Отговори
Все не мога да разбера - едни казват, че е от 6-години, други - че е прието вече от 5 години...Вие какво знаете по въпроса?
На мен лично не ми се иска да ограбвам от детството на детето си,  а казват, че предучилищната е доста натоварена и почти няма време за игра. Затова и ще пиша молба да не разпределят дъщеря ни в предучилищна от новата учебна година, тъй като на 31 Август тя навършва 5 години. Но ако кажат, че по закон задъллжлително трябва от 5 години?....
Вие какво знаете по въпроса? Thinking

# 1
  • Видин
Племенницата ми навърши 6 години на 13 май. От септември ще е в предучилищна група в градината  Peace

# 2
Децата тръгват на у-ще в годината,в която навършват 7 г.Независимо дали е родено на 02 януари(примерно)или на 28 декември.Тази година първокласници са набор 2003г.,а предучилищна са набор 2004г.Това за задължителната предучилищна от 5 годишни слава богу не го приеха...засега.Нямало места в детските градини в големите градове.

# 3
Тази година първокласници са набор 2003г.,а предучилищна са набор 2004г.Това за задължителната предучилищна от 5 годишни слава богу не го приеха...засега.

Това е сигурно, така ли? Че в нашата детска, която е и училище до 4-ти клас /частна/ нещо опитват да разпределят и по-малките /5-годишни/ за предучилищна... Thinking

# 4
  • някъде под слънцето...
Ей ама като по4нете с това ограбено детство.Как по то4но и кой го ограбва?
Тук децата тръгват на у4илиЩе на 3 години(неЩо между преду4илиЩна и у4илиЩе, на 4 в е4е имат у4ебни тетрадки  и познават буквите  на 5 сри4ат  а на 5 пиШат и смятат) ... зна4и ли 4е  са ограбени?

# 5
  • Бургас
Тази година първокласници са набор 2003г.,а предучилищна са набор 2004г.Това за задължителната предучилищна от 5 годишни слава богу не го приеха...засега.

Това е сигурно, така ли? Че в нашата детска, която е и училище до 4-ти клас /частна/ нещо опитват да разпределят и по-малките /5-годишни/ за предучилищна... Thinking

Преди малко слушах по новините на ПроБг, че са го приели закона за предучилищна от 5 години и ще глобяват родителите, които нарочно не си пускат децата, освен с парична глоба и с обществено полезен труд.

# 6
Тук децата тръгват на у4илиЩе на 3 години(неЩо между преду4илиЩна и у4илиЩе, на 4 в е4е имат у4ебни тетрадки  и познават буквите  на 5 сри4ат  а на 5 пиШат и смятат) ... зна4и ли 4е  са ограбени?

Е то и тук е същото, още от 3 г. (1 група) имат учебници и учебни тетдарки, оценки и т.н.
Но в предучилищна започват домашните и доста ненужни според мен неща. Сега в 3-та група учиха сричките, нещо, която аз съм учила в 1 клас. А събиране и изваждане даже във 2 друпа. Не знам, но на мен не ми допада, има си време за всичко.
Надявам се дори да го приемат, да си се работи по програмата за 3-та група, явно целта е се минат 2 г. задължитена подготовка, вместо 1.

# 7
Аз разбрах, че има 2 години гратисен период за това нововъведение, който може да бъде увеличен.

# 8
  • някъде под слънцето...

Е то и тук е същото, още от 3 г. (1 група) имат учебници и учебни тетдарки, оценки и т.н.
Но в предучилищна започват домашните и доста ненужни според мен неща. Сега в 3-та група учиха сричките, нещо, която аз съм учила в 1 клас. А събиране и изваждане даже във 2 друпа. Не знам, но на мен не ми допада, има си време за всичко.
Надявам се дори да го приемат, да си се работи по програмата за 3-та група, явно целта е се минат 2 г. задължитена подготовка, вместо 1.

Тук го у4ат под формата на игра никой не се е оплакал 4е децата се натоварват като следобедният сън, който е характерен за българските градини липсва ..., Запо4ването от 3 години не е задължително по закона тук, но е на 100%, независимо от социалния статус на рродителите,

# 9
http://dnes.dir.bg/news/sergey-ignatov-rеforma-sredno-obrazovanie-preduчilishtna-podgotovka-zabavaчka-6768175?nt=4

# 10
  • Бургас
има гратисен период.
задължително от 5г мисля, че отпадна. Ходих да говоря с директорката на у-щето, където ще записвам сина ми- нищо не им е ясно дори и на тях. Ако съм искала можело да тръгне сега септември ( октомоври става на 5г), ако не - щял да си тръгне от 6г на предучилищна. Нямат дори програма, две години детето трябва да учи и да прави едно и също или ( пак ако съм искала да го пусна от 6г в първи клас)... Поредната българска простотия...

# 11

Не ви е съвсем точна информацията.Идеята на цялата работа беше да се обхванат децата , които НЕ ПОСЕЩАВАТ детски градини и да се вкарат в системата.Да свикнат с елементарното внимание към учителя и да получат елементарни знания-да са на едно ниво, като постъпят в първи клас.Сега децата в детската градина си учат по даденият материал, а тези, които не са я ги учат, я не. И като попаднат в системата на образованието те са на различно ниво.С което травмират самите деца. Wink
Идеята си  е хубава, децата няма да учат по цял ден и да стоят на чиновете, както вие си го представяте, няма да имат домашни, а както казва другото мамче, под формата на игра .Нещо като занималня но на половин ден. Аз лично съм спокойна, моите деца така или иначе ще си получат това ниво в детската градина, но тези ,който не посещават....То за тях е цялата работа  Wink

Последна редакция: чт, 22 юли 2010, 00:05 от mustaine

# 12

Да, ограбени са. Не знам кое е това "тук", но и в България е така.
В 1клас нито можех да чета, нито да пиша, нито да смятам. Научих всичко това в у-ще. Дотогава играех и се радвах на безгрижие, което бих желала и за моето дете.

# 13

Не ви е съвсем точна информацията.Идеята на цялата работа беше да се обхванат децата , които НЕ ПОСЕЩАВАТ детски градини и да се вкарат в системата.Да свикнат с елементарното внимание към учителя и да получат елементарни знания-да са на едно ниво, като постъпят в първи клас.Сега децата в детската градина си учат по даденият материал, а тези, които не са я ги учат, я не. И като попаднат в системата на образованието те са на различно ниво.С което травмират самите деца. Wink
Идеята си беше хубава, децата нямаше да учат по цял ден и да стоят на чиновете, както вие си го представяте, нямаше да имат домашни, а както казва другото мамче, под формата на игра .Нещо като занималня но н аполовин ден.Аз лично съм спокойна, моите деца така или иначе ще си получат това ниво в детската градина, но тези ,който не посещават....То за тях беше цялата работа  Wink
Подозирам, че няма да го оставят така, пак ще се повдигне въпроса в скоро време.

Защо трябва да свикват със системата?
Уважението към учителя няма нищо с това дали си тръгнал на 1 г. на ясла или си посещавал 1 г. предучилищна.
За нивото - то винаги ще бъде различно, защото децата ни не са правени с шаблон.

...
В 1клас нито можех да чета, нито да пиша, нито да смятам. Научих всичко това в у-ще. Дотогава играех и се радвах на безгрижие, което бих желала и за моето дете.

А аз можех и то не благодарение на градината или предучилищната, защото по мое време не ни учеха да четем там, а защото тръгнах чак накрая на градина и ме гледаше баба вкъщи (м/у другото майка ми е детска учителка), тя ме научи, но не мога да кажа, че съм била ниво над другите, само защото съм започнала да сричам от малка. Абсолютно ненужно и натоварващо ...

1 г. предучилищна е напълно достатъчна, надявам се да не го приемат, въпреки, че за мен вече няма значение, минахме 5 г.

# 14

Защо трябва да свикват със системата?
Уважението към учителя няма нищо с това дали си тръгнал на 1 г. на ясла или си посещавал 1 г. предучилищна.
За нивото - то винаги ще бъде различно, защото децата ни не са правени с шаблон.

Защото , както вие сами казвате играели си безгрижно и хоп попадат в съвсем различна среда и докато се пребори учителя да ги въведе в тази среда то вече минала годината  Wink
На въпроса защо да свикват със системата писах по-горе, защото се травмира самото дете. Постепенното натоварване е по-добре, от колкото изведнъж да му стоварят информацията, която то самото не може да поеме. Нали така?
За нивото -работата на учителя е децата да са приблизително с еднакви знания и в случая това помага на началният учител, защото той пък не си губи времето да учи едни на буквички, а другите дето ги знаят да се чудят какво да правят през това време.
Не им стига една година.
п.п. аз говоря за внимание не за уважение.Две различни неща.
аз всъщност си нямам на идея дали е прието, но все тая за децата от детските градини.При тях промяна няма да има така или иначе.

ето ти сама си го казала

трета група ще е трета група както до сега, но ще се води предучилищна, а тия дето са извън детската градина ще  ходят в трета група даже задължително  Laughing...иначе няма места в детските градини....

Последна редакция: чт, 22 юли 2010, 00:29 от mustaine

Общи условия

Активация на акаунт