Деца с увреден слух - 9

• 196 377
  • 622
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте кръстница съм на дете на 2г. и 6 месеца момиче, на което преди около 4-5 месеца откриха ,че е с намален слух. Направиха и изследването " Бера" в ИСУЛ и установиха ,че на дясното  чува 60-65 децибела ,а на лявото  80 децибела. Поставиха и слухови апарати  отикон сафари детската серия. Има напредък при детето започна да произнася звуци и думи, повтаря ,но лекарите настояват да се постави имплант. Майка и казва ,че като и махне слуховия апарат на лявото тя не чува звънеца ,докато е с двата слухови апарати ги чува и че се обръща от дясно на ляво когато я вика ,за да я търси. Питането ми към вас е от нейно име ,че има проблеми с компютъра  : Къде според Вас да направят операцията ? Каква марка да изберат : Кохлеар или Медъл ? Четем ,че има някакви нови процесори ,а доколкото съм запозната касата плаща старите? Какъв процесор според вас да изберат ? Предварително Ви благодаря за съветите ,защото вие сте се сблъсквали с проблема ,а когото и да питаме от лекарите никой няма да каже истината .

# 361
Привет мила ... ако наистина това са адекватни резултати "че на дясното  чува 60-65 децибела ,а на лявото  80 децибела" не избързвайте с Кохлеарните Инпланти - имате доста остатъчен слух , поставен веднъж Инпланта е доживот и е много ангажиращо. Препоръчвам да си носи апаратчетата упорито и ОБЕЗАТЕЛНО НАПРАВЕТЕ ВТОРА БЕРА във ВМА !!!

# 362
Благодаря на всички,които ми писаха и споделиха своите истории. Hug В момента те са на големия кръстопът и още не са взели решение , като междувременно изникна проблем и с третата сливица и до 1 седмица трябва да вземат решение дали ще я махнат. Ох то не стига, че се притесняват дали ще постъпят правилно и какво точно да решат за импланта ,ами и това с третата сливица........ #2gunfire

# 363
60-65х дцб нe и много и евентуално с много добър апарат може да има ефект/аз лично съм много резервирана към слуховите апарати или по точно към фирмите които ги предлагат на пазара ни/

Последна редакция: пт, 14 фев 2014, 08:46 от veni-b

# 364
Здравейте, имам син на 10 месеца и половина, д-р Папуров във Варна му направи изследване и ни каза че  100% не чуваме с двете у6и, обадих се в ВМА но ми дават час за 11.04.2014г.може ли някой да ми даде мобилен номер на д-р Цветков от ВМА, в момента е в отпуск, да му обясня и да помоля за по ранен час, 1 месец е много време.

Последна редакция: вт, 18 мар 2014, 09:00 от kiki77k

# 365
  • София
Упоритата, и аз се присъединявам към Mitka_sz. Моята дъщеря е с подобна слухозагуба - на дясното ухо 68 db, а на лявото 82 db. Носи два апарата и се справя много добре. Ние все пак имахме едно предимство, тя загуби слуха си на 7-годишна възраст, когато вече можеше да говори добре, да пише и чете и беше и понаучила и английски език. Докъдето и да сте стигнали с протезирането, упоритото учене и упражняване е неизбежно.
Ако мога да съм полезна с опит, моля пиши ми.

# 366
  • в моя свят
Здравейте,
имам момче с намален слух, не носи слухов апарат, защото няма никакъв остатъчен слух на едното ухо, а с другото чува добре. Свикнал е да се справя, но е много трудно с училище. Водят го дете с СОП. До 4 клас учи в оздравително училище, след това в масово. Сега е 7 клас и му предстоят матури и кандидатстване. Цялото семейство скоро ще се местим в София и започнахме да проучваме училищата, така попаднах на училището за деца с увреден слух. Знам че тук се обсъждат най-вече операциите, но много ви моля ако има родители на по-големи деца, които учат или са учили там да кажат мнението си. Харесва ми това, че училището е професионално и децата излизат с професия. Но не знам как е устроено обучението, заедно ли учат деца чуващи с ки и са и тези, които не чуват и учат с жестове. Интересува ме също дали наистина там учат само деца с увреден слух? Защото за специалните училища се знае, че записват много деца на социално слаби семейства и роми, които нямат такива специфики, но им е удобно...Целодневно ли е обучението или мога да си вземам детето след часовете? Трябва ли децата да са издържали матурите, за да кандидатстват там както е за другите училища или приемът е само по документи? Има ли училището транспорт, защото ще живеем доста далеч от него?Ще се радвам на всякакви мнения и препоръки.   bouquet

# 367
me4ta22  пишеш че сина ти има слух в едното ухо, той явно компенсира липсата на такъв в другото ухо. Интересували ли сте се дали е подходящ за кохлеарен имплант на не чуващото ухо?
За училищата за деца с увреден слух - преди 7 г. когато сина ми беше за предучилищна ходих да видя това в Пловдив , останах доста разочарована. Сина ми беше с двустранно увреден слух и със слухови апарати и вече развиваше говор . Това което ми направи лошо впечатление е че всички учители с които разговарях ми изтъкнаха колко е важно да учи жестомимичен език и дактил за да може да общува с другите деца и да не остане неграмотен. Останах потресена - казвам им че в момента той общува с нас и в детската градина без жестомимика и този език не му е нужен за да общува с чуващи , но те настояваха че бил необходим. Не го записах - ходи в масово у-ще и се справя с чужда помощ , грамотен е не му трябва дактил . Смятам че не сгреших .  От това което прочетох за твоя син не мисля че мястото му е в такова у-ще но все пак ако искаш отиди на място да се ориентираш в обстановката . Отвосно децата от малцинството- доста такива учат там , колко чуващи са не знам но като се има в предвид пълната незаинтересованост на родителите им към тяхното обучение това у-ще за тях е единствен шанс да получат образование. Предимство би било терапиите с логопед и сурдопедагог които са повече от символични в масовото у-ще , пък било то и дете със СОП да се води.

# 368
Тъй като отдавна не бях се интересувала от въпросните училища реших да погледна каква проф. подготовка дават ....
    Производство на кулинарни изделия и напитки
    Производство на тапицирани изделия - за София
   И - средно образование по специалностите кулинар, оператор в шевното производство, оператор в мебелното производство - за Пловдив
Моля да извините негативизма ми но не смятам че това са единствените възможности за развитие на хората с увреден слух...

me4ta22 би ли споделила повече инфо относно матурите след 7-и клас и кандидатстване - какви права и предимства имат децата със СОП ?

Последна редакция: чт, 03 апр 2014, 10:33 от veni-b

# 369
  • София
me4ta22, моята дъщеря се записа след 7-ми кл. в Професионална гимназия, като използвахме програма за деца със специални образоватлени потребности. В 7-ми кл. не можа да се справи на едната матура и със слабия успех трябваше иначе да чака да се записва след трето класиране. Тя посещава вече 10 години само рехабилитация в училището за деца с увреден слух (в София) и учи иначе в общообразователно училище. Сега е в 10-ти клас в гимназията.
Сега е моментът да провериш в Регионалния инспекторат по образованието за обявените програми за записване. Към края на април и началото на май се подават молби и документи. Има и някакви изисквания за местоживеенето.

# 370
milena d  като минала вече по този път би ли споделила повече за матури и кандидатстване след 7-и клас - имат ли децата със СОП  някакви предимства

# 371
  • в моя свят
Благодаря ви за мненията!
За матурите след 7 клас децата с СОП имат право на удължено време на изпитите и право на присъствие на ресурсния им учител, който само да ги насочи. За самото кандидатстване нямат        "привилегии" и ако на единия изпит имат 2-ка нямат право да кандидатстват след 7 клас и просто трябва да изкарат 8 клас в обикновени непрофилирани паралелки. След 8 клас могат да кандидатстват вече само по документи за обявените професионални паралелки или да си останат в гимназията без профил. Другото което знам и за което мисля пише едната от вас това са обявените заболявания сред които и увреден слух, за които приемат деца само по документи без да се състезават с кандидатстване и без значение дали са издържали матурите. За тези професионални паралелки, които обявяват бройки прием за деца с такива заболявания трябва да излезе списък в инспекторатите по общини. Не знам какъв е шанса обаче, защото става въпрос за единични бройки и само в някой училища и паралелки. В понеделник ще бъда в инспектората и ще питам за повече информация.
За кохлеарен имплант на напълно увреденото ухо сме се интересували, но плюсовете и минусите са на кантар при положение, че има здраво ухо.

Последна редакция: пт, 04 апр 2014, 00:00 от me4ta22

# 372
  • София
Както е описала me4ta22 в поста от 03.04.2014 г. по обявените бройки от инспектората, кандидатстването е всъщност преди кандидатстването на учениците, които са издържали матурите. И записването е около 15-16 юни. След това вече се състоява кандидатстването и класирането по общия ред.
Дъщеря ми кандидатства точно по този ред, пред регионалния инспекторат. Има различни специалности, които се обявяват. Имаше избор преди 3 години. Инспекторът преглежда документите и според увреждането предлага и възможни паралелки и училища. Това е описано в отделна наредба, има списък, знаят се видоведе паралелки според заболяванията. Променят се всяка години, зависи какво обявяват училищата.
Трябва предварително според мен родителят да знае/предположи, каква паралелка може да е подходяща за детето. Например, езикова може би не е много добре за деца с увреден слух, или училища, където нивото е много високо, просто става невъзможно да се изучи материала. Моята дъщеря учи в гимназия по хлебарство, където се набляга на това учениците да вземат диплома за средно образование, па макар и с не много висок успех, но едновременно с това и да придобият специалност и да издържат и държавния изпит по професията. Училището е съвсем нормално, изискванията не са супер-високи, но и за деца, които искат да се учат, има възможност по всички общообразователни предмети да се подготвят на средното ниво. Ние сме доволни от училището, малко е, всички се познават, учителите са много старателни, обръщат внимание на децата, имат опит с деца с увреден слух. Разбира се, както във всички училища - шумотевицата е прекалена и това особено пречи на нечуващи ученици, има колкото можете да си представите палавници, има всякакви ученици, и деца от ромски произход, има разнообразни извънкласни форми и много добре оборудвани работилници, провеждат се добре организирани професионални практики. И при това положение, на моето дете му е трудничко, учебната програма е доста тежка за нея. Справя се, ала с много повторение и учене и вкъщи, и на уроци допълнително и в училището за деца с увреден слух.

# 373
Zdraveite mnogo se izvinqvam za latinicata parvo. Momcheto mi e na 2 godinki i 2 meseca ot gr.Xaskovo sam kazvam se Desislava.imame dve operacii na xipospadiq edin qdreno magniten misleiki si che e aytizam...kakto i da e minalo svarsheno.predi dve sedmici razbraxme che deteto ni e napalno glyxo minaliq den xodix za slyxovoto aparatche vzex go s moi pari zashtoto neiskam da chakam skoro shte e operaciqta v isul prosto samo tam namerixme kordinati sega sam  v proces na izbirane ne implant. Az den i nosht kogato moga vi cheta iskax samo da vi blagodarq za prekrasnata i izcherpatelna informaciq i za miloto otnoshenie.Neka Gospod bdi nas nas i pazi decata ni...offff revlivo mi e....az nqmam vaprosi no i otgovori nemoga da dam skoro razbrax za glyxotata iskax samo da kaja edno golqmo BLAGODARQ. Pak shte pisha  bouquet

# 374
desideskata87 не бързайте с импланта,търси второ пето седмо мнение моля те умолявам те не бързай,доктор ми е споделил,че има много окепазени деца ей така ,защото слуха е нещо фино нещо,което трудно може да бъде доказано дали го е имало или не,но веднъж сложен импланта унищожава всичко.Не случайно темата е пуста..... много объркани деца,много объркани души има..........................

Общи условия

Активация на акаунт