Отговори
# 165
Да, момичета прави сте. Няма как по една единствена графика на БТ, и без правене на тестове за О - да съм сигурна за това, кога със сигурност е била О.
Не съм ходила до сега на фоликулометрия. Всъщност от 3 месеца упорито работим за бебе, и тъй като въпреки упоритите опити - досега не е станало, и тъй като съм на 35, просто много се притесних, да не са възникнали репродуктивни проблеми.

Оставам с вярата и надеждата - този месец да е нашият. Стискам палци и на всички момичета във форума - да успеят и да осъществят мечтата си - да чуят думичката - Мамо.

Lailah, тъй като съм доста заета професионално и все не стига времето, затова реших да ползвам тестове за О и мерене на БТ. Но знаеш ли, много си права. Ще пробвам този месец.

Последна редакция: сб, 09 окт 2010, 13:55 от ***Надежда***

# 166
  • София
8. Фоликулометрия

Представлява един цикъл на цялостно проследяване на развитието на фоликулите. Или най-кратко казано – измерването на нарастващи яйчникови фоликули чрез ехографски преглед се нарича фоликулометрия,
 Когато фоликулометрията е  съчетана с изследване на някои хормони в кръвта, тогава вече говорим за  разширена фоликулометрия.
 Докато яйчниците функционират, те съдържат много фоликули. Повечето са нищожно малки – едва видими с просто око или съвсем невидими. Промените във фоликула и  в частност  неговото нарастване представляват видим израз на зреенето на яйцеклетката и нейното отделяне от яйчника, след като веднъж е узряла и е станала годна за оплождане.  Последното събитие се нарича овулация .
Не може да се  осъществи разширена фоликулометрия, от която да очакваме наистина достоверна информация за процесите в яйчника, без да имаме на разположение достатъчно време. Необходим ни е почти цял менструален цикъл – от менструация до менструация.
            Имаме да свършим следното:
1.    Към третия-петия ден от цикъла се взима венозна кръв за лабораторно изследване на хормони. Това става независимо от наличието или липсата на менструално кървене в момента. Изследваме 7  хормона. Първите два от тях (FSH и LH) се произвеждат в хипофизата – жлеза с вътрешна секреция, разположена в основата на черепа. Основната им роля е да регулират функцията на яйчниците и нормалните им стойности се променят в хода на цикъла. Вторите два хормона (естрадиол и прогестерон) се произвеждат в яйчника. Нормалните им стойности също се променят в хода на цикъла. Стойностите на последните три от седемте изследвани хормона (тестостерон, пролактин и тиреотропен хормон) не са в пряка зависимост от менструалния цикъл, но вариации в нивата им могат да попречат на нормалното протичане на процесите в яйчника.
2.   Към осмия-деветия ден от цикъла правим първия от серия ехографски прегледи, с които ще проследим развитието на фоликула, т.е. започваме същинската фоликулометрия. Ехографията през коремната стена не е годна за целите на фоликулометрията. Прегледът задължително се състои във вагинална ехография. Гинекологът-ехографист преценява дали в яйчниците се забелязват фоликули, които са отчетливо по-различни (по-едри) от останалите и снема размерите им (диаметри, обем). Освен това, необходимо е да се направи ехографска преценка (включително измерване) на маточната лигавица. Нейната структура и дебелина са твърде чувствителен показател за сложните процеси, протичащи в женската репродуктивна система като цяло. На трето място, гинекологът-ехографист измерва и отбелязва количеството свободна течност в дъното на коремната кухина – зад матката. Защо трябва да направи това, ще стане ясно след малко.
3.   Между десетия и шестнадесетия ден от цикъла фоликулометрията продължава с още няколко (поне два) ехографски прегледа, все така вагинални. Точният брой на прегледите и датите за осъществяването им се определят от гинеколога-ехографист индивидуално за всяка пациентка. В този интервал от време растежът на един от набелязаните по-едри фоликули устремно изпреварва останалите. Този фоликул-шампион се нарича доминантен фоликул. Ако е писано през съответния менструален цикъл да се стигне до овулация, „яйцето се снася” именно от доминантния фоликул. Нарастването на доминантния фоликул се документира чрез измерване и фотографиране, по същия начин се документира и неговото пукане – самата овулация. Овулиралият фоликул има коренно променен ехографски образ: той губи сферичната си форма, течността в него почти изчезва, а стената му става много по-дебела. Тя фактически се превръща в така нареченото жълто тяло. Напусналата фоликула течност се събира в дъното на коремната кухина, зад матката. Именно затова е необходимо количеството на тази течност да бъде проследявано (измервано) при всички ехографски прегледи – от първия до последния. Същото важи за отчитането на промените в маточната лигавица.
4.    В същия интервал (между десетия и шестнадесетия ден от цикъла, най-често към четиринадесетия-петнадесетия) повторно се взима венозна кръв за лабораторно изследване на хормони. Този път изследваме 4 (четири) хормона: FSH, LH, естрадиол и прогестерон. Нормалните стойности на всички тях се променят в хода на цикъла и затова е необходимо да се проследят в динамика.
5.    На двадесет и първия ден от цикъла за трети път се взима венозна кръв за лабораторно изследване на хормони. Изследваме един единствен хормон – прогестерон. Прогестеронът е продукт на жълтото тяло. Ако това изследване установи нормални стойности на прогестерона, значи в организма е налице функциониращо жълто тяло. Функциониращо жълто тяло не може да има, ако не е настъпила овулация. Следователно, изследването на венозна кръв за прогестерон на двадесет и първия ден от цикъла само по себе си е твърде достоверен метод за установяване на овулация. Без да омаловажаваме ни най-малко значението на другите изследвания можем да твърдим, че резултатът от точно това изследване е изключително важен и то в никакъв случай не бива да се пропуска.
      Би било чудесно, ако идеалният случай, за който споменахме в началото, беше факт,  т.е. ако жената овулираше всеки месец. За съжаление, това не е така. Без да е налице никакво болестно състояние, по-младите жени не овулират всеки месец, а около 11 пъти годишно. По-зрелите жени овулират още по-рядко. Това означава, че ако разширената фоликулометрия не установи овулация, този резултат може да се отнесе само към цикъла, по време на който са проведени изследванията. За да можем да твърдим, че при дадена пациентка изобщо не настъпва овулация, трябва да повторим фоликулометрията, понякога – и да я потретим в два или три поредни менструални цикъла

това е копирано от проблемното от тази тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=29275.0 след половин година сериозни опити по-добре се насочете към изследванията, че всичко отнема много време  Rolling Eyes може сега и една спермограма да пуснете за всеки случай  Rolling Eyes

# 167
Lailah, благодаря ти, наистина изчерпателен материал.

# 168
Надежда, отдавна не бях виждала толкова красиви хормони!!!  Simple Smile

Lailah202uu

# 169
Ох, Apr, благодаря ти. Така се моля, този месец да е нашият.
Гледам графиката ти - добре са нещата при теб. Работихте ли усърдно около О? Дано да е станало - стискам ти палци да е така!

# 170
Извинявам се предварително за offtopic , но да отговоря на Надежда: не, не работихме, защото при мен има друг проблем, но се надявам лечението да е успешно и още от следващия месец да имам зелена светлина отново за бебеправене.

# 171
  • София
Момичета а доктор ли ви насочи към изследването на хормоните и ви определи какви хормони на кой ден?

# 172
Момичета а доктор ли ви насочи към изследването на хормоните и ви определи какви хормони на кой ден?
да, но в библиотека можеш да видиш кои хормони на кои дни се изследват ако евентуално имаш съмнения.

# 173
  • София
Ами мен не ме е насочвал доктор, сама си се насочих кое кога се изследва

# 174
Аз също се изследвах самоиницитивно. Ако не го бях сторила, кой знае кога щях да си открия високия FSH и да съм загубила допълнително време  Rolling Eyes

# 175
  • София
И аз сама се изследвах - открих си проблемите
Направих и изследвания на дъщеря ми /19год. / - след дълги години обикаляне по лекари и специалисти - пак сама открих проблема - лекар го потвърди и предписа лечение.
Ядосах се на лекарите и направих всичко сама.Simple Smile

# 176
  • София
Все едно аз съм го писала,заклевам се ooooh!

# 177
  • София
Аз не съм съгласна с написаното и аз така си пусках изследвания, всички хормони в норма, но проблем със забременяването си имам, за мен лично трябва да си се ходи при специалист който да назначава изследванията, да интерпретира резултатите и да знае какво да изследва друго след даден резултат  Rolling Eyes

# 178
  • София
Аз не съм съгласна с написаното и аз така си пусках изследвания, всички хормони в норма, но проблем със забременяването си имам, за мен лично трябва да си се ходи при специалист който да назначава изследванията, да интерпретира резултатите и да знае какво да изследва друго след даден резултат  Rolling Eyes
Peace Ама разбира се,че трябва да се ходи при специалист за правилно разчитане и за назначаване на изследвания Peace
А по принцип е въпрос на див късмет  да попаднеш на такъв,който ще има време да се занимава с теб точно тогава,когато имаш нужда. /или аз съм попадала все на идиоти,които след 3 аборта една щитовдина не ми казаха да изследвам!/
За това аз направих така- действах си за специалист,но когато имах вече среща с него занесох един джоб с резултати от изследвания и се започна работата по мен и проблемите с повтарящите ми се аборти, разбира се направихме и допълнителни изследвания,но значително скъсих времето на лутане Peace

# 179
  • София
Съгласна съм с теб, аз не отричам, че лекаря е този, който трябва да решава проблемите, но ако проблема не е за клиника по стерилитет - трудно се намира добър лекар

Общи условия

Активация на акаунт