За нас и влечението към алтернативното

• 5 085
  • 73
  •   1
Отговори
# 15
... Християнството с неговото вечно упование на Бог е доста по-голяма патерица за слабия, отколкото будизмът, например. Личи си, че не си запозната  Peace

...

Особено традиционната за нашата страна деноминация... много голяма патерица е... Но щом настояваш, че не съм запоната, така да бъде.

# 16
Не залитат, а търсят, изучават, развиват и пречупват.
Хората не искат вече да приемат информация като зомбирани.
" Яж или да не ти спра зобта " -така сме живяли дълги години.
Според мен е хубаво че все повече хора впрягат  сивото си вещество, а не попиват като гъби.
За неспособност или нежелание да се борят с живота  newsm78 не съм съгласна.
Имам приятели , висшисти, интелектуалци, с прекрасни семейства които просто са жадни за развитие, искат да вникнат, да отсеят, да се докоснат, не е казано че приемат...
Един Пако Рабан ако щете.
Ами Айнщайн.
Той е в основата на всичко това.
Умен и мъдър човек!

# 17
Впрочем между будизмът, наивният комерсиализъм на Кехоу и врачките/баячките няма много общо. Няма да е зле авторката да уточни какво разбира под "алтернативно", тъй като разликите от вяра до вяра и са като от земята до небето. Не знам в кой свят Кехоу и Алена са представители на едно и също течение. Общото название "алтернативното" само обърква темата.

Именно, Flip. Няма нищо общо и не твърдя, че Кехоу и Алена са представители на едно и също течение. Под "алтернативно" разбирам широко понятие, което обхваща обширна територия, от врачките, през Кехоу до Алена. Под "алтернативно" разбирам всичко, което излиза извън рамките на стриктното изповядване на дадена религия "by the book". По-нагоре дадох пример с християнството и прераждането. Разбира се, не мога да изчерпя всички примери, но нека това служи като ориентир.

А, и да кажа, че под "алтернативни вярвания" нямам непременно предвид "алтернативни религии". Не всяко отделно вярване е религия или бъркам?

# 18
Скука и липса на основни познания за науката. Модно увлечение.

Нищо не се е променило с хилядолетия. Тогава силна е била религията, съответно на почит са видения на бог, светци, демони, вещици. После религията отслабва, на мода е викането на духове (например през 20-те е било много разпространено). После идват извънземните и отвлечените от летящи чинии. После хипитата, всичко е любов и всичко е Исус. Сега - ню-ейджа. Тайната и прочее стават на мода след като Опра Уинфри им обръща внимание и ги популяризира. Тук послушно всички отваряме устица и хапваме на американците измишльотините.

Имам приятелка, която е фенка на всичките му там ню-ейджи. Просто си е такава - доверчива. Това, че някъде пише нещо, е достатъчно доказателство за нея. Щом нещо й харесва, значи трябва да е истина. Да звучи добре е единственото й изискване за достоверност. Например прочете книга, че човек след смъртта отива еди къде си, на душата му се случва нещо си и автоматично го приема. Вярва в книги, в които авторът посред разсъжденията си за психологията вмъква "и както знаем от извънземните...". Аз не мога така, имам хиляди въпроси. Мозъкът ми веднага се насочва към дупките. Откъде нещо се знае. Проверено ли е. В какви условия. Какъв и кой е източникът на информация. Всеки може да си твърди каквото си пожелае, но може ли да го докаже.

И така като зациклим за астрология, деца-индиго или поредното духовно умотворение, няма излизане. Понякога се ядосвам и тук във форума - примерно на десетото споменаване, че човек използвал само 10% от мозъка си (с останалите 90% върши паранормалности), че душата била претеглена и тежала еди колко си грама, за което си има информация и опровержения от съответни хора с титли, но нямат изкореняване. Просто наблюдаваме как монотеизмът се заменя с кошница от псевдо-духовни глупости.

Най-добре го е казал Кърт Вонегът - 'Който вярва в телекинеза (мърдане на предмети със силата на мисълта), нека вдигне ръката МИ." Laughing

# 19
  • София
Когато човек е слаб и отчаян от заобикалящата го действителност е склонен да търси упование в недействителни неща и вярвания. Когато нещата не са каквито ги искаш доста често вместо да упрекнеш себе си търсиш вината в някаква чужда сила, а това според мен е грешка. Тръшваш се болна и вместо да ти хрумне, че се храниш и живееш нездравословно е много по-лесно да си кажеш "Аааа, Цура ми е направила магия щото спах с мъжа й" и вместо да промениш начина си на живот да хукнеш по врачки

# 20
"Аааа, Цура ми е направила магия щото спах с мъжа й" и вместо да промениш начина си на живот да хукнеш по врачки
Все пак да не подценяваме и Цура,не се знае какво ще и хрумне. Whistling Laughing

# 21
  • София
"Аааа, Цура ми е направила магия щото спах с мъжа й" и вместо да промениш начина си на живот да хукнеш по врачки
Все пак да не подценяваме и Цура,не се знае какво ще и хрумне. Whistling Laughing

А ако Цура пише в ДиС и ника и е Delusion жална ни майка  Laughing

# 22
  • Tам през Атлантическия океан
Цитат
Откъде нещо се знае. Проверено ли е. В какви условия. Какъв и кой е източникът на информация. Всеки може да си твърди каквото си пожелае, но може ли да го докаже.

Има доста неща вече проверени  и доказани   Grinning
"Магията" чрез квантовата физика  Wink
Теорията за хологравската  Вселена  Grinning

Има даже такава наука - НОЕТИКА  Wink
http://boyanwizard.blogspot.com/2010/01/blog-post_31.html

За мен най-добре го е казал Айнщайн  Wink

Има само два начина да изживееш живота си. Единият е да живееш така, като че ли не съществуват чудеса, а другият – сякаш всяко нещо е чудо.

# 23
Цитат
Откъде нещо се знае. Проверено ли е. В какви условия. Какъв и кой е източникът на информация. Всеки може да си твърди каквото си пожелае, но може ли да го докаже.

Има само два начина да изживееш живота си. Единият е да живееш така, като че ли не съществуват чудеса, а другият – сякаш всяко нещо е чудо.

Hug
 Peace

# 24
Цитат

Квантовата физика и "енергиите" са редовен обект на ню-ейджа, защото звучат "научно". Друго си е да метнеш някой и друг термин, който 99.99% от хората не разбират.
Има и "наука" астрология, но още никой не е доказал, че работи.
И източникът е някакъв езотеричен блог?! Изгубеният символ и Дан Браун като истина? Вече и художествената литература ли стана истина.

# 25
а пък за мен "алтернативни" са и религиите, и врачките, и зодиите. само сектите попадат в по-особена, различна категория и ги мразя.

# 26
Цитат
И източникът е някакъв езотеричен блог?!
Ок, в езитеричен блог е тази информация
но че такава наука съществува  е факт  Simple Smile

Историята на квантовата механика/физика  води началото си още от 1838 година Wink
а това че тепърва някои я  "преоткриват"   е друг въпрос  Simple Smile

Всеки който се интересува може да намери инфо. да прочете и да си перецени  Grinning дали да вярва или не  Hug въпрос на избор .

п.п. май имате предвид врачки, баячки, черни магии и т.н.  под алтернативно в тази тема  Rolling Eyes
а това което аз "говоря" няма предвид тези ....

Последна редакция: нд, 01 авг 2010, 23:14 от Desss

# 27
  • София
Достатъчно добре познавам християнството, за да не ме кефи опеделено.
Водя си и теологични спорове отвреме-навреме с майка ми, която е в "трети орден', ако знаете какво е това.
Затова съм си направила моя религия, която тръгна и от идеите на "Тайната" и "Силата на подсъзнанието".

# 28
Затова съм си направила моя религия, която тръгна и от идеите на "Тайната" и "Силата на подсъзнанието".
И при мен нейде от там почна всичко  Wink

Вчерашната фантастика, мистика  се превръща в днешна най-обикновена реалност.  Wink

Времето разкрива истината.

Луций Аней Сенека

# 29
  • Galaxy 13197853088
Прави ми впечатление, че напоследък зачестяват темите за талисмани, енергии, магии, Ню Ейдж течения и автори. Преди две-три години много познати бяха луднали по Кехоу, после по "Тайната", авторите, представени във филма, по различни миксове от християнски, будистки и други религиозни виждания. Как мислите, кое кара хората да търсят упование в и алтернатива на традиционните религии?

Неверниците са така.
Все нещо не им достига.

Общи условия

Активация на акаунт