Създаване на група за близки на болни от Алцхаймер

• 194 641
  • 862
  •   1
Отговори
# 465
 Лекси,мила спокойно!Може да е простуда...А памперси има удобни,лесни за обуване,ама дано не е дошъл моментът.Стискам палци,да е временно.
Лекси, наистина може и да е случайно това изпускане. Спомням си, че на майка й сложиха памперси, защото си беше счупила някакви кости на ходилото /това стана в болница, където плащахме за наблюдение и грижа за няколко дни, но това е друга тема/, и не трябваше да се движи. Беше й много трудно да свикне с тях - лекарят ми каза, че този инстинкт е един от "умиращите" или забравящите се най-трудно. Но, в болницата, след това в хосписа - вършеше си всичко в тях. Друг е въпросът, когато трябва да се сменят, но, при нас почти не ни се наложи.

Като човек преминал през всичко това - и емоционално, и физически, и семейно - бих си позволила да дам отново един съвет - ако имате финансова възможност - намерете добър хоспис ... и така...

Знам, че звучи жестоко от една страна, но близките ни с тази болест не осъзнават какво става с тях и около тях, но ние трябва да мислим и за другите ни близки - деца, съпрузи, семействата ни, нашето здраве. Години наред сънувах майка ми /вече беше покойница/ и се стрясках - "ама как сме в хотел, тя не знае какво прави, какво ще стане сега, или разни други подобни ситуации - просто кошмари, свързани с преживяванията ми от преди няколко години.... Да не говоря за това, че понякога съм като обсебена от мисълта, ако същото се случи с мен, какво ще прави сина ми, как да се подсигуря със средства, за да не съм му в тежест....

# 466
Да, при нас нещата найстина са объркани. Защото ние сме били по болници, и все се въртим с хапчета за генерализирано тревожно разстройство. Макар, че нашият психиатър, като я подобри с оланзапин, после каза да пие сермион, а след 3 месеца включи и мемигмин- казваше превенция( заради коровата атрофия). Тя се подобри, като започна да си плете, да си пазарува и т.н.Когато беше добре не е забравяла, не се е губила.Даже октомври дойдохме на преглед при пси. и нямахме никакви оплаквания. Затова досега не съм писала в тази група, защото водещото заболяване уж беше тревожно - депресивно разстр. Сега обаче, док смята, че нищо не действа защото имало много загуба на неврони. Проблема е ,че тези болести не са достатъчно ясни на медицината.

Последна редакция: нд, 14 фев 2016, 09:50 от Elea Lea

# 467
Някой,има ли малко повече информация за тази клиника в Русия-" Неуровита" ?
Имаше един пост,назад в темите,че след вливане на стволови клетки една жена с деменция се е подобрила.
Някой,знае ли нещо?

# 468
Човекът е писал преди години в някаква тема като гост, но не знам да се е появил отново. Няма как да се разбере дали е имала подобрение майка му след лечението в тази клиника. Би било добре ако се появи да разкаже, но...Ако някои знае нещо, нека каже.

# 469

"....Срещнах го в един старчески дом.Той беше на 80 години,но настояваше да закусва всяка сутрин със жена си.Когато го попитах тя защо е в старчески дом,ми отговори,че е болна от Алцхаймер.Попитах го тя дали се тревожи,ако той не дойде за закуска. " Тя вече не помни.Вече не ме познава. От пет години не знае кой съм" . А ти защо продължаваш да идваш след като не те помни - попитах учуден. Мъжът се усмихна,стисна леко ръката ми и каза.
"Тя не знае кой съм,но аз знам коя е тя...."
Мирам Бейс 

# 470
  • София
О, цитати от "Тетрадката"...

Нашия старец пък само някой го "краде". А май той все повече си губи нещата. Добре поне, че портфейла си пази.

# 471
  • София
Момичета, имам жена, която теоретично е съгласна да помага на баща ми за по 2 часа, когато той гледа майка. става въпрос да я разходи, да й помогне да се изкъпе и измие зъбите. тя обаче има опит само с гледане на малки деца и изглежда доста притеснена. Предложих й др. седмица да бъде с нас 2 часа, за да види как е, но честно казано, предпочитам някой по-уверен.  иначе майка е много кротка, мълчалива, има желание да сътрудничи, но ми е ясно, че състоянието и диагнозата са стряскащи. Чудех се и за заплащането. как ви звучи 15 лв за 2 часа (разходка и помощ при къпане, което ще рече да й казва кое да съблече и да й държи портативния душ, сама се облича после, трябва само да й се дадат дрехите)?

# 472
За мен 15 лв. за 2 ч. са си добро заплащане, но всъщност не разбрах това за 1 път в седмицата ли е, за всеки ден ли е? Добра е идеята един път да бъде заедно с вас и да види за какво става въпрос - по-специално за къпането, обличането, а и да ѝ покажете къде я разхождате...

# 473
О, цитати от "Тетрадката"...

Нашия старец пък само някой го "краде". А май той все повече си губи нещата. Добре поне, че портфейла си пази.
О, и при майка така започнаха нещата, но още не знаехме какъв е проблемът. Аз ѝ взимах пенсията, задържах някакви пари за лекарства, другите и ги давах /макар че тя почти никъде не излизаше и аз пазарувах/ и след това започваха цирковете - "парите ми ги няма, синът ти ги е взел, ти не си ми ги дала...." И започваше едно търсене в нейната стая - по кутии, джобове на дрехи в гардероба, намирала съм и под килима... Тя също имаше голямо портмоне, но то или беше скрито някъде, или си седеше на мястото, но празно, а парите - както писах - на невероятни места...

# 474
  • София
Става въпрос за всеки ден когато ние сме някъде на почивка и майка е при баща ми - 3 седмици през лятото, една през пролетната ваканция, 4-5 дни покрай майските празници.

Относно тегленето на пари/пенсия, предполагам повечето сте го направили, но в един момент трябва да се направи пълномощно. Аз позакъснях малко, последните пъти, когато водих майка сама да си тегли тя не знаеше как да се подпише. Не всички служители проявяват разбиране.

# 475
  • Ееей тук!
Ох, откъде да започна....
Доста близки до мен теми сте започнали.
При нас нещата са доста объркани... Преди два дни изживях поредния ужас, майка пак падна и пак изпитание. Немога да я вдигна и това е! Виках "Бърза помощ", вдигнахме я почистих я и я отведохме в болницата с линейката, аз до там имах надеждата,че ще и помогнат по някакъв начин... Колко съм наивна,нали  Confused Нищо подобно!!! Дори и прегледа не беше на ниво,измериха и кръвното,направиха кръвни изследвания и това е. Нямам думи!!! А тя е зле, мен ми е ясно, че чудесата са невъзможни,ноо все пак се надявах на по-адекватен преглед... Какво да ви кажа...
Относно скатаването на пари и при нас ситуацията е същата, всеки ден чака да и донесът пенсията ( на нея и я носят у дома), лекарката и ме посъветва ако имам някакви стари пари да и ги дам за да е спокойна тя,а и аз да не се чудя къде ги е бутнала. Честно да ви кажа мислех,че номера няма да мине,но съм подценявала ситуацията. Не разбра,че това са банкноти извън употреба... Но сега немога да и смогна на пари  Simple Smile ,това в кръга на шегата все пак трябва да си намираме и поводи за усмивка. Относно пълномощните, ние преди време имахме възможността да го направим по друг повод, за да и спестя разкатаването по инстанции, а трябваше да решим важен за нас въпрос та добре,че тогава сме го направили... Иначе сега при тези обстоятелства ситуацията щеше да е по-сложна. Така,че не сте го направили направете го навреме,после става сложно!
От всичко най-съм притеснена за състоянието и...не ме познава,аз съм някоя т.е. никоя, говори трудно и завалено понякога, днес проеде тел.разговор с леля ми(сестра си) разговор силно казано, леля каже нещо тя повтаря чутото...трудна работа...който е минал по пътя нека изкаже мнение какво следва,добре е да се знае.
Проблема с хигиената е мн.голям! В момента е на антибиотик,заради появилата се диарив,която неможахме да овладеем с ентерол, та малко от малко стабилизирахме нещата. То иначе е някакъв АД,тоалетната след нейно посещение винаги трябва да я иконтролирам защотооо... Тя все още ходи до там но само ходи иначе каквото има да свърши докато стигне до там вече го е свършила и ако парчето,което и слагам не е паднало, бива но иначе... Cry
Колко още можем да понесем се питам... Praynig и силно ви прегръщам всички...

# 476
  • София
Между другото, аз непрекъснато говоря на мъжа ми за пълномощно, че при дядото има едни "приятели", които не можем да изгоним. Обаче тоя моя мъж, все си мисли, че нещата ще се оправят някак!
А аз знам, че ще стават по-зле.
Със стареца ходихме да вадим нова карта за телефона, едвам се оправи.
И после пак си загуби телефона!

# 477
L'Agent, ами тия хора още ли не са си отишли? Трябва да убедиш мъжа ти за пълномощно и то в най-скоро време, макар че не знам как първо ще накараш дядото да разпише...

# 478
  • София
L'Agent, ами тия хора още ли не са си отишли? Трябва да убедиш мъжа ти за пълномощно и то в най-скоро време, макар че не знам как първо ще накараш дядото да разпише...

Не са още. Поне лекарствата му дават.

# 479
  • София
Момичета, моя близка ми препоръча Пиа Матер (ползвала ги е за раковоболен, но работят и с хора с деменции). За съжаление на мен не ми вършат работа - минималният срок за сключване на договор е 4 седмици, нямат възможност за нерегулярни посещения както аз искам. Цените им според мен са доста добри: http://www.piamater.org/domashenpatronag/ezhednevno_poseshtenie

Общи условия

Активация на акаунт