Машина за хляб-34 част

  • 83 878
  • 729
  •   1
Отговори
# 585
  • Варна
  • Мнения: 2 576
ами на машина отчита време , така че няма грешка. Дано и други момичета ще се включат с такава машина. Тристия с такава беше, още кой не помня  Thinking

Ето какво преди месяц Solar Wind писа, надявам се и тя да се включи
Цитат
В топлото време ползвам бързата програма - моята е 2ч.17мин. Машинката ми е Мулинекс 2000. Слагам мая, колкото и на нормалната програма, няма провал с хляба към момента  .

Само че аз слагам половин кубче мая.
...
Бързата ми програма действително е 2ч.17мин., но я ползвах само докато беше много топло, защото 3ч.18мин.(стандартната програма) му идваше в повече и превтасваше. Предполагам, че с повече мая хляба бухва повече, но аз се опитвам да слагам колкото може по-малко мая. Ако се престраша някой ден може и да се опитам да си направя квас  Rolling Eyes. Сега си правя хляба на нормалната програма  Peace. Като е по-студено и се налага да правя хляб на бързата програма добавям още 1/4ч.л. мая, т.е. става 1 и 1/4ч.л. Слагам по толкова, защото се притеснявам, че като не е толкова топло, няма да втаса достатъчно.
Имам и експресна програма, която никога не съм ползвала, поради притеснителното за мен количество мая 3,5ч.л. за 1кг. хляб, при положение че за същото количество хляб на нормална програма се използва 1,5ч.л. мая.

20 мин - месене
12 мин - втасване
48 мин - печене.

извинявам се но тези времена от книжката ли ги давате, да не би да са така в реалност:  newsm78

12 мин - месене
20 мин - втасване
48 мин - печене

и с каква машина сте newsm78
Не е в грешка, така си е програмата, което и за мен е странно. Машинката е Мулинекс 2000. Доколкото помня и на  Alyona е такава.

Alyona много добре изглежда хляба на експресната програма, направо не мога да повярвам. Браво! Да кажеш после дали има дъх на мая.

# 586
  • Мнения: 224
 И аз имам експресна програма1час и 20мин, която никога не съм ползвала предполагам че тя е подходяща са хляб със сода или други в някаква комбинация с мая. Машината ми е на Горение

# 587
  • София
  • Мнения: 102
ами на машина отчита време , така че няма грешка. Дано и други момичета ще се включат с такава машина. Тристия с такава беше, още кой не помня  Thinking

Ето какво преди месяц Solar Wind писа, надявам се и тя да се включи
Цитат
В топлото време ползвам бързата програма - моята е 2ч.17мин. Машинката ми е Мулинекс 2000. Слагам мая, колкото и на нормалната програма, няма провал с хляба към момента  .

Само че аз слагам половин кубче мая.


Ето и хляб на 8 програма. Преди малко изкарах, по късно разрез.

Няма грешка, и на моя Мулинекс 3000 експресната програмата е точно като при Альона. Когато я ползвах за първи път направо се стреснах, даже писах тук - ама отдавна,  няколко теми по назад, видя ми се неверотно толкова кратко втасване (12 мин). Не става хубав хляб, макар че я изключвах, за да втасва по-дълго. Затова минах на бързите програми, които са малко над 2 часа. Между другото пробвах рецептата на Ердинч за пълнозърнест хляб на бърза програма (18 стр) - отличен резултат, препоръчвам го!

# 588
  • USA
  • Мнения: 675
Моята машина за бял хляб на бързата програма е 2:08, а за пълнозърнест 2:18 като за втория е
5 мин. загряване на продуктите
25 мин. месене
8 мин. първо втасване,
леко месене
35 мин. второ втасване
55 мин. печене

но както казах маята е различна и в съвсем малко по-голямо количество. Ако за нормалната програма е 2 ч.л. за бързата е 2 1/2 или 3 ч.л.

С моята закваска нищо не става, много ме е яд. Вече 5 пъти съм я захранила, днес й е 6 ден, но никакъв резултат. Мирише на кисело, но само това Sad. Ето я, понеже я разбърках и затова има леки балончета, иначе няма нищо. Моля ви кажете греша ли някъде? Ползвам био ръжено брашно, филтрирана вода, температурата вкъщи е 25 градуса, захранвам с толкова, колкото е закваската, но...

# 589
  • Мнения: 383

С моята закваска нищо не става, много ме е яд. Вече 5 пъти съм я захранила, днес й е 6 ден, но никакъв резултат. Мирише на кисело, но само това Sad. Ето я, понеже я разбърках и затова има леки балончета, иначе няма нищо. Моля ви кажете греша ли някъде? Ползвам био ръжено брашно, филтрирана вода, температурата вкъщи е 25 градуса, захранвам с толкова, колкото е закваската, но...

почнала е да набъбва, но защо за толкова късо време толкова много захранвания, може ли да напишеш рецептата по която си я приготвяла, бях пуснал една френска със малко продукти и стъпка по стъпка, пробвай с нея, и внимавай с металните предмети и особено със антибактериалните ръкавици Mr. Green

успех  Hug

Последна редакция: чт, 16 сеп 2010, 20:19 от Ердинч

# 590
  • Мнения: 106
Моята машина за бял хляб на бързата програма е 2:08, а за пълнозърнест 2:18 като за втория е
5 мин. загряване на продуктите
25 мин. месене
8 мин. първо втасване,
леко месене
35 мин. второ втасване
55 мин. печене

но както казах маята е различна и в съвсем малко по-голямо количество. Ако за нормалната програма е 2 ч.л. за бързата е 2 1/2 или 3 ч.л.

С моята закваска нищо не става, много ме е яд. Вече 5 пъти съм я захранила, днес й е 6 ден, но никакъв резултат. Мирише на кисело, но само това Sad. Ето я, понеже я разбърках и затова има леки балончета, иначе няма нищо. Моля ви кажете греша ли някъде? Ползвам био ръжено брашно, филтрирана вода, температурата вкъщи е 25 градуса, захранвам с толкова, колкото е закваската, но...
Пробвай с бира,ще стане.
Ердинч ,и аз така е правих моята закваска 100вода 100брашно,и кагато видях че на става сложих бирата и реших че това е последен опит да съживя нещо.То пък взе че стана.После съхранявах в хладилника изахранвах кагато привих хляб.Както писах по-горе със месенето(по рядко тесто)и със втасването нямах проблем.Явно печенето не можах да контролирам.

# 591
  • USA
  • Мнения: 675
Ердинч, това е първата рецепта за закваска от същата тема, но там пише, че след 3 дни е готова, но не и при мен. Ще долея утре бира и ако не се получи, ще пробвам твоята. Благодаря  bouquet!

# 592
  • Мнения: X
Alyona, благодаря.  newsm51

Като чета, разбирам, че различните Мулинекси са с различна бърза програма. Ако можеше да се направи бърз здравословен хляб, нямаше да ги има програмите с по 3 часа и половина, а всички щяха да са по час и нещо, примерно. Ясно е, че за да втаса, му трябва време. Ако го наблъскаме с мая, само се тровим излишно, защото тя си е химия, нали така. В рецептата за моята бърза програма (Мулинекс 5000 и 5003) са дадени 4 ч.л. мая. Както писах, това количество е за 3 хляба (или дори за 4). Веднъж пробвах с по-малко и съвсем не ми хареса.

Последна редакция: пт, 17 сеп 2010, 00:14 от Анонимен

# 593
  • Мнения: 383
Ако можеше да се направи бърз здравословен хляб, нямаше да ги има програмите с по 3 часа и половина, а всички щяха да са по час и нещо, примерно. Ясно е, че за да втаса, му трябва време. Ако го наблъскаме с мая, само се тровим излишно, защото тя си е химия, нали така. В рецептата за моята бърза програма (Мулинекс 5000 и 5003) са дадени 4 ч.л. мая. Както писах, това количество е за 3 хляба (или дори за 4). Веднъж пробвах с по-малко и съвсем не ми хареса.


добро утро,  Hug

не се сдържах и снощи пробвах с времената на бързата експрес програма дадена със моулинекс, пробвах рецептата дадена от дядо хаджи със максимум допустимото  количество мая(2,5чл)

забележки:
*трябваше поне още 5 мин да се меси
*трябваше най малко поне още 20мин да втасва
*в Анкара вечер е студено, затова млякото беше от хладилника, а водата гореща( получи се малко топла течност, което помогна при втасването, )
*може би в бързите програми требе със малко по мека консистенция на тестото(за да втасва по лесно)
* получи се плътен хляб
*трябваше 10 мин още  да се пече
*получи се по светло кафява коричка
*солта я намалих на 6г
*добавих чл челебитка и ленено семе
*хляба не ухае на мая
*хрупкава коричка
*не се троши много и се реже по лесно спрямо бухналия пресен хляб

сори, снимах със телефон, резултат:

Последна редакция: пт, 17 сеп 2010, 10:02 от Ердинч

# 594
  • Мнения: 224
Резултата изглежда доста добре Бих искала една филийка за закуска. Браво! Hug  chef

# 595
  • Мнения: 1 934
Алис, маята не е химия. Аз лично под химия разбирам нещо синтетично /създадено изкуствено/ което го няма в природата. А маята си е естествен продукт  Peace
   Напоследък стана модерно,че е вредна маята. Не знам и аз на кое да вярвам  Confused
   Аз също предпочитам да използвам малко мая при приготвянето на хляб и ми е по приятно да работя с жива мая. Почти никога не използвам програма за определен хляб, а просто използвам програмата за замесване и втасване /тя е една/. После, ако преценя оставам още да си втаса хлябът и чак тогава пускам програмата за печене. Много удобно ми е да процедирам така  Simple Smile Спомням си, че и дядо Хаджия често действа на същия принцип.
   Тук искам да попитам някой може ли да обясни каква е ролята на месенето след първото втасване?

# 596
  • Мнения: 0
Значи купихме хлебопекарна Делонги. Обикновената програма е 3 часа и 18 минути и съм маркирал най-високата степен за препичане на хляба и накрая пак си е чисто бял. Дори му включвам опцията за обикновена фурна и след като се доопече още 30 минути става за ядене. Помагайте

# 597
  • София
  • Мнения: 8 506
Значи купихме хлебопекарна Делонги. Обикновената програма е 3 часа и 18 минути и съм маркирал най-високата степен за препичане на хляба и накрая пак си е чисто бял. Дори му включвам опцията за обикновена фурна и след като се доопече още 30 минути става за ядене. Помагайте

Ами то няма какво да се помага. Я пробвай и друга програма и виж там как е печенето. Явно нещо в настройките има или пък в рецептата.

Апропо пусни една снимка да видим как изглежда хляба.

# 598
  • Мнения: 456
Влизам да се похваля, че отново почвам да пека хлябове. Миналата година си купих машина за хляб на Мулинекс но не прекалено много ме дразнеха дупките от бъркалките и чаках последното месене и ги махах, което си е голяма хамалогия. От днес съм с Бревил и нямам търпение да замеся нещо довечера. Хубав ден на всички.

Ердинч в комплект има ли някакви мерителни лъжички и подобни. Питам, защото при мен няма и се чудя по трасето ли са изчезнали или просто от Бревил не слагат?

# 599
  • София
  • Мнения: 1 552
Здравейте,
Може ли да ми дадете някакви отзиви за този модел MOULINEX OW502330 ? Simple Smile

Уж, четох, четох ... но съм едва на половината на тази тема, а има още 34 и ...  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт