Проблеми с ученето или какво знаем за дислексията! - 3 ДИСЛЕКСИЯ

• 82 025
  • 759
  •   1
Отговори
# 330
Подкрепям идеята! Важното е да помним, че тези деца имат различни способности, така както и другите/Не всяко "нормално" дете е добър математик , художник и т.н./А също и че дори клишетата относно дислексията не важат. Така например, казват, че не помнят рими, а дъщеря ми запомня по лесно римуван текст, а също и тя се опитва да пише в рими, дори понякога и римувам нещо, ако трябва да го запомни.
Понеже има проблеми с моториката и координацията, много ни помагат тренеровките по фехтовка и вече кара велосипед, почти като другите Laughing.

# 331
Всеки урок по физика го "разигравах"- нагледно-образно мислене. Уроците по история ги превръщах в приказка-да има сюжет. Лошото е, че моето момче е с дискалкулия- въпреки че вече е мъж/самотен/, не се справя с пари, цифри и т.н.т.И т.н.т. При мен ситуацията е точно такава ,както пише margaritavass .Големият син е дивак, купонджия и...всичко което искате. Умирам от страх докато се прибере.Телефона му все звъни.Търсят го мацки, за купон. Малкият - в неговия телефон има 3 номера-моя, на баща му и на брат му. Ако случайно излезе някъде, вечеря с нас и в 22ч. си е в леглото. И работа не мога да му намеря. Хората не го разбират, а и не са длъжни, лошо е че човещината я няма.А е такъв чаровник....  bouquet

# 332
  • София и там където не се пуши
То аз се чудя какво аз да мога да му създам като работа.

# 333
Много е тежко, да знаете. Но....това да не ви отчайва и не се равнявайте по моя случай, защото: 1. той като беше малък работихме с логопед, но сега вашите възможности са много по-големи / и не оставяйте на вярата-"ще го израсте"- ако се работи -1,2 години, колкото е по-малко детето ще се оправи!/2. моят сладур има и заболяване, което усложнява нещата. Познавам момченце - в І-ви клас. От предучилищна казвахме на майката, че детето се нуждае и от специалист. Разсеян, все се криеше като се учи....., но майката считаше, че просто го мързи. А иначе сладура е невероятен футболист. Тренира - и ето един начин детето да не се комплексира, защото умее нещо добре. Лошото е, че на майката "не й се занимава" и сега той завърши І-ви клас, но не може да чете, да пише, да разказва и .....вече осъзнава нещата и се комплексира. Така че- на работа майчета, всичко ще се оправи. А знаете ли какви страшни неща има...........вие за някаква си чаровна дислексиика!  bouquet

# 334
Ура ! Ура! Ура! Научи се кара колело. Преодоля страха. Стават нещата. Бавно , но стават..
Само много търпение ни трябва. А аз вече се бях отказала... Но важното е , че той НЕ Peace

Отровка, много ми допадна чаровна дислекциика Peace Всички дислектиси наистина са чаровници! Много точно си го казала Hug

# 335
  • София
margaritavass, много хубава идея, благодаря, ще бъде полезна за всички!

Да отчета и аз: Моят дислектик ще бъде сега 5 клас, малко се притеснявам от смяната на системата на обучение - всички тези нови учители, и то по всеки предмет, но...

Има едно занимание, от което не би се отказал за нищо на света и се справя чудесно - актьорско майсторство. Да му се чудиш с какво желание чете ролите и ги учи. Изводът ми е, че уроците не са много интересни, твърде скучни са за всички деца, камо ли за нашите, които се нуждаят от допълнителен мотив. Но това не е ново за никого, пък и едва ли някога ще се промени към по-добро.

Другото занимание с удоволствие е музиката - ходи през юни на уроци по китара и научи нотите (аз не ги знам  Embarassed), сега през септември продължаваме и то с желание.

За съжаление нямам свои изпитани методи за уроци и домашни, но се надявам да намеря. Най-трудно ми е да го накарам да НЕ МРАЗИ училището и ученето като цяло Thinking

отровка, благодаря за съветите с разиграването на уроците. Той добре ли се чувства в самотата си? Ако - да, просто я приемете и вие около него и ще ви бъде по лесно.

Рoсна kитка, браво на юнака! На много места се засичаме  Hug Най-хубавото при твоя син е неговата собствена амбиция. Сещай се за нея в трудни моменти, защото е рядкост, и ще ти става по-леко.

Последна редакция: вт, 16 авг 2011, 11:03 от Sash

# 336
Момичета, от музиката по-хубаво няма, обаче едно предупреждение: деца с дислексия може да имат проблеми с ученето на нотите, поради което някой да ги изкара бездарни, ако не знае за какво става дума! Търсете учители, които работят предимно по слух, с импровизации и прочие. Нотната грамотност не е задължителна за развитието на музикалния талант!

# 337
Момичета, здравейте!

Искам да споделя с вас няколко неща.

1. Прочетох , че според квантовата физика, медитацията помага за синхрона на мозъчните полукълба. Не е трудно децата го могат.
ето някои идеи за медитации с деца

http://newkidsbg.blogspot.com/2009_10_01_archive.html

2. Някоя от вас беше попитала за капки на Бах- твърдо съм "за" и ви ги препоръчвам.

3.Само с цел да съм полезна, а не за да злословя  ще кажа нещо, за което не искам да спорим, а просто всеки да го приеме или отхвърли, като информация. Фондация на Стела Богомилова- твърдо- не. Мое мнение, имам лични впечатления- аз самата ходих на обучение.

4. Все още изчаквам за да кажа твърдо - да, на един друг метод.

5. Нищо не става с магическа пръчка, изведнъж. Дори и най-добрият специалист, и най-правилният /за момента/ метод искат време за да дадат минимален резултат.

Прощавайте за категоричното изказване- така го чувствам, убедена съм.

Росна китка-   bouquet

Хубава неделя!  bouquet

# 338
Здравейте момичета. Ние сме с дислексия и дискалкулия - и аз и моите две момичета. Това, което научих за уроците, през тази една година, е че всичко трябва да бъде цветно и интересно. На на ни се получава когато комбинираме обяснението на урока с рисуване или го разиграваме като пиеса.С някои неща още не можем да се преборим като например таблицата за умножение,но ....
Иначе не се притеснявайте за порасналите дислектици.Те ще намерят начин да компенсират. Ще им трябва повече труд и време от на нормолектиците, но ще се справят. А за адаптацията засега нямам решение. Моите девойки не се котират сред връстници, но възрастните са възхитени от тях.

# 339
Здравейте! Писах писмо с Въпроси на Министерството , но ми отговориха отчасти. Като разполагам с повечко време ще кача писмото им тук и ще пиша ново, няма да ги оставя, докато не ми отговорят изчерпателно и смислено. Щото сега разбрах, че можем да ползваме брайлови  учебници  и жестомимичен превод, само дето не ми е ясно как newsm78.
Иначе,какво мислите за белите дъски на които се пише с маркер и идея откъде да се снабди човек с такава?

# 340

Иначе,какво мислите за белите дъски на които се пише с маркер и идея откъде да се снабди човек с такава?

Едната страна на стар хладилник, иначе си ги продават - ето първото което ми попадна чрез чичо Гугъл http://www.mebelfactor.bg/catalog.php?cat=6

# 341
  • София
Здравейте сладурки,

Позагубих се - обаче така е: лято, слънце, ваканция на децата ... Joy
Сложни са при нас нещата с извънкласните занимания. В близост няма почти никакви бази - нито спортни, нито "духовни". 
Тя много искаше да тренира волейбол, но предвид че е на 16 незнам дали някъде ще я вземат.
Обича приложните изкуства - мъниста, гривни, керамика, но превдид проблемите с фината моторика - трябва някой да я обучава. Но отново ударихме на камък - не иска да ходи на арт-школа сама. А няма с кой. И така - дяволски кръг, но нещата като не можем да ги променим ги приемаме и продължаваме нататък. Все ще намеря начин да я ангажирам някъде.
Кураж момичета!

# 342
  • София
margaritavass, сетих се за ателие Шмиргела - там има съботно-неделни занимания за деца и родители, през седмицата има ателие по филц, води го една талантлива майка от форума, на която проблемите не са й чужди. В ателие Шмиргела е много приятно, има психолог, няма да ви оставят без показване. Ние сме ходили в неделите и идват и големи хора, които си релаксират по този начин. Може да е добра възможност да отидеш с нея няколко пъти, а после може да ходи сама или да ходи на друго място.

# 343
TanyaMG все пак там не става ли въпрос за малки деца, а нашите вече са по-големи от нас.

# 344
  • София
Не е само за малки деца. Когато ние сме ходили преобладаващо са млади хора или такива на средна възраст - като деца дъщеря ми е била най-малка, имало е няколо деца около 4-ти клас. И имаше доста хора, които са решили да прекарат 2 часа в почивните дни по креативен начин. Но зависи кога как ще се случи, понякога има малко хора, друг път има доста.
А заниманието по филц е обявено само за възрастни, то беше от 18,30 или 19,00 не сме ходили на него. През седмицата имаше и ателиета по приложни изкуства - ето фасе страницата им - За това предложих на жената, доколкото съм чела дъщеря й е около 16 годишна.
Има и тези занимания ми се видяха интересни - http://www.teaketquiltshop.com/, виждам, че има същият курс по филц на нашата майка. Бях в магазина и момичето е много приятно. Правят се различни играчки и декорации от парчета плат. Въобщо добра възможност ми се вижда за 16 годишно момиче.

Лека нощ!

Общи условия

Активация на акаунт