Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви документи са необходими за получаване на шофьорска книжка и записване на шофьорски курс?
Какви са разликите между вътрешния и външния шофьорски изпит?
Как да се подготвя за теоретичния и практическия изпит за шофьорска книжка?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви документи са необходими за получаване на шофьорска книжка и записване на шофьорски курс?
За да получите шофьорска книжка, трябва да предоставите следните документи: медицинско свидетелство, БЧК (с ксерокопие на талончето, ако е от друг град), диплома за завършен образование (оригинал и копие), паспортни снимки (2 бр.), свидетелство за завършен шофьорски курс (теория и практика) и заявление от полицията. Цената на книжката зависи от срока на издаване - обикновена (22,50лв) или бърза (43лв). За записване в шофьорски курс и получаване на шофьорска книжка са необходими лична карта, оригинално свидетелство за образование, медицинско свидетелство, удостоверение от БЧК и протокол. Оригиналното свидетелство за образование е задължително, а таксата за книжката е приблизително 25.00 лв. За да се подготвите и подадете документи за шофьорска книжка, трябва да завършите курс по теория и практика, да преминете медицинско изследване и курс на БЧК. Школата предоставя удостоверения за изпитите без заплащане.
-
Какви са разликите между вътрешния и външния шофьорски изпит?
Разликите между вътрешния и външния шофьорски изпит варират, но обикновено външният изпит е по-строг и включва по-широк спектър от умения и знания. Външният изпит може да включва проверка на шофьорските умения в различни условия на пътя, включително паркиране, спирания на знаци и други умения, които не се оценяват при вътрешния изпит.
-
Как да се подготвя за теоретичния и практическия изпит за шофьорска книжка?
За подготовка за шофьорския изпит е препоръчително да решавате листовки онлайн, да изучавате Закона за движение по пътищата и да практикувате шофиране под наблюдението на инструктор. Редовната практика и упражнения в различни ситуации на пътя са от съществено значение за успешно преминаване на изпита. За подготовка за теоретичния изпит за шофьорска книжка се препоръчва изучаване на пътните правила и сигнализации. Важно е да сте запознати с процедурите на изпита и да се явите с необходимите документи и такса. Препоръчително е да избягвате явяване на изпита без подготовка и търсене на информация за процедурите в учебния център или онлайн. За подготовка за практическия изпит за шофьорска книжка се препоръчва шофиране с инструктор и придобиване на увереност в уменията. Важно е да избягвайте съвети от неквалифицирани лица и да следвате инструкциите на вашия инструктор. Препоръчително е да практикувате паркиране и други умения, необходими за изпита.
-
Какви са часовете за кормуване при инструктора?
-
Какви са изискванията за паркиране на външния изпит по кормуване?
Леко и безаварийно каране от тук нататък! Само кураж до свикване и претръпване!

.
. Изпитът ми почна от Стадион Раковски, после направо направо до Витошка, от там надясно по самата Витошка (има едно гадничко крастовище бих го нарекла, на което трябва да се внимава за трамвай, имах късмет трамвай не мина) и до Южния парк от там на ляво до Черни връх само направо и после на Японския на дясно, там ме въртя по малките улички, където нямаше нито знак Стоп, нито някви улички с еднопосочно движение, абе приятен маршрут, докато не ме изкара на България малко да поразстрия колата и пак стигнах накрая на Витошка, където трябваше да я мина и да завия на ляво - тоест хем пресичане на път без предимство, хем и ляв завой с пешеходна пътека едновременно. Там ме накара да спра, зад една друга кола, и така ми се размина паркирането.
.