Отговори
# 105
вече нямаше ли две теми от по сто страници със същите въпроси... и все за това пусто ограбено детство... в предучилищната в училище учат същото като в предучилищната в градината, просто е до обед... не виждам къде е драмата... първи клас всички започват на 7 години...

Ами аз например не искам детето ми да ходи на предучилищна по програма на МОН. Пак е в ДГ, но не лицензирана. Или пък искам да си го обучавам вкъщи. Такива възможности са предвидени в други държави.

mama _na_Hrisi, инка, благодаря.

Тези "хипи" практики за обучаване в къщи не умряха ли пез 70те  newsm78 

Да се коментират по подобен начин чужди възгледи и разбирания е доста по-демоде и от хипарството. Може да съм сектантка, масонка, мормонка... гледай си в свойта паница.

Въпрос - предучилищната е безплатна, но какви такси се плащат за храна или друго?

# 106
За целодневна предучилищна - половин такса, сравнено с таксата за детска градина. Помагалата са безплатни. Допълнителни занимания по желание се заплащат. Това за нашата община.

# 107
  • Бургас

Въпрос - предучилищната е безплатна, но какви такси се плащат за храна или друго?

Синът ми беше от 5г предучилищна, но в у-ще, не в детска градина. Всичко беше безплатно. Имаха обяд, който се заплаща, в случай че детето яде там, а не вкъщи.

Сега ще бъде отново предучилищна - със същите учебници, същата програма и т.н. Идиотия голяма. Две години едно и също. Но не искам да го пускам от 6г в първи клас и излиза, че при това положение нямам друг избор.

# 108

на нас ни казаха, че всичко е безплатно, учебници, обучение, закуска някаква имало... тъй като предучилищната е полудневна, децата се прибират у дома за обяд...

# 109
  • в здрача
Закуската на практика не започва от 15-ти септември, а малко по-късно и не продължи през цялата година, а докъдето им стигнаха отпуснатите средства, но предупредиха децата да си носят, че и с лавката имаше проблеми.  Отделно качеството на самата закуска, е първата година имаше големи забележки. През втората смениха фирмата и още отначало казаха, че за да се вместят в бюджета ще е 2 дена сандвич, 2 дена плод и в петък - чай или мляко.

# 110
Момичета,имам нужда от информация.
Не знам дали е точното място,но тук са писали хора запознати с образованието.

Децата от 2-ри,3-ти и 4-ти клас ще имат ли бележници?
     Ако нямат бележници,ще имат ли лични ученически карти?
Миналата година се получи объркване и доста се изнервиха и родители и учители.
В един момент се оказа,че втори клас едни купили,а други не,то пък няма на пазара...
Сега е момента в който давам заявка и се чудя колко да поръчам.

# 111
Мерси, момичета. Значи, доколкото разбирам в училище няма такса (освен евентуално за храна), а ако е в ДГ - 1/2 такса? Или нещо такова.

# 112
В градините при нас отпаднаха таксите за предучилищна. Плаща се по 1,80лв. на ден за храна и нищо повече. Учебници  са от там. Ще купуваме тетрадки , блокчета, фулмастри, химикали. Тези неща ще се купуват и в градината да е предучилищна и в училище. За синът ми предпочетох да изкара в градината, дъщеря ми също за сега ще е там, тъй като там е целодневно и има спане. А за втората година предучилищна ще видим как ще е.

# 113
...
     Децата от 2-ри,3-ти и 4-ти клас ще имат ли бележници?
     Ако нямат бележници,ще имат ли лични ученически карти?
...
Не знам дали ще имат бележници, но ученически карти винаги са имали.
Необходими са за изваждане на карта за гр.транспорт, при явяване на състезания и др.

# 114
  • в здрача
За предучилищната купуваш моливи, химикали, тетрадки /тесни и широки редове, големи квадратчета, бройката си я казват учителките/, блокчета за рисуване /или скицник/, боички, фулмастри, раница където да си носи нещата /въпреки че бе в училище ни искаха да има в раницата 1 комплект дрехи за преобличане за всеки случай/, ножичка, лепило /сухо/, блокче за апликиране. Ако е било детето в детска градина по-голямата част от нещата са били закупени от предни години /моливите не се изписват за една година, ножичките рядко се амортизират и т.н./.
Дали ще обядва детето в градината или в училище - това се заплаща. В училище се купуват купони за следващата седмица, но учителките не са длъжни да ги заведат в стола. Ако е записано на частна занималня след предучилищната обикновено идва учителката им да ги събере, води ги на обяд в училището и след това ги извозват с бусчета /но това е различно за различните занимални/.  Общо взето почти същите неща, с някои добавки трябват и в първи клас.

Ако не ходи детето на занималня, а ти го вземаш на обяд след края на заниманията, пари за храна не са необходими /изключая ако няма или не му харесва безплатната закуска или не му е достатъчна, защото и такива случаи има, особено както бе при нас дни само с плод или чай, те определено не бяха достатъчни на щерката, или както първата година с мухлясал сандвич/

# 115
Моля да ми дадете малко инфо - къде да прочета за условията при постъпване на децата от 6 години на училище. В кой закон и наредба? newsm78

# 116
Чета ви, чета и нещо съвсем се обърках newsm78

Синът ми тръгна на предучилищна в училище на 5,5г и съответно на 6,5г първи клас.
Вчера отивам в у-ще до секретарката и понеже се познаваме се заговорихме за разни неща.Казах и, че и другото дете мисля да го пусна по-рано в предучилищната/на 5,5г/ и тя каза, че за тях не им плащали от бюджета ако е по-малко ShockedНо да съм питала Директорката когато му дойде времето.Каза, че все едно да го вземат в у-щето, а държавата да не плаща за него????т.е. варианта да тръгне по-рано е труден?

Моля ако някоя мама е пуснала детето СЕГА по-рано предучилищна в у-ще да сподели.Само да вметна, че в у-щето вече има някакво точкуване и критерии както в ДГ Shocked

# 117
  • в здрача
Сиси, как така на 5,5? Нали тръгват с набора си, независимо дали когато започне уч. година са навършили или все още не са 7 години. В смисъл, щерката тръгна на 6 в предучилищна и на 7 в първи клас, но имаше деца от класа и от предучилищната, които още не бяха ги навършили, но са от нейния набор. И аз когато я записвах още не ги беше навършила /лятото е родена/. И бюджетите им би трябвало да са организирани за набора, а не за децата след като навършат 5-6 или 7 години. Все едно едните започват от септември, а родените през декември какво ще ходят със следващия набор или няма да им плащат докато не навършат годините.

А за точкуването честно казано не ме учудва. В училището на щерката имаше възможност само за 2 групи предучилищна в една стая и бяха на смени. Това преди да въведат изискването предучилищната да обхване 5-годишните. Сега за да отговорят на изискването трябва да остане една-единствена група предучилищна, а желаещи има за повече от 2. С предимство са деца живеещи в района не само за предучилищната, но и за първи клас. Просто желаещите са повече от колкото училището физически може да поеме.

# 118
  • София
Синът ми е на 6 години /навърши ги през юли/ и е в първи клас. Не е посещавал градина, нито предучилищна. Не е задължително на 5 подготовката. От 6 вече - да. Така каза нашият директор. Имаме страхотна учителка и почти всички в класа са като нас - неподготвени от градина и предучилищна. Имат 4 деца на 6 години. Отаналите са на 7. Синът ми е един от най-оправните, за мой кеф. Справя се много добре и няма проблем с усвояването или с емоциите. Всичко ни е безплатно, закуската също. Предполагам - късметлии сме и с дете и със ситуация.
Не ми допадат идеите за предучилищни - задължителни.

Последна редакция: ср, 12 окт 2011, 14:41 от Парци

# 119
Tsv, това дали да тръгне по-рано или не решават родителите.Няма условие да ходи с набора си.Моя го пуснах по-рано защото е роден март и разликата с предния набор е минимална.Освен това имаме приятелски семейства с деца от същия набор, но родени декември и ноември и в сравнение с тях нашият си беше просто голям.може би това повлия на избора ни.

Разговора ми обаче вчера със секретарката на у-щето ме притесни.Това значи, че предучилищна няма да може да тръгне в у-ще по-рано както направих с по-големия.
за това питам мами, които са записали децата предучилищна по-рано дали са имали проблеми? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт