Мартенчета 2009

• 27 859
  • 745
  •   1
Отговори
# 570
  • Варна
Мънки,  Hug чул те Господ, ама днес май има банани в ушите, защото на дребното му протече носът  ooooh!  А иначе баш голямата драма не идва от нея, а от безработицата, която най-изненадващо се промъкна в задния ми двор.
Иначе и аз знам за ваденето на ставите, и мъжът ми знае, ама пусто - случи се. Не изглежда да има някакви последствия засега, може би и достатъчно бързо реагирахме, а нейните стави винаги щракат всичките и си ме беше страх от нещо подобно. Като питахме ортопеда още преди време, той каза, че е наследствено - някой в рода е с халтави стави.  Embarassed Елате ме чуйте мен като се разкърша. Но ще я пазим повечко оттук нататък. А и исках да предупредя и съвсем честно да си призная, баш за Дъртия Маймун си помислих  Mr. Green  
За яслата - при нас определено се уталожиха нещата, но не сте ме чули/чели да го казвам! Да не чуе ...... оня  Wink  Днес даже със смях почти влезе, събужда се преди другите, но не плаче, ами си лежи. Само тоя нос какво протече пък сега ........ дано не се усложни положението.

Относно гърнето - май това е единственото, за което нямах ясна концепция, не ми дойде и отвътре и се замотахме. С второто определено ще действам по-рано. С другите неща някак си се появи инстинкт, който ме водеше, но с това не. То нали и запек борехме до годинката. Пробвах преди месеци - става и го ползва за играчка. Скрих го и наскоро пак го извадих - е, същата работа. То е стъпване вътре, бутане из къщата, монтиране на съоръжението къде ли не и най-вече скоростно сядане вътре и ставане. Пак го скрих. А от яслата започнаха да я слагат и ми казаха и аз да съм по-настоятелна. Иначе много пъти съм обяснявала, че това е гърнето на мама и татко, като се сърди, че и слагам памперс пак казвам, че като се научи на гърне няма да има досаден памперс, ама ...... тръц!

Аз днес си изпуснах малко нервите и й викнах, после й се извиних и й казах, че на мама й се случи нещо лошо и е тъжна - то като дойде да ме гушка, милото  Crazy  Crazy  Crazy  

Дума, нашата като гепи нещо, което не й се полага, хуква да бяга с луд смях, ако сме у дома стига до някоя стена и сдава багажа, но й е много забавно. Та и на мен ми минава. Щурчовци - кой по-див, кой по-благ.

Дез, горе главата.  Hug   Hug   Hug  Знам, че моя съученичка, макар и смного труд, е докарала сина си до едва забележими разлики с другите деца. И това само, ако си права в съмненията си.

Аз си сипвам една бира и сядам да се ослушвам за Розовата серия.  Ще си откъсна едно малко парченце розов облак от тези на Роси, която се правя, че не съм прочела, но ...... пу пък по две такива почивки на година да ти се падат все!

# 571
  • Варна
Относно слагането на гърне двете ми деца са напълно различни. По-големият пищеше от него още от първия път, когато го сложих (може би на 10-11 месеца). Не искаше да стои и това е. Аз го показвах на няколко месеца, биваше тотално отхвърлено и го прибирах пак. Като стана на 1г7м, като седна, та не стана. За един месец бяхме махнали дневен и нощен памперс, а вече може би беше на 2г.2-3месеца, когато започна и да казва. Казваше "аки" и за двете работи, но важното е, че казваше. По-малкият пък още от най-първото слагане си свърши там работата. Пак преди годинката беше първия опит. Абсолютно всеки път, като го сложех, пишаше вътре, може и две капки да бяха, но сякаш знаеше какво се прави. После, също като Алек, отказа гърнето. Пищеше и се дърпаше от него. И така до преди месец, когато майка ми оставила да спи без памперс и нямаше инцидент. И така на следващата и на по-следващата вечер. Оставях го и на обяд да спи без памперс, пак без инциденти. Пак започна да прави каквото трябва в гърнето, а аз да го извеждам без памперс и с няколко чифта резервни панталончета. Вече мога съвсем спокойно да кажа, че сме го махнали - за този последния месец сме изполвали не повече от 3-4 и то когато сме на гости или на късна разходка, когато се предполага, че ще си заспи в колата на връщане. А напишани гащи сменям предимно вкъщи, когато забравя да го сложа на гърнето.

Дез, дано да не е това, което предполагаш. Вярвам, че си взела всички необходими мерки за преодоляване на проблема, оттук нататък всичко зависи от Риша. (А Тоби не го мисли за това, виждаш, че много други дечица тук също не харесват гърнето). Имам спомени за братовчед ми, че леля казваше, че никога няма да проговори. На близо 3г казаше само как правят петела и магарето. Сега не можем да му затворим устата. Имам приятелка, чието момченце е някъде три месеца по-голямо от Риша. В момента е също само на "мама", "баба", "амам" и разни други бебешки думички. Всички емоции се изразяват с подскачане и възклицания. Ходили са по лекари и са казали, че няма от какво да се притесняват. Аз не че им имам пълно доверие на нашите "специалисти", но все пак... А самото дете от мъничко си е едно такова спокойно... Тежеше му много дупето и нямаше особен хъс за движение, проходи малко след като стана на 1г.6м. При него ми се струва, че е по-скоро от темперамент - хич не си дава зор за каквото и да е.

Между другото се сетих за един трик за ходенето до тоалетна - една позната слагала в казанчето на тоалетната от тези цветните дезинфекциращи гелове и "награждавала" за свършената работа със "синята вода". На детето му било много интересно.

Бухта, да минава бързо хремата на малката красавица. До понеделник да е съвсем добре и с усмивка да влезе в яслата.
ТаняТ, много хитро това с едното пръстче при слизане по стълби. Ще го пробвам още утре.

Я да ви питам, знаете ли дали смокините са алерген или имат някакви по-специфични характеристики, с които трябва да се внимава? Аз давах и на двамата предната вечер (всъщност целия ден съм ги хранила с едно и също нещо). През нощта малкият вдигна температура (38), свалихме я. На обяд пак започна да се повишава, отидохме на лекар (по пътя дадох нурофен), там оповръща кабинета, на връщане вече гореше (39,7). Свалихме температурата с хексалгин и оттогава нищо. Даже сложих памперс, че предположих, че е прословутия летен вирус. Но не е. Явно съм го отровила с нещо детето, но се чудя с какво, като се прояви само при единия и с еднократно повръщане. Или да повръща от нурофена, но пък температурата от какво е? Вече ден и половина няма никакви симптоми. Дано и да няма де, но ми е поредната мистериозна "болест".

# 572
 И ние сме още с памперс. А я слагам от 7- месец някъде на гърне, вършеше си голямата нужда в него и в един момент почна да не го иска. А знае за какво служи. Като й кажа "отивай да седнеш на гърнето"  отива и сяда, но за малко, рядко върши работата там. Явно трябва да пробвам да й отвличам вниманието с нещо друго.

# 573
  • София
Сега се е научил къде държа омекотителя, ходи до мястото(но само като ме види че ме няма)и го взима

Ох, аз съм вдигнала нависоко всички препарати и каквото още можах, ама пусти шкафове, все пак нещо трябва да се слага и в тях  ooooh! ooooh! ooooh!

Дез, за протокола и при нас имаше един период на категоричен отказ от гърнето, дори казваше ясно и ядосано "Не!". Както и вили_ст описва - същата работа. Но той попремина, сега си показва за акането (носи гърнето или прави едни физиономии), но пък за другото - тц! Обаче в началото на него му беше много интересно и приятно да си седи на гърнето, а уж го слагахме на майтап Simple Smile Книжки си четеше и т.н. - ок. После взе да лъже кога му се ака, след това беше този период с категоричния отказ, в момента е само за акането - периоди...

# 574
  • София
Сега се е научил къде държа омекотителя, ходи до мястото(но само като ме види че ме няма)и го взима
Ох, аз съм вдигнала нависоко всички препарати и каквото още можах, ама пусти шкафове, все пак нещо трябва да се слага и в тях  ooooh! ooooh! ooooh!
Има специални джиджавки за блокиране на шкафове и чекмеджета. Купувала съм от Аико, скоро видях, че има и в Джъмбо. Не виждам смисъл да се чудя къде да местя продуктите от който се нуждая ежедневно, като хората са го измислили.
Гърнето за последния месец се коментира може би за трети път, като последния беше преди 10 дни  newsm78 От изписаното тук е видно, че повечето деца не използват все още гърне, следователно според мен няма място за притеснения.
Бyxта, предполагам всички знаем за ставите. Дребосъците са в такъв период, че как да му обясниш и да разбере, както си вървите за ръка, че не е редно да се отпуска. На всеки може да се случи! Да нацелуваш малката сладурана  Simple Smile

# 575
  • София
крисче, то джвъчки има всякакви, ама малките диваненца много бързо ги разгадават  Mr. Green Аз предпочитам да ми разпилее тавите, отколкото да си пийне веро, ако ме разбираш правилно  Whistling
Пък за гърнето, ето, че при нас има коренна промяна именно за тези 10 дни от последното обсъждане  Mr. Green

# 576
  • София
зелено човече (.)(.)   Joy  ако Калин успее да се справи с тези, аз лично ще му пратя документите да го впишат в рекордите на Гинес   Wink   Тук ми дойде на акъла, Калин, като не пие от шише, как ще му дойде да пие от веро примерно. Мойта кърмена и отбита/преди5м/ Виктория, би го разсипала и размазала, но не би си го намушила в устата. Между другото тя по принцип не си муши боклуци в устата. Какви наблюдения имате върху това?
За гърнето имах предвид, че темата винаги се почва с - мойто не желае да седи на гърне. Няма значение, като няма кво да се обсъжда, ще се повторим, потретим и т.н  Crazy hahaha Joy
Сори, ама нали чета наред, та ми прави впечатление всяко повторение  Rolling Eyes

# 577
Здравейте Crazy
Значи още ни помнят тук-там... Laughing Hug
Ivema,питаш за мойто диване...Какво да прави,ту ме ядосва,ту се смея като луда с него и ме разнежва,обикновените неща.Малко се поочовечи най-накрая,пак си е инатче,но поне вече можем да комуникираме с други средства освен с писъци...Друго си е като порастват. Grinning Гледаме се още,за яслата чак не ми се помисля как ще го пусна... Rolling Eyes

Елвинг,ааа,не търси хич лентички,не че не се замислям понякога,но не ми стиска ама хич.Нали знаеш,страх лозе пази.А при теб трета няма ли да има? WhistlingЗа момиченце Laughing

# 578
Ние още се сополивим, но вече не е такъв порой, какъвто беше. Надявам се скоро съвсем да пресъхне, че започна и да кашля, а това ме кара всеки път да подскачам като от земетресението (което Митко изобщо не отрази!)

Крисче
, по отношение на лапането на боклуци - Митко не лапа всичко, но си избира възможно най-големите гадости да опита. Няколко пъти е хапвал фасове, веднъж го видях да плюе и чак тогава забелязах обезглавения бръмбар в ръката му, онзи ден му вадих камъче от устата (от тези ситните, които посипват в саксиите) и много обидено се разплака. Иначе не си права, че няма да се сети да пие от шише, щом е кърмен - ние с Митко още си се кърмим, но свсеки път щом докопа шишенцето Стеримар, веднага му е в устата и започва да смуче. По същия начин се опитва да направи и с тоалетното си мляко, но за сега успявам да го предпазя. Веднъж успя да си пийне бебешко олио за мазане и щеше да го изпие, ако го бях оставила, нищо че е ароматизирано...

За шкафовете - аз се опитвах да вържа дръжките на вратичките една за друга с тел, което имаше ефект при Митко, но ми пречеше и на мен. Проблем е, когато често се отваря вратичката и трябва да се обезопаси. Едни чекмеджета (4 едно под друго) залепих с тиксо и в резултат Митко ги отваряше всички едновременно. Вече се отказах от вързване и лепене и просто внимавам какво успява да отмъкне, но и той понамали набезите. Може би като не е забранено, не е интересно.

# 579
Ехо,здравейте!Аз пак от работата  Laughing

Гърнето го забрави Митака,откакто тръгнах на работа! Просто аз единствена имах търпението да вися с него в тоалетната докато свърши каквото трябва.

Шкафчетата
ми ги отваря и вади,както е казала и Зеленкото де що има тави и тенджери ,черпаци от чекмеджетата....само шкафа с препаратите ме е страх като отваря,заради хапчетата за съдомиалната,които деля на две.Но пък почнах да махам отворените-слагам ги на високо тях.Шишетата още не ги отваря.Иначе лапа всичко,ама наистина ВСИЧКО! Виках си-да гради имунитет детето,не мога да го опазя от лапането на разни неща....и така докато не му пуснах изследванията за яслата в ХЕИ! Sad Отидох на 7-ми да взема резултатите,с идеята да тръгне от 13-ти на ясла...и...."те ти булка Спасов ден!"-отглеждаме си паразити..  Shocked Crossing Arms ,изписа му личната някакво хапче и сега трябва да изчакам две седмици и пак да нося материал за изследване -Офф...!
За "речевото му богатство"- ами не иска да говори все още...затова пък разбира абсолютно всичко.Разбираме се чудесно,само че му е къде къде по-лесно да писне или да викне,отколкото да каже думичка.Даже напоследък като писне и го разбера,целенасочено му казвам думичката и какво трябва да ми каже ако иска нещо-резултатът е най-чаровната усмивка на светав стил"чудесно те разбирам,но няма да е на твойто"и така... Laughing
Еййй,ама и аз не пиша ,не пиша,но като почнаа... Laughing
Приятна вечер на всички и до...следващото ми дежурство! Hug

Росикв,съвсем неблагородно ти завидях за почивката в Гърция! Hug Hug

# 580
  • София
Ех, успях най-после да ви изчета.  Party
С огромно закъснение, да честитя на всички с поводи през изминалите дни, няма да изброявам поименно, но да сте живи и здрави и зло да ви забрави.  Heart Eyes
Бухтичке, миличка, пращам ти не парченце розов облак, ами огромен, ама огрооооооомен букет от розови облаци.  Hug Hug Hug С теб сме, да знаеш, а и както каза Мънки розовата серия започва. Горе главата, смело напред - не може вечно да вали, нали знаеш? Много прегръдки за бойната къдравелка, дано все по-лесно се адаптира в яслата - скоро всичко това ще е зад гърба ви и ще е останал само спомена. На теб много кураж, положителни мисли и много  Hug Hug Hug Hug Hug
Браво и на другите ни нови ясленчета - Мария и Илийко - разказвайте как са нещата при вас, че аз сега на розови облаци се разхождам, ама другия месец други песни ще ви пея - направо ми се свива сърцето само като си помисля. Колко скоро е само:(
Ох, исках и още да пиша, ама Стела с такава сила ме тегли, че само ще ви пусна линкче към снимките ни от Гърция в ФБ, на който му се гледа. Цунки на всички.
http://www.facebook.com/photo.php?pid=5085871&id=541454050&ref=fbx_album#!/photos.php?id=541454050

# 581
Здравейте,
Ние сме си в София вече. Бабата и дядото се разплакха, така мъчно ми стана. Елия седя една седмица там и само търчеше и викаше "бабо", така и беше мило. Ама какво да се прави.

Сега е при мама, че аз да чистя и готвя.

Роска- моля да кажеш за найменованието на райското местенце. Запазвам си ги, та някой ден да ги пробваме.

за шкафовете- ние още като почна да лази, ги затиснахме с онези джиджавки. И аз нямам намерение да вдигам всичко, за 4лв си реших проблема.

Хайде лека и мека Hug

# 582
  • София
Хм, 24 часа никой не е писал...
Странна работа

И за да не е спам - Тошко утре ще има втори първи ден на ясла Simple Smile
Честно казано този път съм доста по-притеснена от първия. Или вие сте виновни, щото само се притеснявате и сте ми вкарали и на мен в главата притеснения  Mr. Green , или ми се затвърждава тезата, че колкото по-рано, толкова по-добре.  Peace

Лека седмица на всички.

# 583
Здравейте, не мога да смогна да изчета, че ние си купихме машина за хляб и сега прекарвам доста време разучавайки я. Вече успях да направя 2-3 хляба, а и да я поизгоря отвътре с един прелял хляб, та сега ще бягам към темата за машините за хляб в готварския, защото явно този занаят си има тънкости Simple Smile Иначе машината засега ми харесва много, прави и багети, но това изкуство ще го оставя за по-нататък, кат онапредна.

Мернах, че има болницки, да се оправят бързо. На новите ясленчета - успех!

Мама бебчо, какви са тези паразити? Нямат ли симптоми, как така се откриват? А какви са последстивята? Извинявай, че така разпитвам, но ми стана интересно, нямам никаква информация по този въпрос, не съм разучавала...

Аз най-сетне се наканих и отидох в събота на цитонамазка. Резултатите ще ми излязат в петък, но док каза, че  есигурен, че всичко е наред, защото съм имала според него перфектна шийка (дори извика сестрата да й показва). Аз пък му викам: "Ми как няма да имам перфектна шийка, тя нито аборт е правила, нито е раждала Simple Smile" (което си е вярно, все пак имам две операции). Та друг ми беше въпросът де - знаете ли възможно ли е след цитонамазка да боли ниско долу в корема като при цикъл? Имах такива болки вчера цял ден след порцедурата, днес изчезнаха, но се чудех дали да го свързвам с това или да търся другаде причината...  newsm78 А, док каза и че нямам грижи за трето, мога да го раждам когато реша, и заръча да му пратя мъж ми да ми взем ерезултатите, за да го навива за трето Simple Smile

Снощи си мислех за Вероники и че се загуби, някой знае ли какв остава с тях? Помня, че беше казала, че ще ходят при техните, а там няма нет, но не мина ли доста време оттогава... Липсват ми постовете й!

Роси, явно е била супер почивка. И на мен ще ми е интересно да разкажеш къде сте били точно и какви са условията, а най-вече как изхранваше Стеличка. Ние, след като не отидохме до Несебър миналата седмица (за жалост времето се оправи, но мъж ми се оказа зает), се готвим евентуално да ходим до Гърция в началото на октомври, но не е сигурно още...

Дез, прочетох за терзанията ти, както и другите са казали - гърнето мисля не е показател, нито за Тоби, нито за Риша. Що се отнася до говора, какво казват специалистите - логопед, периатър? Имат ли някакво обяснение? Това с аутизма е трудно да е вярно само при този симптом. КАквото и да е, стискам палци бързо да се справите!

Ох, на нас утре най-накрая ни идва антрето, което поръчахме преди повече от два месеца и нямам търпение да изчезне циганията от обувки в коридора.

# 584
  • София
Успех на Тошко! И на другите ясленчета!  Hug
СЗА, при наш Тошко ли ходи?  Laughing Аз още не съм  Embarassed  ooooh! А моята шийка също не е "правила" аборт, нито е раждала  Crazy , но имам раничка от преди да забременея.  Tired От цитонамазка съм имала неприятни усещания само в момента, след това не помня.  Thinking Успех с третото!  Simple Smile Peace Аз съм пас, Петя  Wink
Дез,  Hug Hug съгласна съм със СЗА. Дано всичко е наред!
За лапането на боклуци и отварянето на шкафовете - няма как да стане - мама е винаги на 1 ръка разстояние. Не е лесно така, може и да не го уча правилно, но това е моят начин.
Мама бебчо, глисти ли имате  Rolling Eyes Една колежка ги излекува успешно при сина си. Успех!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт