ДЕКЕМВРИ 2009

• 40 576
  • 739
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Елени, на мен ми се беше случило това и по съвет на КК Майчин дом действах по съветите в блога. Дано се оправи бързо, че много боли  Hug. Плачехме двамата с бебето. Той защото не може да си хапне добре, аз от ужасна болка.

# 271
 LaughingЕлени, то вярно, че така съм го написала, но нали в главата си ми е хаос в момента. Да, ти си ми отговорила. Това мислех, с кърма ли, АМ ли, с прясно ли се приготвят. Всъщност няма значение, още сме малко далече от тях.
Норче, да им е живо и здраво детенце на твоята дружка. И дано да няма проблеми. В Бг просто за много неща нямам думи, но какво да се прави. Тате в момента е в болница и просто нямам коментар за всичко, което чувам.
Та нашият тати в четвъртък заминава за 7 месеца и ние с бебка ще си се гледкаме. Тежко ми е, но детенце ще ми бъде и за него.
Днес, режейки и ноктите на крачетата я кръцнах с ножичката, тя не усети, но аз изпаднах в ужас от кръвта. По този повод да Ви попитам как успявате да изрежете ноктите на ръчичките и крачетата на малчовците.
Лека и спокойна вечер.

# 272
bambi, ноктите режа докато спи  Simple Smile  Аз исках да питам за глутена, тъй като от скоро съм в темата и може и да си споделяла - има ли някаква по-специална причина за това, че глутенът е табу за вас?

Нора, интересна е темата за гърнето. Съгласна съм с това, че детето трябва да се насърчава за всеки постигнат успех, но има и някои неща, които ме объркват от тези, които си написала. Само пояснявам, че това, което знам си е чиста проба теория и не е личен опит.  Simple Smile  Първо, аз си мисля, че 9-10 месеца е рано за приучаване на детето да контролира нуждите си. И другото, което се сещам е, че по-лесно и първо се научават да контролират изхождането по голяма нужда, а чак след това и пишкането. И също както теб мисля, че увеличаването на престоя на детето върху гърнето е ангажиращо, а и не вярвам да е особено полезно.  Peace

# 273
Привет пак!Гледам дискутирате гърнето!Ние понеже имахме проблем със запек и други неща , решихме че ще е  добре да се научава на навик към гърнето!От пет дена има напредък , слагаме го , ака си и пишка и после се къпим!Не смея да се похваля с това направо че нали с този запек се бях видяла в чудо и то не бяха клизми и катаклизми за нас! При нас този метод действа засега!
Дисни не знам глутена да е табу за нас  , повечето вече отдавна са го дали!
И Емо го мъчат горните два зъба , мрънкало е голямо но какво да се прави търпим и чакаме!
Лека!

# 274
Миленче, той въпроса за глутена е за мене, че аз казах, че още не съм заглутенила. Embarassed
Дисни, ми и аз не знам защо още се туткам, но съм приготвила овесената каша и тези дни ще я пробваме. Няма причина да не съм го направила.
Аз в Бг ходих при светило в педиатрията. Доволна останах. Та за гърнето тя ми обясни, че преди година и половина не било добре да я слагам, докато не мога да и обясня и евентуално тя да разбере. Това с мои думи казано. Аз не съм сигурна дали ще чакам , но така или иначе съм решила на лято да е без памперс, а те децата ще са тогава на толкова. Но скоро ще започна да я пробвам, ако стане нещо добре. Ако не , не планирам да стресирам детенце с него. В момента е под стрес от чистенето на носа и сиропа и като ме види започва милата да реве и да вика "не-не-не", та направо ми се къса сърцето

# 275
  • sofia
Добър ден. Да раздвижим темата малко.
За гърнето - Слегам го от 7мия месец. Само след твърдото хранене - тогава бяха две и с малки количества. Успех имаше още в началото.Харесваше му , беше нещо ново и интересно, а и без запарващия памперс на Д-то му беше супер. От тогава свикна и не съм виждала ако в памперс.
Сега го слагам само сутрин след закуската - веднага се изаква, той самия чака да го сложа и не го върши в памперса. За пишкането е още доста рано.
 Не виждам никакъв стрес в салгането на гърне.Или пък нещо много трудоемко и сложно. Просто трябва да се хване момента, да не се изпусне. После всичко е въпрос на навик.
Миленче радвам се че при  Вас помага за запека.
Предполагам, че ще предизвикам дискусия с моето мнение. Peace

Иначе Кокича е добре, някакви нови умения не съм забелязала, освен че като види някой да яде и започва да вика - мням-мням. Станал е като шило, не стои на едно място и е малко тегаво, но и по-зле ще става.

Хубав ден.

# 276
 я да взема и аз да се включа Simple Smile
bambi, от известно време и аз се бях зачудила защо все пишеш, че глутена е табу, но и за други работи, та да си изкажа моите разсъждения, моля те, да не помислиш, че се заяждам или нещо такова - за глутена - аз също съвсем отскоро почнах, но ние като възраст сме най-отзад на опашката на декемврийчета, но вече го почнах. Нявсякъде където чета за глутена, пише, че не е добре да се избързва с него, но и да не се бави прекалено - ако се чака след 9-10 месец, това може да доведе до други проблеми. Може би наистина е време да дадеш. И другите работи, които пишеш, че не си дала - аз мисля, че по малко, по малко трябва и тях да включваш - вие реално сте си почти на навършени десет месеца - според мен на такава възраст спокойно може да започнеш да даваш обезсолено сирене (или някакви бебешки - тука мамите дават на плазмон, аз не съм ги срещала, ама не се и напъвам да ги търся Simple Smile ), след това и по малко масло. Също и различни видове месо, че и по малко риба. Също ми е странно, че това светило, дето сте ходили при него ти е казала, че до 1.5 години трябва да отбиеш детето - освен ако на теб не ти писне да кърмиш или пък трябва да ходиш на работа или нещо такова, не виждам причина - кърменето си продължава до когато си ви е на вас удобно; така или иначе на тази възраст то е доста нарядко - предполагам, че остава почти само сутрин и вечер. Пак казвам, моля те, не приемай, че нещо се заяждам, просто си казвам моите размисли  Peace
А за гърнето - аз лично съм от мързеливите майки и не се старая много за гърнето, но имам два светли примера на приятелка, чиито дъщерички на 1.5 години абсолютно точно си казваха кога им се ходи до тоалетна и дори и през нощта бяха без памперс. Тя ги слагаше на гърнето в момента, в който вече можеха да седят сами. Докато пиша, гледам и алба е писала - и аз мисля, че няма никакъв проблем за гърнето, дори и нищо да не прави, поне свиква с мисълта за този предмет и че на него се седи. А ако свърши нещо вътре - супер Simple Smile

# 277
Предполагам, че ще предизвикам дискусия с моето мнение. Peace
Grinning Каква дискусия ще предизвикаш? Винаги има един или друг начин за всичко свързано с децата - като започнеш от начина на раждане, през начина на хранене и захранване, та до гърнето. За себе си съм се убедила, че който и начин да избере майката, винаги е направила най-подходящия избор за себе си и детето. Не съм чула за бебе оставено неродено или необгрижено. Деца могат да се гледат и така, и иначе.  Wink  Твоята гледна точка и опит ги считам за полезни, въпреки че признавам преди два месеца гърнето за мен дори не съществуваше като тема на дневен ред.

# 278
Здравейте.
Съмър гърл, благодаря ти за критиката, търпя такава, особено като знам, че си абсолютно права. Та утре наистина ще взема да дам от овесената каша.
За светилото, имам предвид, че за такава я имат мамите , които си водят децата редовно при нея. За мене си е просто педи, защото сме били един път при нея и това, което ме занимаваше ми го поизясни. За кърменето ще си кърмя, докато бебка си реши, освен ако не се наложи друго. Вярно , признавам си , че ми е тежко като по цяла нощ беба иска да ми виси на цицито и повече ме използва за биба, но да сме живи и здрави и това ще мине.

# 279
бамби, споко, всичко ще е ок Simple Smile  Hug само исках да кажа, че от две нощи и ние висим по цяла нощ на цицата - не знам какво му става, ама вечер след като заспи - към 9 и нещо, спи докъм 23ч и след това става страшно - дали са зъби или какво, не знам. И като капак - на сутринта към 6 и нещо след като се насуче едно хубаво, заспива като пън, а аз в 7 ставам да оправям баткото за градината. И докато се върна в леглото - дребния седнал в леглото и седи и ми се хили като тиква... Whistling

# 280
  • София
Алба, идеята ти за гърнето е добра, мисля да я пробвам. Мерси за съвета. Искам да съм се оправила с този въпрос преди да се наложи да го давам на друг да го гледа, защото може да се наложи да се върна на работа, когато ми изтече първата година поради финансови причини.
Притеснява ме само, че той се събужда сутрин точно за да се изходи и работата вече е свършена. Ако пък се случи втори път то това е доста често по време на храненето в столчето. Макар, че и там имам проблем. От 15ти септември човека не яде нищо. Уж чакам зъби, чакам да му дойде рахата и вече не издържам и сега съм в дилема да почна ли насила да го тъпча (след като оздравяхме и двамата де). Искам да съм го научила да яде нещо друго освен гърдите ми. Не може с шише. Не ще и лъжицата вече. Не може да дъвче...Искам ако се върна на работа след 3 месеца да има начин да му се утоли глада през деня. Пък през нощта и ние сме си като Самър и Бамби. Като спря да яде пюрета и каши висна на майка си...

# 281
  • София
Ха здравейте и от мен!
За гърнето говорите, е то за нас е все още мираж. Ще обясня защо, ами острия му гъз пробада, демек широко му е. Аз също не си давам много, много зор. Покрай себе си имам примери на майки сложили децата от най-ранна възраст на гърне и такива изчакали до след година и половина. И двете са успели, даже според мен втората майка е по-добре - детето ходи направо в тоалетната, без да се разнасят гърнета и миризми  Laughing Научи се за 2 седмици и вече спи и без памперс. Първата майка и отне около година да махне изцяло памперса, така че равносметката е, че децата по едно и също време махнаха памперсите. Но това все пак са само две деца и не трябва да се вадят заключения от тях  Laughing.
Аз явно ще съм от мързеливите майки, защото честно казано въобще не ми се занимава с гърнета и мисля засега да поизчакам, пък ще видим.
Иначе, човекът вече си хапва почти всичко от разрешените за неговата възраст храни.
bambi2009 дай й овесена каша и сложи в нея любимите й бананови пюрета, може да й харесат! Ако ги хареса давай от тях вечер, така може би по-няма да се буди. Успех!

# 282
здрасти и от мен.

Гърне още не съм пробвала, но ми давате добра идея да пробвам. Той ака по най-различно време и ще е интересен експеримента, освен това не си го представям да седи на едно място и 1 минута... ужасно е пъргав и подвижен. Но не пречи да се опита.

Аз също съм в момент на опитване на отучаване от нон-стоп кърменето. Вчера за пръв път не му дадох да суче на обяд и изкара от 9.30 до 17.30ч без мляко да пие от мен. Лошото е, че не иска да пие вода, нито каквито и да е течности и мен ми е гадно, щото все си го представям жаден. За сметка на това пък нощем ме буди по 2-3-4 пъти и все суче и мрънкоти... ужас са ми нощите. Принципно също се глася да работя до 2-3-4 месеца и искам да бъде способен да не е залепен за мен цял ден. Почвам тренировките от сега, че знам, че този процес е бавен и трудоемък.
Всякакви съвети за накарване да пие течности приемам. Засега всичко е провал. И с шишетата и бибите. Вчера наредих до него 3-4 вида шишета, чашка с лъжичка, какво ли не и му давах да пие.. той съответно обръща всичко на игра и вика бррррр и пръска наоколо, плюе водата, и става всичко във вода... но не я пие.
Да опитам с чай ли? Сок? Какво харесват вашите бебета?

# 283
  • София
Колибри, и аз със сок пробвах - не ще. Пие по мноого малко вода от чашата на Авент (имам и две други, но не) за 6месечни и то като поогладнее, а така си запълва корема с вода и гледам да не му я пробутвам точно тогава. През другото време не иска. Биберон съвсем забрави какво е, но да го похваля днес отново си хареса лъжицата. Изяде 130 г на закуска. Аз също спирам първо да кърмя и след 30-40 мин да храня, че така явно не е гладен вече. Ще го кърмя и аз сутрин като стане и после чак към 16-17ч. Дано да стане тоя номер.

# 284
Collibri, и ние бяхме така преди време - пълнеше си устата с вода и после я изплюваше върху себе си.  Simple Smile Предполагам, че както всичко друго и това е било някакъв период на привикване към новото. От известно време пие без да се полива от шише с тези плоските биберони, т.нар преходни.

Не бих ти препоръчвала да го свикваш да пие сладки течности, сокове и подобни. По-добре да пие вода. При нас беше интересен следния номер - седя срещу Мели и пия от моята чаша, после давам и на нея от друга чашка, в която има съвсем малко вода (колкото да покрие дъното). В началото си подлагах ръката под брадичката й с лигавник или салфетка, тъй като се мокреше доста, но тук идеята е да свикне с водата, а не толкова да се учи да пие от чаша.
Сигурна съм, че и ти ще се справиш, каквото и да избереш да правиш. Само трябва малко време и търпение.

Общи условия

Активация на акаунт