Лека и безаварийна на тези, които карат ШОФЬОРСКИТЕ - 8

• 69 229
  • 745
  •   1
Отговори
# 615
Coolmummy, изобщо не се притеснявай от годините. Аз съм на 42 и изкарах изпита декември месец, от първия път. Имам собствена кола от 1 седмица и от първия ден карам сама, че мъжът ми е много нервен, всеки ден. Преди да започна не бях сядала зад кормилото и не знаех нищо, но още първия час ме изкараха да карам по "Сливница" и на края на часа слязох цялата мокра от колата. Иначе случих на инструктор - млад човек, спокоен и точен, който наистина имаше желание да ме научи да карам. Не спираше да ми повтаря едно и също, докато не го разбера, но в същото време ме оставяше да действам самостоятелно. А ако знаеш колко глупости правех, направо се чудя на търпението му. В началото дори се се чувствах неудобно, че е по-млад от мен. Взех си предварително няколко допълнителни часа, така че нямах никаква пауза до изпита по кормуване и това много ми помогна. На изпита бях ужасно нервна и краката ми трепереха на педалите, но се стегнах. Изпитващият беше нормален не се е заяждал и не ме е подвеждал. Няколко леви и десни завои, 4 СТОПА, малки тесни улички с нерегулирани кръстовища, но без паркиране просто ми каза да спра до бордюра накрая. Карах около 25 мин. без фатални грешки, дребни сигурно съм направила, но важното е, че накрая каза ДА! Успех и да ни ти пука много, че трудното започва, когато останеш сама в колата.

# 616
Здравейте, и аз да се похваля, в събота успешно минах изпита по кормуване Grinning

Другата седмица ми е БЧК, вече си изкарах медицинското. Има някои неща , които искам да попитам, извинявам се предварително, сигурно сте ги обсъждали многократно.....

За документите за шофьорската книжка от школата предлагат те да ги подготвят и подадат в КАТ с/у сумата от 10 лв. Но аз като влизах в сайта на КАТ, прочетох че трябва да се подадат лично, а и трябва да отида да ме снимат, нали така Thinking. Та въпросът ми е,кой е по-добрия вариант, дали няма да стане двойно разкарване- един път до школата, и после до КАТ?

# 617
  • Варна
Ако си се снимала през последните шест месеца за лична карта няма нужда от ново снимане. Иначе се ходи на място до КАТ да те снимат.

# 618
Благодаря!
Личната ми карта е от старите, но има още време до изтичането й, т.е. там ще трябва да ме снимат. Но не мога да разбера какви документи ще подготвят вместо мен.
Всъщност аз от школата какъв документ трябва да получа и заплаща ли се той?

# 619
Документи в КАТ се подават само лично! От школата ти дават 2 удостоверения за изпита по теория и практика.

# 620
И не се плаща нищо!

# 621
Искам да попитам някой от вас получил ли е касова бележка или въобще разписка дори за част от платените суми?
Досега всичко при мен е било на "Дай ми" "Ето" и почвам да се замислям, че не е редно.

# 622
  • Варна
mila, май е по-добре сама да си свършиш работата. Не ми е ясно какво по-точно ще ти подготвят от школата.  Thinking Копие от дипломата така или иначе трябва сама да си направиш, талончето от БЧК - пак лично ще ходиш на курс и там ще ти го дадат. Медицинско имаш... Остава да се платят таксите за издаване на книжка и контролен талон и да се попълни бланката за издаване на документа. От школата са длъжни да ти издадат две удостоверения - за завършен теоретичен и за завършен практически курс, но това е безплатно. За десет лева не знам каква работа мислят да свършат.

# 623
  • Кърджали
Да се намърдам при вас, че днеска ми е супер криво. Имам чувството, че от мен шофьор няма да стане. Днес ме скъсаха за втори път на изпита кормуване. Ех, карах почти идеално, накрая се омотах нещо с паркирането назад, после не успях да спра навреме за да пропусна една кола която идвае насрещно в тясна уица - тоест спрях, ама било много късно, и за идващата кола вече нямало от къде да мине, трябвало е по - рано на по - широкото да спра. Накрая и не за секунда не видях една кола на едно малко кръстовище..и до там беше.Всичко това за последните 5 минути от изпита. Направо имам чувството, че съм пълен дебил. Хайде, за първия изпит толкова не ме е яд, защото тогава наистина не карах като хората, ама сега направо ще се самоизям...Идв ами да се откажа от всичко вече..
Съжалявам че още с навлизането в темата си излях емоциите, ама днес ми е простено...

# 624
  • Варна
Е, Александра, нормално е да си изплачеш мъката. Някои в тази тема сме се явявали и по три пъти, а има и такива с по четири.  Laughing Няма лошо, само не се отказвай.

# 625
Имам един въпрос има -  ли някой информация колко е срока на валидност на изпита по теория и имам ли шанс да го отложа това кормуване за лятото/ изпита по теория го взех на 19.12.2011г./

Теорията важи една година.
Не се тревожи, първо хубаво ще ти изсмукат парите и нервите и после ще те пуснат  Wink

Напротив, важи 6 месеца. Знам, защото аз също исках да отлагам, но се оказа, че нямам много време.

# 626
Имам един въпрос има -  ли някой информация колко е срока на валидност на изпита по теория и имам ли шанс да го отложа това кормуване за лятото/ изпита по теория го взех на 19.12.2011г./

Теорията важи една година.
Не се тревожи, първо хубаво ще ти изсмукат парите и нервите и после ще те пуснат  Wink

Напротив, важи 6 месеца. Знам, защото аз също исках да отлагам, но се оказа, че нямам много време.

Това за 6-те месеца от кога е ??????

Не знам това за 6-те месеца кой ти го е казал, но според мен не е вярно ...

НАРЕДБА № 38 ОТ 16 АПРИЛ 2004 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА
ИЗПИТИТЕ НА КАНДИДАТИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ
НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРОВЕРОЧНИТЕ
ИЗПИТИ
В сила от 21.05.2004 г.
Издадена от Министерството на транспорта и съобщенията
Обн. ДВ. бр.42 от 21 Май 2004г., изм. ДВ. бр.38 от 9 Май 2006г., изм. ДВ. бр.44 от 30 Май 2006г.,
изм. ДВ. бр.4 от 15 Януари 2008г., изм. ДВ. бр.97 от 11 Ноември 2008г., изм. ДВ. бр.18 от 5 Март 2010г.,
изм. ДВ. бр.50 от 2 Юли 2010г., изм. ДВ. бр.33 от 26 Април 2011г., изм. ДВ. бр.80 от 14 Октомври 2011г.

Чл. 10. (Изм.  ДВ, бр. 4 от 2008 г., в сила от 15.01.2008 г.) (1) Когато за придобиване на правоспособност за
управление на МПС изпитът е теоретичен и практически, теоретичният изпит предхожда практическия изпит. 
(2) Теоретичният и практическият изпит се провеждат в различни дни.
(3) Когато е изминала повече от една година от успешното полагане на теоретичния изпит, за допускане до практически изпит кандидатите полагат нов теоретичен изпит.

Последна редакция: сб, 04 фев 2012, 11:56 от Lorraine In The Rain

# 627
Не знам, това ми каза инструктора ми, когато питах през декември.
После го чух и от други места.

# 628
Не знам, това ми каза инструктора ми, когато питах през декември.
После го чух и от други места.

Не им вярвай много. То ако зависи от тях 1 месец ще важи теорията. Само да измъкнат повече пари!Аз така съм си напатила с тия мизерници, че вече всичко, което ми твърдят го проверявам как стои нормативно. Но все пак през работната седмица ще се обадя да питам в ДАИ.

# 629
Не им вярвай много. То ако зависи от тях 1 месец ще важи теорията. Само да измъкнат повече пари!Аз така съм си напатила с тия мизерници, че вече всичко, което ми твърдят го проверявам как стои нормативно. Но все пак през работната седмица ще се обадя да питам в ДАИ.

Извинявай, но говори за себе си - аз съм безкрайно доволна от инструктора си. И как ще измъкнат повече пари точно по този параграф? ТИ си тази, която стои зад волана в крайна сметка, и винаги можеш да смениш школата, към която си. Аз го направих и не съжалявам. Знам колко може да бъде стресиращо кормуването с неправилния човек, бях на път да се откажа от опитите да взема книжка. Но не можеш да обвиняваш само тях. Според мен - сменяй пак школата, щом се налага. На мен по никакъв начин не са ми искани пари под масата. Друг е въпросът, че се наложи да взимам повече от 10ч. кормуване допълнително, тъй като с първия инструктор си бях "изгърмяла патроните" и нормативно предвидените часове съвсем не ми стигнаха.  Confused

Общи условия

Активация на акаунт