Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви документи са необходими за получаване на шофьорска книжка и записване на шофьорски курс?
Какви са разликите между вътрешния и външния шофьорски изпит?
Как да се подготвя за теоретичния и практическия изпит за шофьорска книжка?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви документи са необходими за получаване на шофьорска книжка и записване на шофьорски курс?
За да получите шофьорска книжка, трябва да предоставите следните документи: медицинско свидетелство, БЧК (с ксерокопие на талончето, ако е от друг град), диплома за завършен образование (оригинал и копие), паспортни снимки (2 бр.), свидетелство за завършен шофьорски курс (теория и практика) и заявление от полицията. Цената на книжката зависи от срока на издаване - обикновена (22,50лв) или бърза (43лв). За записване в шофьорски курс и получаване на шофьорска книжка са необходими лична карта, оригинално свидетелство за образование, медицинско свидетелство, удостоверение от БЧК и протокол. Оригиналното свидетелство за образование е задължително, а таксата за книжката е приблизително 25.00 лв. За да се подготвите и подадете документи за шофьорска книжка, трябва да завършите курс по теория и практика, да преминете медицинско изследване и курс на БЧК. Школата предоставя удостоверения за изпитите без заплащане.
-
Какви са разликите между вътрешния и външния шофьорски изпит?
Разликите между вътрешния и външния шофьорски изпит варират, но обикновено външният изпит е по-строг и включва по-широк спектър от умения и знания. Външният изпит може да включва проверка на шофьорските умения в различни условия на пътя, включително паркиране, спирания на знаци и други умения, които не се оценяват при вътрешния изпит.
-
Как да се подготвя за теоретичния и практическия изпит за шофьорска книжка?
За подготовка за шофьорския изпит е препоръчително да решавате листовки онлайн, да изучавате Закона за движение по пътищата и да практикувате шофиране под наблюдението на инструктор. Редовната практика и упражнения в различни ситуации на пътя са от съществено значение за успешно преминаване на изпита. За подготовка за теоретичния изпит за шофьорска книжка се препоръчва изучаване на пътните правила и сигнализации. Важно е да сте запознати с процедурите на изпита и да се явите с необходимите документи и такса. Препоръчително е да избягвате явяване на изпита без подготовка и търсене на информация за процедурите в учебния център или онлайн. За подготовка за практическия изпит за шофьорска книжка се препоръчва шофиране с инструктор и придобиване на увереност в уменията. Важно е да избягвайте съвети от неквалифицирани лица и да следвате инструкциите на вашия инструктор. Препоръчително е да практикувате паркиране и други умения, необходими за изпита.
-
Какви са часовете за кормуване при инструктора?
-
Какви са изискванията за паркиране на външния изпит по кормуване?

Иначе паркирах успоредно, предимно леви завои правим, и изцяло в центъра на София караме. В най-големия трафик
, знам че по-нататък ще ми е от полза, но в момента ми е нанагорно.
. Утре от 7,30 сутринта съм на кормуване.
Днес бях на изпит по листовки. Оказа се, че вече резултатите се научават в сайта им, на другия ден обаче
Сега нямам търпение да разбера как съм се справила. За който го интересува ето линка за проверка: