има ли тук мами с термин април

• 21 470
  • 241
  •   1
Отговори
# 180
Valka, в нашите седмици вече гледат само на коремен ехограф.
По-удобно е все пак, може да вземеш и таткото, ние така направихме - и сках и той да го види.
Само не отивай с пълен пикочен мехур, аз от преди си знаех, че трябва да е пълен, но при бременност се вижда най-добре на празен мехур.
Мисля, че шийката на матката си е затворена и всъщност не трябва да се отваря, защото иначе лошо.
Но и мен не са ми правили преглед за това. Следващият път ще попитам.
Аз се чудя как да пия едновременно магнезия и желязото, защото едното пречи за усвояването на другото и още не мога да си направя точната схема. Иначе за една седмица имам подобрение - коремът ми не е толкова чувствителен и не ми се свива на топка, което ме радва.
За жалост тези дни забравих да се храня покрай моя любим, и изобщо забравих, че съм бременна, но утре май ще го изпишат и ще се поуспокоя.

# 181
  • София/Велико Търново
Цитат на: sunny_zt
Valka, в нашите седмици вече гледат само на коремен ехограф.
По-удобно е все пак, може да вземеш и таткото, ние така направихме - и сках и той да го види.
Само не отивай с пълен пикочен мехур, аз от преди си знаех, че трябва да е пълен, но при бременност се вижда най-добре на празен мехур.

Аз си мислех че още в десетата седмица трябва да се гледа през корема и взех таткото миналия път, но доктора каза събувай гащите ...  Embarassed  Хвана бебето в профил и таткото го видя, видя как тупка сърчицето , видя и крачета и ръчички и оченце и пъпната връв, много хубава снимка си имаме  Simple Smile
И доктора ми се скара че съм дошла с пълен пикочен мехур, но като чаках повече от час пред кабинета как да не се напълни. Sad  Иначе съм чувала че като ходиш на ехограф могат да те накарат да изпиеш половин литър вода  Shocked  Не разбирам това противоречие Sad

Цитат на: sunny_zt
Иначе за една седмица имам подобрение - коремът ми не е толкова чувствителен и не ми се свива на топка, което ме радва.

Това свиване на корема на топка ми е познато ... От една седмица от време на време ме стяга корема ниско долу, понякога имам и по-остра болка ту от ляво ту от дясно и като си пипна корама ниско долу е много твърд, не е както е в повечето време. Понякога се събуждам и корема ми е стегнат на топка.
Съни и при теб ли беше така? Можеш ли да ми кажеш нещо повече, това нещо опасно ли е!? Какво става всъщност? Какво ти каза доктора? Разбира се аз ще питам моя доктор в събота като отида, но малко информация предварително би ме направила малко по-спокойна!
Благодаря ти предварително!

# 182
И на мен ми се свива корема сутринта, точно да ставам и става на топка и аз изчаквам да спадне и тогава ставам.
Случи ми се и няколко пъти през деня.
По принцип това се случва, но не е хубаво да е често и е много важно да няма болки.
Когато последния път ме гледаше на ехограф ми каза, че в момента също има контракция - каза, че видя гънка. Аз тогава нищо не усетих, но той се притесни малко доктора.
Предписа ми Магнерот - съдържа магнезий и се изписва точно на бременни. Ще го пия доста месеци напред, ако не до края.
Можеш да го попиташ твоя лекар за това.
Днес ще ходя пак заради шийката на матката, защото четох че тя може да се отваря под влияние на контракциите или просто защото имам нужда от успокоение - да видя, че няма опасност.
Лекарят не ми е забранявал секс. И освен това магнезият е съвсем различно нещо от но-шпато - магнезият лекува причините, докато но-шпа следствието. Образно казано де.
Каза ми да не ходя на работа въобще /аз така и не ходя вече де/ и да лежа всеки ден поне 1 час на лявата страна  - май отляво има кръвоносен съд, не съм много сигурна защо точно, но съм чела, че и на други мами се е препоръчвало.

# 183
Да пишеш какво ти е казал доктора в събота!
Не се притеснявай - до събота нищо лошо няма да ти се случи, а тогава ще бъдеш в сигурни ръце и ще ти кажат най-добре!

# 184
  • София
Не е хубаво да те боли. Мисля, че трябва да се обадиш на лекаря си.
При нас така се получи, че като ме гледаха с вагинален ехограф и двата пъти мъжът ми беше с мен, след предварително запитване към лекаря може ли, разбира се. А вчера не бяхме заедно- той не можеше да си тръгне от работа, а часът ми беше по обяд.  Laughing
Иначе мисля, че шийката на матката трябва да си е затворена, ако е отворена е опасно за аборт. Не съм лекар, но когато излязох от болницата, 2 дена по-късно гинекологът ми ми каза, че шийката е затворена и го каза със задоволство.

# 185
  • София/Велико Търново
Благодаря ти много за инфото Съни! На всяка цена ще му кажа на доктора в събота. Досега не ми е изписвал магнезий, но вземам Дуфастон - профилактично, не съм имала особени проблеми, само болки подобни на менструалните през първите седмеци. А на една приятелка доктора и изписва магнезий от началото на бременността и тя няма моите оплаквание. Абе така и едни доктори изписват едно, други - друго. Освен
това ме болят и костите на таза, особено опашката като стана от стола и от леглото. Вече незнам кое е нормално и кое не е, а не мога да звъня на доктора при всяко дребно неразположение Sad

# 186
  • София/Велико Търново
Цитат на: Ani111
Не съм лекар, но когато излязох от болницата, 2 дена по-късно гинекологът ми ми каза, че шийката е затворена и го каза със задоволство.

В коя седмица беше това Ани? Аз си мисля че ако шийкате се е затворила не могат да те гледат с вагинален ехограф, но може и да не съм права Sad  И как доктора ти установи че шийката е затворена - с ехографски преглед или вагинален? [/u]

# 187
  • София
С гинекологичен Simple Smile
Иначе това беше в 5-6-та седмица. Забрани ни секса, а сега каза, че можем да го практикуваме, но рядко, внимателно, и с презерватив. От друго място знам, че спермата съдържа вещества, които предизвикват контракции - та вероятно затова. Препоръчва се при преносване Simple Smile  - да си знаете от сега.

# 188
Ами аз знам, че на този преглед- за шийката на матката се ходи от 14 до 18-20седмица някъде. В пета-шеста няма никаква опасност да се отвори, това става във въпросните седмици.
Вариантът е наистина с гинекологичен преглед, но май може и с вагинален /не съм сигурна/. Аз ще отивам някъде към обяд и следобяд ще ви напиша какво ми е казал, ще го поразпитам и по принцип кога се прави този преглед.

# 189
  • София
Странно, за първи път чувам. Ще ми бъде любопитно, разкажи като се върнеш от лекаря.

# 190
Meli беше пуснала тази много хубава статия за серклажа. Аз пак ще я пусна тук, защото априлските майчета сме в момента за нея, а послбе като се върна ще напиша за мен.

Копирам ви един текст от д-р Даскалов. Дълъг е, за което се извинявам, но някой може пък да има желание да го прочете.

ЦЕРВИКАЛНА ИНСУФИЦИЕНЦИЯ

Определение:
Цервикална инсуфициенция означава неспособност на маточната шийка (цервикс) да задържи плода до края на бременността. Понякога по време на бременността вагиналната част на матката – маточната шийка – се скъсява, изглажда и разширява, като този процес не е в резултат на маточни контракции, а проява на структурна слабост на шийката. Това състояние се нарича цервикална инсуфициенция (недостатъчност) и може да се дължи на ред причини, повечето свързани с травми или вродени дефекти на шийката.

Описание:
Когато маточната шийка е наранена, тя не може да задържи бременността. Шийката се разширява без маточни контракции и без болка, като понякога това разширение е пълно. В резултат на това плодният мехур излиза през отвора на маточната шийка и може да се спука, често преди бебето да е в състояние да оживее извън матката. Това предизвиква маточни контракции и води до преждевременно раждане или аборт. В много случаи диагнозата се поставя твърде късно, когато процесът е напреднал и не може да бъде овладян. Поради цервикална инсуфициенция около 15 – 20 % от всички бременности се губят във второто тримесечие на бременността.

Причини:
Рисковите фактори за цервикална недостатъчност са: цервикална инсуфициенция при предишна бременност, травми, операции и анатомични дефекти на маточната шийка, употреба по време на бременност на забранения вече препарат диетилстилбестрол от майката на бременната жена. Предишни аборти или кюретажи с диагностична цел например могат да увредят шийката. Други причини за цервикална слабост включват цервикална каутеризация (обгаряне на шийката) и конизация (изрязване на част от шийката под формата на конус) с цел профилактика и лечение на рака на маточната шийка. Преди бременността и по време на първото тримесечие обикновено няма метод, чрез който да установим дали евентуално ще се развие цервикална недостатъчност.

Симптоми:
Жените с цервикална недостатъчност обикновено идват на преглед с минимални оплаквания (със слаби маточни контракции) между 16 и 28 гестационна седмица. Дори при значителна цервикална дилатация (разширение) – 2 см и повече - те имат малко оплаквания. Когато цервикалното разширение достигне 4 см и повече, могат да се появят активни маточни контракции или да се спука околоплодния мехур.

Диагноза:
Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата (предишни проблеми) и чрез поредни гинекологични и ултразвукови прегледи. В моята практика в клиника Торакс – Пловдив съм се уверил, че серийните ултразвукови изследвания с вагинален трансдюсер са отличен метод за ранна диагноза на цервикалната инсуфициенция. Едновременно с това изключвам наличието на аномалии на плода.

Лечение:
След като се постави диагнозата цервикална инсуфициенция, се прилага оперативна процедура, наречена серклаж. Около маточната шийка се поставят един или няколко шева, които я задържат плътно затворена. Това се прави обикновено от 14 до 18 - 20 гестационна седмица, но не се прилага, ако има спукан околоплоден мехур или възпаление на околоплодните обвивки. Правят се микробиологични и серологични (кръвни) изследвания. След серклажа бременната се наблюдава внимателно за наличие на маточни контракции или инфекция. Първите часове след оперативната процедура бременната трябва да прекара на легло; 24 часа след това може да бъде на свободен режим. На 48 – я час може да бъде изписана и да води нормален живот. В следоперативния период се прилагат лекарства, отпускащи маточната мускулатура. Серклажът се маха две седмици преди термина.

# 191
  • София
Ей момичета много се радвам, че се активизирахте - беше ми станало мъчно.

Сватбата мина добре - аз имах огромни проблеми преди това с личната си карта - но това е ужасно дълга история, която приключи с ваденето на експресна нова карта - ако имате такива проблеми - станах спец - къде, кога и защо се подават различните документи в общината и в МВР. Имах проблеми и с медицинските на сватбата - е и там вече съм спец
 Misc Ghost  Misc Ghost  Misc Ghost

А на самия ден бях особено спокойна - все пак ми е за втори път  Hands Clap   Hands Clap   Hands Clap , но пък младоженеца /у каква смешна дума/ беше се изнервил, притеснил, искаше да ходим пред ритуалната зала почти 1 час по-рано /заради което се изпокарахме предния ден и аз му казах - той като иска да ходи, аз ще отида 15 мин. преди това/.
За наш късмет имаше задръстване , след това попаднахме в стачка, повечето улици бяха затворени - но все пак стигнахме навреме.

Е всичко мина както му е реда, бракуваха ни, аз бях настъпана няколко пъти - за по-сигурно - после се повеселихме добре и ето ни пак на работа с ежедневните проблеми........

А вчера наистина се бях скапала ужсно, на всичкото отгоре си взех и резултатите от биохимичния скрининг, които са добри - нисък риск, но пък единият хормон бил малко под нормата - в Майчин дом ме посъветваха да отида на контролен ултразвук и дори ме пратиха при определен лекар, а пък моя наблюдаващ ми обесни, че този хормон е най-висок в 13 - та седмица, а после намалява плавно и да не се притеснявам.
Друго ново е, че нощем много ме боли кръста и се схващам ужасно - с първата бременност бях така, но не си спомням в кой месец точно. Вие имате ли подобни проблеми с кръста - как ги решавате?

Целувки и усмихнат ден на всички

# 192
  • София
Мен много ме боли кръста, гърба и таза. И най-вече таза от лявата страна. Купих си един обезболяващ спирт - помага, но не го ползвам често, че никого не съм питала дали може. Вечерно време след по-тежък ден от болка не мога да клякам и да се навеждам и тогава при много остра болка го втривам. Иначе накарах мъжа ми да ме масажира и много надобрява напоследък Simple Smile Снощи открих чудесен начин да се справим с корема - слагате 2-3 възглавници под гърдите, а краката ги свивате и оставате по колена. Малко надупено се получава Shocked , но е много удобно - гръбнакът си почива и не натискате корема.

# 193
  • София/Велико Търново
Този обезболяващ спирт нали не загрява?

# 194
  • София
Не, но и аз слагам съвсем по малко от страх. Предполагам, че въобще не е вреден и се прехласвам, ама за всеки случай.

Общи условия

Активация на акаунт