Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представлява еврейската Нова година и защо се празнува на различни дати от григорианския календар?
Какви са обичайните поздрави за еврейската Нова година?
Какво представлява празникът Сукот?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представлява еврейската Нова година и защо се празнува на различни дати от григорианския календар?
Еврейската Нова година, известна като Рош а Шана, бележи началото на годината според еврейския календар. Това е лунен календар, поради което датата му в григорианския календар варира. Празникът включва различни символи и традиции като звука на шофара, който напомня за готовността на Авраам да пожертва сина си Ицхак. Рош а Шана също е ден за съд и определяне на съдбата за следващата година, както и възпоменание на значими събития. Традиционно се консумира глава от риба, нар и ябълки с мед, а вторият ден се прекарва край водни източници за ритуално очистване.
-
Какви са обичайните поздрави за еврейската Нова година?
-
Какво представлява празникът Сукот?
Сукот е един от основните празници в еврейската традиция. Той е известен като "празник на шатрите" и се празнува в продължение на седем дни, като осмият ден е известен като Шемини Ацерет. Празникът е свързан със събирането на реколтата и се отбелязва с изграждането на шатри и специални обреди, които напомнят за времето, когато народът беше в пустинята.
-
Какво представлява празникът Йом Кипур?
-
Какво представлява празникът Пурим?

докато разглеждах снимките така ми се прииска да отида за пак малко в Израел 
аз така помня жегите август и септември и аз с един голям корем
едвам ходех
Има някакви аномалии според мен, аз не се сещам през годините да е било толкова време такива температури. Целият септември не са падали под 30 
, в Германия е прекалено стерилно и подредено,тук си е ориент макар и цивилизован и красив,а БГ е точно микс:)Имаме си всичко
за човек израстнал сред шумотевицата на центъра в София,тази тишина ме съсипва)
)
Еййй като го поканиш на масата.то се качва от горе!

Мисълта ми е,че аз не мога да сън 100% щастлива,ако не съм с него....А иначе ние нямаме наем,все още живеем при дядото на мъж ми,за което говорих е заплатата му 5000 ш.,а наемите са от 1800 ,2500 ,и то в някой гаден блок
само за наема ще отиват половината пари,и храна и улпан и да пращам в БГ,мисля че няма да се оправим,пак казвам не че в БГ ще взимам по-висока заплата,но поне няма да имаме наем,режиините са по евтини ,а и няма да говоря по тел. с чужбина както тук...А и както казват "У дома и стените помагат" ...погледнато напред,очертава се близките 10 г да сме под наем,ако останем в Израел,вече съм на 38 и не мога тепърва да събирам за жилище,фамилията е богата,но ние сме аутсайдери,и помоща им е само това, че ни разрешиха да живеем в къщата на дядото....Като си помисля моите родители колко са ми помагали,даже и когато съм грешала,сега си давам сметка....НЕ, наистина трябва да се прибера',тук никога няма да съм това, което съм.Така го чувствам
Да знаете, поне за мен по-хубаво от родното място няма-нищо че парите не стигат,хората казват че в къщи и стените помагат-и си е така!