Малко трудна тема...за болестта - РАК!!!

• 920 117
  • 3 925
  •   1
Отговори
# 3 555
  • Варна
Ох момичета снощи доста четох и се оказва че към 3 стадий отива. Ужас. Вчера като прочетох ЯМР се успокоих от това T2b, но нямах време да чета за стадирането. А то е такова според информацията в интернет:
Стадии:
Садий 0:      Tis N0 M0
Стадий IА:    T1 N0 M0
Стадий IВ:    T2 N0 M0
Стадий II:    T3 N0 M0
Стадий III:   T4 N0 M0       T 1-4 N1-3 M0
Стадий IV:    T 1-4 N1-3 M1

От тук излиза, че стадия е трети. Права ли съм? За майка ми става въпрос, на 72 години. Вчера лекаря казал, че нещата не са толкова зле. Предстои операция.

# 3 556
Не са толкова зле нещата наистина. Ще я оперират, ще махнат всичко, ще мине терапия и всичко ще е наред!

# 3 557
Когато  метастазите са близки в повечето случаи всичко се изчиства оперативно.

# 3 558
  • Варна
Надявам се...

# 3 559
Здравейте. В понеделник баба ми, която е на 78г. постъпи в болница (СофияМед) с болки в корема, повръщане, запек и отпадналост. След направени изследвания се оказа рак на дебелото черво. На следващия ден я оперираха. Изрязали са образовението и също са махнали и жлъчката. Операцията е минала успешно и в момента, чакаме да мине периода на възстановяване , което също е важно. Лошото е , че доктора каза, че има разсейки на черния дроб и като цяла нещата не са добре. Като мине следоперативното възстановяване, вече ще се говори с онколог и трябва да започне химиотерапия. Това което също ми каза хирурга, е че в най-добрия случай и дава година, две. Забравих да спомена и че след като е изрязано образуванието, което е било доста голямо са отрязани и част от червата, но е напревана свръзка за да може да работят. Платих за консумативи около 2000лв. , хирурга ми препоръча по скъпите консумативи а не тези, който покрива здравната каса. За пръв път попадам в такава ситуация, а няма много хора, който могат да ми помагат за нещата, който ще следват от тук нататък, и искам да ви попитам ако сте били в идентична ситуация как се развиват нещата и аз какво мога да направя за да живее пълноценно и добре, поне малкото време, което и остава според хирурга. Благодаря ви и се извинявам ако на места не съм обяснил нещо, както трябва, но ....

# 3 560
Ники, съжалявам за това, което ви се случва... Операцията не е била лека щом толкова много са рязали и са сложили съшивател. Като излязат резултатите какъв вид е ракът, ще предпишат терапия. Може да ви пратят на скенер, за да видят дали има разсейки другаде. Химията може да удължи живота й или пък не... гаранция няма

# 3 561
Баба ми снощи почина....Днес и е погребението.....Една прекрасна,мила и добра баба се пренесе в друг свят и измерение без болка.....Свършиха мъките и.Край на мъчителната и болест.Точно 1 месец беше вкъщи,но беше агония..................Накрая беше на морфин...............Бог да я прости.Нека почива в мир.Ще я запомня винаги с усмивка на лице и лъчезарна и весела.

# 3 562
  • София
Моите съболезнования. Думите не стигат,  за да се опише загубата. Нека почива в мир!

# 3 563
Нека да има лек път натам!

# 3 564
Моите съболезнования... Да почива в мир ...
На мен ми идва сама да си бия шамари, или евентуално на някой лекар- досега никога не са изследвани туморните маркери на майка за бял дроб! Винаги само общия маркер и този за дебело черво! А аз чак днес осъзнах това! Пропомням, че при нея не е ясно това в белия дроб разсейки ли са, или отделен тумор. Просто недоумявам как аз не съм се сетила до сега и как никой лекар не ни е казал, и нито веднъж не са ги изследвали по време на хоспитализациите й в Надежда...

# 3 565
  • Варна
Доколкото помня, туморните маркери за белия дроб не са достатъчно поаказателни за наличие на процес. Това може да се каже само с биопсия.

# 3 566
Нямаме биопсия, но имаме 4-5 обикновени скенера и два пет скенера. За проследяване не може да се правят по-често скенери, но поне можем да следим маркерите.

# 3 567
  • Варна
Те и за следене не стават, поне така си спомням при баща ми. Не са показателни, не са толкова специфични. В

# 3 568
При баща ми също не реагираше и не го правеха. Биопсията също не е надеждна,  може да не хване раковите клетки...

# 3 569
Успокоихте ме, благодаря! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт