За събирането на пари в ДГ

• 14 902
  • 231
  •   1
Отговори
# 75
Искам да видя родител, добрал се с триста мъки до заветно място в ДГ, който на първата РС държи сметка за нещо на директора.
Защото на думи по форумите всички са много смели и много силни.

# 76
  • Beyond the Frontiers
Разбирам и тези, които дават пари, и тези които отказват, ясно ми е, че се премълчават доста проблеми по ДГ. И причината за всичко е една - няма достатъчно места.
Люлин, това което описвате е лошо. И колкото и да сме принципни на думи във форума, малко хора ще направят нещо реално.

# 77
kikimora1, а кой ще поеме учебниците и юрганчетата на въпросните семейства, отказали да дадат? Другите родители ли?

Ще ги поеме държавата и общината както го правят до сега. Не съм чула дете да е останало неповито в ДГ. Учебниците /до колкото зная/ са безплатни.

# 78
Искам да видя родител, добрал се с триста мъки до заветно място в ДГ, който на първата РС държи сметка за нещо на директора.

За това си права. Аз съм от тези, които на този етап категорично съм решила да НЕ давам пари. И все пак си признавам, че бих могла да си променя решението вкл. и пред опасността от лошо държане към детето ми.

Аз за това смятам, че това е една от причините подпомагането на ДГ отдавна да се е изродило в почти принудително събиране на пари от родителите под постоянна заплаха.
Това е порочна практика. По-лесното решение за учители /а често и родители/, вместо да търсят сметка и отговорност от държава и община.

# 79
  • Beyond the Frontiers
При нас принуда няма - непрекъснато повтарят, че нямат право да искат пари и да събират пари. Даже имам чуството, че им е адски неудобно да говорят за тези неща.
Учебниците не са безплатни.

# 80
Дъщеря ми доскоро ходеше в самостоятелна ДЯ (в София), изкара там една година. За тази година един път само ни поискаха пари - по 10 лв. за учебници на децата и уграчките, които им купихме за Коледа, останаха за групите. Дори на една от родителските срещи самите родители предложихме на директорката, ако има нужда от нещо да съберем по 20 лв., но тя категорично отказа. Базата им беше много добра, имаха достатъчно играчки, дори нощничките се осигуряваха от ДЯ. По принцип трябваше всеки месец да носим пакет мокри къри, сапун и ТХ, но сестрите ни казваха кога са им свършили, та често се случваше и месец без нищо да занесем.
Моето мнение е, че явно почти винаги опира до възможността на директорките да управляват по най-добрия възможен начин повереното им заведение.

# 81
При нас принуда няма - непрекъснато повтарят, че нямат право да искат пари и да събират пари. Даже имам чуството, че им е адски неудобно да говорят за тези неща.
Учебниците не са безплатни.

Тогава кой ги плаща на десетките ДГ, където пари не се събират?

Освен това ми звучи нелогично за 1-ви клас учебниците да са безплатни, а за по-малките платени. Да не говорим, че предучилищната подготовка е задължителна.

Едва ли говорите за още по-малките, че и за учебници за тях. По-скоро книжки някакви или...?

# 82
Моето мнение е, че явно почти винаги опира до възможността на директорките да управляват по най-добрия възможен начин повереното им заведение.

Според мен е до желанието.

Учебниците не са безплатни, както е казала Галактик. Само в ПГ не ги поемат родителите. Оставен е избор на учителките да преценят кои помагала да се купят. Защото за една възрастова група има по десетина, че и повече, на издателство, но ние сме взимали по 4 или 5.

# 83

Според мен е до желанието.

Учебниците не са безплатни, както е казала Галактик. Само в ПГ не ги поемат родителите. Оставен е избор на учителките да преценят кои помагала да се купят. Защото за една възрастова група има по десетина, че и повече, на издателство, но ние сме взимали по 4 или 5.

Аз пак да попитам кой плаща на десетките ДГ в села, в които ходят предимно деца от соц. слаби семейства, в които няма у-ще. Всички свеждате нещата до големи градове и семейства с възможности, а правилата за децата са еднакви за всички и навсякъде.

# 84
  • Beyond the Frontiers
Подозирам, че там проблем с местата няма....
По принцип не смятам за нормално да ми искат пари или материална помощ за нещо, което се води социална държавна услуга... като всичко "държавно" ми е ясно, колко са затлачени нещата. Така че не се изненадвам, не чакам държавата да ми реши проблема /щото няма да дочакам/, а просто правя това, което преценявам за добро за детето си.
Държавата не е длъжна да гледа детето ми, то си е мое задължение и грижа.

Последна редакция: ср, 22 сеп 2010, 21:35 от Galactic Voyager

# 85
Посещавала съм ДГ в село на 30 км. от София.
Общината й е направила основен ремонт, базата е по-добра от доста софийски частни градини.
Пари за моливи, блокчета и тетрадки не се дават- осигурява ги общината.
Не искат на родителите тоалетна хартия и мокри кърпи- осигурява ги общината...
Когато разказвам какво е в София, реакцията е  ooooh!

# 86
Люлин, права си, до желанието е.
Г-жа Мафани, детето ми преди посещаваше ясла в малък провинциален град (около 8 месеца). Един лев над таксата не сме дали, както и не сме носили никакви консумативи.

# 87
Май в темата за страстите беше, една майка от Ямбол беше писала, че плащат 35 лв. месечна такса, всичко е супер, учителки, условия и отношение.
И целият екип е много старателен.
Защо?
Защото, каза тя, ако не ми харесва, ще си преместя детето в друга ДГ!
Тоест, конкуренцията е развила нещата до едно ниво, от което всички печелят.
Значи  - може!!!

kikimora1
, в дейността на ДГ обучението по учебниците не се води задължително.
От там идва и доброволната принуда да си купуваме книжките.

# 88

Ето ме и още 40 майки. На втора родителска среща беше кметицата и зам. кметицата. Изискахме градинки за филиалите. Срещата беше предизвикана от майка, която знае правата ни, прочела е наредбите и е насрочила срещата. Във форума не знам дали пише или се изказва... Мъките да влезеш в ДГ нямат нищо общо със своеволията, които някои хора позволяват. Да подпиша декларация, че нямам право да говоря?! ДГ не е ничий работодател, за да подписваш каквото и да е, но щом се примирявате с такива неща...

Иначе за конкуренцията... в големите градове се е развила до степен, в която родителите са готови на всичко, за да си спестят огромните разходи за частни заведения, уви. Конкуренцията е между родителите, а не между градините и яслите.

# 89
Май в темата за страстите беше, една майка от Ямбол беше писала, че плащат 35 лв. месечна такса, всичко е супер, учителки, условия и отношение.
И целият екип е много старателен.
Защо?
Защото, каза тя, ако не ми харесва, ще си преместя детето в друга ДГ!
Тоест, конкуренцията е развила нещата до едно ниво, от което всички печелят.
Значи  - може!!!

kikimora1
, в дейността на ДГ обучението по учебниците не се води задължително.
От там идва и доброволната принуда да си купуваме книжките.

Права от началото до края. За това смятам, че е вредно даването на пари. Това води до мързел и справяне по "лесния" начин на директорите и общината. Да, и на общината.  Негласно това я устройва, защото така пренасочва парите за ДГ в други бездънни ями.

Що се отнася до репликите дето държавата не била длъжна да гледа децата ни да напомня, че не тя ви ги издържа, а вие - от началото до края - като си плащате данъците и си плащате месечна такса. Не мога да разбера защо все се забравя освен ако не се крият данъци или не се плащат. Тогава - да, държавата ги издържа.

Общи условия

Активация на акаунт