 18 ден от цикъла и прокървих - червена кръв, не много и после вече светло кафеникаво и днес нищо.
Аз до сега никога не съм имала симптоми за ЕМ - само кафеникаво преди цикъл.
На хистологията пишеше кистозно тяло със стара кръв, после в шейново видяха стъкълцата и пишеше малки огнища.
този месец имах задържан фоликул и неможе да е имплантационно кървене, просто се чудя от какво може да е и съм много притеснена.
Аз пия и Достинекс и само с 2 половинки го смъкнах много, да не е от него нещо.Но се притеснявам да не ЕМ!!!

# 815
Моята ендометриоза я откриха случайно, при диагностична лапароскопия преди пореден опит ин витро. При мен ендото бе абсолютно безсимптомна, може би единственото проявление беше болка при секс (понякога). При мен кисти не са се образували, дано да и не се. Моите огнища са били по пикочния мехур. Имах силно завишени АФА (антифосфолипидни антитела), може би са свързани с ендото.

# 816
На мен АФА са ми отрицателни, Ана също са отрицателни, НК клетките са ми 15.15 / при норма до 15/, всички имуноглобулини са в норма.
4 месеца след лапарото дали е оправдано да отида на диагностична лапароскопия?

# 817
Моята ендометриоза я откриха случайно, при диагностична лапароскопия преди пореден опит ин витро. При мен ендото бе абсолютно безсимптомна, може би единственото проявление беше болка при секс (понякога). При мен кисти не са се образували, дано да и не се. Моите огнища са били по пикочния мехур. Имах силно завишени АФА (антифосфолипидни антитела), може би са свързани с ендото.

лекува ли се с ампули и какво стана- забременяването?къде правиш опити?

# 818
Не, не слагахме блокажи. Започнахме напарво трети опит ин витро, тъй като сме и с мъжки фактор. По решение на Док, стартирахме по дълъг протокол, за разлика от предишните два - успешен! Grinning

# 819
Zdraveite na vsichki,sega shte vi razkaja na men kak mi otkriha che imam ENDOMETRIOZA.Edin prekarasen den bqh v cikal,beshe vtoriq mi den ot cikala mi,sabudih se sas zverski bolki ne mojeh da si namerq mqsto,boleshe me mnogo silno nisko dolu v korema,bolkata beshe pochti cql den pieh bolkouspokoitelni no nqmashe efekt.Otidoh na gimekolog toi me pregleda i mi kaza che sam dobre ,che nqmam nishto na yaichnicite mi,uspokoih se.Minaha dva meseca nqmashe bolki dokato edin den pak se poluchi sashtata bolka,otnovo brah maki cql den.prez tova vreme na maika i kazaha che ima mioma,reshihme da se priberem v bg za da se operira,kato sa otvorili korema na maika sa vidqli che nqma mioma a e imala shokoladova kista,poiskah i men da me pregleda ginekologa,obqsnih mu che po vreme na cikal sam izpadala v krizi,pregleda me i  i saobshi che trqbva da se operiram zashtoto sam imala golqma kista koqto ne podleji na lechenie s medikamenti.Praviha mi laparoskopiq.kato me izpisaha ot bolnicata doktora mi mi kaza da si  zakupq ZOLADEX i kato idvam da mi mahat koncite da si nosq injekciqta za da mi q sloji v korema,zashtoto sam imala endometrioza.Slagah si 6 meseca Zoladex,sled tri meseca pak me operiraha posle pieh protivozachatachni i nqma nikakav efekt vse oshte si q imam i si me boli.Pojelavam na vsichki koito imame tazi napast da badem silni i da imame nadejdi che edin den shte q preborim.POJELAVAM USPEH Heart Eyes

Моля пишете на кириллица!
Латиницата трудно се чете и малко потребители отговарят на запитването!

Последна редакция: пн, 11 апр 2011, 10:52 от Taни

# 820
Някой от вас правил ли е лапароскопия за ендометриоза при д-р Попов, във Вита?

# 821
  • София
По какъв повод ще правиш лапаро? Някой насочи ли те към Попов или ти избра него?

# 822
По повод изписването на Лукрина, моят опериращ лекар каза, че процедурата е следната: отивам при личния лекар, който ми дава направление за гинеколог, който пък ми издава протокола. Следва заверка в здравната каса, изписване от личния лекар в рецептурната книжка и след това в аптеката с протокола и рецептурната книжка. Лекарят (опериращия ) каза, че НЕ той ще ми издава протокола, но не се сетих да го питам дали е така, защото той не работи със здравната каса? И на какво  ще с базира гинекологът, при който ще отида, за да ми издаде протокол? Може би рябва да нося епикризата?  Rolling Eyes  Confused Днес бях при личната лекарка, след няколко обаждания в НЗОК, и решихме да почакам още няколко дни за информация на сайта на касата. Ако някои има сигурна информация по въпроса, моля да сподели. Simple Smile

Да ви уведомя момичета, че тъй като все още не са качени новите промени, относно изписването на лукрин депо в сайта на МЗ, личния лекар няма как да издаде такъв протокол, защото не знае как, а и данните в програмата му не са актуализирани. Каза да чакам да ги актуализират тази седмица, а представете си, точно тази седмица си взел отпуска човека Simple Smile И аз да чакам до другата седмица... Е да, ама на мен вече не ми се чака. Първата ампула си я взех вече, за 180 лв. Какво да правя, дойде ми цикъла и трябваше на първия ден да се сложи. Те имат късмет, че бях в болница с детенце точно в този момент и не ми беше до това, да се разправям по министерства и каси и имам, нямам, купих я ампулата. От вчера вече сме по добре и аз се разрових за инфо и телефони. Така стигнах до телефона на Светослава Ханъмова, която е представител на НЗОК в Комисията по позитивния лекарствен списък, в който влиза и Лукрин депо-та, и която ми казаха, че отговаряла специално за проблемите свързани с ендометриозата и НЗОК. Днес се свързах с нея и я попитах директно кой трябва да ми издаде в крайна сметка този протокол, защото нямам време в което да ги чакам да се разберат. Тя ме увери, че протокола се издава със СИГУРНОСТ от лекуващия лекар /сиреч лекаря направил лапарото/, въпреки че лукрина не се поема на 100 % от НЗОК. И това го пишело в новите промени, направени от горната комисия и които ще бъдат качени, днес или утре в сайта на министерството на здравеопазването и след това лекуващия лекар да види във въпросните промени, как се съставя и да ми направи протокола. ....Отново да чакам... Ядосах се и отидох в болницата в която ми правиха лапарото. Костваше ми доста увещаване и молби и разговори и накрая кандисаха. Но през цялото време ми мрънкаха, че това било работа на джи пи то. Така или иначе имам протокола вече, имам и заверена рецептурна книжка. Утре ще ходя в РЗОК за заверка. Едно не мога да разбера, след като така или иначе ми го издадоха от болницата протокола, защо не го направиха миналата седмица, така щяха да ми спестят 180 лв? Но на чужд гръб и сто тояги са малко ... Simple Smile Дано всичко мине гладко и безпроблемно утре в РЗОК и да взема заверката най сетне. Успех на всички!

# 823
  • София
Няма как да мине безпроблемно в касата или поне ако това, което аз знам е вярно. Аз също вече си поръчах Лукрин без касата, но също и говорих с една госпожа в министерството, която се занимава с проблема. В моя случай няма как протокола да се издаде от опериращия лекар, защото протокола трябва да е написан от лекар, който да работи със здравната каса! Малко ме съмнява, че ще ти изпълнят рецепта/протокол, за които все още няма утвърдени изисквания и лекарите и аптеките нямат нищо в програмата. На мен лично ми казаха, че няма как Лукрина да го дадат в нито една аптека по здравна каса, защото програмата няма да им позволи. Дано все пак имаш късмет! Успех в лечението!:)

# 824
  • София
@Aurora
-супер, благодаря за отговора!;) а кога получи страничните ефекти?

след третата инжекция. страничните ми ефекти бяха само горещи вълни, леко го изкарах Peace

Общи условия

Активация на акаунт