Компании даряват адаптирани млека. Майки не кърмят........!

• 5 328
  • 111
  •   1
Отговори
# 30
Моето бебе го донесоха на 18 час въпреки, че бях със секцио. Настоях и акушерката веднага го донесе, не бяха му давали нищо за ядене, дереше се от глад. Аз бях тази, която настоях за добавка, не издържах бебето ми да пищи от глад.Слагах го на гърда, но кърменето ми не се получаваше, естествено никой не ми даде никакъв съвет. Не са ме натискали да давам АМ.
veni_sasi  какво те интересува изборът на другите, дали ще кърми или не, е лично решение на всяка жена. Нямаш право да плюеш по него. редно е да уважаваш мнението на другите, независимо дали  съвпада с твоето.
Колкото до статията, разбира се че е поръчкова, то е ясно.

# 31
Какъм е кярат на лекарите в болницата да те карат да даваш на бебето АМ?

Удобство, ред и организация!! И не е малък кяр! Млякото им идва като дарение, т.е. не вадят от бюджета за него, не занимават малобройния си персонал да обяснява на всяка майка как се кърми, така че наистина да кърми, а не да се мъчи с ревящо бебе; сигурни са в наддаването и изобщо всичко под ред и контрол. На повечето места бебета не са при майките, т.е. трябва да има 2-ма човека непрекъснато да тичат от аквариму до стаята на някоя родилка да й носят бебето, което вече дава признаци за глад и после да ги взимат... и това денонощно...

Една бременна жена рядко мисли с какво ще храни бебето си след като се роди. Няма нужда тя да мисли, природата го е измислила! А бременната жена си е платила здравните осигуровки и разчита срещу тях да получи не само родилна помощ, но и такава свързана с първите дни от живота на детето й - включително как да го кърми.... И не е виновна тя, че здравна система у нас се води предимно от собствените си интереси и на 10-то място някъде от тези на пациента...

# 32
Ще ти отговоря грубо, но Meg! Колко деца роди в болница, за да знаеш как е?
Стига вече с този негативизъм, стига вече с това опорочаване на лекарската професия и едва ли не подплашване на бременните жени, че в болниците ги чака само лошо отношение, шишето с АМ и лекар със скалпел и ножица.
Омръзна ми да чета фанатизирани фенки на кърменето, натуралистичното раждане и отглеждането на деца с гората.
И онези посегнали към АМ-то често имат акъл,често  повече от кърмещата и родилата без окситоцин.

Последна редакция: вт, 03 авг 2010, 12:05 от Гос`жа Мафани

# 33
  • Видин
Мафани, какво означава превдосъбитие?

# 34
Ще ти отговоря грубо, но Meg! Колко деца роди в болница, за да знаеш как е?

Нито едно живо за мое щастие, но пък правих стаж в МД, видях за какво става дума... Тъжна е картинката на 7-мия етаж, особено ако е първо дете...
Никой не е против АМ! Това може да е животоспасяващо средство! Може и да е прекрасна помощ за деца с проблеми, които по-късно преминават само на кърма. Въпросът е в това да не бъде първата храна на бебето, когато това не се налага по медицински причини...

# 35

Седмицата на кърменето, Седмицата на модата, Седмицата на АМ-то, презентация на нов продукт, откриване на булевард Брюксел от кмета на столицата, посещение на кмета в 17 ОДЗ Мечо Пух и потупване на руси главици...с две думи ПР кампания или събитие, ставащо с цел да провокира медиен интерес. Та в този ред на мисли, статията не е излязла от под пръстите на загрижен за кърменето журналист.

# 36
Мисля, че е написала - псевдосъбитие...
Друго мен ме вълнува обаче. Защо е създаден този ред на организация в повечето болници, в смисъл, защо трябва да го носят бебето на три часа при майката. Ще е по лесно за болницата и акушерките бебетата да са при майките си, хем ще са си нахранени, хем акушерките няма да имат грижата да обгрижват сто гладни бебета. В смисъл ще е по - лесно и за двете страни, единственото нещо, за което трябва да си дават зор в случая акушерите е да дадат няколко съвета на майките как да кърмят и толкоз. Въпросът приключва.
А, това за превдосъбитието не съм го видяла, за първи път я чувам тази дума, извинявам се Simple Smile

# 37
Само изглежда по-лесно майките сами да се грижат за бебета - т.е. това е така, но изисква предварителна подготвка за майките, каквато много малко от сегашните курсове и училища за бременни предлагат, както и сериозни реорганизции в болниците. Много е трудно в стая предвидена за 3 легла с по 50 см между тях, да се намери място и за три бебета, така че да могат майкети им все пак да стават от леглото; да не говорим, че 3 бебета в една стая с различен ритъм, могат много да изморят всички майки, не само своята си. Т.е. стаите трябва да бъдат макс с 2 легла, както е на 12-тия етаж в МД, с отделен санитарен възел и пр. условия, която в повечето родилни отделения у нас просто не са изпълними на този етап. НО, поне могат да не пречат на майките които желаят да кърмята, а да ги насърчат, доколкото обстановката позволява. И ако някоя майка е склонна да си става по 3 пъти нощем и да ходи да си кърми бебето на стол пред аквариума, поне могат да й сложат по-удобно кресло или стол за кърмене, да предложат лека завивка и вода... примерно....

# 38
Аз мога да говоря от собственият си опит от преди 8 месеца.
Статията дори е посмекчила положението. Над 90% от бебетата в отчетната ни бяха захранени с АМ в болницата, натискът за хранене с АМ от ЛЛ процентно сигурно е още по-голям. На пръсти се броим тези, които кърмихме до 6месечна възраст на бебетата.

Факт - най-голямата болница във Варна има правило доносени и здрави бебета, родени с секцио да се държат три (!) дена в неонатологията. Ако пък е естествено раждане в следобедните часове, майката вижда бебето си едва на следващият ден на обед.
Някой ако може да ми разгадае тази логика.... Щото аз не мога.

# 39
Отговарям с "не".
АМ и вода се предлагаше, но за АМ без натиск (МД София). Имаше натиск за даване на водичка, за да излезнела по-бързо жълтеницата.
По-скоро по отношение на АМ имаше предлагане без натиск, но и без адекватно обяснение на това трябва ли да се ползва или не, защо, съдействие на майките да кърмят. Ако има натиск, то той е само психологически - младата майка вижда готово шишенце пълно с мляко срещу плачещо бебе и гърда, от която не тече мляко и при всички положения не изтича толкова, колкото е в шишенцето Mr. Green

# 40
  • София
Ще ти отговоря грубо, но Meg! Колко деца роди в болница, за да знаеш как е?....
Аз родих дете преди 3 г. в МД и лежах на 7 етаж поради раждане с вакуум - тогава беше задължително майки със секцио, форцепс и вакуум да лежат там. Детето си получавах на 3 ч., не знам дали е било хранено с АМ в детското отделение, но определено трудно го събуждах за кърмене, всеки път в количката му имаше шише с АМ, незнайно защо оставено там, тъй като кърма имах за няколко бебета - гърдите ми бяха на камък от 2-рия ден. Не давах АМ защото бях информирана, че трябва да слагам бебето на гърда и да не дохранвам здраво доносено бебе, което първите дни спада на тегло в границите на нормалното. На молбата ми първия път някой да ми покаже как се кърми ми отговориха с усмивка, че то бебето си знаело. Отговорих, че бебето може и да знае, но аз не зная. Ако не бях достатъчно настойчива, никой нямаше да ми покаже. И това се случва все още на доста майки - опит от стажа си в МД като консултант по кърмене. Мисля, че ако някой там успее да кърми, ще е по-скоро въпреки тях, а не заради тях. Има и проблясъци - когато ни изписваха, една от акушерката каза: "Момичета, кърмете си бебетата, ако заплачат нощем, не ги мъчете с вода". Wink Тъжното е, че го каза малко тайно, под сурдинка и оглеждайки се. Confused
Не мисля, че съм фанатизирана, просто там /и не само/ нещата си вървят по този начин години наред и е много трудно да преобърнеш представите и манталитета на детски акушерки със стаж по 30-40 г.

# 41
  • София
...
Факт - най-голямата болница във Варна има правило доносени и здрави бебета, родени с секцио да се държат три (!) дена в неонатологията. Ако пък е естествено раждане в следобедните часове, майката вижда бебето си едва на следващият ден на обед.
Някой ако може да ми разгадае тази логика.... Щото аз не мога.
А, това е другото странно нещо - имам приятелка, родила секцио първото си дете в САЩ, а второто секцио в Канада. В САЩ са я изписали /заедно с бебето/ 24 ч. след раждането, в Канада пак до 1-2 дни. И двете бебета са били здрави, там никой не държи здраво бебе далеч от майката в болницата, хайде, да кажеш САЩ е несоциална държава и те изритват бързо - пестят пари хората, ама Канада си е доста социална, защо и оттам са я изписали така бързо. Simple Smile

# 42
вие след раждането ли се информирахте за начините на хранене на едно новородено?
Извинете, но смешно ми звучи, една бременна жена да не се е замисляла с какво ще храни детето си след като се роди.

Една бременна жена променя мнението и решението си всеки ден по време и след бременност, в старанието и страха си да направи най-доброто за детето си! Една млада майка, особено с първото си дете, е лесна за манипулиране относно храненето на детето й. На това се базира натиска от страна на маркетинга.

# 43
Госпожо Мафани,

Нас не ни интересува 'Пенка' с какво си храни детето. Всяка майка има право да избира, така както избира и собствената си храна. Човек представлява това което яде!
Проблемът е, че изборът е информиран много по-добре за АМ, отколкото за кърменето.

# 44
Не съм на това мнение.
Нито пък съм си менила мнението относно храненето на бебето всеки ден като бременна.

Общи условия

Активация на акаунт