Япония

• 267 358
  • 1 666
  •   1
Отговори
# 675
Би било чудесно темата да се върне отново на историческо-културна вълна .... не съм сигурна Самурайка кога пак ще може и ще иска да пише..........

# 676
Би било чудесно темата да се върне отново на историческо-културна вълна ....

Като "преход" от темата за земетресението към други теми, предлагам тази статия.

Мисля, че са нужни няколко уговорки обаче:
- статията е превод и на места много осезаемо се усеща, че е лош превод;
- тъй като тематиката е достатъчно специфична, по-добре информацията да не се възприема като чиста монета и 'пълно разкриване'. Simple Smile

# 677
От два дни чета темата и искам да благодаря на прекрасната авторка   bouquet Както и на другите момичета, които се включват с впечатления. Знанията ми за тази страна се базираха основно на книгата на Марко Семов и общата ми култура. Благодарение на Самурайка, пред мен се отвори цял нов свят и вече мечтая за пътуване до Япония. Дано скоро се съвземат милите от всичко, което им се струпа  Praynig Praynig Praynig
Ще се включа с въпроси веднага щом ви изчета, за да не се повтарям.

Сега се сещам, че си бях изкупила и цялата поредица "Японски загадки", само за да мога да чета за бита и нравите на японците. По принцип много се интересувам от Япония в исторически смисъл. Мечтата ми беше да се занимавам с етнография - в този смисъл народите от далечния изток са ми особено интересни. /Жалко, че няма такава тема и за Индия/. Много се кефя, когато са ми попадали картинки на древни японски гравюри. Даже, ще съм благодарна на Самурайка, ако даде малко линкове  Hug

Последна редакция: нд, 27 мар 2011, 18:48 от djini_selena

# 678
djini_selena, не съм Самурайка, но ще си позволя да ти посоча някои ключови думи, за да откриеш сама изображения в интернет:

Потърси ukiyo-e - това са популярните гравюри (ксилография) от периода Едо (1603-1868).

Като имена на автори примерно:
Ippitsusai Buncho
Chobunsai Eishi
Suzuki Harunobu
Utagawa Hiroshige
Katsushika Hokusai
Torii Kiyonaga
Torii Kiyonobu
Isoda Koryusai
Utagawa Kuniyoshi
Toshusai Sharaku
Kitagawa Utamaro

Последна редакция: нд, 27 мар 2011, 20:10 от Barbabeau

# 679
Много си мисля за Самурайка, дано всичко при нея и семейството и да е добре,
и да се включи при първа възможност да даде знак, че е ОК.

# 680
Трябва да сме търпеливи (нали това е характерна японска черта Wink) на самурайка сигурно не и остава много свободно време.

В Германия съобЩават zа покачване на радиоенергията в zастраШаваЩи живота нива и "невъzможност да се овладее криzата във ФокуШима"  Praynig

# 681
Самурайка + семейство са добре и пише ежедневно в тази тема:
За събитията в Япония - земетресения, цунами, ядрена криза, хуманитарна криза.
Можете да я прочетете там. Hug

# 682
Барба, благодаря ти много че ми даде инфо за гравюрите. А разказът ти за кимоната беше направо феноменален. Като бях малка в БГ бяха издали една страхотна книжка "Японски приказки" с невероятни илюстрации - първият ми досег с японската култура. Страшно ме впечатлихаи и ги помня до ден днешен. Все съм се чудила защо изглеждаха на картинките толкова феерично и странно облечени, а то е било заради 12-те кимона, които са обличали едно в/у друго. Моля те, ако имаш достъп и до други картинки за периода Хайен, да ги споделиш. СТрашно ме интересуват костюмите им тогава, както и прическите от дълги прави коси - изглеждат ми направо неземни. За жалост не съм много добре с английския - иначе нямаше да досаждам повече Embarassed

# 683
djini_selena, за съжаление не знам много за периода Хейан, само най-общо. По въпроса съм си отбелязала "Книга за бамбука", която ми препоръча нашата съфорумка Tsugumi. Heart Eyes Aз още не съм чела книгата, но съм помолила да ми я донесат на български след месец.
Знам за кои книжки говориш Simple Smile, но за съжаление тази за Япония май не съм я виждала. Помня най-ярко африканските приказки с техните илюстрации.

# 684
Тук съм  Hug и съм добре.Много съм далеч,за да се отрази случващото се физически върху нас, но емоционално е просто... Cry Cry Cry
Седем години живях в Сендай,префектура Мияги,големият ми син е роден там.Докато издиря и чуя всичките си познати...и ощене мога да изгледам една новинарска емисия без да ми се насълзят очите.

И щото ми е малко, та се набутах и в земетръсната тема в клюкарника  Rolling Eyes

Но съммного радостна, че тук нещата се връщат към нормалното. Много ви благодаря момичета, много ми помагате, наистина. Сега имаме нужда точно от това - връщане към нормалното. Толковамного им се събра ня тези хора, а те,сякаш колкото е по-голям товарът имъката, толков повече се мобилизират и правят нечовешки усилия! А толкова, толкова тежко  Cry

Ох, не мие ден днес  Hug

Ще пиша утре   bouquet

# 685
Welcome back Samuraika  Hug Hug Hug
Събирай сили - имаш нашата подкрепа в емоционален план   bouquet
Определено темата в Клюкарника си е точно за там - да си чешат езиците и да се кефят на собствената си "проницателност" Whistling

# 686
  • София
Samuraika, толкова се радвам да те видя и тук! Hug

Темата в Клюкарника си е за ключ вече. Rolling Eyes

# 687
  • Брюксел / София
Самурайка, всичко ще бъде наред. Каквото и да се случва човек не бива да губи надеждата си, колкото и да е трудно понякога... Със сигурност пътят за възстановяване ще е дълъг, но някак си с общи усилия трябва да се върви напред…Имаш позитивната ми енергия и мисли.   bouquet

# 688
  • The QC to be!!!
samuraika  Hug найстина е много сложна ситуацията и е тежно, но да знаеш, че част от  Cry идва и от екстра Е2 под един покрив  Wink

Горе главата, ще се подредят нещата.  Praynig

# 689
И аз съм в тази тема от началото и, но не бях се записала досега. Аз лично вярвам, че нещата ще се върнат към нормалното, каквито и апокалиптични сценарии да се изписват в онази тема. Аз призовах поне 3 пъти да спрат, но не...

Самурайка, кураж  Hug

Общи условия

Активация на акаунт