Имам проблем с алкохола

• 24 710
  • 224
  •   1
Отговори
# 60
  • Между гори и планини
Те докато са млади, пият, защото организмът е по-силен.
Като остареят, ще се напиват само от изпарението над чашката или от мисълта за пиене...
А той как оправдава това, че се качва и шофира пиян?

Дали, ако си дадете кратка "почивка", тоест се разделите за известно време, няма да има промяна?
Ако в този период, той необезпокояван продължи да си пиянства, значи сте дотук. Ако се стресне и спре или поне разбере, че има проблем, значи има защо да се бориш да спасиш и него и семейството ви.

# 61
Проблема с алкохола е толкова сериозен и масов, че на доста хора им се струва, че да пийнеш 6-7 бирички, дневно, не е алкохолизъм! Във Фейсбук има група 'Помощ! Приятелите ми са алкохолици', която е хумористична и там са се навървили много от моите фейсбук приятели, които познавам на живо и зная, че имат проблем и то сериозен, не зная от какво им е смешно. За пример мога да дам един от тях, който е пиян ежедневно, като през ден е много пиян и вече има панкреатит, в следствие на завишената си употреба на алкохол, лежа в болница, сам той е лекар и въпреки това си прави свободни тълкувания на предписанията и си продължава да си пие с гордост, не пропуска да спомене , че не обича трезвениците - ерген е.
Отклоних се от конкретния случай на авторката, но е по повод на това, че не е лесно да се опитваш да лекуваш алкохолик, докато е заобиколен от стотици такива. Изобщо в България лекува ли се алкохолизма?
Познавам двама възрастни мъже (единият вече покойник) с цироза на черния дроб, който след дълъг престой в болницата се беше стреснал и не пи около 6 месеца, после пак - здраво! Тъй си и умря - пиян на 60 години. Другият е същата работа - цироза и инсулт, след болницата не пи 7-8 месеца, след което пак е денонощно пиян, всеки ден, влачи се като животно, полупарализиран и продължава да пие. Не зная защо в болницата, след като на всички лекари е станало ясно с какъв произход е проблема му никой не решава да го лекува из основи, а само закрепват цирозата и инсулта с лекартсва, а за пиенето и дума не става.
Изобщо сме нация от алкохолици! Аз също ненавиждам пияниците, както стана ясно. За щастие в семейството си не съм имала алкохолици (не броя дядовци, само баща и майка), което ме прави още по- шокирана и ужасена от пиянската действителност.

Бронте, категорично има нужда от помощ/лекуване/промяна твоя човек и да смяташ, че той няма проблем, а ти имаш проблем е да си заравяш главата в пясъка. За огромно съжаление трябва да кажа, че няма да се оправи/промени. Трябва първо да излекуваш приятелите му от детство, после колегите, роднините за да може накрая и него, което няма как да стане. Тийновете пият за купона, после студентски събирания - ахо-ихо, докато накрая са стигнали средната възраст и вече не пият за забавление, а поради навик, пък и вече зависимост. На около 40-50 годишна възраст положението сериозно загрубява, започват просто да поддържат замъглението, колкото да не се видят трезво в какво са се превърнали и какво представляват, особено в очите на децата си.
Приемам пиенето, когато е гурме - една чаша хубаво вино, отлежал коняк или свеж коктейл. Всичко от там нататък е алкохолизъм - особено, когато вече питието няма значение, а само крайния резултат - опиянение.

# 62
Здравейте, Бронте.
Никой от пишещите тук не би могъл да определи, дали във вашето семейство има проблем. Понеже в моето семейство има човек с проблем, свързан със зависимост, мога да споделя как протича 'леченито' й, а именно ежеседмично посещение при лекар, специализирал се с лечението, семейна консултация и т.н. Този лекар, след консултация, назначава лекарство, което спомага за намаляването на нуждата от прием на съответното вещество /във случая на съпруга - алкохол/ и също така инструктира роднините за най-подходящия начин на държание към зависимия. Ако желаете, бих ви свързала с този лекар /рабити и НЗОК, т.е, може да отидете и с направление/, който може наистина да определи дали има някакъв проблем. Успех!

# 63
  • София
Лично аз мисля, че съпругът на Бронте на тоя етап не е за лечение. Твърдо съм убедена, че щом изкарва дни без алкохол, всичко е въпрос на желание и воля от негова страна.
НЯма лошо в едно питие за компания, но той с едно не можел да се ограничи, което ме кара да мисля, че - да - трябва да спре изобщо да пие. Кофти, но това е положението. И за да стане това, явно му трябва сериозен СТИМУЛ.

Не вярвам някоя от вас да се заблуждава, че този мъж би приел идеята да ходи по лекари и да се тъпче с лекарства, при положение, че изобщо не осъзнава проблема си. Въобще не вижда да има такъв.
Нещо повече - ако жена му му предложи подобно решение, ситуацията ще ескалира, щото той ще я обвини, че го мисли за алкохолик. Напрежението ще порасне значително, а желанието му за алкохол - още повече.

Мисля, че на Бронте и трябва воля и твърда решимост да намери своя начин да го накара сам да се откаже от запоите си. Дори с риск да постави улиматум и да е готова да понесе негативите от това. Но той трябва да е наясно, че тя не приема поведението му под никаква форма и че е време да си определи приоритетите.

# 64
Той е в положение, при което все още не е за лечение, но ако не се лекува, задължително ще стигне до там.

# 65
  • София
С това не мога да не се съглася.
Но трябва да отбележим и факта, че в България алкохолици Н-Я-М-А! Mr. Green
Всички са просто пичове, които много пият, много носят и много ч*кат.
Затова и лечението на такива индивиди е просто някаква екзотика.

# 66
Изчетох 2 страници от мненията по темата и за останалите нямах нерви. От изчетено забелязвам, че повечето жени, на които съпрузите им пият или се примиряват или пък не, както в случая на авторката, но в крайна сметка нито една не се опитва да помогне на съпруга си. Определено съпрузите Ви имат проблем, а също и нужда от помощ. Не е ясно дали те осъзнават този факт и аз съм на мнение, че вие като най-близък техен човек трябва да им помогнете да осъзнаят това. Всяка жена познава добре съпруга си и знае начина да го накара да погледне обективно на ситуацията и да разбере, че има проблем със зависимостта. В днешно време съществуват много терапевтични програми за лечение на алкохолизъм и нито е срамно да си неин потребител, нито страшно. Смятам, че при подобен проблем човек не може да се справи сам и има нужда от професионална помощ. Познавах семейство, в което съпругът беше алкохолно зависим. Много зависим...Съпругата му само се вайкаше, оплакваше от пиянството му, игнорираше го, но така и не направи опит да му помогне. Приятели и колеги го подтикнахме да се вземе в ръце и да посещава подобна терапия. До колкото знам се лекуваше и с някакви лекарства, които му доставяха от чужбина. Както казах и по-горе, обаче този мъж беше много зависим и терапията и лечението бяха малко позакъснели. Затова докато е време помогнете на мъжете си да осъзнаят, че имат проблем и да вземат адекватни мерки!

# 67
  • France
Аз имам същия проблем с непоносимостта към алкохола.
С тази разлика, че баща ми съм го виждала през живота си 2-3 пъти подпийнал, никога пиян. В моето семейство се пиеше малко по поводи, никакви редовни ежедневни черпеници.

Но попадам на мъже (или масово българския мъж пие), които имат склонност към чашката и това винаги е било проблем за мен. Не ги понасям.

Бронте, мила, моят съпруг много прилича на твоя - грижовен баща и съпруг, има много достойнства, но ежедневно употребява алкохол - 200-300 г концентрат, вино или бира.
Гледа като съм край него да не се напива. Не винаги се получава - дали вкъщи или на заведение, няма значение. Няма ли ме - напива се. Това ме влудява.
Не прави скандали, не ми е посягал, но в такъв момент просто откачам.
Не искам да ми лъха на алкохол и да гледам стъкления поглед.
Работи на кораб и там масово се пие.
ПОнякога почва да философства и да се опитва да "възпитава" детето-да му говори поучително и т.н. Детето все още е малко и не може да направи съпоставка трезвен-подпийнал, но кагото това стане надали ще му е много приятно.

Самия той мисли, че няма проблем с алкохола. Не кара пиян, ползва таксита. Някой път като сме с колата се опитва да се прави на мъж, че той ще кара, но не му позволявам.
МОя приятелка чийто приятел пиеше, почна тя да пие и тогава той се спираше, но не мисля , че това е най-умното решение.

ЗА себе си все още не съм открила правилното решение.

Това че българските мъже много пият за съжаление е вярно. Да не кажа че и жените пийват доста. Винаги ме прави впечатление когато се връщам в България или посрещам роднини на гости: изпиват се ежедневно (и на всяко хранене) огромни количества всякакъв алкохол. Явно това се смята за нормално, понеже всички се наливат така. Според мен повечето са "непризнати пред себе си" алкохолици.
Бронте, мисля че единствения начин е да говориш с него сериозно за този проблем, които само може да се задълбочи с възрастта. Заведи го на лекар, пуснете му изследвания. Може би ще се уплаши за здравето си и ще престане. Всичко зависи изцяло от него, дано да се вземе в ръце.

# 68
Имам непоносимост към алкохол. Мога да кажа че аз с такъв мъж не бих живяла ако ще златен да е. Никакви скандали- багажчето и си казваме сбогом. Много неща мога да понеса, но пиянство и насилие- никога! Naughty

Бронте ,
Съчувствам ти,но не се прави на герой в "мирно време"!
"Алкохолиците" са толкова преобретателни,но не че и чувстват някаква вина!
Познавам един такъв /бизнес партньор/,заради който отсрани жена му изглеждаше като "луда"!
След поредните "запои" и "скандали",някой от обкръжението го прибираше.
На сутринта алкохолика се извиняваше с покупка на бижута,GSM,ПМС-та /с кредитни карти/.
В момента всичко им е запорирано-съдия изпълнител и иначе хубавия им бизнес е пропаднал!!!

/въпросният господин започваше да пие в петък.....безпаметно/

# 69
  • София
В случая компанията на съпругът е решаваща. Да, има проблем, но не - това не е още истински алкохолизъм. Но когато той се събира непрекъснато с пиещи е нормално и той да пие вместо да се цепи от колектива. Не казвам, че е хубаво, но има голямо значение. Ако ти се събереш с компания, която през цялото време говори за плетки или и ти ще започнеш да плетеш или ще смениш компанията. Трябва му много силна воля и желание, но това с натякване от твоя страна няма как да стане. Трябва сам да се осъзнае, а това е много трудно. Това, което ти можеш да направиш е да се опиташ съвсем леко и постепенно да го откъснеш от тази среда. Излизайте по-често със семейни приятели, които не пият или измисли неща, които да правите двамата в къщи за да не чувства такава нужда да излиза с тези негови приятели твърде често. Със сърдене и тръшкане по-скоро ще постигнеш обратен ефект  Confused
Вярвам, че ако той сам разбере, че трябва да се промени ще го направи. Мъжът ми навремето е пиел ужасно много в продължение на години. Знам го от познати и от него самия. Каза ми, че в последната си година от пиянството е започнал да пие на 7 декември (рождения му ден) и не е изтрезнял до Нова година. Всеки ден огромни количества алкохол. Тогава е разбрал, че има проблем и от тогава насам не пие и капка дори по празници. Подробности обаче за това как точно е успял да проумее и да прекрати този си порок не ми казва, но си мисля, че е преживял нещо сериозно, което е изиграло ролята на отрезвяващ шамар.

# 70
Изчетох 2 страници от мненията по темата и за останалите нямах нерви. От изчетено забелязвам, че повечето жени, на които съпрузите им пият или се примиряват или пък не, както в случая на авторката, но в крайна сметка нито една не се опитва да помогне на съпруга си. Определено съпрузите Ви имат проблем, а също и нужда от помощ. Не е ясно дали те осъзнават този факт и аз съм на мнение, че вие като най-близък техен човек трябва да им помогнете да осъзнаят това. Всяка жена познава добре съпруга си и знае начина да го накара да погледне обективно на ситуацията и да разбере, че има проблем със зависимостта. В днешно време съществуват много терапевтични програми за лечение на алкохолизъм и нито е срамно да си неин потребител, нито страшно. Смятам, че при подобен проблем човек не може да се справи сам и има нужда от професионална помощ. Познавах семейство, в което съпругът беше алкохолно зависим. Много зависим...Съпругата му само се вайкаше, оплакваше от пиянството му, игнорираше го, но така и не направи опит да му помогне. Приятели и колеги го подтикнахме да се вземе в ръце и да посещава подобна терапия. До колкото знам се лекуваше и с някакви лекарства, които му доставяха от чужбина. Както казах и по-горе, обаче този мъж беше много зависим и терапията и лечението бяха малко позакъснели. Затова докато е време помогнете на мъжете си да осъзнаят, че имат проблем и да вземат адекватни мерки!
Жена му осъзнава ,че Той има проблем,но ТОЙ не осъзнава,че има такъв!
За него проблем няма!
И как точно ще го накара да се лекува за нещо,което за него не е нищо?

Много обичам такива красиви високопарни думи,ама никакъв смисъл от тях!

# 71
Спомням си че Бронте беше пуснала такава тема и преди. Confused

Проблема е не само в съпруга на авторката,но и в нейното отношение към пиенето.Травмите от детството остават макар и скрити.
Мъжа има проблем но не го осъзнава.

# 72
Бронте, аз виждам само два варианта за подобрение. Първият е да смените средата, в която сте. Или по-точно неговата среда. Вторият- след като не разбира, че има проблем, даваш ултиматум и двамата започвате да посещавате заедно психолог.

Разбира се, че можеш и да търпиш и мълчиш или да си тровиш нервите, но това е грешка. Този мъж не е дете. Той носи отговорност за децата си и семейството. Грешен е примерът, който дава и прави теб и децата нещастни.

# 73
Защо пък да посещават заедно психолог?!   Thinking

Проблемът е негов- с алкохола.

Едва ли един психолог ще го излекува.. пък и в Бг има ли такива?-
аз все си мисля, че там има само психиатри, но е възможно и да греша.

Съвсем друго е семейният терапевт, но честно казано мисля че и такива няма в Бг.  Confused

# 74
Разбира се, че има специалисти - психиатри / не психолози/, занимават се с лечение на зависимости!

Общи условия

Активация на акаунт