Та, според мен това да 'пазите' децата си от тези храни е неправилно. Когато на едно дете забраниш нещо - то започва да го иска повече и повече. Това е закон! Или пък, другата крайност е децата ви да пораснат мразейки тези храни и не искайки да вкусят от тях, защото се водят от вашето мнение. Когато са малки вие измисляте разни истории за тези храни (като например, че кроасана се лепял по дупето, и ако детето яде кроасани ще стане дебело). И накрая детето не близва кроасани. Окей, това правилно ли е? Познавам едно дете на 3 годинки (момиченце), което доста честичко си хапва кроасани и като че няма никакъв проблем с теглото. Не е хубаво децата да растат в лишения и в грешни представи за храните. В крайна сметка се получава така, че децата ви растат с вкус, изграден на основите на вашите 'мнения' и 'историйки'. Относно шоколада: не знам дали знаете, но когато съм била малка съм била на прага на анорексията. 2 или 3 пъти съм слагана на системи, ще ви излъжа с точност. Единственото, което съм яла е било шоколад или разни такива вредни храни. И всъщност, точно те и вероятно, системите, са ми спасили живота. И доста от вас забелязаха, че съм пълна, но това изобщо не се дължи на изядения шоколад, а на системите. Та това ви го казвам като пример. И като го пиша това, не казвам, че трябва да се дава на децата прекалено много шоколад или чипс, или каквото искате. Казвам, че щом детето поиска нещо не трябва да бъде лишавано от него, само защото вас са ви лишавали или вие мислите, че не трябва да му се дава толкова от рано. Детето само ще прецени дали му харесва и иска или пък не. На Габи сме давали и шоколад, и чипс, и дори дюнер, опитвала е, харесало й е, не е прекалила. Детето си расте живо и здраво, въпреки че от рано е опитала от тези изкушения. Тя знае кое и в колко количества е правилно, без да са се налагали лишения.
Още нещо, тези нападки, които отправяте към мамите, които смятат, че е добре децата им да опитват такива работи, са донякъде безпочвени. Първо, аз лично не забелязах някоя от тях да се е опитвала да налага мнението си. Всеки сам решава как да отглежда детето си. А вие почти им казахте, че не са добри майки поради причината, че не са лишили децата си от нещо, което те така или иначе ще опитат.
Не е важно дали ще вземете думите ми под внимание или няма, защото не ми разбира главата от тези неща. Мисля, че е най-добре тази тема да приключи тук, защото никой не може да каже на друг как да отглежда собственото си дете. Като цяло спорът е глупав.
Надявам се да няма обидени или нещо такова. Всичко написано горе е написано с добри чувства.

Хубав и усмихнат ден, мами.

Абрикотинчето, Олчето, Енигма ...
в началото малко ропта, после свикна и дори му беше забавно 

а е минала само 1,5 година