Отговори
# 180
Zdrasti momicheta!
Verche i Mitko e na kartofeno piurence. Haresva go mnogo poveche ot orizovata kasha. Za sega go prigotviam vkyshti. Ne sym mu kupuvala, poneje se spraviam za sega s ne mnogo komponentnite piureta... Simple Smile....ta Verche , ako ti li go pravish pirenceto ili go kupuvash? Mitko za sega mnoooooogo obicha kartofche  smile3541 ...utre shte probvame i morkovche Peace. Koito shte da me sydi.
Zlate s Mitaka prashtame mnooooogo celuvki na teb, Gabcheto i Iliankata, a na tati-mnogo pozdravi. newsm51
Triabva pak da spretnem edna sreshtichka.

P.S. Verche, pokanite vi sa super! Sigurna sym che shte si spretnete straaaashen hristianski kupon! cheers lalalala

Pozdravi i celuvki na vsichkiiiiiiiiiii!!! newsm51 newsm51

# 181
Здравейте момичета,
аз нарядко пиша, но в общи линии не пропускам да прочета нито ред. Искам да благодаря за идеята за бебекъпане в мивка   bouquet(нашият го е страх от душа). Много исках да ви покажа резултата във фейсбук, но незнайно защо форумът не ми дава да пиша на латиница  Tired

Аз да попитам мамите, вече набрали скорост, кашите с вода ли се дават или с мляко (АМ/ кърма)?
Не се ли губят от качествата на храната при замразяването? Колебая се дали да замразявам или да затварям някак в бурканчета. Много ми е тъмна тая материя, та извинявам се, ако е гупавичък въпросът  Rolling Eyes

ПС. Ако някой знае как да оправя латиницата, мооооооля да ми каже.

# 182
Хъни - Бъни радвам се, че при вас нещата са се нормализирали.
Ами уж така ама след два дена нищо сега преди да го изкъпем и при смяна на памперса пак видях една микроскопична жилка.Аз много ровя и се вглеждам.Може би ако е някой друг хич няма и да забележи Rolling Eyes.
Имам една оранжево - червена кърпа за баня.Все я дъвче и си мисля да не би да са конци от нея Praynig.Пак се притесних ужасно.
Може ли са споделиш при вас тези жилки колко са като количество, виждат ли се ясно като махнеш памперса и а всеки памперс ли са - може да споделиш на ЛС ако не искаш тук Praynig
И друго да питам - микробиология пускаха ли ви или просто така ви препоръчаха да пиете Биогая.Едно време му давах при коликите - дали да не почна пак newsm78
Вяря Peace Peace Peace супер покани.Сподели как така ги направи сама Heart Eyes

# 183
Благодаря ти Кака Гоша.
Ще пробвам,но доколкото се познавам все си е тая smile3514

# 184
Хъни - Бъни при нас в началото бяха доста и се забелязваха веднага на памперса (слузести кървави нишки). Сега на едно акане има малко на друго няма... не мога да разбера защо така  newsm78. Днес например на първото акане нямаше нищо, а на следващото видях тук таме, но не беше като първия ден.Все още си имаме пъпчици по лицето... алергия ли е направо не знам вече. Не са ни пускали микробиология, а само някакъв тест да се установи дали наистина е кръв или не. Гастроентероложката я пипа по корема там нещо, видя акото и ни каза да пием биогайата 3х5 капки за 10 дни после по 5 капки само сутрин.

# 185
Вяраааа - появи се и ти най-накрая  Hug Hug Hug  Страшни покани и на Иваила са подобни  hahaha  , а текста е същия   Joy baby_neutral
Къде планирате кръщането ? Нали щяхте да идвате към София? Аз ви чакам с нетърпение  Whistling

Аз да се оплача че ще полудея вече  Sad #Crazy Sick  Ивайла от два дни я мъчат зъби страшно .Вчера цял ден плака ,нито иксаше да спи ,нито да играе ,нито да седи ,нито да лежи , абе беше ужассссссссссс   #Crazy Вечерта за капак ми вдигна и температура .Страшен подарък ми направи за именния ден  ooooh!  Педито каза малко панадол да и давам през деня и ДЕНТОКИН хомеопатични таблетки за зъбки  ooooh! Днес беше по добре деня ми ,но стана ли 19:00 пак вдигна Т  ooooh! Tired  Дано по бързо да и избият зъбките ,че ще истерясам  Cry
Тази вечер прах количката да ни е чиста за кръщането в неделя  Whistling и се скъсах от гладене  Tired

Последна редакция: сб, 28 авг 2010, 00:53 от Excellent

# 186
Весиии, ама кой ще те съди бее  Hug Ми СЗО препоръчава най-рано захранване след 4 месец  Mr. Green
Сега за картофите  -аз го приготвям да, ама вчера и дадох готово пюре на Хип ранни моркови с картофи и много и хареса  Grinning
Трябва да се ориентирам с тия пюрета, че много скъпарски тия Хип. на Ганчев добри ли са?
Та Веси, добре правите, аз не исках да бързам ама отиваме в Левски и там ще ми е трудно да и правя пюре та за това минах на морков с картоф, следващата ми стъпка е тиква с картоф - цунки на Митачето на нас (жалко че не се виждяхме, а бях толкова близо -хахахахах минах покрай вас  Crazy)
Хъни - Бъни поканите с Фотошоп ги правих  Grinning ако някой има нужда да свирка - аз обичам да се занимавам  Mr. Green
За Биогаиата- аз си я давах по мое усмотрение и мисля пак да почна ей така профилактично -пробиотиците не вредят  Hug
Excellent хахахах верно ли са подобни и вашите покани - хихихи, за текста -ясно той е от нета.
За Софето незнам точно кога ама се надявам скоро. Малии миличката как се мъчи с тия зъбки, дано по леко минават тия работи - гушки  Hug Hug Hug

# 187
Привет майчета,

Вяря, поканите са наистина суууупер. Ааааа определено ще ти свиркам да и направиш и на Бианка когато решим да я кръщаваме  Mr. Green.

Хъни Бъни - Бени също е имала слузести нишки. Педи ми е отговарял че може просто да е почувствала малко студ. Да внимавам да не я мия и къпя с хладка вода (нито с много топла де), да внимавам с температурата на млякото (и водичката) да не е студено. Да не и мия личицето сутрин със студена вода.... и т.н. Не се притеснявай не вярвам да е нещо сериозно Hug. Не се шашкай за всяко нешто, че ако знаеш какво те чака занапред... бързо ще се застариш Mr. Green.

Excellent - защо не пробваш със свещички за температурата? Аз и на двете деца само така я свалям. По принцип тук се избягват да се приемат лекарства през устата, повечето препоръчват свещички, дори за коликите на Бянка ми бяха ги изписали Hug.

Момичета, намерих много хубава статия за захранването, убедих се че то е в зависимост от традициите и навиците на дадена нация.  Ето ви италианския начин за захранване:
http://www.amicopediatra.it/genitori/primo_anno/svezzamento_alim … ne_primo_anno.htm

# 188
Е добре де.... хайде за да не ме помислите за много гадна, ще ви преведа статията Mr. Green.... от мен да мине..... newsm53

Захранването

Захранването представлява преминаването от млеко към твърди храни. Започва се преблизително 5-6 месец: на тази възраст детето има нужада от хранителни съставки не съдържащи се в млякото. Преди това време детето не е в състояние да стои в седнала позиция нито да яде от лъжичка. Освен това храносмилателния апарат не е още в състояние да асимилира много храни. Не е никак добре да се прибързва със захранването; за деца кърмени от бюста спокойно може да се започне на 6 месеца. Оставете се на управлението на детето в избора кой е точния момент на започване: ще бъдат готови когато изглеждат още гладни след млечното хранене или когато изгледът или миризмата на храни различни от мляко прдизвикат ентусиазъм.Изберете спокоен момент през деня за започване на захранването, не насилвайте никога детето да яде против волята му. Ако количеството на приготвената храна е прекалено малко, може да допълнете с малки количества мляко.

Схема за храненията на 5-6 месеца

Приблизително 5-6 хранения през деня, така разпределени:

- 3-4 хранения с мляко (майчино или адаптирано, до 6 месеца тип 1, след 6 месеца тип 2);
- 1 хранене (обикновенно на обяд, но без да бъде задължително) със каша в зеленчуков бульoн.
- сутрин или следобед: половин ябълка или круша настъргани без захар

За приготвянето на първата каша използвайте следната схема:

-150-180 гр. зеленчуков бульoн.
- 3-4 с.л. равни ОРИЗОВ КРЕМ, ЦАРЕВИЧНО БРАШНО; МУЛТИЧЕРЕАЛИ, СОЯ
- 1 каф. лъж. настърган кашкавал ПАРМИДЖАНО добре озряло;
- 1 к.л. ЗЕХТИН extra-vergine
- След 1 седмица добавете 5 грама ИЗСУШЕНО ЗАМРАЗЕНО или 40 гр. ХОМОГЕНИЗИРАНО МЕСО (агнешко заешко, пуешко) (има ги на hipp)
- след още 1 седмица добавете 1-2 лъжички от

пасираните зеленчуци

БЕЛЕЖКИ:
- в случай на запек, не използвайте оризовия крем и увеличете количеството на тиквичките; в случай на диария, използвайте оризовия крем и увеличете количеството на картофите и морковите.
- Намаляването или увеличаването на количеството на кашата приета от детето, идеално трябва да е съобразена с пропорциите на отделните съдържащи се компоненти. Във всеки случай ако детето предпочита да приема eдна по гъста каша, е възможно да се компенсира по малкото количество течност с предлагането на водичка на детето.
- За деца които са само на кърма е за предпочитане да се изчака с поднасянето на кашата след 6-тия месец.

Схема за хранене на 6-9 месеца

От 6-7 месеца, вечер детето може да пробва втора храна, еднаква с тази която е на обяд, но със сирене или кашкавал (пармиджано, риkотта, ементал азиаго, пресни сирена без консерванти) или шунка (изсушена замразена олекотена смелена или хомогенизирана) на мястото на месото.

Приблизително 4-5 дневни хранения, така разпределени:
- 2 хранения с мляко (майчино или адаптирано)
- 2 хранения с каша направена с зеленчуков бульoн.
- преди обяд или следобяд: ябълка, круша или банан настъргани, смачкани без захар

За приготвянето на кашата, използвайте следната схема:
- 180-200 грама зеленчуков бульoн.
- 2 с.л. равни череали
- месо (сушено замразено 10г., хомогенизато 80г., прясно 40г) или сирене (30-40г) или шунка (30-40г);
- 1-2 к.л. Пармиджано;
- 1-2 к.л. зехтин extra-vergine
- 2 с.л. пасирани зеленчуци

На 7 месеца е възможно да включите:
- следобяд натурално кисело мляко 125гр, може и мляко с плодове (по възможност пресни)
- за обяд или вечеря, вместо месото и пармиджано, 1-2 пъти седмично
 + пресни сирена (рикотта, моцарелла) 30-40 гр.
 + обезмаслена шунка смелена 20-30 гр.
 + бобени храни (боб, грах, леща...) сварени и пасирани (каша) 4-5 лъж.

На 8 месеца е възможно да влкючите, вместо месото, веднъж седмично:

- риба

На 9 месеца е възможно:

- да включите на мястото на месото, веднъж седмично, суров жълтък 1 каф.лъж.
- добавете домати, цитрусови плодове, сезонни пресни плодове
- заместете зеленчуковия бульoн с бульoн от месо

Схема на храненията към края на първата година.

Обикновенно 4 хранения за деня

1. Две хранения са на основата на мляко, с майчино мляко (ако е на разположение) или адаптирано (250 мл) или пълномасленно краве мляко; кис. мляко (1 малка кофичка + бисквита или плодове); рикотта (80г + мед или бисквита)
2. Две хранения на основата на супа, със следната схема:
- 200г бульoн или пасирани зеленчуци или бульoн от месо;
- 30г череали; месо(хомогенизирано 80г, прясно 50г) или сирене (30-ч0г) или яйчен жълтък;
- 2 каф.лъж. зехтин
- 2 к.л. равни Пармиджано.

Приготвяне на зеленчуковия бульoн

Зеленчуковия бульoн се приготвя от зеленчуци според сезона които са подходящи за детето: картофи, моркови, боб, грах, спанак, кервиз, тиквички, тиква, лук, маруля и всички видове салати. В началото се използват само някой видове (картоф,морков, тиквичка), после постепенно се прибавят по един нов зеленчук на седмица. Така детето свиква постепенно с новите вкусове и лесно се следи за определени реакции (алергии, влошаване на изпражненията и т.н.). В началото трябва да се избягват кaрфиола, зеле, лук, които имат силни миризми и често са нежелани от децата, и домати бобни растерия, които са потенциални алергизанти.
Приготвяне: Разполагаемите зеленчуци трябва да са добре почистени и измити. Сложете зеленчуците да заврат в 1 литър вода на бавен огън, докато течността остане на половина (ако се използва тенджера под налягане са достатъчни половин литър вода и 20 мин варене). После прецедете, пасирайте филтрираните зеленчуци и добавете няколко лъжички към бульoн. За захранването се използва само филтрирания бульoн, без  сварените зеленчуци. През следващите седмици, зеленчуците се пасират (или се смилат) и се прибавят към бульoнa.
Не прибавяйте сол, нито бульoнчета на кубчета!
Съхранявайте в хладилник в затворен съд и подновявайте на всеки 2 дена; възможно е и съхраняването във фризер, замразено на порции в различни кутийки и размразявайте ден за ден.

Приготвяне на месния бульон

След 9 месеца зеленчуковия бульон може да се замести с местен при приготвянето на кашичката. За бульона използвайте пърче месо без мазнини - пилешко, заешко, говеждо, заедно с картоф, кервиз, морков, и лук. Не се прибавят нито сол, нито бульончета на кубчета. Бульона се съхранява в хладилника за 1-2 дена. Може да се замръзи (на порции).

Месо

- Няма същественна разлика меду хомогенизирано и изсушено замразено месо; последното е за предпочитане през първите месеци защото е по лесно смилаемо от организма. Възможно е и използването на прясно месо задушено на пара и смелено (пасирано) от 6-7 месец
- Месото трябва да бъде прибавено към кашата не повече от 4-5 пъти седмично; в началото на захранването може да бъде заместено с 1 лъжичка Пармиджано; после с друг вид сирене или шунка и
накрая с бобови храни, яйце, риба.
- Около 6 месеца увеличавайте количеството изсушено и замръзено или хомогенизирано (10 грама от първия вид и 80 грама от втория = 1 бурканче) и пробвайте с различни видове меса: пилешко, телешко, говеждо. В случай че разполагате с прясно месо, грамажите посочени по горе са предвидени като сурова суровина.

Риба

- рибата може да бъде включена в диетата на кърмачето след 8-мия месец и не преди това, за да се избегне алергичната чувствителност. Обикновенно се прибавя към зеленчуковата супа на мястот на месото, или се приготвя отделно смесена с олио и пасирани зеленчуци; ако се хареса се дава 2-3 пъти седмично.
- предлага се на пазара както изсушена, замразена риба, така и хомогенизирана, но е за предпочитане да се използва при въжможност прясна (или замръзена) приготвена на пара или варена.
- За предпочитане е да се започне с риби съдържащи минимално количество мазнини, но след навършването на годинка може да се дава всякакъв вид риба. Не е за предпочитане да се дават скариди, раци, калмари, миди.
- В случаи на семейна алергия (двамата родители/ един родител и един брат/ двама братя), вкарването на риба се забавя след една годишна възраст.

Яйца

- Яйцето е храна богата на желязо, холестерол и протеини и затова се използва в диетата; от друга страна, заедно с кравето мляко е между основните храни предизвикващи алергия при детето. За това се препоръчва да се влкючва: след 9 месец се дава само жълтъка (суров, отначало няколко лъжички добавени в кашичката а после цял жълтък на мястото на месото, веднъж седмично); след 1 годинка може да се дава цяло сварено, надробено с малко сирене, разрешено е пържено и печено на фурна или в тиган без мазнини).
- За предпочитане са опакованите яйца, защото по лесно са контролирани на хигиенно ниво.
- В случаи на семейна алергия (двамата родители/ един родител и един брат/ двама братя), вкарването на яйце се забавя след една годишна възраст.

Сирена (кашкавали)

- Не са за препоръчване сиренатa и кашкавалите коитo съдържат полифосфати.

Плодове и зеленчуци

- Препоръчват се пресните плодове според сезона. В случай на отказ (от детето) могат да се дават замръзени, изсушени или хомогенизирани без захар
- Плодовите сокове не се приемат като от истински плодове (има се впредвид пакетираните сокове в продажба по супермаркетите); за предпочитане са изцедени или смелени плодове.
- Домата и цитрусовите плодове се влкючват след една годишна възраст поради високия риск от алергии.

Ами това е момичета. Нямах много време за превода и предполагам съм допуснала много грешки, но ако има нещо неясно питайте.
Всеки решава сам за себе си как, кога и с какво да захранва бебока си. Само исках да споделя с вас тази статия.
Аз лично мисля да захранвам с оризова каша приготвена в зеленчуков бульон както е посочено в статията, но без да прибавям нищо друго.
Хайде лек ден от нас и много много целувки на малките мишлетаaaaa Hug.

# 189
Благодаря ти Кака Гоша.
Ще пробвам,но доколкото се познавам все си е тая smile3514
Ако искаш, пусни една снимка на мейла: malinka23@start.bg : ще ти направя линийката с желаната снимка и ще ти пусна получените символи за копиране в подписа на ЛС   Simple Smile

Мама.Ради, полезна статия   bouquet

Последна редакция: сб, 28 авг 2010, 13:32 от кака Гоша

# 190
  • Sofia
Мама Ради страшна си. Благодаря за превода.  bouquet
Вера наистина е страхотна поканата на малката принцеса.
elf1980 защо направо не си направиш нова линийка? Ако имаш нужда от помощ ще помагам.
Ние утре заминаваме за Чифлика и сега стягам багажа. Сутринта се връщам от разходка с 2-те деца и мъжът ми вика, че ни спират водата. Авария! Побеснях, добре че вчера и оня ден изпрах основните неща и ми останаха единични за допиране на ръка. Но слава богу след час я пуснаха.
Оставям ви, че да продължавам да вилнея докато бебенце спи. Лек ден.

# 191
Здравейте мамчета Hug

Минавам само да ви кажа че на 11,08 беше операцията на Марти.Мина добре,продължи 2часа и 15 мин. който бяха най-дългите в живота ми.Още сме в Пирогов защото възтановителният период е от 18 до 25 дни.очаквам в сряда да ни ИЗРИТАТ  Praynig че вече ще полудея там  Crazy Марти е добре.От деня след операцията нее спирал да се хили на всеки,много е щастлив милият Grinning Не съм го гушкала от 18 дни вече и само да ми позволят да го взема ще го изям направо Crazy
Поздрави на всички и целувки  Hug

# 192
navail - много се радвам е всичко е минало добре с операцията newsm44. Скоро си мислех за вас. Ще се молиме за бързо възстановяване и дано няма повече такива неща около вас newsm17. Да нацелуваш Марти и те чакаме  да се включваш по често newsm51.

Мамчета аз имам въпрос по отношение на замразяването на плодовите пюрета. Как ги приготвяте, слагате ли някакви примеси или само пасирате плода? В какво ги замръзявате? Аз мисля да пасирам плодовете и да ги сложа в торбички по около 200 грама, така че като ги размразя после да си е цяла порция. Дали ще стане така newsm78?

# 193
Наваил  страхотни новини още малко остана и ще се приберете в къщи там вече всичко ще е зад гърба ви  целувки на малкия Марти!
Верче ти си един скрит талант страшна покана!
Веси и на вас много целувки утре следобед мисля да дойда към Мак доналдс да се видим. Heart Eyes  А за съденето не мисля че някой те съди тук не сме се събрали за това , а и ти съвсем правилно си захранваш Миташки. Simple Smile
PresiN  приятно изкарване.
Мама Ради  благодаря за труда който си положила , полезна е информацията.  bouquet

# 194
mama.radi ,аз до преди малко правих пюре от сливи и пюре от праскови,за да ги замразявам.Не зная доколко е правилно,но първо пуснах на пара(имам уред) сливите за 15 мин,а след това ги пасирах и прецедих през марля,защото останаха ципички от кората след пасирането и не беше хомогенна сместа.След това със шприц вкарах сместа,стана достатъчно рядка,в торбички за лед.Може и да съм се вманиачила,но никъде не открих формички за лед от подходяща пластмаса Whistling С прасковите-същото,но бяха предварително обелени и след това на пара за 20 мин.Сори,ако съм прекалила с детайлите!   chef
Утре смятам да продължа с пипер,тиквички,домати,пъпеш,диня,за да съм сигурна в произхада на храната на  Мая-от производител без нитрати. Peace

Общи условия

Активация на акаунт