кия, остави тази работа за пролетта. Сега можеш да ги подрежеш колкото да не ги скърши някоя есенна или зимна буря. Пролетта става ясно кое е измръзнало, кое не, и тогава чайните се подрязват на 2-3-4 пъпки от основата, а останалите колкото да се оформят. Катерещите са два вида, пролетта се режат само тези, които цъфтят и през лятото, а не само еднократно. Като ги гледаш 2-3г вече ще ти се изясни коя колко расте и колко позволява да я подрежеш. Моите досега не са измръзвали от студ и мога и есента да ги подрязвам, гледам , че из градинките по парковете и улиците го правят сега. Но ако ти е за пръв път, остави ги за пролетта.
Тук има инфо, можеш да потърсиш и още http://www.rozite.info/griji/podriazvane.php . Ако се чудиш над коя пъпка точно да подрежеш - режи над тази, която е външна за храста, представяш си в каква посока ще тръгне да расте.