Техники за вадене на банани от ушите

• 10 976
  • 209
  •   1
Отговори
# 135
Аз пробвах метода със взимане на дяволчетата, които са налазили детето. При  нас действа донякъде.
Най-малкото, ако се е инатяла за нещо разсейваме напрежението.

# 136
  • Варна
Ние прилагахме точковата система, но сега я позабравих аз  Embarassed, че ми е лудница в момента. Обаче имаше резултат. Предварително написах на един лист 7 правила, които искам да се спазват вкъщи. Почваме с 10 точки и ако наруши правило отнемам точка, ако се държи добре и цял ден не нарушава правилата давам точка. Като продължението на отнемането е като свършат точките е отнемам/прекратявам някоя привилегия. До там не стигнахме. Един месец се въртяхме около 6-7-8 точки. А на мен беше много по-лесно да ме чува, когато спомена точките  Mr. Green.

Аз пробвах метода със взимане на дяволчетата, които са налазили детето. При  нас действа донякъде.
Най-малкото, ако се е инатяла за нещо разсейваме напрежението.
А това какво е?

# 137
Една мама е писала по-напред в темата. Когато не слуша детето, започва да го пощи с ръце и му казва, че са го налазили дяволчета и тя ги маха. Детето се разсмива, общо взето от гъдел и после е забравило за ината.

# 138
Аз снощи се провалих. Даде ми повод рожбето, а аз на четвъртото повторение,
вместо да понижа гласа, го повиших. С предложение да ходим да промиваме ушите. Mr. Green
Тюх. И знаете ли какво, питах я после - ти чу ли ме? Отговорът бе - да. Защо не
го направи? ... Още по-честно: "Не знам...". 

# 139
  • най-шареното място
Много пуберски звучи Wink

# 140
Сега виждам темата и първо прочетох предложението с паричния баланс...

Не искам детето ми да си оправя леглото или да учи за да получи стотинки, левчета или столевки...
Смятам за нормално да учи заради себе си и да си оправя леглото защото иначе е нехигиенично/непрактично/неестетично и т.н. и да разбира, че няма да бъде нает персонал за целта Simple Smile
Намесването на парите е много американско /прекалено за мен/ и на практива дава морковче, но прави ценостната система невъзможна без финикойски  знаци.
Е нали съм написала, че има задачи, които детето трябва да прави по подразбиране и не се дават награди за тях Simple Smile

Оф, само не сектантските проповеди на Добсън за отглеждане и възпитание. Никой като не го чете на запад и почнаха да го пробутват да непросветените.
Никой не ми го е пробутал Simple Smile Сама си купих книжката на едно изложение на книгата. Аз останах с впечатление от написаното, че е протестант, а ти твърдиш, че е сектант Thinking

А иначе не взимайте буквално неговото предложение, а го приложете според вашите разбирания. Написах го само за взаимстване на идея. Някой по напред беше писал за слаагане на мъниста при изпълнението на задачи. Помня, че и в предаването СОС бавачка, бавачките използваха система със звездички. Така, че не е задължително да се дават пари. Импровизирайте Wink

За тинейджърите предлага следното:
1.''Решете кое е важно за детето, за да го използвате като стимул.
2. Документирайте споразумението- написвате го и се подписвате и вие и детето. В договора може да има точкова система, която да дава възможност на тинейджъра да постигне дадената цел за определен период от време. Важно е да се отбележи, че точките могат да бъдат спечелени за съдействие и изгубени за съпроива. Наказанията обаче рябва да бъдат прилагани справедливо и рядко, защото системата ще се разпадне.
3. Установете метод за незабавно осигуряване на наградите.

# 141
Ето и предложение от друг автор - Стив Бидълф .. Тайната на щастливите деца'':
Става въпрос за авторитарния родител:
''Втората страна на авторитарността се основава върху действието: онова, което конкретно правите. Ето как бихте могли да постигнете послушание от страна на дете, което е склонно към противното.
1. Имайте сами за себе си пълна яснота. Онова, което искате от вашето дете, не е пожелание, то не подлежи на обсъждане: това е заповед, която имате право да издадете, а детето ще спечели в далечен план, ако се научи да я изпълнява.
2.3.Установявайте непосредствен контакт. Преустановете работата, с която се занимавате в момента. Приближете плътно детето и го накарайте да ви погледне в очите. Не давайте нареждането си, преди това да е станало.
4. Инструкцията трябва да е пределно ясна. Кажете '' Искам да...Още сега. Разбра ли ме?'' Непременно трябва да чуете ясен утвърдителен отговор.
5. Ако детето не се подчини, повторете процедурата. Не се пазарете, не се аргументирайте, не се ядосвайте и не се плашете. Дишайте бавно и дълбоко, за да се успокоите. Целта ви е да внушите на детето непоколебима увереност в това, че не само няма да се огънете, нодори цялата работа не ви прави особено впечатление. Тази стъпка е ключова и много важно в момента е онова, което няма да направите. Няма да влизате в разправия или спор, няма да се разгорещите, а само ще повторите пред детето своето нареждане.
6. Останете наблизо, ако се опасявате, че то няма да изпълни задачата в нейната пълнота. Когато тя е изпълнена, не правете от това голям върос. просто кажете ''добре'' и се усмихнете пестеливо.

Описаната последователност е повторяема процедура. Първоначално ще отнеме доста време и вие можете да си кажете'' абе що не взема сам да ги събера на бърза ръка тези играчки'' Само, че ''загубеното'' сега време ще ви се върне стократно занапред.
Номерът е просто да се упорства. Щом детето се убеди, че не се предавате, не му доставяте мъничко удоволствие посредством  ек нервен припадък и не възнамерявате да поемете по друг коловоз, то само отстъпва.''

# 142
  • най-шареното място
Напълно одобрявам подобен договор за заем. Но не и за учене - в училище или на език примерно, за кандидатстване и т.н. или помощ в домакинството или семейни дела. Там съм категорично против. Освен това си мисля че основите на мотивацията са в ранна детска въраст и в тинейджърска подобна точкова система е опит за закърпване, а не за възпитание.

# 143
  • Варна/Лондон
Не знам, но нещо в мен (може би социалистическото ми възпитание  Mr. Green) се бунтува срещу паричните поощрения, особено пък за 4-годишните.
Кажи го на майка ми, щото аз пищях за шоколадите и сега като поощрението вече е парично аз съм затънала в определението за лошата майка, която не дава на детето нищо...Как да му извадя бананите, като все ще се намери някой да му ги вкара по- навътре в ушите. Tired

# 144
  • София
Колкото и да ми е неприятно, използвам леденият си глас доста често. Включвам и някаква заплаха от рода на" Ако пак си зарежеш играчките без да ги прибереш, ще ги изхвърля в кофата". Преди това е повтаряно и обяснявано няколко пъти, че трябва да се прибират и т.н. Общо взето вече има ефект, но и Иво е на 5 години. Отне ми известно време(и здрави нерви) да го науча, че не се шегувам, когато говоря.

О да, и аз така, само че дребната си хвана играчките и сама ги метна в кофата...

Връщам се да чета, че моят строг глас почна да изтънява.

# 145
Вчера след няколко оглушки от страна на големия ми син му казах да си извади бананите от ушите. Той взе да се смее, направи въображаемо изваждане на банани и о, чудо! чу ме какво му казах  Laughing

# 146
  • София
Даам, нареждам се и аз при чуващите избирателно.Чисто и просто си ме слушат разделно.Като е беля нищо не чуват,за радости и сладости ей такива са им ушите smile3535 и няма банани,нито каша с която да дозамажат Simple SmileОтивам да ви чета Hug

# 147

Оф, само не сектантските проповеди на Добсън за отглеждане и възпитание. Никой като не го чете на запад и почнаха да го пробутват да непросветените.
Никой не ми го е пробутал Simple Smile Сама си купих книжката на едно изложение на книгата. Аз останах с впечатление от написаното, че е протестант, а ти твърдиш, че е сектант Thinking

Не приемай толкова буквално това за сектантството.
Друг е въпросът, доколко добре си запозната с протестанството като течения.

Както и да е, няма значение, кой какъв е. А това, как звучи и колко е близък до настоящата реалност. Едните титли не са достатъчни обикновено.

Последна редакция: вт, 28 сеп 2010, 18:37 от Кейси

# 148
Мале, явно много ми се спи вече, защото реших, че детето верно си е бутнало обелен банан в ушите..  Joy
п.п. За протокола - нашата е неспасяема, но аз доста нареждам по принцип и това не я впечатлява много. Обаче имам един поглед, който я стопира за секунди и бързо бързо се отказва да направи белята или съответно прави това, което я карам. Не смея да се погледна като го правя тоя поглед, но мъжът ми много се смее като ме види..  hahaha

# 149
оказа се, че фразата " извади си бананите от ушите" която започнах да употребявам след като прочетох темата, е магическа.
щом я кажа, и трите ми деца ме чуват от първия път. като АБРАКАДАБРА е!

Общи условия

Активация на акаунт