За събирането на пари в ДГ

• 14 902
  • 231
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Което ме навежда на друга мисъл,че от директорка до директорка  има огромна разлика.Едни се справят с отпуснатият им бюджет,други разчитат на инициативни родители.

Мда, от директорката зависи. За съжаление, когато се падне неоправна...ситуацията е друга.
Историята на вашата ДГ,е малко ,като историята на Бърза помощ.Пари за заплати и линейки няма,ама за скъпо обзавеждане на кабинета на Гелев пари има.
Къде са парите ,които е отпуснала общината на ДГ,няма да се учудя,ако директорският и кабинет е модерно обзаведен със самостоятелен санитарен възел и италиански гранитогрес Mr. Green ама пари за чаршафи няма.
Знаеш,ли какво ми направи впечатление в нашата ДГ.Кабинетът на директорката беше със супер стари мебели,много захабени от времето на соц-а,но легалата са нови,всичко е чисто и е купила жената машини за минерална вода.
Сещаш се ,какво имам предвид.Я да си оправя,кабинета и собственият си комфорт,пък за другото родителите ще му мислят.Естествено,че и ако моето дете спи на парцали ще му купя,нови чаршафи и ще им ги подаря после,алал да са им,ама аджеба как на едни парите им стигат,а другите все събират.

# 61
  • София
Което ме навежда на друга мисъл,че от директорка до директорка  има огромна разлика.Едни се справят с отпуснатият им бюджет,други разчитат на инициативни родители.

Мда, от директорката зависи. За съжаление, когато се падне неоправна...ситуацията е друга.
Историята на вашата ДГ,е малко ,като историята на Бърза помощ.Пари за заплати и линейки няма,ама за скъпо обзавеждане на кабинета на Гелев пари има.
Къде са парите ,които е отпуснала общината на ДГ,няма да се учудя,ако директорският и кабинет е модерно обзаведен със самостоятелен санитарен възел и италиански гранитогрес Mr. Green ама пари за чаршафи няма.
Знаеш,ли какво ми направи впечатление в нашата ДГ.Кабинетът на директорката беше със супер стари мебели,много захабени от времето на соц-а,но легалата са нови,всичко е чисто и е купила жената машини за минерална вода.
Сещаш се ,какво имам предвид.Я да си оправя,кабинета и собственият си комфорт,пък за другото родителите ще му мислят.Естествено,че и ако моето дете спи на парцали ще му купя,нови чаршафи и ще им ги подаря после,алал да са им,ама аджеба как на едни парите им стигат,а другите все събират.

Да ти кажа честно от миналата година не съм влизала в кабинета й, та не знам дали не е оборудван с розов мрамор, но тогава не беше.
Просто хм...не знам как да го кажа малко по-меко. Явно не е в преориентиране на средства проблемът...

# 62

А ситуацията съвсем се променя, дори и с оправна директорка, но на градина, състояща се само от апартаменти - филиали. Понеже те са "временни" и с предстоящо закриване , защото не са допустими по закон и съществуват само заради кризата на места, то за тях парите са оскъдни. Обществени поръчки за ремонти - забрави. А кмета само пресмята след като след 1,2 или х години ги закрие защо да дава пари за нов инвентар. По-добре стария да отиде на боклука, защото отдавна е извън строя.
Въпреки всичко - шапка и свалям на директорката на нашата градина, била пък тя и филиална. Не се изискват допълнително пари за хартии, сапуни и тем подобни битови принадлежности. В ДГ се стараят нищо да не липсва на децата като играчки и условия. Да, адмирира се родителската инициатива - но който пожелае и каквото пожелае да направи.

# 63
Истината е, че много често парите се бавят. Ситуация в нашата ДГ - направени са много ремонти, басейн, площадките са по всички изисквания, всичко е ново и чисто, дори филиалите са ремонтирани и чисти, но за текущи нужди в момента няма - общината бави плащанията. Не мога да обвинявам директорката, каквото зависи от нея е свършено.

По повод събирането на парите и оливането... темата е много деликатна и ми е много тъпо, когато някой започне да гледа в канчето на другите. Да, за мен сумата за събиране ми се струва смешна, но мога да разбера самотната майка, която плаща с прилежно сгънати 20лв. за учебника на детето и моли да я изчакаме за останалите, които за нея са непосилна сума в рамките на един месец. Сигурна съм, че тази жена достатъчно е изгладувала заради детето си, за да й се хвърлят някакви обвинения, че детето й не било на първо място.

Има родители с по 2-3 деца и в тези семейства работи само единият. Те, да не би да не се грижат за децата си, въпреки че събирането на пари за това или онова им идва в повече точно през септември, когато подготвят двама ученици и едно дете за първа група? Има хора, които са наистина затруднени. Да изброявам ли повече?

И понеже ние сме с опит от частна ясла и знам какво е да ти натежи таксата в някои месеци, затова не мога да обвиня хора с по-ниски доходи, че не мислели за децата си.  Повече ме дразнят такива, които си мислят, че държавата е длъжна да им гледа и храни децата за без пари. Уважавам родители, които не могат да помогнат с пари, но помагат на възпитателите с дребни поправки, осигуряване на малки, но важни неща за децата, които искат време и ангажираност.

# 64
За три години в градината не спряха да ни искат пари за ремонти. Сега ни изнудват да плащаме авансово таксите.

# 65
Само да вметна, че изначално идеята за допълнително даване на пари се основава на принципа на доброволността. Който иска и има възможност - дава. Който не иска /дори без да става дума за финансови възможности/ и не може - не дава.

Оттам на сетне никой не би следвало да има претенции, да гледа на криво и да сочи с пръст родители, които са решили различно. Никой не е длъжен да дава сметка на никого за решенията си.

Принципът е направи добро и го хвърли във водата.

И да не забравяме, че сме много далеч от приказката за "Принцесата и граховото зърно"

# 66
kikimora1, обаче си наясно как се гледа на отказалите пари независимо от мотивите.
За справка виж постовете на Нана по темата.

# 67
kikimora1, а кой ще поеме учебниците и юрганчетата на въпросните семейства, отказали да дадат? Другите родители ли?

# 68
Учебниците о.к., но не можеш да накараш всички да дадат пари за юргани, ламинирани паркети, щори....
То хубаво за децата се прави, но нали ви е ясно, че така оправия няма да има.
- Ало, там детската градина ли, ние тука сме общината?
- Детската градина сме, да, кажете.
- Скоро ще падне фасадата, ама вие не искайте пари от нас, а от родителите първо. Те искат, не искат, ще дадат, щото и да не искат за техните деца е зле.

# 69
То хубаво за децата се прави, но нали ви е ясно, че така оправия няма да има.

Това ми е напълно ясно.
Но при пълно презрение на всякакви родителски инициативи свързани с външно финансиране какво да си говорим.... Давани са предложения за кандидатстване по различни програми. Познай дали проявява интерес. Защото......
Познавам майката, благодарение на която ДГ има читава ограда. Преди това е било средище на наркомани. Ами като се е свързала с общината да говори за това е имало двупосочен ефект - била е намразена в ДГ и са направили оградата.   Grinning. След което обаче са я обикнали и са си приписали направеното на тях самите.  Grinning

# 70
Люлин, редът за кандидатстване по различни проекти и програми изобщо не е нужно да минава през директора.
Ако има читаво родителско настоятелство от една порутена общинска сграда трябват чудеса.
Но работа се иска, то не става само с пари.

# 71
Г-жо Мафани, това зависи от дадения директор.
При нас ТЯ избираше родителския актив на групите, можеш ли да допуснеш, че би се примирила със съществуване на родителско настоятелство?????
Да не продължавам с примери, ама един ще допълня - подписахме декларация, че ни е забранено да говорим за нашата ДГ различни неща от суперлативи.
С интерес и облекчение ви чета, че не навсякъде е като при нас.  Peace

# 72
ТЯ няма право да избира родителския актив, той е именно за това родителски, защото е излъчен от тях.
От родителския актив на всяка група се избира настоятелство, в което влизат и учители.
Търсете си правата.

# 73
Така е на книга. Реално е така, както ти го описах.
Никога няма да стане по правилата.
Причини - много.
Основната - учителите ги и страх за работата им, родителите за отношението към децата им.
И понеже 1/3 от децата поне в нашата група са влезли извън системата, точно те не искат, ама хич, никакви неприятности.

Аз за нас взех решение в синхрон с достойнството ми, това на детето и вижданията ми за живота - доволна съм от това решение.

# 74
Така е на книга. Реално е така, както ти го описах.
Никога няма да стане по правилата.
Причини - много.

Извинявай, ама никой н т насилва да подписваш нещо, с което не си съгласна. Отделен е въпросът, че това е абсолютно незаконно и няма никаква правна стойност. Но, когато родителите позволяват някой да се държи по този начин с тях, се случва и директорите да си правят каквото си искат. 

Общи условия

Активация на акаунт