Създаване на група за близки на болни от Алцхаймер

• 194 752
  • 862
  •   1
Отговори
# 495
Болестта на майка ми също доведе до разруха в семейството ни. На фронта останахме аз и баба. Никакво разбиране, никаква подкрепа.

# 496
  • София
Бащата на ММ така или иначе си е отделно. Даже покрай болестта се сближихме.
Иначе се държи, знае че не е наред, но не иска да си признае.
Много обича да излиза, да се разхожда.
Все още му се получава да говори за миналото, да се шегува.
Един-два пъти се оплака, че усеща че не може да си спомни разни неща. Не е плакал за това или да е отчаян.
Аз му казвам да си пие лекарствата, че така ще му е по-добре.

# 497
Минавам да се похваля. Преди малко питах по тел. майка как се правят тиквени кюфтета и тя ми каза точно, какво ,как и така. Много се радвам,че леко се подобрява, макар че все още казва,че не се чувства добре. Но и това е много на фона на изключването на мозъка преди 2 месеца.

# 498
Майка все лежи и спи.Тези лекарства я направиха на парцал.😞

# 499
Да ви се оплача. Нещата при нас рязко се влошиха в последните две седмици. Баща ми съвсем се скова и не може почти да се движи. Не може да става от леглото. Изключително трудно го вдигаме от леглото, за да го изкъпем. Ставането е вече почти невъзможно, а не искаме да го оставяме на легло, защото може да развие декубитус и да станат рани, а това вече би било фатално. В паника съм, защото до сега някак си се справяхме и с неговата воля, но вече не става. Той е отпуснат като дроб и ако не бяха нашите неистови усилия до сега да е останал само на легло. Търсим спешно някой да помага с вдигането и къпането. Ситуацията е задушаваща за мен. Направо съм пред нервна криза.  Cry
Лекарствата и те вече не помагат. Просто не знам какво да правя...

# 500
  • София
Потърсете спешно някой да ви помага /санитар/.
И помислете за дом, колкото и да е кофти.

# 501
lovely,  съвалявам. Голям кошмар е всичко това.  Не знам как да ти помогна. Съхранявай се.

# 502
Да ви се оплача. Нещата при нас рязко се влошиха в последните две седмици. Баща ми съвсем се скова и не може почти да се движи. Не може да става от леглото. Изключително трудно го вдигаме от леглото, за да го изкъпем. Ставането е вече почти невъзможно, а не искаме да го оставяме на легло, защото може да развие декубитус и да станат рани, а това вече би било фатално. В паника съм, защото до сега някак си се справяхме и с неговата воля, но вече не става. Той е отпуснат като дроб и ако не бяха нашите неистови усилия до сега да е останал само на легло. Търсим спешно някой да помага с вдигането и къпането. Ситуацията е задушаваща за мен. Направо съм пред нервна криза.  Cry
Лекарствата и те вече не помагат. Просто не знам какво да правя...

За съжаление и при мен се наблюдава подобна ситуация. Баща ми е на 80 години и е в крайна фаза на деменция. От около една седмица си удари крака и вече не става. От около месец ставаше само след като му казвахме и му помагахме. Сега и аз се притеснявам от раните при залежаване. В долната част на гърба му се получи зачервяване. Той вече е много отслабнал. Загуби може би 15-20 кг през последната година. Аз се опитвам да помагам на майка ми, която го гледа от много години.  Тревожа се и за майка ми, защото и тя много се измъчи, въпреки че никога не се е оплаквала. Защо е това наказание? С какво го заслужиха хората, които толкова обичам?

Доколкото знам срещу раните от залежаване се препоръчва използването на едни специални дюшеци/матраци. Включват се към ел. верига и са на нещо като мехури, които променят формата си.

# 503
И ние мислим да вземем този дюшек въпреки че все още става от време на време.http://www.etvoev.com/Frames/main.php?category=4

# 504
Намерих от приятел такъв дюшек за да не се бавя допълнително. Ще опитваме да правим и доста повече масажи против появяването на рани от залежаване. Ще сменяме и положението доколкото е възможно, защото той не иска, вероятно заради болка. Приготвяли и някакви мехлеми в аптеките за тези рани. Ще започнем профилактично да налагане местата, които се зачервяват и са потенциално опасни.  Доколкото разбирам не трябва да се подценява и опасността от пневмония от залежаване. Днес сутринта успяхме да го задържим в седнало положение за 10 минути. Ще го повтаряме това упражнение, доколкото е възможно.

# 505
Здравейте,моята майка също е с Алцхаймер и вече втори месец пие мемантин,но няма никакво подобрение.Препоръчаха ни д-р Пенка Атанасова от Пловдив.Някой от вас водил ли е близък при нея и ако е има ли полза? Майка ми отказва всякакви прегледи,много трудно я срещнахме с психиатърка от нашия град,която и изписа мемантина.Сега искаме да я заведем в Пловдив и направо се чудя как ще стане!

# 506
Ivo123 много добре, че сте взели дюшек. Ние имаме също такъв, но аз не съм доволна. Някакъв полски е и беше скъп, но много неудобен ми се вижда и като че ли не се движи и надува на всички места, а само на някои. При вас как е?
Ние продължаваме да ставаме с неистови усилия. Настояваме, защото веднъж изправен може да си движи краката и не мога да го оставя да лежи, след като не е парализиран. Борбата е зверска.

# 507
Lovely  Hug!
Какво лекарство взема баща ти?

# 508
Happy2, Аксура. Но вече не мисля, че му действа. Явно от един момент нататък не може нищо да се направи.  Cry

# 509
Много тъжно,това е много страшно заболяване! Cry
Записахме час за тази доктор Атанасова в Пловдив и много се надявам да и предпише някакво лекарство,което поне малко да подобри състоянието и - тя е още млада,през тази година ще навърши 65г.Много ми е мъчно,много... Cry

Общи условия

Активация на акаунт