? към младите шофьори(КИ) - 6

• 40 614
  • 715
  •   1
Отговори
# 615
Искам да попитам имам ли право да си сложа второ огледало, да виждам малкия на задната седалка?
В детските магазини виждам едни огледала за тази цел....но не съм убедена до колко в Бг има право да се сложи второ огледало. Rolling Eyes

имаш.според мен обаче е излишно. Wink

Зимни гуми-нови, категорично.
То затова зиме е хаос-щото половината са с летни, друга част с такива на по 3-4 години. Mr. Green

Последните ти изречения от цитата, който давам доказват как шофьорите закърняват славно по посока идиотизъм, който си дала като квалификация за пешеходка. Wink
Както казах-процеса е двустранен.

С тази разлика, че такива инциденти с шофьори ми се случват най-много два пъти годишно, а от пешеходци изтръпвам всеки божи ден, а най-много от майки с деца.
Ама то с радиоточка не ми се спори   Stop

мммм, противоречие отново-всеки ден в темата има кой гъзар кого е засякъл, ама нейсе.Жалко, че приемате различното мнение като спор-явно спорът ви влече, не друго.Аз не изтръпвам и съм доволна и предоволна.Познавам и други, които не изтръпват. Wink Peace

# 616
  • област Варна
Няма смисъл всяка година да даваш по 500 лв. за зимни и толкова за летни гуми. Особено, ако не шофираш много. По-добре си купи хубави гуми (зимни и летни за неразбралите след мене) и карай (менкай си ги - пак за неразбралите след мене) с тях 2,3 сезона (според износването), отколкото всяка година да търсиш гуми за по 50 лв. бройката.
Jizzlobber ти даваш ли по 1000 лева за гуми всяка година?
Аз тая сутрин си отнесох едно заслужено освиркване на магистралата  Laughing
Та значи ще излизам на "големия хубав път" и си карам чинно с 50-60 в лентата за включване и си оглеждам обстановката. В лявата лента два тира карат доста бързичко, в дясната една лада се влачи. Ми викам сега е момента. Газ до дупка  Laughing, четвърта и си излизам в дясна лента и така до 100 км/ч. Гледам сега първия тир отляво се движи долу-горе със моята скорост, а пред мен на 50 метра кола, която видимо се движи бавно. И си викам сега к`во да правя - да "скачам" на спирачката или да се направя на шумашер, да набера до 120 км/ч и да си излезна в лявата лента да си донабирам. Ми викам втория вариант мен по ми изнася и си давам мигача и пак бам на газта и едно рязко излизане пред камиона, както аз си знам. `Ми знам си възможностите на колата, какво да направя, да ама тираджията не ги знае и сигурно доста го ошашках и съответно едно яко бибиткане отзад. Пък като погледнах в огледалото беше поне на 20 метра зад мен, а аз на 140 км/ч вече. Даже и мигач си бях подала, да го предупредя каква глупост смятам да направя  Mr. Green

Последна редакция: пн, 27 сеп 2010, 11:44 от espinoza

# 617
  • София
Аз си взех СУМПС в петък и вече имам около 300 км шофиране по магистрала Blush
Признавам си, голямо шубе ми беше.
На отиване помолих мъжа ми само да изкара колата от СФ, защото не бях карала месец и половина и си ме беше страх. На връщане си влязох в града, загаснах на два светофара Tired и се отказах да карам до в къщи... Не знам какво ми стана, но блокирах. Добре, че имаше кой да ме смени, та да се приберем.
Как преодоляхте страха да карате? На учебната кола бях много по-уверена, защото знаех, че човекът до мен има педали и веднага може да коригира моя грешка, а сега на семейната кола се притеснявам да не я ударя, надраскам и карам като спъната.

# 618
  • област Варна
Тулумба kато за начало си избери равни и удобни обувки, с които да чувстваш педалите. Аз вече две години шофирам интензивно и още не съм слагала токчета зад волана. После иди на един празен паркинг и почвай да тренираш потегляне, особено ако си карала курса на дизел, а в момента си на бензин. Като станеш напълно уверена, че не гасиш колата следва извънградското, което вече си го минала  Laughing Аз навремето си виках - "Ей, да имаше кой да ми я дава от втора нататък."  hahaha
После почваш градско, когато знаеш че е най-ненатоварен трафика. Ако трябва излез късно през нощта, но по трасета със светофари. Аз почнах от селско, че живея извън града  Laughing После почнах да ходя в града събота и неделя и то в покрайнините. Чак на втория месец след като си взех книжка почнах да карам из града и първия път щах да отнеса една ромка, ама ми се размина. После почнах вече да усещам колата и да си вдъхвам доверие, че мога да карам и сама без придружител в колата.

# 619
Аз карам засега с мъжа ми само, не че нещо може да направи, освен да се разкрещи(добре че не го прави), но ме подсеща от време на време за някои неща, дообяснява ми при някои ситуации
Сама ме е страх още  Embarassed
Забравих да кажа, че карам само в София, няма къде другаде, ако това е оправдание

# 620
  • София
Еспиноза  bouquet
Не се замислих, че проблема при потегляне може да е, че карах курсовете на дизел, а сем.кола е бензинова. Реших, че съм забравила едно от най-основните неща.

# 621
  • при него
Еспиноза  bouquet
Не се замислих, че проблема при потегляне може да е, че карах курсовете на дизел, а сем.кола е бензинова. Реших, че съм забравила едно от най-основните неща.

ЕЕЕ, ясно. Повечко газ ще даваш Simple Smile Не е в теб проблема! Аз въпреки 3 годишен ежедневен шофьорски стаж, ако се кача на бензин, сигурно веднага ще угасна. Само дизели съм карала, а както пишат по-горе момичетата, дизела тръгва и без да подаваш газ, дори на наклон, че и дори на втора  Simple Smile

# 622
Ее, не че не мога да го угася и дизела  Embarassed Аз си давам газ и при него, от тук разбрах че може и да не давам толкова газ

# 623
  • област Варна
Да това е проблема при курсове на дизел, че бензинеца иска маааалкооо повече газ  Laughing Аз като си взех книжката отидох на една поляна и почнаха да ме учат да потеглям. Ама аз будалата с токове и от 20 опита два успешни. Като ми се накараха едно хубаво, че нищо не става от мене - обух маратонките и Воала - то било лесно да си координираш краката като си на равна платформа  Peace

# 624
Няма смисъл всяка година да даваш по 500 лв. за зимни и толкова за летни гуми. Особено, ако не шофираш много. По-добре си купи хубави гуми и карай с тях 2,3 сезона (според износването), отколкото всяка година да търсиш гуми за по 50 лв. бройката

Оххх мила, влезнал ти е малко бензинец в кръвта явно Mr. Green. Тая песен и аз съм я пяла и карала, но не случайно написах толкова подробно с какви гуми съм карала и то години наред.
Първо, зимната гума е незаменима. и малко да караш, няма зима, в която да не са необходими, дори и на хора с доста стаж. А и при цена от 90-100лв. на гума евтин вариант, просто не си заслужава да икономисваш от спокойствие на пътя. Няма шофьор, който е карал с летни гуми, след като сложи зимни (една част преди това упорито пак са ми изтъквали тези доводи), да не си признае, че база за сравнение и компромис няма.
Второ, никой не е казал да са купуват всяка година. Изрично обясних, на Савата (90лв. гумата) качествата и спаднаха на третата зима. И тази(четвърта поред) ще ги пробвам, ако са зле ще ги подменям. На три-четири години 300-400лв. си минават в графа консуматив.
Трето, наистина маневрата ти е била опасна, рискова и не е за хвалене. Едно защото, човека не може да ти знае възможностите на колата(а кара машина, която очевадно трудно спира) и второ, зощото ти не можеш да бъдеш сигурна дали точно в този момент няма да се случи нещо и да не можеш да набереш. Второто го казвам от личен опит. Честно, чета те от известно време и се чудя, защо аджеба се възмущаваш от гъзари? Ти си си от тяхната кръвна група Laughing.

Момичета, още нещо се каня все да напиша за зимата и забравям. Буталото го беше написал по-нагоре, ама не беше да го доразвил, така да се каже Heart Eyes.
Зимата не можете да спрете с преминаване на по-ниска предавка. Можете да убиете скоростта, т.е да "спънете" колата, да ви помогне да намалите скоростта без натискане на спирачка, но за спиране задължително трябва лекично да си чукате спирачката. Едни му викат помпане, галене,  ръчен АBS, който както иска да му казва. Важното е да не се натиска спирачката додолу и рязко, а да се спира отдалеч на импулси.

# 625
  • област Варна
flambe ти нещо май не четеш всяка дума. Писах, че няма смисъл да даваш по 500 лв. за нови зимни и 500 лв. за нови летни гуми всяка година, по повод това:
Цитат
Зимни гуми-нови, категорично.
Като можеш да си купуш комплект зимни и комплект летни и три редувания на сезони да си ги менкаш, според изтъркването им.
И не се хваля с маневрата си, а писах, че си ЗАСЛУЖИХ ОСВИРВАНЕТО - кое точно ти прозвуча като хвалене?
А до газарията - къде в кой пост по-точно съм излезнала като гъзар, че давам предимство на всеки, които си е пуснал мигач, че набивам спирачки като ми изкочи някой пешеходец пред колата или, че редовно се оглеждам дали пък не мога да пусна някой, защото знам колко кофти е да чакаш по пет минути, за да се изнижеш от някоя мъничка уличка в натоварен булевард?

# 626
  • София
Здравейте и от мен!
Аз съм абсолютно "зелена" и начинаеща. Чета ви от около година. Имам книжка от 8 месеца, сега взех 5 опреснителни часа, тъй като вече имам кола и карам вечер с придружител - като начало в околните квартали на Хаджи Димитър, а най-много стигнах до Паметника Левски. За съжаление, ми е изключително напрегнато, има разлика в колите и по-скоро отлепянето на съдинителя, отделно баща ми има различни методи от инструктора  Rolling Eyes. Да не говорим за факта, че съм бавна като костенурка, и се притеснявам и шашкам, че няма кой да натисне спирачката - най-много да ми дръпне ръчната! Най-трудно ми е престрояването, въобще не мога да преценя кой ме пуска и кой не. Последно пък, отнех на един предимството, на улица стеснена от дясно, тръгнах, другата кола ми се стори далеч, но се наложи да ме изчака Embarassed Баща ми ме шашна, че е недопустимо да правя такива неща, ако бил някой джип, щял да ме натисне и да ме смачка без да му мигне окото!
Имам една приятелка, тя не беше карала 3 години, взе 5 часа и тръгна. И ми казваше, че кара в дясната лента само, ако има автобус, той спира и тя спира и така... Laughing

# 627
Е и аз съм бавна, ама където трябва - не карам в бус лентата, на Цариградско ми е много гадно, но се пристроявам и не карам в бус лентите, това освен другото е и нарушение

# 628
  • при него
ВИвиан, добре дошла  Peace
В началото всички сме бавни, спокойно, с натрупването на стаж и опит ще ставаш все по-уверена и бърза. И мен баща ми ме докарваше до нервна криза, затова реших, страх-нестрах започнах да карам сама. Няма да го преодолееш от веднъж. Но ще се получи в един момент. Кураж и не се плаши от джиповете, не всеки с джип иска да мачка другите Wink
Всички сме отнемали предимство (волно/ неволно), всички предприемаме (не)обмислени рискове. Идеални шофьори няма. Важното е всичко да е в умерени граници. Бавно и спокойно.
Успех! Препоръчвам тренировки събота-неделя сутрин. има малко коли, можеш да огледаш светофарите, престрояванията, пешеходните пътеки и т.н. Късно вечер, по тъмно, може би не е много разумно за начинаещите, да не говорим, че тогава можеш да се натъкнеш на приятно почерпени експериментатори с бащини возила...

# 629
  • област Варна
За пристрояването си намести така страничните огледала, че да имаш минимална мъртва точка - времето в което нито виждаш предницата/задницата на преминаващата покрай тебе кола в страничното огледало, нито виждаш колата през страничния си прозорец. Това без интензивно движение около теб е малко трудно, но можеш да накраш баща си да се движи пеш около двете ти страни, а ти да си спряла на място и долу-горе да се ориентираш къде и въобще имаш ли мъртва точка. После накарай баща ти да идва метър по метър пеша от задната ти лява, след това дясна страна и гледай ту в огледалото, ту назад, за да се ориентираш долу-горе къде като ти се появи кола в огледалото - какво място има от предницата й до твоята задница и респективно да си прецениш дали можеш да се престроиш пред нея. Имай предвид, че страничните огледала приближават обектите.
А за пускането - ами то има два варианта или ти дава сигнал с дългите или ръкомаха  Laughing (последното може и псуване със жестове да е - та да не ги объркаш)
Ако трябва излизай към 22:00, че и по-късно в началото когато движението е минимално, ама то в София незнам има ли такъв час. Ако не е трафик, ще са гонки.

Общи условия

Активация на акаунт