Отговори
# 90
Да се включа и аз темата с бабите , когато се роди Лени първо дойде свекърва ми за 2 сед. , а след това и майка ми също за толкова. Благодарна съм и на двете , първите два дни след изписването бях абсолютно неадекватна само ядях , спях и кърмех бебето , свекърва ми беше поела всичко останало. След това се осеферих и тя продължи да помага само с къщната работа и къпането на бебето / тя го къпеше в банята на чешмата/, не зная как успяваше с дълъг маникюр да не го издраска. Когато я попитах тя ми каза: "Как така ще я одраскам нали ми е внучка" Laughing
После майка ми дойде тя ни показа как да къпим бебето в коритото и заяви , че мъжът ми го прави по-добре от мен. В края на втората седмица заяви , че нямаме нужда от нея и се справяме добре и сами и си замина. И двете са ми давали съвети , но никога не са налагали мнението си и крайното решение по всеки въпрос е било наше. Уф стана много дълго. Сори

# 91
Малко и от другата гледна точка. Като се роиди Явор бях изчела сума си книги, статии, бг-мама, за отглеждане, кърмене и .тн. Мъжа ми си взе отпуска за гледане на дете 15 дни. Майка ми дойде за 2 седмици за да помага в домакинството. Всичко супер, докато мъжа ми не тръгна на работа а майка не си тръгна. Както вече споделих малкия сучеше на всеки 15 мин. На мен не ми оставаше време да хапна (защото спеше предимно в мен), следователно кърмата ми намаля, започнаха още по-големи мъки, за да възстановявам. Първите 2 месеца при мен бяха ад, и ако имаше поне кой да направи да хапна, не говоря въобще за пране, готвене чистене. Няма такива работи... ако имаше някой за тези неща щях да с чувствам много добре. Знаем, че всички са майки героини, но много зависи от бебето, моето беше такова и следствието беше аз да си върна почти килограмите и да се чувствам като парцал. Да не казвам, че мъжа ми се прибираше все в 21-22, Явор тъкмо беше заспал, трудно изкъпан от мен, понякога пропусках къпането защото просто не можех да си стоя на краката.
За мен най-добруя вариант е да идва някой да помага от време на време ако имаш нужда, но ти препоръчвам ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да сложиш правила от самото начало и да си твърда с бабите и дядовцитя. Кое, как, кога да се прави.

Къпането- в стаята по няколко причини- зимно бебе, коридора ни е дълъг и студен, отоплявахме се на радиатор, банята ни беше 2,50 на 2, колкото да се изпишкаш вътре.
Най-удобни са корита отдолу с маркуч за да се източва по-лесно водата. От 0-до4-5 месец най-удобни са хавлиените шезлонгчета, след това ергономичните ванички.

За жегата- сега ви е топло, представете си да сте в 8 месец с големия корем... някакъв ужас е просто...

За разпределението когато се роди бебето имам 2 варианта- всички в една стая, или аз с бебето в детската, таткото с Явор в спалнята. Проблема при нас е, 1 че Явор вс още се буди да яде по 2 пъти на вечер...

# 92
Ноеми добре дошла и от мен

# 93
  • София
Като се роди яна майка ми беше при нас за първите две седмици и тогава ми помогна много и ми беше много хубаво. яна беше добро бебе, ядеше и спеше. майка ми вършеше цялата домакинска работа, а после заедно се радвахме на яна и си говорехме женски работи и ми беше страхотно.
като си отиде мама започна да идва свекърва ми, но не за да върши домакинската работа, а за да гледа бебето. няма по-тъпо от това някой друг да гледа бебето, а току що пръкналата се майка да търчи с парцала и черпака. Бързичко приключи това и си останахме тримата. Е, да ви кажа тогава си беше най-добре.
Сега, да се роди живо и здраво бебето, никого не искам. Само майка ми ще е добре дошла първите дни, докато се адаптира и яна към ситуацията и после ще си се оправим ние си.
това прозвуча малко гадно за свекърва ми. истината е, че и тя много ми е помагала, но това е, че предимно иска да гледа детето, а аз детето си мога да гледам и имам нужда от помощ за къщната работа.

# 94
  • София, Лагера
Хи хи хи, според мен истината е, че си зависи и от бебето, и от бабите, но и от нервите на мамата. Да не подценяваме и ролята на таткото, разбира се!
Моето бебе беше изключително спокойно, сънливо и ящно, имах много кърма, бабите няма да коментирам (че не е красиво  Mr. Green), нервите ми бяха ОК - след като малкото спеше по 16 часа на нощ и аз с него... а мъжът първите 2 седмици беше отпуска, а после много помагаше. Та затова и мнението ми се е формирало под влияние на гореспоменатите факти.

Камелия, Нощни очи,  Hug

# 95
Ноеми, добре дошла и от мен!  Hug

За бабите - майка ми беше при мен първата седмица с Алекс.Помагаше ми най-вече в къщната работа.Сега мисля, че само с помощта на мъжо ще се оправя.Пък и си имам батко-помагач Crazy

# 96
Ноеми , добре дошла! Hug

# 97
Леле момичета не мога да насмогна да ви изчета. Аз се завръщам от уикенд в Боровец, който ни спаси от нечовешките жеги в Сф. От ,1 седмица имам ужасно голям корем, вследствие едноседмичното мързелуване в къщи и от утре съм на диета, защото хич не ми се иска да качвам твърде много килограми.

Май няма да издържа да съм много дълго в болничен, бездействието и скуката са убийствени

# 98
  • София
Аз пък пак съм се зачудила за яслата - да я давам ли яна, да не я ли давам...  Thinking  Трябва по принцип да тръгне от септември и съм в голяма чуденка. Притеснявам се, че тя ще боледува, евентуално нероден Петко и той ще боледува покрай нея.. отделно докато съм бременна, а тя ходи, аз ще скучая, както и "лук ат ми" е писала...   Tired  Уффф... до началото на август трябва да реша, че тогава ще ходя да я записвам.

# 99
  • ул. "Мечтание"
В края на втората седмица заяви , че нямаме нужда от нея и се справяме добре и сами и си замина.

Ееее, твоята майка е направо мечта бе!  Crazy  bouquet

Баща ми само ми повтаря как съм била майка-герония (две секунди преди да ми предложи така "нужната" си помощ, а като му откажя се цупондри).  Joy

look_at_me, леко с диетите. Не мисля, че това е начина в момента да се предпазиш от качването на много килограми.  Peace Зависи и от диетата разбира се де.

# 100
Здравейте!
Според мен всеки има различни разбирания и предпочитания. Аз като родих казах, че искам да се идва у нас, когато аз ги поканя. Мъжът ми си взе 10 дни отпуск. Но най- добре ми беше като тръгна на работа. Успокоих се напълно и се справях чудесно. Кърмех Дели почти постоянно. Ходех си гола нон стоп. Обаче някак си се справях и с чистенето и с готвенето. После имаше период, в който спеше само в ръцете ми, ако не сме навън, но тогава пък използвах момента да чета форума за захранването. Така, че всеки си има нужди и усещания. Аз по принцип съм сприхава и няма да изтърпя да ми се дават съвети. Ако слушах съветите на бабите, нямаше да успея да кърмя повече от месец.
Тези два дни ми се наложи да работя. Е искрено се възхищавам на бременните работещи. А пък тези и с деца съвсем, аз се скапах.

# 101
  • София
Като се роди Мишката, майка ми дойде за 3 дена да помага, но беше по-шашната и от мен. После идваше само да я къпе на чешмата - мен ме беше страх Embarassed. После си я къпехме във вана в банята. Домакинската работа беше доста занемарна - къде мъжът ми, къде аз, но пък като не спиш повече от 3-4 часа на нощ се чувстваш доста скапан - поне аз. Сега се надявам да се включат 2-те баби по-активно с гледане на Мишката, за да не се чувства пренебрегната. И аз си мисля, че е прекрасно някой да ти помага със страничните дейности, но бебето най-добре си го гледа майката, а бащата трябва да бъде въвлечен в грижите възможно най-скоро.
saxophone, в същата дилема съм и аз, но трябва да реша до няколко дена. Пиши ако стигнеш до заключение преди мен.
Лека нощ!

# 102
  • Пловдив
Ноеми, welcome
Violini, много изглежда сложна вашата ситуация  newsm78  Аз също съм на мнение, че трябва да сте си тримката от самото начало, но ако това ще ви коства прекалено много, направи така както ти ще се чувсташ макисмално добре и спокойна.
За детската стая - надявам се да успеем да я направим, така както си я представям. Чакаме да научим пола на бебето и ще мисля вече по-конкретно в цвят за стените, мебелите, пердетата. Смятам, че са необходими най-вече гардероб, легло и скрин, върху който да се повива. Но каквато и да е стаята, бебешките неща вътре ще я направят прекрасна! newsm07
За помощ - мисля, че по-скоро ще се радвам да получа. Представям си как майка ще ми помага много и за всичко. Ако свекърва ми иска - нека заповяда, но се съмнявам, че ще ми е удобно или приятно да ми чисти и готви вкъщи. Иначе мъжът ми помага толкова много, че дори сега имам смелото чувство, че бихме се справили и сами  Blush

Хубав ден на всички!   bouquet

# 103
Добро утро коремчета.
За гледането на бебето живот и здраве съм заявила на моята половинка,че баби и дядовци не искам.Да си взима отпуск и да се подготвя,че ще си го гледаме сами.Да си призная акъли не искам.За мен най-важното ще моето и на бебето  спокойствие.
Добре дошла Ноеми .
Я чакайте да ви забия едно въпрос че.
Какво мислите за присъствието на тати по време на раждане? smile3506
Аз искам той да присъства.

# 104
  • Варна
Сенедра, ако и той иска - въпроса е решен, първо питай него Simple Smile Мъжа ми категорично заяви, че не иска, преди още да се разбере, че ще трябва да е секцио.

Относно бабите, моя първи месец беше най-ужасното нещо, което някога съм преживявала. Не ми се отпушиха каналите, кърмата просто не излизаше, помпи, на рък, не става. А като са препълнени гърдите бебето не иска да суче. И резултата - 2 мастита, 40 градуса температура, ужаааааасни рагади. В общи линии - кошмар. Помощта тогава ми беше жизнено необходима. Тка, че не се пънете отсега да отказвате, оставете си по една вратичка.

Общи условия

Активация на акаунт