Израел-51

• 49 299
  • 742
  •   1
Отговори
# 165
Благодаря ви момичета за сьрдечното посрещане!   bouquet Ще опитам да се разписвам по-често тук.
Днес имам проблем с клавиатурата и използвам един транслитератор, които не е особено добьр.
Мента - в Израел сме от септември 2004. Може би сме се засичали някьде без да знаем, че сме бьлгарки. Laughing Това ми се е случва често тук.
За работата - аз сьщо се надявам да не е изгубена кауза. В момента се гледаме с малкия и сьм в афтала.Подтичвам с количката всеки йом шени до Лишкат а Таасука, за да се разпиша като безработна. Така, че след това, живот и здраве, ще го мислим пак.
Мимкис, положението при тебе наистина е по-специално. Права си за Битуах Леуми-аз работих до края на бременността си. Иначе стегна ли си вече чантите? Wink Аз си ги бях подготвила  подготвила 2-те чанти още в 6-ти месец-едната за родилното и другата за след  Laughing...Не знам на какво мнение си по повод епидуралната упойка, но аз мога горещо да ти я  препорьчам. При мен много помогна. За чорапки знаеш, нали? Не искам да спамя темата, ако вече сте говорили за това.

# 166
Борянка, сьжалявам, че при теб така се е случило Sad. Много неприятно Sick. При мен определено не е имало такива коментари, а още по-малко някой да ме увещава да правя гиур. Напротив.
Според юдаизма човек не може на сила да стане еврейн. И  тези реакции силно противоречат на принципите му.

Иначе бих ти препорьчала 2 книги, които ще ти дадат просто друга перспектива за понятията религия и християнство, но знам, че сега не ти липсва материал за четене...И вьпреки това ако решиш, това са:
"Рькописите от Мьртво Море" на Майкьл Бейджьнт и Ричард Лий и "Конспирацията срещу Магдалина" Лорьнс Гардньр.
И двете книги представят резултати от исторически разследвания и научни проекти.

# 167
  • Някъде там...
Добро утро  Hug
Аз вече си изпих кафето докато вие похърквате сладко, но няма как работа...
Мъничко червеничко, благодаря за препоръките ще се възползвам в първия удобен момент.Лекциите не ме напрягат чак толкова много та да не мога да отделя минутка на някоя интересна книга  Hug
Вес, не се сърди, че се вкарват думи на иврит...По досетливите като Мента вкарват и превода а другите като мен чакат да ги попитат.Някои от думите звучат много тъпо (според мен) в превод та за това предпочитам както си звучат на иврит. Изречение от типа:Не разбирам как приеха неверница като теб в мошава където живея- ами неверница звучи толкова тъпо и като от времето на османското робство  Mr. Green
Мали,аз напълно разбрах какво пишеш (поне така смятам) Просто постовете ти звучат оправдателно.Онея са дебили, това семейство такова..За всеки си намери оправдание да постъпват така а не трябва, поне според мен  Naughty

С пожелание за хубав и прохладен ден...

Талинда, дай после снимчици от тези портокали и не че нещо ама и аз си имам портокалови градини, имам и сок и сладолед и кафе ама вие...не, портокаловите градини  Crazy

# 168
  • T"A
Мъничко червеничко, с количката и в автобуси ли се качваш или подтичваш в буквалния смисъл на думата?
Ние форумските срещи ги правим в Азриели, значи и на теб можем да разчитаме да дойдеш, щом така и така си в този район за подписа  Grinning

И аз така сума ти време се подписвах още преди години,  (който не знае,  да обясня, че в Израел безработните се подписват всяка седмица, а не като в България, където, поне навремето беше така, хората трябва да се подписват веднъж месечно)

А може и да не чакаме съфорумки и пак някъде там да се видим...  Wink

На мен епидуралът ми изигра лош номер и аз не смея да го препоръчвам никому...  Confused Макар че разбирам, че съм била по-скоро изключение, отколкото типичен случай...

За думите на иврит - на мен в началото на "писателската кариера във форума"  Laughing ми беше много трудно да не ги употребявам, защото мозъкът ми е на настройка иврит през по-голямата част от времето. После посвикнах и сега ми идва на иврит да вкарам български думички, но никой около мен няма да ме разбере. В израелската тема поне се разбираме и се отпускам да употребявам и иврит.

Бубе, аз, доколкото виждам в сайта, в този портокалов маршрут портокали няма  Joy то не са мрежи, не са чудесии, но все за игра става дума май. Макар че съм сигурна, че и ти би опънала една мрежа, ако Талиндови ви дойдат на гости  Wink

# 169
Здравейте! Напоследък не ми остава време да пиша във форума/след красива почивка следва много работа/ Искам да ви попитам нещо-сега в Израел си купих мезоза, и искам да питам специален човек ли трябва да я постави на вратата? Аз съм християнка,но ми казаха,че няма проблем ако човек не е евреин да има мезоза.Чета редовно форума и последните постове- по принцип аз съм човек,който е изключително толерантен,и мисля че не християнството,исляма или юдеизма правят човека стойностен.Живея в Кърджали и имам много приятели турци и българомохамедани.Най-добрите приятели на моя син са евреин/майка еврейка и баща българин/ и сириец/баща сириец и майка българка/- и те са почти неразделни.Относно християнството и юдеизма-искам само да споделя два факта,без да налагам мнение-
всеки християнин се ражда евреин,и до своето кръщение е такъв-когато при кръщенка накрая попа дава детето на кръстника казва"Еврейче го взех,християнче ти го връщам" На първи януари/Василовден/ християнската църква чества обрезание господне/седмия ден от раждането на Исус,когато е бил обрязан/ Аз лично незнам кога и защо християнството отменя обрязването,но като лекар трябва да кажа,че от медицинска гледна точка е по-здравословно и по-хигиенично.Последни проучвания показват,че в страни,в които мъжете са обрязани,почти липсва карцином на шийката на матката при жените-това е само един от многото плюсове Съжалявам,че навремето не го направих при сина ми,но ако един ден имам внук,бих препоръчала да го обрежат. Усмихнат ден на всички във форума!

# 170
Ей дочакахме дъждец и ние  Grinning  Grinning   Grinning!

Бубе, Мента е права там където ще ходим последното нещо, което ще гледаме са портокалите  Laughing. Има канута, катерене, пускане с въже, тракторони за деца, басейни, пръскалки, абе чудесия. Пък и ще сме с още две приятелски семейства с по две деца  Laughing, ще има едно тичане.... Иначе целият този комплекс е разположен сред портокалови дръвчета и през сезона децата сами стискат сок, но сега ще минем и без него.

За дискриминацията има я разбира се, но в големите градове е друго наистина. Тук хората не се познават, струпани са големи емигрантски групи и определено никой не пита такива въпроси продавачките в големите супери (а сигурно повече от половината не са евреики). Мен също не са ме обиждали нито в училище, нита на работа. Но в затворените общности с малко нови хора е друго, там от клюките живеят  Sunglasses. Бубе, това което разказваш съм го чувала и от други хора, но никога не съм го изпитвала. Звучи ужасно обаче!

Дани, вътре в мезузата по принцип се слага свитък от тора, написан на ръка от специални писатели . Но това е за да е кашерна мезузата. Не вярвам, че в БГ извън София има такива хора, пък и ти не я слагаш от религиозни съображения. Затова можете да си я сложите и сами  Peace.

Веселана, явно сте взели вече решение, затова ви пожелавам успех и продължавай да ни навестяваш. Права си- живот далеч от децата не си е работа. 5000 шек. е наистина малка заплата и то за мъж, който би трябвало да издържа семейство.

Мента, призоваваш към форумски срещи без нас  Laughing?! Хубава работа! Вие свиркайте пък аз ако успея ще съм на линия. Даже може и Бубе Барон да доведа, ако не е почнала работа.

Мимкис, за да не ни държиш в напрежение те моля всеки ден да се радписваш, ред или усмивка, но да видим тук ли си  Grinning?

В този ред на мисли, който не е видял във фейса едно форумско бебче софиянче се е родило тези дни   bouquet, да е живо и здраво на мама, тати и Ида.
Наинка също дълго не се е разписвала, но скоро май е и техният ред  baby_neutral.

Още вали  Grinning!

# 171
Тали,освен бета мезозата,аз купих и свитъка от тората,написан на ръка,и затова питам,трябва ли определен човек да го постави вътреи на вратата или може и аз да го направя?

# 172
Mersi Tali:)Pi6a na latinica ama barzam i mi e po-lesno :DSamo da kaja moq profil vav facebook e Vesela Vesi Vesela Vesi,6te se radvam da se spriqtelim i tam:)Borqnka ve4e otdavna e v friends listata ,taka 4e zapovqdaite!  bouquet

# 173
  • Някъде там...
Аз вчера видях покана за брит-а на бебока на Илка, обаче не бях много сигурна защото в един момент ми се стори, че поканата е от друга жена...Не се пресрамих да питам  Blush
Илка, да ти е жив и здрав бебока и се надявам скоро да се порадваме и на неговите снимки както се радвахме на снимките на Ида  Hug
Тали, само с канутата ще ме затрудните  Rolling Eyes

Тук преваля, прегърмя и...жега...

# 174
Тука съм Laughing,редовно Ви следя,ама ме мързи да пиша!

Мимкис да се разписва,ама да си чака реда,че е след мен Laughing

Илка,да ти  е жив и здрав бебока,и бързо възстановяване!

# 175
  • Някъде там...
Наинка, намери някой да ни извести де ...Ти ще си родиш а ние тука последни ще научим  Confused

Последна редакция: пт, 08 окт 2010, 21:59 от Boryana

# 176
  • Някъде там...
Мъничко червеничко, във връзка с новините за клетвата при приемане на гражданство, ми стана интересно всъщност какво представлява тази процедура  Rolling Eyes Гледала съм филми, разни американски, и се сещам, че целуват знамето и всички там наредени с вдигнати ръце  Embarassed То вярно, че ти си била не в много добро състояние ама може би си спомняш и би разказала  Praynig

# 177
Мента,  марширувам всяка седмица до там...пеш!  Laughing Правя си гимнастиката...Досега не съм ползвала  автобус, въпреки че не ми е толкова близо. Имам около 40 минути алиха в едната посока. Но идеята да се кача с малкия в претъпкан автобус не ми допада (а те са такива в ранните часове на деня - нали всички пътуват за работа)..Пътувах 2-3 пъти с такси само в най-големите жеги. Така съм свикнала с тези разстояния, че вече не ми прави впечатление. Дори след като се подпиша често продължавам към Ган а Ир. Там са направили много хубави съоръжения за забавления и игри на деца от 0 до 3 години. Редовно провеждат и лекции за развитието на детето според възрастта му. За всеки ден си имат специална програма - с музика, песни, четене на книжки и др. И всичко това безплатно.

Мента, с удоволствие ще се срещна с теб и с всеки, който има желание от форума. Само трябва да изберем ден и час. Този йом шени как си? А ти Тали Дан? Аз свършвам там обикновено към 9,30 ч. Ако искаш след това -аз съм на линия.

Тали Дан - много хубаво место ми изглежда този Швил Laughing, но  намирането му ми се струва малко проблемно....Мъжо също не го знае. Разбрах от Гугъл, че е някъде до Хедера, но точно къде  newsm78 изобщо нямам понятие.

Борянка, за клетвата пред знамето вече бях ОК.  Laughing Това беше около месец след интервюто. И не е като в американските филми   Naughty  . Бяхме с бебчо в сал-кала и мъжо. Първо ми издадоха документ за гражданството и след това влезохме в една специална стаичка  Laughing Имаше един служител-представител  на държавата-и едно израелско знаме.
Той ме попита дали мога да чета на иврит.След моят положителен отговор, ми връчи листа с думите от клетвата и ми каза да ги прочета на висок глас. Прочетох ги. Simple Smile След това ме попита дали съм разбрала какво съм прочела  hahaha Joy Потвърдих и това беше.
Но ужасно много съжалявам, че не го документирахме този момент-забравих изобщо за фотоапарата.
След това веднага получих израелска лична карта и международен паспорт.

# 178
   Добро утро Hug Тук съм не съм се разбързала до 1-ви ноемвври има време Grinning
Цитат
Мимкис, положението при тебе наистина е по-специално. Права си за Битуах Леуми-аз работих до края на бременността си. Иначе стегна ли си вече чантите?  Аз си ги бях подготвила  подготвила 2-те чанти още в 6-ти месец-едната за родилното и другата за след  ...Не знам на какво мнение си по повод епидуралната упойка, но аз мога горещо да ти я  препорьчам. При мен много помогна. За чорапки знаеш, нали? Не искам да спамя темата, ако вече сте говорили за това. 

Аз, уж спретнах две чанти, но незнам дали съм взела най-нужното. За бебока дрехите трябва ли да ги нося още на отиване или таткото може да ги донесе като ни изписват? За чорапките знам, много майки ме предупредиха и Мента доста ме информира Hug
 Епидуралната, при мен е опция само в краен случай, ако зависеше от мъжа ми трябвало да ходя на операция. Незнам дали сте гледали новините за родилката от Ейлат, като го чу това реши, че трябвало да ходя на операция Rolling Eyes
      Дани, ще се отчитам, тези дни имах гости от Сърбия за това съм залипсвала, вчера бяхме в Хайфа с тях, днес отидоха в Бетлехем, но половинката реши, че нямало да ме води там точно сега. Незнам много се паникьосва, в последно време и само ме пита кога ще идва майка ми Whistling
        Dani_Gallery, аз предлагам един междинен вариант, вместо да си я слагате вие или да търсите рабин, просто помолете ваши приятели евреи да го направят Peace Относно обрязването имаше преди една тема, която стана бойна арена направо, Дани и Мента се сещат предполагам.
       Наина, малко остана, няма да се пререждам Peace
      Илка, да ти е жив и здрав бебока!

# 179
  • T"A
Мента, призоваваш към форумски срещи без нас  Laughing?! Хубава работа! Вие свиркайте пък аз ако успея ще съм на линия. Даже може и Бубе Барон да доведа, ако не е почнала работа.
ooooh! Лелееее, чак сега си дадох сметка как е прозвучало това, което съм написала  Blush Извинявам се, Тали!   bouquet
Но, представете си, че всеки понеделник Мъничко червеничко пристига толкова близо до нас, направо би било грехота, както се казва, да не се видим...  Flutter

Мъничко червеничко, свободна съм в йом шени, макар че тази седмица ми е по-особена, защото мъжът ми заминава в чужбина и още не знам как ще се оправям през първите дни сама (след това очаквам подкрепление). Ще ти оставя координатите си и мога да дойда към 9:30 на входа на лишка-та   bouquet

На теб доста ходене ти се насъбира - голяма гимнастика Grinning! Аз не се качвам с количка в автобус, когато съм сама, даже не знам как се прави  Laughing и тъкмо мислих да се консултирам с теб  Mr. Green Изобщо, ако пътувам, слагам малкия в минса, така ми е гарантирано за по-дълго време спокойствие... Той в количка не търпи, надявам се да свикне един ден, но в последните седмици даже не съм излизала с количката след като 4 месеца всяка вечер след час опити да го успокоя в количката, накрая се прибирахме в минса и аз освен тежестта на бебето върху тялото ми, трябваше и да бутам количка  Crazy

Дани, на нас за обрязването ни казаха тъкмо обратното и по лекарска препоръка пропуснахме тази процедура  Mr. Green
Аз зная, че окачването на мезуза може да се направи от всеки, за самото вкарване на свитъка - не знам, но предполагам, че е същото. Трябва да е в долната половина на горната една трета на входа, като ашкеназит& … 77;на, а сефарадит& … 77;на. (ако кликнеш на линковете, щевидиш на картинки какво имам предвид). Но се казва и благословия, като се слага мезуза у дома. А ти държиш да се спазват всички правила ли? Тъй като тъй или иначе не си задължена да слагаш мезуза, та не знам дали си задължена да спазваш каквито и да е правила  Peace
Това, което си написала, че всеки човек до кръщението си е евреин, не е вярно от гледна точка на юдаизма. Друго е самоопределението на евреите като народ и не се признава всеки непокръстен за евреин, в никакъв случай  Naughty

Наина, пускам ти телефона си и ще чакам СМС  Wink

Мимкис, може при изписването таткото да донесе дрешките. Преди това няма да са ти необходими, те си слагат техни си, които са със сензори като на дрехите в магазина - ако някой тръгне да изнася бебока, се задейства аларма  Peace
За родилката от Ейлат не съм чула, но секциото е по-рисковано по принцип, така че не би трябвало да е успокоение за половинката Wink...
Не се тормозете сега с рискове и усложнения, а помнете, че в повечето случаи нещата минават ОК Hug

П.П. Моето дете от днес е на 5 месеца  Heart Eyes

Последна редакция: сб, 09 окт 2010, 09:29 от Mentha

Общи условия

Активация на акаунт