Поредната битово-роднинска

• 9 987
  • 172
  •   1
Отговори
# 135
Ичетох до 9-та
проблемът , според мен , е , че не си се допитала до баща ти преди да почнеш организацията ,
а все пак той иска да е човекът , който взема решенията ( или така му се иска ) ,
не бих разваляла кръщенето , щях да продължа да говоря с него , да го убеждавам ,
щом е твой баща , а не свекър ( в началото не разбрах ) , има шанс да се оправите , макар че може да ти извади душата , ама ще си запушиш ушите и това е ... newsm10
Опитвах се да се допитам, сега си погледнах касовата бележка от първите покупки на балони - от май месец поне сме уточнили коя зала и за колко хора приблизително говорим. Няколко дни преди разправията в тяхно присъствие се обаждах по телефона да каня гости. С две думи - бяха на ясно и не е имало и намек дори, че не са съгласни.
Да опитам да разкажа пак историята, но на кратко - явно не съм ясна в подробната версия. След един як гаф от тяхна страна миналото лято, бяхме в доста охладнели отношения с родителите ми. На семейна сбирка те предложиха да правим кърщене на детето в техни ресторант. Разбрах го като жест на извинение и желание да се помирим. Положих услия да убедя мъжа ми да го приемем. Ако не бяха го поискали, през ум нямаше да ми мине да им натреса това празнеснтво. Но и за да бъда честна - надали щяхме да го направим тази година, по-скоро щяхме да останем на първоначалния план: да се върна на работа и да кръстим мъничето следващото лято.

therese, колкото повече се замислям, толкова повече се убеждавам, че те точно това искат моите родители да им се моля и да се унижавам - сложих си главата в торбата, оставих се да завися от тях (което за тяхна мъка не се е случвало от първите ми студентски години насам) и решиха, че сега им е паднало да ми покажат какви сме "некадърници" с мъжа ми.

...
На въпроса,мисля че не е необходимо да отменяте събитието,ако сте разчитали финансово да ви е по леко,съжалявам ,ще трябва да го понесете.
Сменете мястото на събитието и църквата,наемете една кола за един ден и поканете родителите като гости,не като обслужващ персонал,може да ви създаде неудобства пренасочването,но поне ще сте доволни ,че сами сте си направили празника.
За разлика от теб аз съм си научила урока,не започвам нещо без да съм 100% сигурна,че времето не е променило намерението на родителите ми.
...

Аз нещо се паникьосах и вече отмених поканите с някакви мъгляви обяснения  Confused Но точно това, което ме съветваш ще направим, но не сега.

Като оставим настрани мъдрите препоръки на някои потребители и се върнем на темата, на мен не ми е ясно едно: защо ще отменяте тържеството? Добре, родителите ти са отказали да предоставят заведението. Тогава просто променяте "терена" /все още имате време, доколкото разбрах остават ви около 20 дни/ и карате по план "А". Да, остава огорчението от промяната в позицията на твоите родители, но така като те чета /тази част със списъците и бензините/, явно не би следвало да сте учудени. В смисъл, то това не става изведнъж. Оставам с впечатлението, че отношенията между вас и твоите родители не са гладки, розови и мили. В този ред на мисли - защо си се оставила те да уговарят кумовете, защо не си се вслушала в съпруга си и защо изобщо си позволила да се стигне до това положение? И след като си се заела с организацията и разчиташ на тяхното дейно участие, ти не седна ли предварително да се разбереш с тях и за последния детайл, да се уточните напълно ясно относно задълженията и очакванията на всяка една от страните и чак тогава да застанеш на нисък старт?

Грешката си е изцяло твоя - не си уточнила всичко, не си обмислила всичко и не си преценила правилно. Но каквото и да е. Аз не бих отложила мероприятието. Бих променила църквата и ресторанта, бих уведомила родителите си любезно относно новите обстоятелства и бих ги поканила както и всеки редови гост. И това би ми било обица на ухото за оттук нататък какви би следвало да са отношенията ми с родителите - финансови и емоционални.
Дара, права си, моя е грешката. И за финансовите отношения ще ми е обеца, но за емоционалните... Точно за това май всъщност е темата. Обидена съм и огорчена. Но особено ме обърква това, че всъщност не знам как да се държа с родителите си вече. Не мога да ги изтрия от живота си и от живота на децата си. Но и не мога да ги оставя да се държат така с нас.
(тук се сещам за още една случка - майка ми слага коледните подаръци за децата под елхата и ми казва: "Еди колко си струва тоя подарък, а детето даже няма да разбере, че е от нас. До кога ще го лъжете за Дядо Коледа?". Детето към дадения момент беше на 3 години  #Crazy )

дими,73 Мира1919, k.a.l.i., 10 c's, благодаря за разбирането!

Паралелно тече и разговор за руснаци и кюфтаци, но не успявам да го проследя, извинете!

Последна редакция: пн, 09 авг 2010, 23:56 от Зара Илиева

# 136
Е, и? Смяташ да промениш манталитета, защото даваш акуратните съвети от странство?

Селски манталитет променя ли се? Силно се съмнявам. Давам си мнението като всеки друг и не с надежди да променя нечий манталитет.
Не се гаси туй, що не гасне Naughty

# 137
Ох, аман от хора, които умират да класифицират живота на другите.
Това е нормално, онова не е нормално. Това е селско, онова е градско.
Що за глупости? Я оставете хората да се събират и веселят, както намерят за добре!

Това и аз го писах преди няколко страници. Наисина някои хора си умират да класифицират живота на другите и по 100 пъти в пост да повтарят това колко е селско  ooooh!
Една съфорумка по-напред беше писала,че ако липсата на селяния означава американизиране ....  Май някои хора бъркат едното с другото.    Много на серозно се взеха...
Всеки може да празнува така както си иска,стига да не пречи на другите. С кюфтета и шопски салатки,с тъпани и гайди...кой както си иска.     А за тези които не го разбират и дори го заклеймяват,ще питам само-къде е разликата в това да ти направят серенада под прозореца или оркестъра на Славка Калчева (примерно) да ти изсвири "Белите манастири" ?????   Нека отговоря първо аз-разликата,е че при първото,ще сте мнооого поласкани,а при второто,ще кажете че е пълна селяния,нали???  Къде остана българското у хората и защо е толкова модерно да подражаваме на всички,но не и на трядициите и обичаите си???

# 138
  • по пътя на светлината
Къде ги тези граждани у България,че не мога да включа за какво говорите? Laughing

# 139
Цитат
Една съфорумка по-напред беше писала,че ако липсата на селяния означава американизиране ....  Май някои хора бъркат едното с другото.    Много на серозно се взеха...
Всеки може да празнува така както си иска,стига да не пречи на другите. С кюфтета и шопски салатки,с тъпани и гайди...кой както си иска.     А за тези които не го разбират и дори го заклеймяват,ще питам само-къде е разликата в това да ти направят серенада под прозореца или оркестъра на Славка Калчева (примерно) да ти изсвири "Белите манастири" ?????   Нека отговоря първо аз-разликата,е че при първото,ще сте мнооого поласкани,а при второто,ще кажете че е пълна селяния,нали???  Къде остана българското у хората и защо е толкова модерно да подражаваме на всички,но не и на трядициите и обичаите си???

Много се пънеш ама нещо не измисли аналог в света на сеира за 30-60 човека по случай кръщане на бебе. Това ли е българското на което трябва да подражавам? Laughing Вземи си и традициите от Рибново и си им подражавай ако искаш. Съвсем автентични са.  Айде, гайди и тъпани...иху!  newsm68

http://www.youtube.com/watch?v=L7HhGqyj7qo&feature=related

Аз такова българско отказвам. Претендирам да съм културен и цивилизован човек за да не правя цигании.

# 140
Едно ми прави огромно впечатление. Повечето от вас мислят, че начинът по който се е празнувало някога-с много гости и прием след церемонията, е селски и останал от соц времената. Хора, елате тук! Тук не е имало соц времена! Отидете в Испания, в Италия... Хората събират приятели и роднини на кръщенета и сватби, на причастия. Няма нищо селско и нищо ненормално, просто трябва да бъдем по-отворени и да приемаме, че всеки човек вижда нещата различно. Сега за циганските оркестри и аз не съм съгласна, но като не ми харесва ставам и казвам беше прекрасно, но трябва да вървя и си хващам пътя.  Peace Peace

# 141
Едно ми прави огромно впечатление. Повечето от вас мислят, че начинът по който се е празнувало някога-с много гости и прием след церемонията, е селски и останал от соц времената. Хора, елате тук! Тук не е имало соц времена! Отидете в Испания, в Италия... Хората събират приятели и роднини на кръщенета и сватби, на причастия. Няма нищо селско и нищо ненормално, просто трябва да бъдем по-отворени и да приемаме, че всеки човек вижда нещата различно. Сега за циганските оркестри и аз не съм съгласна, но като не ми харесва ставам и казвам беше прекрасно, но трябва да вървя и си хващам пътя.  Peace Peace

На кръщанета? Laughing Още малко кажи и на абитуриентски балове. Laughing

# 142
Много се пънеш ама нещо не измисли аналог в света на сеира за 30-60 човека по случай кръщане на бебе. Това ли е българското на което трябва да подражавам? Laughing Вземи си и традициите от Рибново и си им подражавай ако искаш. Съвсем автентични са.  Айде, гайди и тъпани...иху!  newsm68
http://www.youtube.com/watch?v=L7HhGqyj7qo&feature=related
Аз такова българско отказвам. Претендирам да съм културен и цивилизован човек за да не правя цигании.
това са помаци , ако не забелязваш , много си зле , много ...
някой да те е накарал да правиш нещо ? седи си там ,  кукувай си сама и си припомняй  срещи във влака от миналия век ....

да не би католиците да не празнуват многолюдно  причастието или евреите ?
еврейското кръщене струва майка и и баща си - огромна сума , която е непосилна за емигрантите , например , а ако не направят кръщене по правилата са недолюбвани и неприемани .

# 143
Какво като са помаци? Разликата е че пазят БЪЛГАРСКИТЕ традиции. Твоите прабаби са правили същото. Като сте привърженички на традициите можете и вие да следвате примера.

# 144

На кръщанета? Laughing Още малко кажи и на абитуриентски балове. Laughing

Тук няма абитуриентски балове, но специялно тук, Уелс, се чудят по какъв повод да се съберат роднините и да се напият hahaha Аз дори бях канена на баптисване на едно дете на жена с която се познавах само от 5 месеца. И бяха дошли роднините и от южната част на Уелс, че дори някакви от Шотлондия. А само да ви кажа за сватби какво става! И всичките дами пристигат с нещо в косата! Разбира се, има си изключения! Аз говоря за обикновените средностатистически британци. И като се има в предвит, че 17 години живея тук и съм обиколила даста острова съм се нагледала на какво ли не. Така че изобщо не ми е странно, че в БГ канят но 30 човека за кръщене.  Laughing Laughing
Аз не бих, но то си е до човека и разбиранията и традициите. Peace Peace

# 145
В събота (07 Август 2010 )бях на кръщене.(става въпрос за Канада) 230 човека бяха присъстващите на това събитие. От тях - 40 деца. Както искате, така разбирайте този факт.

# 146
Може би прекалено много се съобразяваш с родителите си, и с техните желания и не си усетила момента, в който е прекрачена границата на полезното и приятното със затормозяващото....  Peace

# 147
Селски манталитет променя ли се? Силно се съмнявам. Давам си мнението като всеки друг и не с надежди да променя нечий манталитет.
заради тая алиенация и мизантропия седиш и въздишаш по някакъв пич , дето те бъзикнал преди 25 години във влака ...
по-добре тържества с много гости , отколкото разни булевардни истории да заемат съзнанието и мечтите ...

Намирам това изказване за проява на много, ама много лош вкус  Sick
Когато се спори, редно е това да става с аргументи и факти, а не се удари под кръста и пренасяне от една тема в друга.
Не съм фен на Delusion, дори в 98% от случаите мненията ни са коренно противоположни, но има една елементарна етика, която би трябвало да не се прекрачва.
Да не говорим, че е малко в стил "А вие защо биете негрите?"...
Извинявам се за отклоненнието.

# 148
  • Варна
Много на място се отклони!  Peace
То е вярно че и Delusion често е безпардонна и безпричинно груба, но използвайки нейните методи не ставаме по- добри и определено не печелим по- силни позиции в спора. Чувство за мярка, такт и възпитание е нужно. Но какво ли разбирам аз....

# 149
  • София, център
Леле, авторката как си усложнява живота само?!?!?!

Ние като решихме да кръщаваме дъщеря ми, избрахме дата, попитахме кумата как е с тази дата, запазихме час в църквата и резервирахме една маса за 12 човека в предпочитан ресторант. И толкоз.

Какви са тия организации, мероприятия, кюфтета, шопски, ресторанти, аниматори, чували, какъв е тоя ужас.

Абе правете спонтанно нещата бе хора, по лесно ще ви се получават.

П.П. Гостите трябваше да са повече, но пусто беше летен сезон, и хората бяха по морета и екскурзии. Но мене ме вълнуваше конкретна дата.

Общи условия

Активация на акаунт