Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 14

• 94 406
  • 744
  •   2
Отговори
# 165
Здравейте, от доста време не съм писала но ви чета редовно. Сега ми трябва малко помощ от тези които скоро са ходили в Св. Никола. По коя клинична пътека Ви пише джипито  талон №7. Аз последно преди две години ходихме и не помня, а сестрата ми каза, че пишело в епикризата. Аз как да и обясня, че няма такова нещо написано. Моля който знае ако може да напише.
Аз ходих преди 1,3 месеца.
Преди 3 години ЛЛ ме накара да минем през психиатър във Враца и оттам ми дадоха талон, но миналата година ми казаха, че вече не се изисква такъв и ми написаха само някаква бележка. В св.Никола, въобще не я поискаха.
Просто го бях записах по телефона за определена дата при лекуващия лекар.
Говори с лекуващия лекар на детето в св.Никола или на регистратурата.

# 166
По принцип е вредно да се събират аутистични деца на едно място- техния общ проблем е липсата или некачествената им комуникация и нарушената им социализация и събирайки ги на едно място, проблемите се задълбочават. А иначе са различни децата, с различни стереотипи, които започват да разменят при събирането им на едно място и затова ефекта е отрицателен. С цел социализация и учене на правила и норми на поведение и общуване, децата от аутистичния спектър се събират с деца в норма или- виждала съм групи от високофункциониращи аутисти- до 3- 4 на брой, под ръководството на 3- 4 терапевти, да се учат съвместно на общуване.
Затова и са вредни дневните центрове за деца от аутистичния спектър- те са на различни места в спектъра, а дори и на близко ново да са, единственото общо между тях е некачествената им социализация и комуникация и събирайки ги на едно място, тя става още по- некачествена, разменят стереотипите си и проблемите им се задълбочават. Ако дневни центрове е добре да има за деца с други проблеми, то за деца с аутизъм е вредно.Центрове тип- кабинетна система- Да, където удобството е, че специалистите са събрани на едно място и може да предложат и съвместна работа с детето, но основно индивидуално- за изграждане на правила, норми, модели на общуване и поведение, приемливи за обшеството и създавайки им предпоставки да бъдат приети по- добре от него.
Затова, според мен, е добре да се срещат и обменят опит родители на деца от спектъра, особено когато децата са на сходно ниво и да се срещат без децата.

# 167
  • София
За срещите - мисля, че е полезно да се виждат хората от форума от време на време. Не всичко може да се напише, понякога имаш още въпроси и най-вече като видиш човека, после по-лесно разбираш писането му. Това не са терапевтични срещи, тип всяка седмица, но 1 път на няколко месеца е добре да се правят, даже сега есента е удобно време, защото после става студено и с много задължения. Аз все съм се връщала с нещо ново от такава среща, може би зависи и от нагласата, с която отиваме, а и от хората на срещата.

Kezaja, много добри клипове. От свързаните клипове към тези, които беше пуснала, попаднах на още:

http://www.youtube.com/watch?v=VnYmchKitp8&feature=related - Тук е 17 годишното момиче като малко, и първите й занимания. Вижте колко музика, театър и коне има. А също и изхвърляне на млякото от менюто й.

http://taylor-autism-aspergers-syndrome.com/ - Това е сайта на 17 годишната Тейлър. Веднъж срещнах класификация, че Аспергер са високофункционалните аутисти. Мисля, че всяко дете, което на 2 години е било като Тейлър, може на 17 да стане като нея.

http://www.youtube.com/watch?v=aEw0Y5LJ6vg&feature=related - Това момченце ми се видя в по-тежка форма на възраст около 2 год., но и то има много добро възстановяване. Има и няколко свързани с него клипове.

А това са клипове към за програмата Son rise, също с много добро влияние при децата. Обсъждали сме я преди време.

http://www.youtube.com/watch?v=Wd3X_3C0et8
http://www.youtube.com/watch?v=ZlHlCmdARzI&feature=related

Всички тези клипове приличат на това, което сме правили с дъщеря ми. Между другото youtube е невероятен извор на вдъхновение и идеи.

А за магнитите се сетих, че в болницата по ДЦП има подобна терапия, главата на детето се поставя в нещо като магнитна сфера и е подложена на поле. На моето дете му е правена. Сигурно има ефект

Последна редакция: ср, 08 сеп 2010, 17:55 от TanyaMG

# 168
Съществуват особено през последните 5 години диагностични критерии, които предвиждат разграничаване между Синдрома на Аспергер и аутизма и  качествената начална диагностика в детска възраст може точно да определи дали детето е със синдром на аспергер или с аутизъм и съответно- нивото на функциониране, което може да е високо. При децата с аспергер обикновено не се наблюдава закъснение в речевото развитие и затова децата с аспергер се диагностицират по- късно- около 4- тата година и повече, понякога едва в училищна възраст. Децата, които описва Ханс Апергер, за разлика от тези, които Лео Канер описва, са активни участници в обществени взаимодействия, чето качество обаче страда. Те усещат различието си и държат да го демонстрират, за разлика от децата с аутизъм, които канер описва. Децата, които Аспергер описва няколко години по- късно от канер, са с висок коефициент на интелигентност и имат изключителни умения в някоя област. Една от характерните разлики е, че не се забявят езиковите умения и познавателните процеси при децата с аспергер. В напреднала възраст, високофункциониращ аутизт и аспергер, може да се сбъркат, ако не се подадат точни данни за развититето на детето в ранна детска възраст.В клиничен профил е по- малко вероятно у дете с аспергер да се прояви изключителна загриженпст и пристрастеност къ определени елементи и части от предмети, в сравнение с дете с аутизъм. Децата с Аспергер са по- скоро изключително загрижене към трупане на информация, макар и в много случаи да изглежда ненужно трупане, у тях има така характерния само за аспергера "Глад за нова информация и знания", като не винаги е сигурно, че ще влязат в употреба. Наричат ги :малките професори", защото живеят с чувството за компенсация на куцащото им социално общуване, те компенсират с чувството, че в някои области са най- добрите и са склонни, без изключение, аспергерите коригират околните за нещата, в които се чувстат най- добри, изглеждат досадни за околните и манияци.
Моят син, от година насам и се засилва, винаги, когато човек говори и се изкаже неправилно, използва диалект, го поправя "Ти защо каза "млеко", като правилно е "мляко"...виж този по телевизията каза "училищата" с ударението на последната буква, вместо на третата....
Хората с аспергер синдром имат мотивация да се социализират, но по силно егоцентричен начин.

Снощи попаднах на форум, в който се включваха основно аспита и говореха в смисъл, какво би правило съвременното човечество без тях, като те изработват програмните продукти, от които зависят всички сфери в живота, те са инженерите, те са гениалния технически ум на съвремената нация...все в смисъл, че човечеството е загубено без тях и ако се намерел нещо като лек за тях, та всички те да загубят гениалните си умения и начин на мислене, съвремената цивилизация би се сринала за по- малко от 24 часа.....

# 169
Здравейте , да попитам има ли деца които са ползвали , ползват класическите хомеопати съответно предписваните от тях неща за децата си .... и понеже има много неща питам не за обичайните настинки и болести а за нашите си проблеми ?
Аз вече съм склонна на всичко да вярвам и се опитвам да си обясня нещата по много начини както от страната на класическата медицина така и от тази на алтернативната.
Скоро ще ходя при доц.Венета Божинова на 4ти километър която даде на Владко "Клережил" който той пие става вече почти три месеца. За жалост все още не използва речта като средство за комуникация.
Според моите проучвания и лични наблюдения децата които на около 4-5 години не са усвоили речта добре и или не говорят добре се повлияват от медикаменти стимулиращи мозъка. Те разбира се не ги учат да говорят и да общуват това правят специалистите но и те имата своята роля.
И наблюдението ми от приема на Клережил е следното - Владко стана по спокоен / колкото и странно да ми изглежда и на мен / , започна да разбира вече наистина много повече неща дори бих казала всичко от ежедневието и го изпълнява / преди не беше така/ , все по често го хващам да се заслушва в това което си говорим с големия ми син и с малката му сестра като когато тя каже нещо смешно или интересно Владко започва да се смее, поведението му се промени в положителна посока, има един недостатък започна много да бръщолеви неща които никой не разбира и понякога гледа на някъде и говори говори нещо и ръкомаха все едно говори с някой но няма никой отсреща, през останалото време си подвиква поддудуква , бауца си нещо което мен ме дразни ..... той това го прави когато се радва и когато му е хубаво нещо но все ми се иска първо да каже много съм радостен и след това пак да бауца като иска......
мечти ....
искам още веднъж да кажа че Владко няма диагноза аутизъм или пък ГРР пишат му задръжка в нервно психическото развитие в Св.Наум а клиничния психолог към болницата му написа "нарушение във фиксационната памет"
но поведението му си е аутистично от всякъде погледнато и вероятно ако сега отида при Психиатър доц Стамболова и тя ще му напише ГРР а не като преди "изоставане в развитието и експресивната реч"

# 170
  Райка,на нас ни беше предписан Киетюд,но не за продължително лечение,а само за по-напрегнати ситуации.
  Веднъж подейства много успокояващо!Направо потресаващо действие!
  Следващия път нямаше никакво,ама абсолютно никакво действие.
   И край!Повече не съм го давала.

# 171
Казвала съм го и друг път , сега ще се повторя , когато ние бяхме при Божинова за изследване ,защото след направен Бера тест се оказа ,че Дани има 100% слух и на двете уши и въпреки това той не говореше и все още не говори, там ни поставиха диагноза -задръжка в развитието , умерена умственна изостаналост и  категорично отхвърлиха вероятноста това състояние на детето да е дет.аутизъм.Назначиха ни Ноотропил с който ни увериха ,че детето ще проговори....Да ама не ,освен че стана още по -превъзбуден отколкото е и вообще престана да спи през ноща ,аз друго действие не видях в/у детето .Спях го на своя глава и посетихме дет.психиатър.Райка ,не знам защо вие ходите при невролог ,щом самата ти твърдиш ,че поведението му е аутистично....Направи ми впечатление ,че гледните точки на невролози и психиатри спрямо поведението и състоянието на детето бяха коренно различни.....
Брейн Бустер сиропа и той е уж мозъчен стимулатор ,Дани изпи 3 шишета и качи около 10 кила от него ,нищо друго не се случи.
И аз като теб съм склонна да вярвам в какво ли не ,но май само си тапчем децата с каквото чуем с надеждата някоий ден те да проговорят.Това е моето наблудение спрямо невербалното ми дете ,ако някой друг има идеи и съвети по тая тема,ще ги изчета с голямо внимание.
От мен успешна седмица на всички и много усмивки  Simple Smile

# 172
На Алек първата предполагаема диагноза беше поставена от невролог "създаден аутизъм". Първата година ходихме успоредно и след като всички неврологични изследвания не показаха никакви отклонения от нормалното развитие ни прехвърлиха окончателно на психиатър.
За добро /мисля, че за добро/ след първите медикаменти  Аминалон + Пирамен/последния го прекъснах, поради отрицателни последствия според мен/ не са ни изписвани други медикаменти.

# 173
  • Пловдив
Успешна учебна година на учениците ни.Много да ни радват и да напредват все повече.
На всички майки пожелавам най вече спокойствие и повече вяра в децата ни.

# 174
Успешна учебна година на учениците ни.Много да ни радват и да напредват все повече.
На всички майки пожелавам най вече спокойствие и повече вяра в децата ни.
Присъединявам се към казаното! Успешна учебна година и от мен! Hug

# 175
  • София
Успешна година на ученичетата и от мен.Спокойна година на родителите  Praynig

# 176
  • Стара Загора
Успешна учебна година и от мен. 
Нека всички дечица бъдат здрави, щастливи и много обичани.   bouquet

# 177
И от мен много успехи за дечицата и за майките. Мен естествено ме тресат първолашки страсти  Heart Eyes. Ето го моя ученик:
Първолаче

# 178
Здравейте! Heart Eyes
Аз се включвам, за да разкажа малко повече за каузата "Майки и приятели на деца аутисти" и Трябва да чуете за нашите деца.
Благодарение на Влади Цолова тази кампания се осъществи.
На 14-ти септември 15 майки от цялата страна се събрахме в София на специална фотосесия за сп. Ева и предстояща изложба. С нас се снимаха и съответно подкрепиха Део, Ники Кънчев, Ани Пападополу, София, Елена Йончева, Марта Вачкова, Гала, Графа (дано не пропускам някого).
Абсолютно благотворително при това, за което всички сме им адски благодарни.
Благотворително за нас работи екип от фотограф, осветител, гримьор, фризьор, стилист и др.

Певицата София ще посвети песен на каузата и предстои изготвянето на специален видеоклип за целта. Билбордове ще бъдат поставени в няколко по-големи града на страната.
Съдействие имаме от премиера Бойко Борисов, както и от медийния ни партньор Нова тв.
Няма как с думи да се изрази нашата благодарност към всички тези хора!
Предоставям ви репортажа по Нова в новинарската им емисия Календар:
http://play.novatv.bg/play/233216/
Предупреждавам, че се намира на 33:28мин., за да не гледате излишно цялата емисия.

Снощи БТВ също отрази събитието, но по-късно ще дам линк, както и ще предоставя лични кадри.

Поставам няколко снимки на моето второлаче:
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000119801902#!/photo.php?pid=538627&id=100000119801902&ref=fbx_album

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs348.ash2/62883_161 … 38626_52575_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs664.snc4/60479_161 … 625_3584923_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs338.ash2/61814_161 … 628_6840952_n.jpg

Пожелавам от сърце попътен вятър на нашите ученици! Радвам се на всички от сърце.
Друго за сега няма да коментирам, поради липса на време. Ще се включа по-късно.
От мен целувки!

# 179
  • София
Успешна учебна година и от мен!

Видях на повечето от вас децата в facebook. Всички са много красиви и съм сигурна, че тази година ще им бъде успешна!!!

Общи условия

Активация на акаунт