Поредната битово-роднинска

• 9 985
  • 172
  •   1
Отговори
# 150
Цитат
Една съфорумка по-напред беше писала,че ако липсата на селяния означава американизиране ....  Май някои хора бъркат едното с другото.    Много на серозно се взеха...
Всеки може да празнува така както си иска,стига да не пречи на другите. С кюфтета и шопски салатки,с тъпани и гайди...кой както си иска.     А за тези които не го разбират и дори го заклеймяват,ще питам само-къде е разликата в това да ти направят серенада под прозореца или оркестъра на Славка Калчева (примерно) да ти изсвири "Белите манастири" ?????   Нека отговоря първо аз-разликата,е че при първото,ще сте мнооого поласкани,а при второто,ще кажете че е пълна селяния,нали???  Къде остана българското у хората и защо е толкова модерно да подражаваме на всички,но не и на трядициите и обичаите си???

Много се пънеш ама нещо не измисли аналог в света на сеира за 30-60 човека по случай кръщане на бебе. Това ли е българското на което трябва да подражавам? Laughing Вземи си и традициите от Рибново и си им подражавай ако искаш. Съвсем автентични са.  Айде, гайди и тъпани...иху!  newsm68

http://www.youtube.com/watch?v=L7HhGqyj7qo&feature=related

Аз такова българско отказвам. Претендирам да съм културен и цивилизован човек за да не правя цигании.

Не ми казвай само аз как се пъна,ами вземи се спри малко,един куп хора ти го казаха вече.   
Само недей ти да се пънеш,защото това са помаци. Хората ти написаха достатъчно аналогии.Колко още искаш??????? Поогледай се малко,нали си много образована и интелигентна,виж как го правят по света. Хората канят сума ти и хора на първо причастие. Ооо,извинявай,те са селяни  ooooh! .
  Всеки ще си празнува както си иска и не си ти човекът който да определя кое е селско и кое не ooooh!

# 151
С удоволствие изгледах помашката сватба. И с удоволствие бих присъствала на една такава. Имат автентични обичаи, които пазят.
Много ми хареса как една жена носеше детенцетто в торба на гърба. Това всъщност се практикува по целия свят. Да не говорим пък а днешните модерни майки със слингове и подобни.

# 152
  • Бургас
Зара,мисля че си разбрала, в тази тема освен избиване на комплекси и отправяне на излишни нападки,друго рядко ще прочетеш.
Смятам че сега можеш свободно да започнеш организацията на събитието,без да се съобразяваш с никой.
До колкото разбрах паричките не са достатъчни сега,е значи ще разпределиш всичко във времето,повечето неща си купила.
Кръщенето е много важно събитие в много страни,това е празник,да,както за семейството така и за роднините и приятелите.
Не слушай дамата дето пести от всичко, уж за децата си,просто има скучни хора.
Направи си празника както го разбираш и усещаш ти и съпругът ти,а не да слушаш този и онзи.
Аз лично ще правя кръщене на двете си малки деца догодина и смятам да е голям празника,е ще пропусна циганския оркестър и чалгата,че не са на почит,ама песни и веселба ще има,нека да съм селянка.

# 153
Аз най-селското поведение и изказвания видях от "дамите", имащи се за интелигентни и възпитани гражданки. Но претендирате, че сте културни и цивилизовани хора. hahaha
Моето мнение е, че се е получило недоразумение. Не сте дообсъдили нещата с вашите, което пък не оправдава в никакъв случай тяхното поведение. На пръв прочит, звучи сякаш си направила сметката без кръчмаря, така да се каже, но след като внесе повече яснота и дообясни, всъщност смятам, че родителите ти са постъпили абсолютно неадекватно и гадно. С какви доводи, ние няма как да знаем. Отменила си вече празника, насрочи нова дата в момент подходящ за вас и го направи според вашите възможности. Покани само хората които наистина искаш да присъстват, а не "обичайните заподозрени". А родителите ти... на твое място дълго бих им била обидена и най-вероятно не бих им се обадила известно време, докато ми мине горчивината. Сега ще си афектирана и може би ще кажеш неща, за които по-късно може да съжаляваш. Остави сега нещата така, ако те потърсят те, кажи си каквото ти е на сърцето, но не ги търси ти за разговори, поне за сега. И да, имаш право да си ядосана, особено ако това не е първия техен гаф, но явно са такива хора, не се ядосвай много и друг път не разчитай на тях. Ако предложат нещо категорично откажи, дори да ти се иска.

# 154
Съсредоточете се и не се отплесвайте!  Mr. Green
Бащата кани зимъска кумовете на авторката на кръщене, като бащата ги кани в собствения ресторант. А авторката няма личен автомобил и разчита на баща си за извозването. И сега той се отмята, не ще да пече кифтета, да извозва и е връчил списъка с разходите.
hahaha

# 155
Ми вземи си спазвай традицията да си показваш чаршафа с петното от кръв след първа брачна нощ  да не би някой да остане неразбрал като си толкова за традиции!  Какво общо имат някогашните селски традиции с днешната реалност? Времето тече и всичко се променя. И ако някой някога си е кръщавал дете с духова музика и половин село, това съвсем не значи че и днес такъв идиотизъм трябва да се смята за нормален.

Може след време и сватбата да стане архаична и селска история, но все още не е.
Ами общото е че всеки си прави каквото иска,а който иска ходи или не.Не си този човек който да дава квалификация кое е селско и кое градско.Чаршафа нямаше как да си го изнеса,защото се сетих да се женя на 28 и отдавна петното беше избеляло. Mr. Green

Защо пък аз да ги давам?  Всеки нормално цивилизован и културен човек е наясно с това кое е просташко и селско. Нищо против селото като такова, но простотията там процъфтява. И към градовете мигрира.

До тук с тази тема. Тя изобщо не е за това правят ли се сватбарски кръщанета или не.

Дилемата тук са взаимоотношения които за мен са абсолютно непонятни и абсурдни, но предвид манталитета на авторката, сигурно не трябва да ме учудва.

Точно така! Но в тази тема най-селското и просташко нещо са твоите изцепки! Очевидно избиваш комплекси някакви по въпроса, ама недей така надменно, моля! Защо си решила че си по-гражданка и по-малко проста от нас така  и не ми стана ясно?

# 156
  • Пловдив

...Нищо против селото като такова, но простотията там процъфтява. И към градовете мигрира.

Освен че мигрира към градовете, явно и квотата за износ е сериозна. И даже в условия на криза, вижда се, проблем с износа на тази така дефицитна за форумите стока няма.

# 157
Доживях!
Делюжън е права!

# 158
Господи, прости им!  Praynig Те май си вярват.  Mr. Green

# 159
Ами то за това когато те поканят някъде имаш два варианта:приемаш или отказваш.Аз като знам какво ме очаква и ако е нещо което не ми се нрави просто не ходя,а не обявявам конкретна група хора за селяни,само защото имаме различни интереси и разбирания.
Peace
И, само между другото - кръщение/кръщене. Това е книжовната форма на думата. Добре, че няма да нарека някого "селянин" на базата на това, че използва диалектна/архаична форма, въпреки че бих могла, ако ползвам логиката на някои изказвания.
Важното е всеки да си знае колко е велик, де. Да си го знае и да си го вярва. Другото кой го грее, форум е, пиксели, съобщения, кой ти държи сметка, като не стои срещу теб лице в лице.

# 160
Едно ми прави огромно впечатление. Повечето от вас мислят, че начинът по който се е празнувало някога-с много гости и прием след церемонията, е селски и останал от соц времената. Хора, елате тук! Тук не е имало соц времена! Отидете в Испания, в Италия... Хората събират приятели и роднини на кръщенета и сватби, на причастия. Няма нищо селско и нищо ненормално, просто трябва да бъдем по-отворени и да приемаме, че всеки човек вижда нещата различно. Сега за циганските оркестри и аз не съм съгласна, но като не ми харесва ставам и казвам беше прекрасно, но трябва да вървя и си хващам пътя.  Peace Peace

На кръщанета? Laughing Още малко кажи и на абитуриентски балове. Laughing

Пише се кръщене, а не кръщане. Уж си много възвишена, пък правописът нещо ти убягва Laughing Почерпи се една шопска с кюфте за мое здраве  Joy

# 161
  • Варна
Февруари месец бях в Рим. В Трастевере, кварталът където бяхме отседнали, задочно присъствах на кръщене на бебе. Около 60-70 човека бяха, и в църквата, и в близкото ресторантче по-късно. Факт е, че не знам римляни ли бяха, селяни ли, но 100% бяха италианци.

# 162
Ментова, че те италианците са селяни. И англичаните и американците и всички по света. Само в България има няколко интелигентни и културни гражданки и те за наш късмет пишат в Бг-мамма.

# 163
  • София
В събота (07 Август 2010 )бях на кръщене.(става въпрос за Канада) 230 човека бяха присъстващите на това събитие. От тях - 40 деца. Както искате, така разбирайте този факт.

Аааа, не! Naughty Нещо си се объркала, не може да е било в Канада!  Mr. GreenТам няма селения, справка питай Ксения.  

Към авторката.
Като не става при родителите организирай в София, покани и тях.

# 164
Добре, сега последно авторката какво реши - ще има ли кръщене или не?

Общи условия

Активация на акаунт