Израел-51

• 49 293
  • 742
  •   1
Отговори
# 135
  • Някъде там...
Ами така е със срещите бавно става, работят с клиенти само до 12 часа.На всеки човек му дават по 1 астрономически час и това води до 4 срещи на ден  Rolling Eyes А какво стана с улпан, намерихте ли нещо?
Успех   bouquet

# 136
Veselana72 , така е тук, аз писах няколко пъти, чакането е много, дори да нямат работа, просто за случаи като нашите така процедират изчакват минимум 6 месеца( ако имаш късмет, няма закономерност Peace), преди да ти дадат елементарна работна виза, субективно е доста. Нали и сега наскоро писах, че на мен ми промениха 3-4 пъти датата за следващото интервю и сега се пада около термина ми, обаче те заявиха, че не било техен проблем естествено ooooh!
     Борянка не, че на всеки му дават астрономически час( незнам може и така да е при вас, но тук не е Peace) просто много хора отиват без час и си нахалстват, освен това за тях фирмите за чуждестранни работници(филипинци , тайландци) са на първо място и се знаят с агентите, и тук връзкарството е на почит Peace
   Мента, и аз получих от Ел Ал офертите, но нямаме как да се възползваме Sad

# 137
Намерихме и чакаме да се обадят(записаха ми името).Обаче аз нещо се разубедих,ако ще си ходя в БГ защо да плащам толкова пари (3000 за 6 мес),така че,ако се върна някога тогава улпан:)Сега нещо хич не ми е до улпан Grinning

# 138
Mentha, Tali, благодаря ви за милите думи! Hug Днес беба навърши 6 месеца - кога се изнизаха, така и не усетих. Много палава се очертава да бъде, но да е жива и здрава, останалото ще се нареди.
Дойде есента, но ние най-вероятно няма да успеем да летим до Тел Авив, защото съпруга ми претърпя сериозна мозъчна операция през юни и засега полети не са му позволени. Предполагам след определен период от време, през който организма му ще се възстанови напълно, да можем да предприемем това пътуване. Понеже операцията беше направена по вашите земи (в Тел Авив) той летя от Варна за Израел за около $80, но не съм го питала нито с коя компания, нито какъв билет е ползвал. Това го споменавам, защото виждам, че редовно си обменяте информация за цени на самолетни билети до родината.

# 139
  • Някъде там...
verano azul, бързо възстановяване на съпруга ти  Praynig Интересно ми е кога и с кого е летял за тази сума, аз като летях юли месец най- евтино намерихме за 500$ на Бг еър  #Cussing out
Мимкис, това го знам от моята женичка на гишето  Grinning Също така, който е закъснял дори и с 5 мин не го приемат( стана луд скандал пред нас, някаква закъсня) и им насрочват нова среща пак за след месец  Rolling Eyes Тогава Дикла- бакла обяснява на мъжо каква им е процедурата и тя каза, че приемат по 4-ма на ден и на всеки му се полага по 60мин., след 12 часа си работят по документи и отговорят на телефоните  Peace
Сладки, сладки сънища за вас...Аз ще сънувам маам  Crazy ( дядо Хаджи за ДДС иде реч)

# 140
  • T"A
Веселана, а вие защо се местите от държава, където сте с уреден статут? В смисъл, че Германия не е България, висок е стандартът на живот и за това не разбирам защо някой от там ще се мести в Израел, при положение, че тук статутът му не е уреден, Thinking  Пък и  в Израел не се толерира имиграция на хора, които нямат еврейски корени, т.е. априори съществуват пречки, то тук това си е официална държавна политика  Confused

Предполагам си имате причина, де... просто ме изненадва едно такова решение.

Аз улпан съм плащала само за бет ниво и беше 500 шекела. Алеф ми го поемаше мисрад а-клита. Дали май и за бет не ми върнаха парите... Но за мен това си остава най-доброто вложение (на време и усилия, ако не на пари), направено от мен, откакто съм тук. И преди писах - с език животът ми се промени коренно.

Мимкис, онзи ден говорих с една жена, която е раждала преди 6 години, като тогава не е имала синя карта (не знам точно тогава с какъв статут е била, но наскоро омъжена за израелски гражданин, без самата тя да притежава гражданство). Та, тя ми каза, че заради това, че мъжът и е осигуряван през годините, не са плащали раждането. Имало такъв закон ли, наредба ли, но никой не го знаел и за това искали пари (и на тях им искали, но мъжът си носел преснимани документи, че е осигуряван еди-колко си години назад, в тлуш маскорет-а нали пише), на гишето в болницата помолили да говорят със служител на по-високо ниво (защото тази, която седяла там, не знаела, че в техния случай не се плаща) и по този начин си оправили нещата. Тя даже получила маанак лейда от Битуах Леуми...
Не помни много от тогава (на какъв закон са се уповавали), а и не ми е чак толкова близка и за това не можех да я моля да се разтърси да провери как са го направили, но си заслужава да се пробва като възможност  Hug

Верано, честита половин годинка   bouquet
И бързо възстановяване на съпруга ти! На вас много ви се събра  Sad

# 141
verano azul,честито 6 месечие на малката и бързо да се възстанови половинката.Наистина много ви се струпа Hug
    Веселана, честно казано и аз се чудех като Мента, защо някой би сменил уредена държава като Германия с България или Израел Peace Вероятно си имате причини, където и да решите да бъдете, важното е да се обичате и да сте заедно Grinning
     Мента, ние трябва да платим раждането и след това до 18 месеца, битуах леуми връщат парите, защото мъжа ми се е осигурявал 15 години( трябваше да платим и около 3000, за времето, което е бил в Б-ия). Изискват ни и някакъв тофес, че аз не работя, не се осигурявам и т.н., предполагам, че е за маанак лейда. Другата седмица, ще ходим пак да го занесем и ще знам повече Peace
     Boryana, явно при вас са по-малко натоварени, от учителката ни в улпана знам,че за Афула няма голям наплив от емигранти, но виж Хадера е лудница. При тях има и много случай с араби и изобщо ужасия е ooooh! Всеки път сме при различна пкида, макар, че искахме да сме при една и съща, но не става, който е свободен при него. Не, че пак не се консултират по между си, на коя какви документи сме носили Tired

# 142
Бубе, днес в удобен момент ще го питам и ще постна информацията.
А колкото до житейските премеждия - вярвам, че всеки има тежки периоди в живота си, с които трябва да се справя. Просто вече се уча да живея в настоящето, защото се убедих, че дългосрочните планове много често се провалят. Както казват: човек предполага, Господ разполага. Искам само да сме здрави. Винаги вярвам в добрия изход на нещата и че за всеки проблем има решение, само около операцията бях свалила малко гарда, защото от това заболяване са много малко оцелелите(злокачествена глиома в лявото полукълбо), а при него е рецидив (преди 8 години е била първата операция). Лекарите бяха изумени, че още е жив, дори изчакаха екип от Калгари, който изявил желание да присъства и да заснеме самата операция, а после 6 часа са го разпитвали какъв начин на живот е водел през последната година, че се е появил застой в развитието на тумора...Сега е добре, лошото е, че е много инатлив и към ината му като се прибави болезнен работохолизъм, се получава едно натоварено работно ежедневие. Изобщо не си даде почивка! ooooh! Корава еврейска глава!
Mentha, Йоав е много красив! А Варна може да се води морска столица, но такива занимания по плуване за бебета няма, за съжаление, иначе много искам да водя беба. Weary
mimkis, още мъничко ти остава. Hug
Дядо Хаджия отдавна не е посещавал темичката...

# 143
  • Някъде там...
Мимкис, права си на сто процента, че няма олими насам обаче пък заради земеделието е пълно с тайландци и има много помощнички филипинки Peace
Аз Улпана го плащах символично 170 шекела на месец, моя приятелка учеше в някой от градовете около Тел Авив и плащаше 500 шекела на месец.Разликата беше, че тя си ходеше на екскурзиите с класа а аз не  Rolling Eyes
Ако живеех в Германия и разбира се ако говорех езика и аз не бих се мръднала от там.Четох из форума, че са със страхотна здравна и социална система, но уви вятъра ме завя тук..

# 144
Добро утро  на всички:)Да започна с отговорите,ние в българия вкл. и аз (преди де) много идеализирахме "уредените" европейски старани.Да те са ъредени,няма спор,дайе прекалено бих казала:(Та защо се преместихме-аз получих всички разрешения за месец,тай като съпругат ми има германско гражданство(ако не сте по този параграф директно ви режат за работа и осигуровки).Но разбрахме в последствие от много високо място.че даже и с клегален статут,скоро няма да мога да опражнявам професията си-даже и с език и с перфектни документи.Т.е аз мога да си кандидатствам, а те под благовиден предлог да те режат-защото съм от БГ с БГ диплома и че предимство имат германците при равни други условия!Толкова дискриминационна страна като Германия не знам дали има,и са си националисти както винаги са били-Пример:Където и да отидохме за документи,от най-простия чиновник до кмет на община знаят перфектно англииски НО никой не иска да го говори!Казват тук е Германия и се говори на немски!Даже много смешна ситуация и трагична се получи,отиваме в общината при кмета да си сменя старата фамилия с новата и знаем от предишно посещение при него.че говори перфектен англииски,та отиваме при него и той ни накара да си наемем оторизиран преводач от немски на англииски с/у заплащане разбира се. #Cussing out Това са малка част от нещата,които ме отвратиха,там машината те поема и се почва мачкане докато придобиеш нужните очертания за по-лесно логаритмуване!Е мерси,аз с моя дух не се давам лесно,не искам да живея в страна в която всяка къща е еднаква с другата,на всеки прозорец има еднакви перденца и еднакви орхидей!Повярвайте ми савсем еднакви...нещо като ъниформа за жилище.Много мога да говоря, но спирам,Германия е минало,даже не искам да се връщам и като турист...а иначе мога да живея за винаги ако желая Joy Та така,сега сме тук ушким за по лесно.в смисал за сега не плащаме наем и храна....но тук пък други проблеми и така....Чао за сега на всички и до скоро!Лек ден!

# 145
Борянка,да ако имаш документи както аз,след брак и то само за 6 месеца-по 350 евро на месец+здр.осигоровка пак за 6 мес и част от наема пак за 6 мес,после си аут!Ако просто отидеш като бг гражданин там си без никакви права,можеш само да гостуваш 3 месеца и после в БГ:)

# 146
  • Някъде там...
Аз съм 2 години тук и все още нямам здравна и социална осигоровка а Мимкис е незнам си колко години тук и е на същото положение  Rolling EyesВ Германия обаче ти работи здравната европйска карта а тук тц...плащаш си частна.За национализъм  Mr. Green в Израел доматите са най-вкусни, плодовете най-сладки и небето най-синьо  Joy а за дискриминация ела и гледай като чуят че си християнка, като решат, че си рускиня и т.н. В Мисрад апним като минаваш процедурите има и едно интервю в което си сама и трябва да се обясняваш на иврит ( ти имаш плюс с руския, но аз не) та ако не говорех иврит проблема щеше да си е също мой...Почнете процедурите живот и здраве, пожелавам ти скоро и да почнеш работа, да излизаш сред хора и тогава ще можеш да направиш сравнение най-добре  Peace
Между другото ако станеш еврейка, след година и нещо ще си гражданка на Израел с всички екстри, въпроса е дали го искаш  Rolling Eyes

# 147
  • На дивана, под юргана
... в Израел доматите са най-вкусни, плодовете най-сладки и небето най-синьо  ...

Е, ти пък не го ли знаеш това?  Laughing
Всъщност само американските могат да се сравняват с тях, но винаги са една идея по-назад от израелските!  Grinning

# 148
Борянка,не мога да стана еврейка,първо защото вярвам, че Бог е любов и е бог на всички т.е защто да сменям нещо,което е едно!Не обичам нито христянското,нито еврейското духовенство нито мюсюлманското!Духовниците са хора и следователно грешат.Моята връзка с Бог е пряка,чрез сърцето!Второ да приема религия заради облаги е най-малкото цинично и далеч от моите разбирания.Имам син на почти 17,-да приема друга религия значи да се откъсна от сина си,маика си и всичко до сега,т.е да се отрека от коледите,от духа на коледа,които сина ми обожава .Не мога!И накрая не бих го направила заради мъж,бил той и собствения ми съпруг,защото ако има любов, той ще те иска каквато си,другото е от лукавия както се казва:)Да знам много хора го правят, даже собствената ми свекърва,но тя е била дете на 18,та всеки  си прави избора в живота.Аз съм много свободолюбив дух и не понасям никакви догми,а даже и т.н светски ограничения,като как бива и как не бива да се държа,а и вече ми е късно за промяна-на 38 години просто забрави,а и не искам де:)Simple Smile

# 149
  • Някъде там...
А Вес, да не ти е прозвучало като навиване  Naughty Аз просто да кажа, че има много по-лесен начин  Peace Аз самата съм си християнка, приех тъпанарите, които използват гоя и им го връщам мноооогооо тъпкано  Mr. Green Точно с тези прокламации да стана еврейка ме накараха да бъда по-прилежна християнка, за което мога само да благодаря  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт