*От какво са съставени козметичните ни продукти?*

• 93 815
  • 728
  •   1
Отговори
# 555
А относно шампоана,мога да поспоря, Laughingзащото-да може да предизвика реакция на скалпа,но кое в шампоана носи най-голяма агресивност?Принципно нали шампоана е с краткосрочно действие и дразнението би следвало да е по-малко,сравнено примерно с един лосион за тяло,където и времето за контакт и площа са много по големи.
Да, може да поспорим, ако нямаше обективни доказателства, че СЛЕС предизивиква дразнение и трансепидермална водозагуба СЛЕД контакт с кожата.
Затова мисля, че шампоана е много важен.

Хайде все пак да поспорим  Wink.
NaLa-eter -SO4(аз така го наричам) със сигурност предизвиква дразнения,но той като един добър пенообразувател,който лесно сгъстява в присъствието на електролити(например сол) и това,че е доста евтин,много често се оказва основният пенител в една формула за шампоан.Особено в масовите серии козметики тексапона заема основната част от пенителите.Понеже си има своите кусури,във формулата се добавят и други пенители-амфотерни,нейонногенни,които така да се каже да  смекчат лошото действие на Na La eter SO4.Използват го основно за да поевтинят формулата като цяло и защото се работи срвнително лесно с него.От значение за реологията е,че сгъстява лесно със сол,която също е евтина.
Да,той предизвиква дразнения,но ако работиш с него в чист вид.Но в шампоана той е доста разреден,като имаме в предвид,че основно шампоана е вода.От друга страна значително кратко контактува шампоана със скалпа и за да го изсуши ще трябва доста по-дълго време да го употребяваме докато се появи този проблем.
Мисля,че други съставки предизвикват доста по-големи дразнения в значително много по-малки количества,като например солта,която неминуемо присъства,както багрила,ПК-та,силикони.

# 556
Да,той предизвиква дразнения,но ако работиш с него в чист вид.Но в шампоана той е доста разреден,като имаме в предвид,че основно шампоана е вода.От друга страна значително кратко контактува шампоана със скалпа и за да го изсуши ще трябва доста по-дълго време да го употребяваме докато се появи този проблем.
Мисля,че други съставки предизвикват доста по-големи дразнения в значително много по-малки количества,като например солта,която неминуемо присъства,както багрила,ПК-та,силикони.
Не е коректно да се пише така, защото има с 2, 3 или 4 мола ЕО СЛЕС. Използва се Полисорбат 20, за да намали дразнението му (в бебешки шампоани например ПС 20 е на 2о и ли 3о място, където има СЛЕС). И тестовете за TEWL са с 10 % СЛЕС, което също е "работна конценцентрация" в шампоаните. Солта не дразни (прочети за изотоничен разтвор, също си помисли за Мъртво море), забрави, силиконите са абсолютно хипоалергенни, и тук забрави. Концентрацията на багрилата, които се използват, е миниатюрна - около 0.001-0.00001 %!!! Толкова е малка, че се приготвят работни 1%и разтвори и те се добавят в %. СЛЕС премива косата и отмива защитни липофилен слой от косъма, след което той се наелекризира и накъсва (цъфти). Времето за контакт е достатъчно. Повярвай ми, ако незнаех или нямаше бетон доказателства, както научни, така и лични... просто знам много... 

# 557
  • София
Здравейте, купих за дъщеря ми слънцезащител лосион на себа мед (цена около 36лв.) със следното съдържание:

вода, октокрилен, С12-15 алкилов бензоат, глицерин, цетеарилов алкохол, диетилхексил карбонат, диетилхексил бутамидо триазон, глицерилов стеарат цитрат, бутилов метоксидибензоилметан, глицерилов стеарат, диметикон кополиол, магнезиев алуминиев силикат, пентилен гликол, натриев фенилбензимидазол сулфонат, титаниев диоксид, феноксиетанол, пантенол, каприлилов гликол, миристил миристат, токоферилов ацетат, ксантова дъвка, парфюм, изостеарикова киселина, динатриев едта, алумина, ПВП, натриев хексаметафосват

Бихте ли коментирали съдържанието за синтетични компоненти, парабени и др вредни и не толкова вредни съставки.Мога ли спокоино да я мажа с него?

# 558
  • При децата ми
Здравейте! Бих искала погледнете състава на този крем и да кажете мнението си?  bouquet

Състав:aqua, glyceryl stearate paraffinum liquidum, glycerin urea, octyl methoxycinnamate, helianthus annus seed oil, triticum vulgaregerm oil, dimethicone, petrolatum, cetyl alcohol, decyl oleate, peg-100 stearate, olea europaea oil, sideritis scardica extract, benzophenone-3,octyldodecanol, dioscorea villosa extract,c12-15 alkyl benzoate,tribehenin, ceramide 2, peg10 rapeseed sterol, palmitoyl ologopeptide, rosa damascena extract, lactic acid, pantenol, retinyl palmitate, tocopheryl acetate, sodium metabisulite, disodium edta, methylparaben, propylparaben, 2-bromo-2 nitropropane-1,3-diol, bht, parfum.
Кремът е дневен, хидратиращ за 30+, за ефективна борба с бръчките. Wink
Аз пак да помоля за коментар на този крем? Blush  bouquet

# 559
  • София
Спрях се на 3 професионални шампоана за изтощена коса (CHI, Redken , Kerastase), и за трите има доста добри отзиви, не са никак евтини, и в трите има СЕЛС на второ място  ooooh!  Честно казано съм много объркана, защото точно това искам да предотвратя :
Цитат
СЛЕС премива косата и отмива защитни липофилен слой от косъма, след което той се наелекризира и накъсва (цъфти). Времето за контакт е достатъчно
  Rolling Eyes  Crazy

# 560
Добър ден на всички,
въпреки,че не отговори никой на предишното ми питане,
пак имам въпрос към специалистите/знам,че CI предпочита конкретни въпроси/,
но мен ме интересува дали ще действа продукта така,както е по състав или си давам парите напразно
Почистващ лосион за мазна кожа   -125мл
AQUA,SODIUM MYRETH SULFATE,DISODIUM LAURETH SULFOSUCCINATE
PEG-120,METHIL GLUCOSE DIOLEATE,COCAMIDOPROPYL BETAINE
SODIUM LAUROYL GLUTAMATE,SODIUM DILAURETH-7 CITRATE
PYRUVIC ACID,PROPYLENE GLYCOL,PEG-40,HYDROGENATED CASTOR OIL,
DISODIUM EDTA,PHENOXYETHANOL,SODIUM CHLORIDE,TRICLOSAN,
IMIDAZOLINIL UREA,PARFUM.

Другия ми въпрос е-какво е CANOLA OIL,BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER?

# 561
  • София
Canola oil е олио от рапица. Butyrospermum parkii butter e масло от ший, още познато като карите.

# 562
Спрях се на 3 професионални шампоана за изтощена коса (CHI, Redken , Kerastase), и за трите има доста добри отзиви, не са никак евтини, и в трите има СЕЛС на второ място  ooooh!  Честно казано съм много объркана, защото точно това искам да предотвратя :
Цитат
СЛЕС премива косата и отмива защитни липофилен слой от косъма, след което той се наелекризира и накъсва (цъфти). Времето за контакт е достатъчно
  Rolling Eyes  Crazy

Косата ми никога не е била наелектризирана, премита, нито пък цъфти. Дълга и много руса е  Grinning

През живота си не съм имала пърхот или сърбеж, като изключим периода, в който минах на меки безсулфатни шампоани. Тогава скалпът ми не се почистваше достатъчно, получих много сърбеж, корените ми започнаха да миришат  Sad

Така че не бих се върнала никога на толкова меки и неизмивни шампоани. Сега основно съм на олео-релакс, пак е много мек, но е сулфатен.

Но друго ми направи впечатление на мен. Душ-гела, който ползвам ежедневно, при все че по кожата нямам такива мастни жлези като по косата, съдържа същите сулфати  Grinning

Така че тази мания по безсулфатните шампоани трябва скорострелно да премине върху душ-геловете, защото са доста по-важни, а никой не ги споменава въобще  Wink

# 563
  • в 1001-та нощ
The Baroness  Hug към споделеното от Люлякова - бих добавила да имаш предвид, че на косъма ти, освен въпросния слой, за който се тревожиш - има и стилизанти и т.н. продукти за грижа за косата, които също не бива да се натрупва, ако и водата е твърда - още повече  Peace

# 564
Не знам какво точно съдържа шампоанът Oleo Relax на Kerastase, но с него мога да си измия косата 3 пъти на ден и няма да ми стана премита, а за наелктризирване и цъфтене и дума не може да става.  Mr. Green
Със СЛЕС, без СЛЕС, за мен е важен крайният резултат и ако съм доволна, изобщо не ме вълнува има или няма СЛЕС.
Оleo Relax e един прекрасен шампоан  Heart Eyes
А ако знаете само как ухае  Crazy
Обожавам този шампоан  Heart Eyes

# 565
  • София
Може ли снимка на въпросния шампоан?

# 566
# 567
  • София
Много благодаря!

# 568
А сега и на душ-гела? Grinning

# 569
Косата ми никога не е била наелектризирана, премита, нито пък цъфти. Дълга и много руса е  Grinning
Така че тази мания по безсулфатните шампоани трябва скорострелно да премине върху душ-геловете, защото са доста по-важни, а никой не ги споменава въобще  Wink
Е, все трябва да има изключения от правилата, които само ги потвърждават, нали? Естествено руса или блондорено (важно е, не е майтап)? СЛЕС има силна алкална реакция и по правило е отличен обезмаслител. За кожата писах как действа, т.е. за душ-геловете важи особено силно.
Сулфатите са доста по-различни от сулфоната (СЛЕС е втория тип).

Общи условия

Активация на акаунт