*От какво са съставени козметичните ни продукти?*

• 93 848
  • 728
  •   1
Отговори
# 600
Хей, хей, каква е тази атака?! Нали обменяме мнения и опит?!!! Или просто някои си рекламират продуктите и дори когато няма пряка атака към тях, приемат нещата лично?!!!

Първият ми пост говореше за Био сертификатите и препоръчвах да търсите сертификата, защото последно време много се спекулира с думата "био". НЕ препоръчах марки и НЕ критикувах никоя марка!
Както вече казах - НЕ съм био производител. А ако ще четете етикетите и съставките - добре е наистина да го правите, както трябва!

FDA, или спекулираш в примера си с Мадара и алкохола, или не си запознат/а, а би трябвало след като си ангажиран/а в козметичния бранш мисля, би трябвало да знаеш, че в био сертифицираните продукти, каквато е Мадара (според твоя пример) НЕ се допуска алкохол във варианта на конвенционалната козметика. Алкохолът в био козметика е предимно от ферментирала пшеница или от друго растение, което е био сертифицирано и това е КРАЙНО различно от алкохола в конвенционалната козметика.
Нямам идея каква версия алкохол е използван в продуктите на Мадара. И не ме интересува. Мога да попитам, ако някой се интересува, но съм 100% сигурна, че не е обикновен алкохол.
Съветът да се доверяваме на себе си, а не на това, което всеки "пише, пише" е странен, при положение, че точно ти пишеш и препоръчваш тук конкретна марка. Когато човек е зле информиран и реши да се довери на себе си, може да вземе единствено погрешен избор. Само информирания избор е правилен! Но те подкрепям в първото ти изречение, че трябва много да се внимава с четенето.

CI, ясно споменах, че не познавам марката Фитокод, така че няма как да знам, че е натурална. Също така ясно написах, че натуралната козметика НЕ е био, така че FDA логично НЕ приветства моя пост.

liu jo, НЯМА сертифицираща компания, която да издава сертификат на дадена козметична марка, че продуктите са био, ако има по-малко от 70% органик съставки.
Има продукти, които съдържат органик съставки със сертификат и те могат да са под 10%, но тогава целия продукт не се води био сертифициран, а само се отбелязва, че съдържа био сертифицирани съставки. Щом целия продукт, още повече продуктова линия или цялата марка са сертифицирани като био, то значи съдържат над 70% био съставки.

Последна редакция: пн, 25 юли 2011, 01:07 от Lulova

# 601
Също така ясно написах, че натуралната козметика НЕ е био, така че FDA логично НЕ приветства моя пост.

liu jo, НЯМА сертифицираща компания, която да издава сертификат на дадена козметична марка, че продуктите са био, ако има по-малко от 70% органик съставки.
Има продукти, които съдържат органик съставки със сертификат и те могат да са под 10%, но тогава целия продукт не се води био сертифициран, а само се отбелязва, че съдържа био сертифицирани съставки. Щом целия продукт, още повече продуктова линия или цялата марка са сертифицирани като био, то значи съдържат над 70% био съставки.
Давам пример веднага:
Spray solaire certifiй Bio au Monoп de Tahiti SPF 30
Spray protecteur hydratant certifiй Bio au Monoп de Tahiti SPF 30
Gamme du produit : Solaires
Spray protecteur hydratant SPF 30 125 ml
HAUTE PROTECTION UVB-UVA
100% filtres minйraux
Visage & corps
SANS PARABEN – RESISTE A L’EAU
Nos protections UVB-UVA sont йvaluйes et contrфlйes conformйment а la rйglementation europйenne.
Les plus de la formule

* Testйe sous contrфle dermatologique
    * Ecrans minйraux micronisйs : effet blanc limitй
    * Sans nanoparticules
    * Au Monoп de Tahiti : hydrate la peau
    * Vйritable parfum Monoп naturel

Les conseils d'utilisation

* Choisir un indice de protection adaptй а son type de peau.
    * Renouveler frйquemment l’application, et en particulier aprиs avoir nagй, transpirй ou s’кtre essuyй.
    * Mкme avec une protection solaire, йviter l'exposition entre 12h et 16h et les expositions prolongйes qui sont dangereuses pour la santй.

Les ingrйdients

CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, ZINC OXIDE, AQUA (WATER), ALCOHOL*, GLYCERIN, TITANIUM DIOXIDE, MENTHA PIPERITA WATER* (MENTHA PIPERITA (PEPPERMINT) LEAF WATER), DICAPRYLYL CARBONATE, LAURYL GLUCOSIDE, POLYGLYCERYL-2 DIPOLYHYDROXYSTEARATE, GLYCERYL ISOSTEARATE, POLYHYDROXY STEARIC ACID, PONGAMIA GLABRA SEED OIL, POLYGLYCERYL-2 STEARATE, PARFUM (FRAGRANCE), COCOS NUCIFERA (COCONUT OIL), GARDENIA TAHITENSIS (TIARE FLOWER), TOCOPHEROL, XANTHAN GUM, CITRIC ACID, DEHYDROACETIC ACID, BENZYL ALCOHOL, SODIUM BENZOATE, POTASSIUM SORBATE, BENZYL BENZOATE, BENZYL SALICYLATE, D-LIMONENE, FARSENOL, LINALOOL.
* Ingrйdients issus de l’Agriculture Biologique
98,9 % du total des ingrйdients sont d’origine naturelle
10,9 % du total des ingrйdients sont issus de l’Agriculture Biologique

Козметиката е сертифицарана от Екосерт,ето и линк:http://www.loveabio.fr/spray-solaire-certifie-bio-au-monoi-de-tahiti-spf-30.Извинявай,не се заяждам,просто пак казвам,че информацията ти не е точна относно сертифицирането.Колкото до алкохола,той си е етанол -C2H5OH,независимо как е добит.

Последна редакция: пн, 25 юли 2011, 12:24 от liu jo

# 602
Lulova , аз не виждам никаква атака....да , обменяме мнения и опит ..... но това , което ти споделяш са общи положения ......  FDA и  CI също споделят  и винаги мненията им са от гледна точка на професионалисти . Peace
И честно казано не си спомням да са препоръчвали /както и другите пишещи специалисти / в постовете си конкретни марки . Peace

Във връзка с твоя пост  би ли обяснила какво означава
Цитат
обикновен алкохол
  и

Цитат
Има десетки трикове да се промени начина на изписване на дадена съставка или тя дори да не се изпише
- можеш ли да дадеш примери ?

# 603
Ок, печелите!
Нищо не разбирам и информацията ми е крайно неточна, а вашата е свръх изрядна.

Безсмислено е да пиша и ред повече тук - при 8000 и повече съставки, които се използват в производството на козметичните продукти, милиони козметични марки, различни директиви в отделните общности в света и 5-7 био сертификати само за Европа с различни нива на сертифициране + десетки персонални корпоративни био сертификати... каквото и да напиша вие ще бъдете несъгласни, а най-вече негативизма ми идва в повече.

За да бъда коректна - liu jo, примера ти е точен и ме заинтригува. Ще проверя. Единственото, което ми минава на прима виста в съзнанието е, че видях картинка и на сертификат Козмебио, което най-вероятно означава, че може би натуралните съставки са първо сертифицирани с него, а после и с Ecocert, както обикновено правят примерно при Lavera, Logona - първо сертифицират с BDIH натуралните съставки, които трябва да са минимум 70% и след това идва целия сертификат NaTrue, който дава от 1 до 3 звезди в зависимост от съставките и методите на производство. Междудругото - звездите май ще отпадат, защото пак има някакви спорове за степените на био съставки, особено при наличието на вода, която е в най-голям процент и няма как да е био.

Последна редакция: пн, 25 юли 2011, 13:19 от Lulova

# 604
  • София
Това да не е война, че някой да я печели... не видях някой да се заяжда или пък подобно. просто се задават въпроси, а на мен ми се струва, че термините био, натурално, еко и т.н. се преексплоатират...

Lulova, това, което пишеш е хубаво... призивите ти също, но на мен ми стоят повече като реклама, а не реална оценка. Признавам си, интересувам се от съставки и химикали толкова, колкото да мога да избера нещо сносно за себе си - на добра цена, безвредно и съответно да има ефект. В този смисъл крайните мнения и опити за агитация не могат да ме убедят да си купя "био" червило, особено ако няма подходящ цвят за мен. И какво му е "био"-то като не е произведено от баба ми на село със суровини, произведени също от нея, а в лаборатория! Какво му е "еко"-то като за доставката му до дома ми са изхарчени опаковъчни материали, горива и какво ли още не... Нямам баба на село, но се надявам да разбираш какво искам да кажа.

# 605
Много напечено стана! Laughing
Мисля,че трябва все пак да се уважава правото на всеки да има мнение.Специалисти или не,всички имат право на мнение! Wink

така че мога да изказвам личното си мнение за отделните продукти и марки, ако някой иска да пита нещо за конкретен продукт.

Едно е все пак да се изказва лично мнение и съвсем друго да се препоръчват конкретни продукти и да се акцентира върху тях.На мен също не ми допада промотирането на определни марки и продукти,защото го считам за НЕпрофесионално.
И още

Основното изискване към козметичните продукти е те да са безвредни и безопасни. ..и те са такива. Друг е въпроса колко са полезни и ефективни...
А това как се доказва?!

# 606
  • София
Хич не ми се иска да разваляте темичката. Моля Hug
Ще направя малък завой и попитам за алуминиевите соли, които се съдържат в дезодорантите. В нета срещнах противоречиви мнения. Големи фирми-производители твърдят, че вредата от тях е мит и няма връзка между алуминиевите соли и рака на гърдата. Други казват обратното. Какво е вашето мнение? И ако алуминиевите соли са вредни, какво друго (безвредно) да търся на етикета на дезодоранта? newsm78

# 607
  • София
Включвам се, само за да придвижа темичката напред.
Никой ли не иска да се включи? newsm78

# 608
А това как се доказва?!
Всеки продукт има свой т.нар. информационен лист за безопасност (ИЛБ). Когато се прави оценка за безопасност, специалисти токсиколози изчисляват по точната рецептура и взимайки предвид съответните опасности, дадени в ИЛБ, по определени коефициенти на пенетрация в кожата определят дали един продукт е безопасен или не.

# 609
Хей, хей, каква е тази атака?! Нали обменяме мнения и опит?!!! Или просто някои си рекламират продуктите и дори когато няма пряка атака към тях, приемат нещата лично?!!!

Първият ми пост говореше за Био сертификатите и препоръчвах да търсите сертификата, защото последно време много се спекулира с думата "био". НЕ препоръчах марки и НЕ критикувах никоя марка!
Както вече казах - НЕ съм био производител. А ако ще четете етикетите и съставките - добре е наистина да го правите, както трябва!

FDA, или спекулираш в примера си с Мадара и алкохола, или не си запознат/а, а би трябвало след като си ангажиран/а в козметичния бранш мисля, би трябвало да знаеш, че в био сертифицираните продукти, каквато е Мадара (според твоя пример) НЕ се допуска алкохол във варианта на конвенционалната козметика. Алкохолът в био козметика е предимно от ферментирала пшеница или от друго растение, което е био сертифицирано и това е КРАЙНО различно от алкохола в конвенционалната козметика.
Нямам идея каква версия алкохол е използван в продуктите на Мадара. И не ме интересува. Мога да попитам, ако някой се интересува, но съм 100% сигурна, че не е обикновен алкохол.
Съветът да се доверяваме на себе си, а не на това, което всеки "пише, пише" е странен, при положение, че точно ти пишеш и препоръчваш тук конкретна марка. Когато човек е зле информиран и реши да се довери на себе си, може да вземе единствено погрешен избор. Само информирания избор е правилен! Но те подкрепям в първото ти изречение, че трябва много да се внимава с четенето.

CI, ясно споменах, че не познавам марката Фитокод, така че няма как да знам, че е натурална. Също така ясно написах, че натуралната козметика НЕ е био, така че FDA логично НЕ приветства моя пост.

Здравейте ...тук сме щото да ни е приятно  ...и не разбирам езика. Всичко хубаво.

# 610
Всеки продукт има свой т.нар. информационен лист за безопасност (ИЛБ). Когато се прави оценка за безопасност, специалисти токсиколози изчисляват по точната рецептура и взимайки предвид съответните опасности, дадени в ИЛБ, по определени коефициенти на пенетрация в кожата определят дали един продукт е безопасен или не.
Тъй като твърде много се спекулира с понятия като "безвреден" и "безопасен",моят въпрос беше:кое доказва,че определен продукт е безвреден,ако се твърди за него,че е такъв?Какъв документ(например Протокол от изпитване или подобен),доказва на крайният потребител,че козметичният продукт е БЕЗВРЕДЕН?!
Относно SDS,ако под "Всеки продукт", имаш предвид козметичен продукт,то тогава информацията с която разполагаш е твърде неточна. Wink
В SDS се прави класификация на опасностите и риска при употребата,съхранението,транспортирането и т.н.на продукта,а не оценка на неговата безопасност.Дори и в SDS един продукт като цяло да се класифицира,че не е опасен,това не е синоним на това,че той е "безопасен",още по-малко на "безвреден". Wink
А просто за протокола:
1.ИЛБ (SDS) се изготвя съгласно Регламент 1907/2006 (REACH), Регламент 1272/2008 (CLP) и Регламент 453/2010, който променя приложение II на REACH, касаещ ИЛБ от 01.12.2010 и 01.06.2015 респективно. Съгласно REACH  чл. 6. Разпоредбите на дял IV (информация надолу по веригата на доставки) не се прилагат за следните препарати в завършен вид, предназначени за крайния потребител: б) козметични продукти, както е определено в Директива 76/768/ЕИО; т.е. ИЛБ не се предоставя за краен козметичен продукт (за суровините се изготвя).
2.Общата класификация на препарат (смес) се осъществява по конвенционалния метод и ИЛБ е насочен към професионалния потребител, а не към крайния.
3.Методите за изпитване на физикохимични свойства, за токсичност и екотоксичност са дадени в Регламент 440/2008.

# 611
Тъй като твърде много се спекулира с понятия като "безвреден" и "безопасен",моят въпрос беше:кое доказва,че определен продукт е безвреден,ако се твърди за него,че е такъв?Какъв документ(например Протокол от изпитване или подобен),доказва на крайният потребител,че козметичният продукт е БЕЗВРЕДЕН?!
Относно SDS,ако под "Всеки продукт", имаш предвид козметичен продукт,то тогава информацията с която разполагаш е твърде неточна. Wink
Под продукт имах предвид козметична съставка. Ако козметичния продукт се състои от 20 съставки, то се взимат предвид 20е ИЛБ  на всяка такава и се смята.
Издава се протокол или заключение от експерт.

# 612
За всички, които искат да са информирани за козметичните съставки от достоверен източник :
http://ec.europa.eu/consumers/cosmetics/cosing/

# 613
В SDS се прави класификация на опасностите и риска при употребата,съхранението,транспортирането и т.н.на продукта,а не оценка на неговата безопасност.Дори и в SDS един продукт като цяло да се класифицира,че не е опасен,това не е синоним на това,че той е "безопасен",още по-малко на "безвреден". Wink
А просто за протокола:
1.ИЛБ (SDS) се изготвя съгласно Регламент 1907/2006 (REACH), Регламент 1272/2008 (CLP) и Регламент 453/2010, който променя приложение II на REACH, касаещ ИЛБ от 01.12.2010 и 01.06.2015 респективно. Съгласно REACH  чл. 6. Разпоредбите на дял IV (информация надолу по веригата на доставки) не се прилагат за следните препарати в завършен вид, предназначени за крайния потребител: б) козметични продукти, както е определено в Директива 76/768/ЕИО; т.е. ИЛБ не се предоставя за краен козметичен продукт (за суровините се изготвя).
2.Общата класификация на препарат (смес) се осъществява по конвенционалния метод и ИЛБ е насочен към професионалния потребител, а не към крайния.
3.Методите за изпитване на физикохимични свойства, за токсичност и екотоксичност са дадени в Регламент 440/2008.

Всеки козметичен продукт в търговската мрежа трябва да  притежава  Оценка за безопасност  извършена в съответствие на Наредба № 36 за изискванията към козметичните продукти (ДВ бр. 101/2005 г, изм. доп. ДВ бр. 44 и 75/2006 г, ДВ бр. 39 и 106/2007 г, ДВ бр. 80/2008 г, ДВ бр. 35/2009 г, ДВ бр. 2 /2010 г), Директива 76/768/ЕЕС и  Регламент (ЕО) № 1223/2009.  Тя се прави от лицензиран оценител      Оценката съдържа Информация относно безопасността на козметичния продукт,Физико-химични  и микробиологични характеристики. Замърсявания. Опаковки ,         Нормална и разумно предвидима употреба   Степен на експозиция,
Токсикологична и здравна характеристика на съставките, Възможни нежелани ефекти,     Правни норми
   Наредба № 36 за изискванията към козметичните продукти (ДВ бр. 110/2005 г, изм. доп. ДВ бр. 44 и бр. 75/2006 г, ДВ бр. 39 и 106/2007 г, ДВ бр. 80/2008 г, ДВ бр. 35/2009 г, ДВ бр. 2/2010 г), Директива 67/768/ЕЕС и нейните поправки.
   Закон за защита на потрбителите (ДВ бр. 99/2005 г, изм. доп. ДВ бр. 30, 51, 53, 59, 105, 108/2006 г)
   Наредба № 8 за изискванията към използване на добавки в храните (ДВ бр. 44/2002,  изм. доп. ДВ бр. 3/2005 г, ДВ бр. 70/2007 г), Директива 95/31/ЕС, Директива 89/197/ЕС
   Наредба № 15 за изискванията към използване на ароматични продукти в храните. (ДВ бр. 70/2002 г). Директива 88/388/ЕЕС
   Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели (ДВ бр.30/2001 г)
    Наредба № 2 за материалите и предметите от пластмаси предназначени за контакт с храни (ДВ бр. 13/2008 г, изм. доп. ДВ бр. 86/2008 г), Директива 2002/72/ЕО, Регламент (ЕО) 1935/2004, Регламент (ЕО) 2023/2006
    Наредба № 3 за специфичните изисквания  към материали и предмети, различни от пластмаси, предназначени за контакт с храни (ДВ бр.  51/2007 г, изм. доп. ДВ бр. 83/2008 г)
   ПМС № 41 с Наредба за опаковките и отпадъците от опаковки. (ДВ бр.19/2004 г изм. ДВ бр. 56 и 104/2004 г, ДВ бр. 58/2005 г, ДВ бр. 53/2008 г).
   ПМС  № 316 с Наредба за реда и начина за класифициране, опаковане и етикетиране на  химични вещества и препарати (ДВ бр. 5/2003, изм. доп. ДВ бр.66/2004 г, изм. доп. ДВ бр. 50 и бр. 57/2005 г, ДВ бр. 20/2007 г, ДВ бр. 51/2008 г). Директива 67/548/ЕЕС, Директива 1999/45/ЕС  
   ПМС № 207 с Наредба за принципите, инспекцията и удостоверяването на Добрата лабораторна практика. (ДВ бр. 74/2004 г), Директива 87/18/ЕЕС  
    Наредба № 13 за  защита на работещите от рискове, свързани с експозиция на химични агенти при работа. (ДВ бр.8/2004 г, изм. доп. ДВ бр. 71/2006 г, ДВ бр. 67/2007 г) Директива 98/24/ЕС
   Commission Decision 2006/257/EC of 9 February 2006 amending Decision 96/335/EC establishing an inventory and a common nomenclature of ingredients employed in cosmetic products
   Reglament (EО) No 1907/2006 of the European Parliament and of Council concerning REACH
   Regulation (EО) No 1272/2008 of the European Parliament and of Council on classification, labeling and packaging of substances and mixtures O.J. 2008 No L 353
   Reglament (EO) No 1223/2009 of the European Parliament and of Council on cosmetic products. O.J. 2009 No L 342  
Литература и източници на информация
•   НЦХМЕХ, БНАЕМПК Ръководство “Показателите и допустимите нива за микробиологична и химична чистота на козметичните продукти и методите за проверка на съответствието с тези показатели”, 2004,1 – 25
•   Burfield T. New update on the allegated allergens in essential oils. Contact Dermatitis, August-October 2004
•   Carlsen, B. Ch., T. Menne, J. D. Johansen Assiociations between baseline allergens and polysensitization. Contact Dermatitis 2008, 59(2), 96-102  
•   Cosmetic Ingredient Review (CIR) Compendium 2008, J. Juskus, Columbia, MD, Print Goodway Graphics, USA, 2008, 1 - 424
•   Jong Ch. I, B. N. Statham, C. M. Green, C. M. King et al. Contact sensitivity to preservatives in the UK, 2004-2005: results of multicentre study. Contact Dermatitis 2007, 57(3), 165-168
•   Nardelli, A., L.Thijs, K. Jansson, A. Goossens Rosa centrifolia in a non scented misturaizing body lotion as a cause of allergic contact dermatitis. Contact Dermatitis, 2009, 61(5), 306-309  
•   Rogiers, V. Skin and eye irritation: Clinical picture, basic mechanism, in vivo and in vitrto tests. In. Implementation of the EU Cosmetis Directive/Safety and Control of the Cosmetic Products in the EU in the Scope of Enlargement,  TAIEX Office, Brussels, 6-10 January 2003.
•   Rogires, V., M. Pаuwels (Eds) Safety assessment of cosmetics in Europe. Current Problems in Dermatology, Basel, Karger Publ. 2008, v. 36, 1 - 214
•   SCCP Notes of guidance for the testing of cosmetic ingredients and their safety evaluation. 6-th Revision, European Commission, protection Directorate General, Adapted by the SCCP on the 10-th Plenary Meeting of 19 December 2006, 1-117
•   Rogires, V., M. Pаuwels (Eds) Safety assessment of cosmetics in Europe. Current Problems in Dermatology, Basel, Karger Publ. 2008, v. 36, 1 - 214
•   SCCP Use of the threshold of toxicological concern (TTC) approach for the safety assessment of chemical substances. SCCP/1171/08, 2008, 1-147
•   Spielmann, H. Animal use in the safety evaluation of chemicals: Harmonization and emerging needs. ILAR Journal Online V 43, Supplement 2002, 1 – 10
•   Tyssen, J.P., K. Engkilade, M.D. Lundov, B. C. Crlsen et al. Temporal trend of  preservative allerdy in Denmark (1985 – 2008). Contact Dermatitis, 2010, 62(2),
   102-108
Информационни листове за безопасност (MSDS), Анализни свидетелства, Здравни сертификати, Декларации за безопасност на съставките.
   Физико-химични  и микробиологични спецификации на съставките
   Физико-химична и микробиологична спецификация на  козметичния продукт
   Декларации за безопасност от производителите на материали за опаковките на  козметичния продукт.

И на края да се хареса и оцени от клиента...

Последна редакция: чт, 28 юли 2011, 13:41 от FDA

# 614
FDA,виждам,че добре оперираш с опциите"Copy" и "Paste",но е добре да внимаваш какво копираш все пак. WinkНякой от наредбите имат нови допълнения и изменения,а други направо са заменени с нови.Както и ако търсиш"достоверна"информация е добре да го правиш в EUR-lex. Wink
Няма нужда да се превръща темата в по-професионална от колкото беше,просто да се уважава правото на всеки да има лично мнение,без значение дали е специалист или не.
Искам и да напомня,че има известна разлика между това да се изказва лично мнение и това целенасочено да се промотира определена марка продукти,като последното го считам за НЕпрофесионално.

Общи условия

Активация на акаунт