И наесен, пак с песен - Франция 26

• 41 092
  • 747
  •   1
Отговори
# 105
Благодаря, мистик! Видях снимки в гугъл, наистина ми е позната физиономия, но дотам. Тъкмо се чудех какво да чета, ще потърся книга някоя от него, да се просветя малко и аз(като свърша японските новели, дето от две седмици уж чета Laughing)
Тук друг въпрос ми изниква-имате ли време за четене?

# 106
През последните години чета главно специализирана литература, не ми остава много време за белетристика.
Имам слабост към биографиите.
В момента препрочитам фаблите на Ла Фонтен, защото миналата седмица с една приятелка се хванахме на бас за една от историите и аз се амбицирах да я намеря. Та се оказа, че съм права, но
прихванах вкус към мъдростта и в момента си чета по една басня на вечер преди сън. Може така да поумнея дори.

А докато бях бременна изчетох над 20 биографии. Бетовен, Бърт Ланкастър, Троцки, Моцарт, Мари Кюри, Камю, Кафка....Това е най-биографичната ми епоха Simple Smile

Последна редакция: ср, 22 сеп 2010, 17:43 от mystic

# 107
Ха, лафонтен, надявам се да имам време да го открия наистина някой ден, може би с помощта на децата -ученици!
Аз също напоследък едва намирам време за малко специализирано четиво. Добре, че имах едно под ръка сега последния час-изнесох си едно столче навън на слънце, под учудените погледи на минаващите пациенти и персонал, но не можех да прекарам целия последен ден на лятото затворена в една супер студена стая!

Аз по време на бремеността пък открих съществуването на форумите Wink Какво ли би станало, ако не ги бях открила? Със сигурност много полезни неща щях да свърша Mr. Green
Мистик, ти която си израснала във Франция, може ли да споделиш опит, как поддържаше българския си език и познанията , минали и актуални, за родината, за бг литературата? Мерси Wink

# 108
Aх, Мария, трудна работа с четенето. Аз успявам единствено (с извинение) в тоалетната. В резултат - и двамата ми наследника са се заразили от този навик, добре че имаме две ВС-та Mr. Green   Днес ходихме в медиатеката и се заредихме с материал - жалко че едва сега прочетох за Бегбеде,  нямах много идея какво да търся

Мистик, да ти споделя под секрет, че една от най-невероятните книги, които съм прочела, беше биографията на... Карл Маркс (от Жак Атали)

# 109
  • пак на Рив Гош
Абе, хора, вие работа нямате ли?  Wink Аз докато си прикарвам дните в реюниони наляво и дясно, вие 2 страници сте изписали  Laughing

Чумби, мерси за насоките, ще проверя по жардинериите, имаме Трюфо и Делбар наблизо.. че и Карфур. Тъй де, да внеса малко пейзанска нотка в обкръжението (то не че съседите сигурно вече не са ме взели на присмех, ако ме гледат как се гъзурча на терасата с фотоапарат над чинии с манджи  Laughing).

Мистикова, май ще ми се сърдиш  Wink. Засега се очертава да сме само в Колмар - ще пристигнем събота по някое време, вечерта сме на хотел на 30 км от него и в неделя в ранния следобед ще поемем обратно по магистралата, че не сме оттук и сме за малко.

Мария, за смяната - ми защо не? Особено ако успееш да предоговориш условия и заплата. Не знам как стои въпроса при вас - част от АР-НР ли сте?
Ако искаш нещо от Бегбеде в електронен вариант на френски, свиркай! Имам няколко негови книги в pdf формат (стига да ги намеря по хардовете).

По питането ти за книгите - аз четях много в транспорта. Сега, откакто ходя пеша на работа, времето ми за четене е доста намаляло. Опитвам се да поддържам ритъм от книга на седмица, но не винаги ми се удава.
Аз чета основно фантастика и фентъзи, но не отказвам и приличен чиклит и тук-таме по някоя голяма класика  Grinning. Харесвам и биографии  Grinning. Сега даже се пресетих, че с удоволствие бих препрочела романизираните биографии на известни личности на Ървинг Стоу. Напоследък открих и няколко индийски автори, та попрочитам и от техните произведения.
А откакто посетих проекта Гутенберг и Читанката, се почувствах като дете в сладкарница  Grinning. Сега си избирам устройство за четене на електронни книги, да мога да си ги чета на удобно на канапето  Grinning

Ти какви японски новели четеш? Аз в момента съм на една фентъзи трилогия, ама последната книга я мъча поне от 2 седмици и хич не ми върви.

# 110
Благодаря за споделеното. Аз преди да родя много четях, под път и над път. Харесвах нестандартни автори (поне така си мислех тогава), разнородни-ето за да не голословя хвърлих едно око на библиотеката ми-Амели Нотомб, Паоло Куелю Rolling Eyes, Борис Виан, Милан Кундера и тн. Малко en vrac... Laughing
Обаче сега съм в екзистенциална криза-първо нямам грам време за четене, и аз вече имам само една спирка с транспорта, нямам време да си извадя книгата Wink, но най-вече...гореспоменатите автори и други подобни никак не ме вълнуват. В момента нищо не може да ме накара да чета Нотомб или Коелю, абсурд. Та търся нови вдъхновения...
Чик лит също прочитах отвреме на време. Виж това го бях забравила. И Анна Гавалда все още с удоволствие. Но общо взето в момента е суша в душата ми Wink.
А за японските новели-попаднах на Харуки Нураками, оказа се известен японски автор в последствие. но нещо трудно и смилам, иначе бях чела една негова книга, забравих коя, доста интересна...
Откритие е Khaled Hosseini, но доколкото знам има само две книги newsm78.
Предпочитам хартията все още, нямам нерви и техника да чета от екран.
Хайде лека нощ и лека стачка утре Crazy Днес ударих рекорд по писане, вярно си нямах много работа

# 111
Ох и аз пак имам време за четене Sad
От тази седмица пак съм в редиците на работещите. Ужасно затъпяла и недоспала се чувствам обаче.
Добре, че времето беше прекрасно.

Роц, ще погледна аз Гутенберг, ти кажи като си купиш устройство как е Simple Smile

Мария, някой път човек има късмет и не бива да го изпуска. Виж какво предлагат. Представи си, че ти дават повече пари и не работиш в сряда Simple Smile

Аз нали съм на 4 дни, та днес съм си вкъщи (таман да се размина със стачката) и е ден за целия менаж.
Айде, кураж утре е петък.  bouquet

# 112
Леле колко сте изписали, ама тъкмо да събера идеи за следващи книги Wink аз от 2 седмици успях 60 стр на "хартиеното момиче" на Гийом Мюсо, а за после съм си приготвила "меланхолията.." на Ерик Земур. Аз също обожавам биографии - даже на Чаплин и на Жозефин Бекер бях ги препрочитала по 3-4 пъти, луда калинка. Само че сега хич не съм бърза, а и като открих по време на бременността форума като Мария К. Хихихи...с бебето обаче четем приказки хахаха и пея песнички-това ще е занапред Wink

# 113
Е, видяхте ли като съм на работа как се кротвам и нищо не пиша Laughing
Ивенце, кураж за работата, не е лесно човек да се примири с новия ритъм и с компромисите, които си дава сметка , че прави спрямо детето. Но в повечето слуаи няма избор Hug
С времето съня се наваксва, но виж за чувството за "затъпяване" , аз лично още не мога да вляза в пълен интелектуален ритъм. Колкото и да се абстрахирам от битовизмите , когато съм на работа, грижите и непрекъснатите малки проблемчета около децата винаги да на първи план в съзнанието ми и може би така ще бъда за дълго ...
Хубаво е, все пак че имаш право на 80 процента, така не си длъжна да се опитвам всичко да направиш през уикенда и да чакаш понеделника с надежда да си починеш Joy
Иначе с моята "нова " работа да не създавам терен за фантазми-нямам намерения да си я сменям, просто случката ми се стори куриозна Wink Разлика в заплатата няма как да има, това е държавна работа, все в същата болница, по едни таблици ни е на всики заплатата, все една и съща , бавно нарастваща според стажа Wink

боби, и пр мен детските книжки са ми основното четиво, както и детските филмчета единствените, които гледам на кино hahaha

# 114
И аз си признавам, че майчинството ме промени много и то не на хубаво, за съжаление.
Може би е до характер, но аз минах през ада след като родих. Мария знае за психичното ми състояние, поне е запозната с една малка част. И това настъпи след като родих.
А че затъпях отдавна съм се примирила, това сигурно е нормално, хайде да не обвинявам детето за това  Grinning

Роца, аз помислих, че ще идвате на маршето тук, иначе разбира се, че разбирам, че е невъзможно. А селото където ще спите Риквир ли се казва?  Wink

Жени от Париж, имам технически въпрос.
Нещо напоследък се чува, че Монмартр станал арабски квартал и съответно било опасно да си на хотел там и да се прибираш по тъмно. Истина ли е това и какво му е опасното?

# 115
е Мистик чак пък опасно-те и арабите са хора де!
от дълго се говори че около метро-што руж са се настанили черните
а около метро-барес са арабите
ако помниш навремето ,нали заради това си отнесе критиките и бившият френски президент
една журналистка го попита какво мисли за тези два етнически пояса в сърцето на Париж а той сепмпо и отговори
-аха....шато руж е миризма
а барбес-е шум
 Joy Joy Joy Joy
черните с техните сушени риби,а арабите с техните вемни напъни за улична търговийка

С две думи-но точно....
опасности няма-живея точно там-на мормантр и кръстосвам квартала от години.
пълно е с цивилна полиция.
арабите ,които са там са с документи-те дори са повечето...франсета-по документи

в частта на гара норд се настаниха индийци

най-приятелски те уверявам-  ако подминеш подвиквания  на малки арабчета-Чанел,Чанел,Диор-купете си-оригинал е...картина за по 3 евро
ако не се поддадеш да си купиш менте очила за по 5 евро или някоя имитацийка на портмоне....друго опасно едва ли ще ти се случи около Монмартр

# 116
Хехе, Дала, мерси за отговора.
Аз нямам никакъв проблем с арабите, нито с цветнокожите, питах само дали има криминалитет.

# 117
не-категорично
пълно е с цивилна полиция през деня
а вечер-действително ако се разхожда сама жена ...понеже е близо и Пигал има мъже,които тълкуват погрешно ситуацията.Говори се измежду арабите,че ...до трети опит и парашута се отваря с чужденки
нахални са наистина много,когато видят сама жена -то това им е етническа особенност
у дома си-в родината си не са така...ама женската еманципация на запад е разбират погрешно и им се размътват понятията
Ама пък и много бързо една дама ,като теб може да отсвири подобен навлек.Страхливи са много.
по лични наблюдения обаче туристки около средната възраст хич не се обиждат от техните ухажвания и ...има неприятни картинки понякога.Понякога си мисля,че идват около монмартр май да търсят само ...това
но ....това е ...странният чар на Париж
В подножието на Сакре Кьор черни момчета ще искат да ти вплетат името в гривна-цената е 2евро.Уличкато от метро Анверс до базиликата е невероятен кич от дребни търговски стоки-фланелки,сувенири...китайци се крият зад  вратите и предлагат да ти напишат името с китайски букви...и само да се спреш веднага  идва някой до теб и си отваря якето с часовници и верижки или ключодържатели.
но самият връх -плас тертр...мисля че не е загубил очарованието си
дано прекараш добре.ще ми е интересно да споделиш  после Hug  bouquet

# 118
Здравейте.
Дала,може би ти ще ми помогнеш.
Имам питанка - от Гар дю Нор възможно ли е да се отиде пеш до Монмартр,в частност Сакре Кьор.
Идеално виждам гарата от хълма,но не мога да се ориентирам като километри,отделно на картата на метрото гледам през спирка се намират.

Поздрави от дъждовен и студен Лил.

# 119
Здравейте, мили дами   bouquet

Преди всичко бих искала да се изивня, че нахлувам така в темичката Ви без да Ви познавам, но имаме нужда от помощ. Роднина на една приятелка е задържан във Франция (подробности не искам да пиша тук, за да не занимавам всички, но на ЛС-няма проблем). Сега семейството му е в дилема какво да направи???? От няколко дни не са на себе си и аз й обещах да питам Вас с надежда за съвет...

Моля Ви, ако имате идеи какво да направят, ми пишете

Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт