"Ортопедична стелка" или "анатомично ходило" за зравото детско краче?????

• 5 161
  • 11
  •   1
Отговори
Момичета,

Много са противиречиви мненията, до които се докосва родителя на малчугана- какви са подходящите обувки за неговото дете?

В годините е насаждано твърдение, че е наложително носеното на т.нар. "ортопедична  стелка". Аз дори съм си купувала отделно такава стелка и съм я слагала на обувките, които съм купувала на моята дъщеря./от първите обувки  до 5 годишна възраст/

В последно време на пазара се появяват обувки с анатомично ходило, които и част ортопедите препоръчват да носи детето, естествено ако има ЗДРАВО КРАЧЕ.

Ще бъда благодарна на всеки, които изкаже мнение каквото и да е то... просто е интересно като тема да я обсъдим!

Ако има и момчета, да не ми се обидят за обръщението  Rolling Eyes, нищо лично Joy

# 1
Ние ходим при Др Янакиев ( пловдив) и той държи петичката да бъде твърда,а сводът сам се оформя при правилното й положение.При това децата ми имат леко изкривяване в коленете ( в границите на физиологичната норма).
Не е необходимо  повдигане в областта на свода ( особено на някои обувки едни псевдо-дунапренчета.
Аз избирам обучките по петичка ( твърда),да са леки и удобни  и лесно да се поддържат. И естествено цената да  не е по-висока от качеството Simple Smile

# 2
  • София
В никакъв случай ортопедична стелка при краче без установени проблеми!

# 3
Благодаря, много се радвам, че и аз съм на прав път, защото съм била заблудена цели 5 години Sad((

Но преди 1 година, когато в Пловдив идва един ортопед от горна Баня ходихме на преглед-аз и дъщеря ми. Оказа се, че дъщеря ми няма проблем. Препоръча правенето на упражнение- с моливче, с кърпичка... Навярно сте ги чували. Като имам време ще ги опиша по-нашироко.

Много съм благодарна на този доктор, защото той беше категоричен, че не трябва детето ми да носи т.нар. ортопедични стелки./които аз купувах отделно и задължително и ги слагах в обувката, каквато и да е тя/
От тогава започнах да чета и се убедих, че по-добре е обувката да е с анатомично ходило.

Е, лошото от този преглед е, че аз самата имам проблем с краката, но е трудно на 38 години това да се оправи.

Затова достигнах до извода, че не трябва да позволяваме на децата си подобна ситуация, в която аз попаднах за самата себе си.

# 4
чакам с нетърпение упражненията,като имаш време Simple Smile

# 5
чакам с нетърпение упражненията,като имаш време Simple Smile

А ето и това, което обещах. Naughty

Упражнения за подсилване мускулите на краката при децата.
(За да постигнете добри резултати се препоръчва да се упражнявате 10-15)

В седнало положение:

Чекмедже- поставете шепа копчета, кестени или други малки предмети пред Вашето дете. Накарайте детето да направи модели от тези предмети, като използва върховете на пръстите си. (напр. за момиче – пеперуда или цвете, а за момче – кола или самолет).
Цирков артист- седнете пред Вашето дете, поставете топка пред него, хвърляйте си я един на друг, като използвате краката си.
Художникът- сложете парче хартия пред Вашето дете, помолете го да сложи пастел между първия и втория пръст и да нарисува нещо, например къща.

В легнало положение:

Колоездене- помолете Вашето дете да легне по гръб. Подайте му торби пълни с грах и го накарайте да ги държи с пръсти и да имитира движения като при колоездене с краката.
Смърфове, жирафи, зайчета- помолете Вашето дете да върви на пръсти, на пети и да скача. Може да сравните себе си със смърфовете, жирафи или скачащи зайчета.
Щъркелът- помолете Вашето дете да стои на един крак като щъркел, кажете му да повдигне торба (жаба) и да я сложи някъде другаде (например в чинията).
Машина за смилане- окуражете Вашето дете да стои върху вестник и да разкъса с пръсти на малки парченца.

Ако е възможно, запишете Вашето дете на уроци по плуване – плуването укрепва мускулите на краката.

Надявам се да съм била полезна.... newsm78

# 6
Децата до 3-годишна възраст, със здрави крачета, които се наблюдават от опитен ортопед, трябва да носят обувки с абсолютно равни стелки.
След тази възраст се слагат стелки, само ако има проблем. Назначават се от ортопед.

От прохождането на детето ми и досега, купувам само и единствено обувки с равна стелка, без никакви допълнителни възглавнички и "ортопедии".
Не знам защо всички родни производители на детски обувки слагат ортопедична стелка, а вносните обувчици винаги са равни.
Ха сега Grinning.

П.П. Водя детето при д-р. Алексиев. Той ми препоръча следното: Ако много харесам български модел обувка, задължително да махам дунапренчето на свода, което производителите поставят. Ако леко се повдигне стелката то излиза и ходилото става равно.

# 7
Децата до 3-годишна възраст, със здрави крачета, които се наблюдават от опитен ортопед, трябва да носят обувки с абсолютно равни стелки.
След тази възраст се слагат стелки, само ако има проблем. Назначават се от ортопед.

От прохождането на детето ми и досега, купувам само и единствено обувки с равна стелка, без никакви допълнителни възглавнички и "ортопедии".
Не знам защо всички родни производители на детски обувки слагат ортопедична стелка, а вносните обувчици винаги са равни.
Ха сега Grinning.

П.П. Водя детето при д-р. Алексиев. Той ми препоръча следното: Ако много харесам български модел обувка, задължително да махам дунапренчето на свода, което производителите поставят. Ако леко се повдигне стелката то излиза и ходилото става равно.

Много правилно и дай боже повече родители да имат изисквания към това, което купуват за своите деца. Но доста мами във форума подминават тази тема... незная на какво се дължи това... newsm78

# 8
никога не съм купувала ортопедични обувки за дете, те и за възрастни не са удачни без показания

# 9
никога не съм купувала ортопедични обувки за дете, те и за възрастни не са удачни без показания

Да така е, но нали в последните няколко години постоянно се налагат т.нар. "ортопедични стелки".
И хората им вярват... Е, да си призная и аз бях една от тях, преди да започна да се занимавам с обувки и да прочета достатъчно литература, която показва,че дете, което няма проблем с крачетата, няма нужда от придържане на свода. Това не може да му помогне, даже и може да отхлаби мускулите на краката.

Важно е форта отзад да е твърд  и да придържа крачето да не се криви и материите да са естествени, за да не изпотява крачето /кожа или памук-текстил/.

# 10
Благодаря за упражненията,лесни са и сигурно ще са им интересни Simple Smile

Иначе и аз главно гледам отзад петичката да е твърда,за да държи крачето  Peace

# 11
Благодаря за упражненията,лесни са и сигурно ще са им интересни Simple Smile

Иначе и аз главно гледам отзад петичката да е твърда,за да държи крачето  Peace

Да, упражненията са хубави- само да има постоянство. Профилактиката е най-доброто лекарство. не е ли така? Crossing Arms

Общи условия

Активация на акаунт