Преминаване през Сърбия - паспорт или лична карта?

• 25 104
  • 25
  •   1
Отговори
Здравейте на всички,
моля за малко инфо, тези, които в близкият месец са преминавали през Сърбия.
Чета на няколко места, че от 12ти юни е премахнато изискването за преминаване през Сърбия с паспорт и може да става само с лична карта.
Но искам да съм сигурна, тъй като моят паспорт изтече миналият месец, а след 2седмици ми се налага преминаване от там и да знам дали да си вадя нов сега, или няма да ми е необходим.

# 1
  • Beyond the Frontiers
Има двустранна спогодба и за лятото не е необходим паспорт - август със сигурност.

# 2
Ние пътувахме в края на Юни само с лична карта. Нямаше никакъв проблем Peace

# 3
Ние пътувахме в края на Юни само с лична карта. Нямаше никакъв проблем Peace

Ок, благодаря много. )
Надявам се да се включат повече хора, да кажат и при тях как е било.
Аз ще пътувам началото на август и към средата се връщам.

# 4
Ние ходихме преди две седмици и митничарят ни направи забележка защо сме с международни паспорти, като можело с лични карти. Казахме, че идваме от Хърватска, а той каза, че и там можело с лични карти. Даже се възмути с изречението "Все едно в Македония да ви искат международни паспорти, хахаха".

# 5
Бихте ли ми казали, само за лятото ли важи преминаването с лична каpта през Сърбия. Никъде в новините не се съобщава, че е временно, но тук там се прокрадва такова съмнение.

# 6
  • welcome to the Jungle
Не се безпокой. Тази промяна се случи, когато изригна Вулканът и много от хората, които пътуваха със самолет им се наложи да пътуват с наземен транспорт Сърбия не е страна от ЕС и затова изисква паспортна проверка, но пък са страна кандидат-членка, която е готова за компромиси и така в чест на еврогражданите приеха, че могат да ги идентифицират и с евро-личните карти. Та така - заради вулкана си настроиха системата да приемат и лични карти. И до сега е така ( често прескачам до Пирот).

# 7
Моля Ви и аз за отговор дали и понастоящем е така, ще минав от там средата на Декември, а много хора вкючително и един митничар ми каза, че НЕ можело без паспорт, а аз нямам такъв!! Купила съм вече самолетния билет, но на връщане ще се с кола и много си притеснявам за преминаването през Сърбия. Нямам време за обикновенна поръчка на паспорт, а експресната и бързата са ми много скъпи ....

Моля ви, кажете ми сега може ли без паспорт!

# 8
Аз знам, чe искат паспорт. Наши приятели ги върнаха с колата им, защото бяха само с лични карти. Но говоря за миналата година лятото. Ако има промени - не ги знам и не твърдя нищо със сигурност  Peace

# 9
По принцип промяната е от 12 юни тази година за това питам ...

Днес издирвах хиляди телефони на митници и гранични пунктове, но никой не вдигаше!!! Чудя се каква държава сме, да няма никакъв компетентен орган, който да ти даде отговор!!

# 10
Да и аз знам, че не искат вече паспорти, но до миналата година ти трябваха не само паспорти, а и пълномощно на кола, ако не е на твое име (това го уточнявам защото за евр. съюз не е необходимо).

# 11
  • София
Да и аз знам, че не искат вече паспорти, но до миналата година ти трябваха не само паспорти, а и пълномощно на кола, ако не е на твое име (това го уточнявам защото за евр. съюз не е необходимо).
На мен на границата с Гърция ми искаха пълномощно на колата.
А за Сърбия - ходих само с лична карта преди около месец, но не съм сигурна, че тази спогодба е постоянна, мисля, че временна беше.

# 12
Ами май зависи на кой попадаш. Тъй като поне 2-3 пъти годишно ходим до Гърция а колата не е на наше име, никога досега не са ни искали пълномощно. А миналата година ходихме и до Виена с колата и само на Сръбската граница ни разиграваха с документите.

# 13
Някой ще сподели ли за СЪРБИЯ, сега как се минава, наистина ми е важно, а никой от гранична полиция не си прави труда да вдигне телефон?

# 14
По принцип промяната е от 12 юни тази година за това питам ...

Днес издирвах хиляди телефони на митници и гранични пунктове, но никой не вдигаше!!! Чудя се каква държава сме, да няма никакъв компетентен орган, който да ти даде отговор!!

Какво ти е виновна държавата в случая, че ти не знаеш къде да питаш.
Защо нашите гранични пунктове трябва да ти отговарят и какво общо имат митницИТЕ?
Има си посолство на Сърбия в София, това посолство има сайт и телефони.
http://www.emb-serbia.com/bugarski/index_bg.html
http://www.mfa.gov.rs/Consularaffairs.htm

Общи условия

Активация на акаунт