Създаване на група за близки на болни от Алцхаймер

• 193 764
  • 862
  •   1
Отговори
# 795
А, сега успях да я видя вече. Явно нещо линка не е работел. Благодаря!

# 796
Че , много скъпи тези държавни домове.Лекарствата и памперсите отделно ли се плащат? Какви са условията в държавните домове?

По-горе уточних.
Нямаме избор и за майка е добър вариант, защото агресията и грижите и дойдоха в повече, пенсионерка е и няма кой да и помогне и да я отмени дори за 1 ден.

# 797
  • София
Stardust@, а какви са условията? Питам, защото има добри частни домове за същата сума. Свикбнали сме, че частното е по-добро от държавното, но в случая може и да не е така.

# 798
Няма в нашия случай за комбинацията психично заболяване, сърдечни проблеми и бъбречна недостатъчност. Баща ми има нужда от 24 часова професионална помощ.
Условията са нормални, персоналът човечен. чисто и топло е. чаршафите са от болницата, наглеждат го и го сменят и почистват, когато им позволи. Майка ми за това ходи всеки ден, защото понякога не позволява на санитарките. Този хоспис е към болницата и не се налага вдигане и транспорт. Хемодиализата е на друг етаж, но в същата сграда. четох страхотии как санитари в частните хосписи прибират лекарства и консумативи и 'умарят' възрастни болни.
Ние не намерихме частен дом, който да се наеме с транспортирането на неподвижен бъбречно болен. Майка ми няма възможност нито физически, нито финансово да пътува и да се ангажира с това.

# 799
  • София
Stardust@, тогава сте взели най-правилното решение!

# 800
Надяваме се. Засега работи добре (до колкото е възможно) в нашата ситуация.
На всеки случаят е различен.

Има добри частни домове, които ги няма в интернет. Ние намерихме няколко по препоръка на познати, които за съжаление ни бяха далеч. Просто трябва да разпитате лекари, санитари, сестри - много хора имат близки в такива домове. Жена също е опция, но в България няма много обучени хора как да се справят с агресията, нецензурните изблици и т.н. Много е трудно.

# 801
  • София
То няма хора, които да знаят как се вдига човек, пък камо ли останалото.

# 802
Така е. Пълна трагедия.
Най-добрия вариант са бивши медицински сестри. Мъже няма никакви, които да се занимават с това.
Не бива да се чувстваме виновни, че родители и близки са в хоспис. Ние не сме професионалисти и не можем да въвличаме семействата си в това. Още повече малки деца. Ако можем да си го позволим, разбира се.
В Европа има хора, доброволци, които 'работят' това, за да помогнат.
В България биха ги нарекли идиоти, но при мен на работа има хора на високи длъжности, чиито съпруги се занимават с благотворителност, част от това е ходенето по такива домове, разговаряне с психично болни хора,  участие в разкрасителни процедури и т.н. Културата и начинът на мислене е друг.

Последна редакция: вт, 18 апр 2017, 15:39 от Stardust@

# 803
Stardust, може ли да кажете името на мястото, където е баща ви. Както и другите препоръчани места. Разбирам, че някой се страхуват да не ги обвинят в реклама, но тук се знаем горе-долу кои сме и не мисля, че някой ще си помисли, че е реклама, така че ще е хубаво ако споделите за къде става въпрос.

Адски права е  Free Agent, няма хора които дори да вдигнат човека, а какво остава за друга грижа. Ние сме в каменната ера и това си е! Не искат дори и да се интересуват въпросните фирми, които предлагат грижи какви са тенденциите в света, какви уреди използват, за да облекчат положението и на болния и на гледащия, искат от въздух да правят пари, без една стотинка да вложат за обучения на тия хора, за апаратура.

# 804
  • София
Аз имам една приятелка, геройски изгледа свекърва си, лежащо болна. Е, накрая се сдоби с болки в гърба. И още много случаи такива. Гледат родители до последно, като така вредят и на тях, и на себе си, и на децата си. Сакън да не каже някой, че са ги "захвърлили".  Добре че на мъжа ми му дойде акъла, че нито аз, нито той можем да гледаме баща му.

Тук-таме има някой останал рехабилитатор.

# 805
Еми, да речем, че ние сме от тези, за които споменаваш. Дадохме си здравето, за да се грижим за баща ми. Но изобщо грам не ме засяга кой какво си мислел. Ако бях решила досега щях да го дам в дом, без да ме засяга изобщо хорското мнение. Не е в това причината да си гледаме баща ми и да не сме го дали в хоспис все още. До голяма степен е в нашата любов и привързаност към него и осъзнаването, че в България няма кой знае колко качествено обслужване по домовете. Да си кажем честно и това. Да не мислиш, че ще му се занимават много много. Особено пък ако има агресия, както е при баща ми. Бам два диазепама да спи там и до там. Да не дава Господ човек да взима решения за родители. Аз имам позната, която работи в Германия в такъв хоспис. Ами там ги гледат като писани яйца. Имат и страхотна апаратура. Лифтери, вани. Не някоя санитарка да се гърби да ги носи като чувал с картофи както е тука ако са неподвижни. Айде, ако човека още яде сам, може да ходи до тоалетна, добре. Но ако не може. Какво става? Сложат го да лежи, подмият го криво-ляво колкото да не е без хич и той след 2 месеца е довиждане, защото от залежаване стават рани.
Не че няма и прилични места, където да се грижат що годе адекватно, но са много много малко. Аз затова все питам и апелирам да се пишат тука от редовните потребители местата, където са останали доволни, защото шанса да попаднеш на кофти място (меко казано) е голям.

По домовете също искат от пръ*ня боя да правят. То не може да нямаш апаратура, да нямаш обучени хора и да гледаш болни. Не става. Все пак, желая успех на тези, които са избрали тази опция и дано попаднат на добро място.

# 806
И аз все повече се интересувам, за домове, защото не се знае нищо. Може да ми потрябва дом от днес за утре. Една приятелка ще я видя тази седмица, тя е дала майка си, която е с психично заболяване в някакъв дом. За подробности до седмица ще пиша. Много ме е страх да не я уморят в някой дом, за нула бройки. Другото което е, че майка разбира и ще го преживее много тежко. Тя не е агресивна, само лежи по-цял ден. Става да се нахрани, пишка до леглото в легенче. Преди Нова година ходеше до тоалетната, но веднъж падна и оттогава отказва. Речника и стана беден доста, не иска много да говори. Нищо не иска да прави.Само вечер малко се разхожда. Като цяло и вечер е по в час и по-добре говори.

# 807
Сега се загледах , че продават някакви мобилни тоалетни.Някой ползва ли такава? Ние вкъщи имаме тоалетен стол, но липсва легенчето отдолу. Чудя се от къде да купя такова, че да може да се монтира на стола. Как се справяте при вашите близки с тоалетната? Памперсите пропускат ли? От кой модел памперси сте доволни? Да обменим малко опит.

# 808
Какви са тези мобилни тоалетни? Аз знам само за стол за баня. Ние сме с такъв. Памперсите са ни голям проблем. До скоро бяхме с памперс-гащи, но много пропускаха. Сега сме с нощни памперси, някакви турски, мога да потърся марката ако искаш. Засега сме по-доволни. Не пропускат толкова. А и баща ми вече не ходи навън. Преди не можеше, защото много издуват. Огромни са.

# 809
Дай линк за памперсите или снимка. Ако няма, може само марката и цена. От къде ги купувате. Някакви борси има ли в София да се купи на по-изгодна цена.

Общи условия

Активация на акаунт