Машина за хляб-34 част

  • 83 845
  • 729
  •   1
Отговори
# 615
  • Бургас
  • Мнения: 5 800
Само да се оплача пътьом - турих си хляб по изпитаната рецепта с айрян (без яйце, с малко смесени брашна, с олио вместо масло - така практикувам напоследък и става винаги хубав хляб) и тъй като ме мързеше да си отмервам от сухата мая на Юва, направо сипах едно седемграмово пакетче от зелената кауфландска мая. Викам си - таман ще  бухне по-бързо. Да, ама не - нИ ще гадината да помръдне вече час и половина #Cussing out Всичко ми както друг път, маята е в срок, пък и съм я ползвала и друг път без проблеми, брашната ми са обичайните, които ползвам... Пуснах преди малко да загреят мъничко реотаните, барем се сепне малко, ама и да не ще - след половин час най-много го слагам да се пече, пък каквото излезе Crossing Arms Добре, че половинката я няма в момента, че иначе пълна излагация като за съботен обяд ooooh!

# 616
  • Мнения: 9 785
Брадатке, какво стана? И на мен ми се е случвало и нямам обяснение. А последните 2-3 пъти слагам топла вода, защото нещо не ми бухваше добре откак се застуди и хляба пак става супер.
Вчера правих лютеница и резултата е отличен. За трета година се пробвам, но сега се получи най-добре. Хубаво е, когато градацията е въз-ходяща Crazy.

# 617
  • Бургас
  • Мнения: 5 800
Кво, кво - лееекинко се наду в средата по време на печенето, ама дотам. Просто леко обла тухличка, мъничка, с дебееела на вид кора, но още не съм го разрязала. Може и да става за ядене, но пък магазинът е наблизо, ако се наложи hahaha Много ме яд, като ми се опъне нещо о то без очевадна причина Crossing Arms

Я разкажи за лютеницата - наистина ли става хубава, колко горе-долу излиза, рецептичка туй-онуй Rolling Eyes Че моичкия тъкмо идва от едно селско варене на лютеница (аз категорично съм отказала да се занимавам с друго, освен с яденето й Mr. Green) и като ми разправя пак каква галимация е Sick

# 618
  • Мнения: 383
Вчера правих лютеница и резултата е отличен. За трета година се пробвам, но сега се получи най-добре. Хубаво е, когато градацията е въз-ходяща Crazy.

polin_a, я дай да видим рецептата ти за лютеница,  ако може, моля обясни със тънкостите барабар
 

bouquet

# 619
  • Мнения: 9 785
Ани, хлябът със сигурност ще става за ядене. Просто вече си видяла, че стои по-тежък, но пък някои даже го предпочитат така. За един път ще го преживеете Crazy. Дано другият път стане както искаш Hug.
При лютеницата в машина важното е да се отцеди добре материала. Стана ми доста гъста. Мога да снимам после. Продуктите са на око, но купих това:
2кг чушки / в къщи имах още малко, може би 10 чушки и ги добавих също/
3 големи патладжана
доматито беше от онова дългото, ама питай ме сега колко купих newsm78 - 2 или 3кг бяха
освен това 1 глава лук и 3 скилидки чесън
Аз рецептата оттук съм я гледала, а после съм я писала също. На око всичко - аз обичам повече чушки да има например. Доматито го цопнах в гореща вода и после го обелих много лесно. Патладжаните и чушките ги опекох, а лука и чесъна ги завъртях в МВ за няколко минути да омекнат. После отцеждах доста. Накрая пасирах всичко с пасатора и на два пъти го правих в машината. Излязоха ми 5 или 6 буркана от големите на Олинеза + 2 по-малки. После като насипах лютеницата, обърнах с капачките надолу, но 2 или 3 буркана не се вакуумираха. Сложих ги в хладилника. Ще постоят там. Играчка си е докато се подготвят продуктите, но пък за 1:20 минути става едната доза / аз пуснах на два пъти по половин/. Продуктите можеше и малко повече да са, за догодина ще знам. И искам да кажа, че аз лютеница иначе не съм правила, и не бих се хванала  Crazy. Поне не на този етап от живота си Rolling Eyes. Като съм гледала какво бъркане пада часове наред ooooh!

Ердинч, изпревари ме Crazy. Ами това е в общи линии. Ако има нещо, което съм пропуснала, освен подправките, за които се сещам в този момент - сол, захар, около 120мл олио и друго не сложих всъщност. Та ще добавям пак Hug.

# 620
  • София
  • Мнения: 1 552
Така..и ние днес се сдобихме с машинка и сега нямам търпение да направим първи опит.  Mr. Green

Заредихме козунака на бащата на Ердинч  и сега сме се вторачили в машината.  Crazy

# 621
  • Бургас
  • Мнения: 5 800
Поли, а не пръска ли много, както е при нормалното варене newsm78 Замислям се да пробвам, ама с нашата си (на свеки пропорциите, че моичкият за друга рецепта не дава да се издума) рецепта Rolling Eyes Я тури едно фото после Peace

# 622
  • Мнения: 9 785
Поли, а не пръска ли много, както е при нормалното варене newsm78 Замислям се да пробвам, ама с нашата си (на свеки пропорциите, че моичкият за друга рецепта не дава да се издума) рецепта Rolling Eyes Я тури едно фото после Peace

Не ври и не пръска, спокойно Wink. Отначало явно има затопляне на продуктите и после просто разбърква периодично. Не съм стояла до машината, спах Crazy. Но се развива доста добра Т.
Ще снимам, само да заредя фотото.

# 623
  • Мнения: 383

Ердинч, изпревари ме Crazy. Ами това е в общи линии. Ако има нещо, което съм пропуснала, освен подправките, за които се сещам в този момент - сол, захар, около 120мл олио и друго не сложих всъщност. Та ще добавям пак Hug.

polin_a благодаря много,     smile3525

това е долу-горе същия вариант който го правиме и у дома(само че с малко повече патладжани) за това му викаме домашна лютеница  newsm10, а едно време имаше една купешка, смътно си спомням етикетчето и беше с фигурки носещи народни носии( мяза на тази, но несъм сигурен ), разполага ли някой c такава рецепта, да сподели моля  Praynig

де да имаше сега една филийка намазана с купешка лютеница и отгоре с натрошено бяло сирене  smile3508  както в едно време  smile3514

# 624
  • София
  • Мнения: 102
Да, Ердинч, точно това е най-добрата купешка лютеница, с хорцето, от Първомай, на фирма Булкон (щото има и друга с подобен етикет). Жалко, че нямаме път към теб, че да донесем малко ...

# 625
  • София
  • Мнения: 8 504
... а едно време имаше една купешка,..., разполага ли някой c такава рецепта, да сподели моля  Praynig
...

Комшу само домането пюре и червени пиперки е. Няма други салтанати като домашната. Даже напоследък май увеличиха доматите та ми бие на тях като я ям.

# 626
  • София
  • Мнения: 1 552
Сега и да се похваля с това, което сътворихме (говоря в множествено число, защото и двамата с мъжа ми участвахме в приготовленията  Laughing). Simple Smile

Благодаря на Ердинч за рецептата! Козунакът стана превъзходен, надмина очакванията ми.  Peace
http://media.snimka.bg/7199/020654091.jpg
http://media.snimka.bg/7199/020654095.jpg
http://media.snimka.bg/7199/020654099.jpg

# 627
  • USA
  • Мнения: 675
Имам и аз един въпрос - ако тестото превтаса, ще му подейства ли добре премесването?

И на мен ми е интересно да разбера.

Ердинч, да те питам за закваската, не трябва да е като боза, а като тесто след като я забъркам, нали? Не трябва да гледам водата и брашното да са с еднакъв обем, а само на грамаж, нали? С предната закваска бях толкова уверена в себе си, а сега... ooooh!

Сега сложих за правя пълнозърнесто тесто за пица, дано да стане хубава  chef Grinning.

# 628
  • Мнения: 383
Ердинч, да те питам за закваската, не трябва да е като боза, а като тесто след като я забъркам, нали? Не трябва да гледам водата и брашното да са с еднакъв обем, а само на грамаж, нали? С предната закваска бях толкова уверена в себе си, а сега... ooooh!

малко по течна е консистенцията, слагаш в грамаж, много е лесна и много бързо се развиват животинките, спазвай инструкциите и нема да имаш проблеми

аз например при първия път със френската бях погрешно превел със помощта на чичо Гугъл и бях разбрал че е кафяна чашка, е рекох си чак па толкова мед и вместо кл бях сложил сл  Mr. Green , и пак си стана закваската

успех  Hug

Цитат
ако тестото превтаса, ще му подейства ли добре премесването?

превтасването е отслабване на глутеновия скелет на тестото & изпускане на въглеродния двуокис и етанола извън тестото, със премесването може да се опита, не смятам да втаса както за последно, но ако ще втасва, сякаш ще е за мн по дълъг период.

не съм имал случай със превтасало тесто, но мисля че едната част може да се разбърка с нови продукти за хляб със намалено количество мая и с по дълго втасване, а другата  може да се използва за мекици   Thinking

ако намеря време ще взема да превтасам някое тесто, и после ке правя експерименти   newsm78

Цитат
Жалко, че нямаме път към теб, че да донесем малко ...

  bouquet

Сега и да се похваля с това, което сътворихме (говоря в множествено число, защото и двамата с мъжа ми участвахме в приготовленията  Laughing). Simple Smile
Благодаря на Ердинч за рецептата! Козунакът стана превъзходен, надмина очакванията ми.  Peace  

  bouquet ха да ви е сладко, супер изглежда козунака, макар да е и за първи опит, представям си и следващите как ще са  Peace

 

Последна редакция: нд, 19 сеп 2010, 16:02 от Ердинч

# 629
  • Мнения: 9 785
Обещаните снимки на лютеницата:



За вкуса освен да ви разкажа Crazy. Вкусна е! Wink

Общи условия

Активация на акаунт