Техники за вадене на банани от ушите

• 10 967
  • 209
  •   1
Отговори
# 90
О, за бананите е чудесна тема!
Само дето няма нищо в ушите, а има някаква избирателно-просукателна мембрана. Казвам нещо веднъж, дваж - без реакция.
Оттам имам вече два работещи варианта - единият е после аз не чувам. Независимо за какво. И тогава - о, чудо! Той бил чул, та и запомнил, та и се сетил защо аз не отговарям - идва при мен по-нисък от тревата, по-тих от водата и казва: добре, де, ще направя еди какво си... и ти пак ще ми говориш, нали? Mr. Green
Но това е варианта, когато имам повече време. А когато нямам - и аз пробвам с намаляването на тона. Колкото по-тихо говоря, толкова по-страшни неща излзат от устатата ми  Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil (като например: щом не ме чуваш и аз няма да те чувам цяла вечер; о, добре - няма да гледаш детско днес) Да видите как всичко чува и шепот и при по-големи усилия и по устните ми ще почне да чете  Laughing

# 91
И при нас е същата ситуация. Това ужасно ме изморява.
Използвам баща му за лошият герой, казвам му той да му каже и тогава бананите изчезват.

# 92
  • с/у ОколоМръсТното
аз за почти 13г. живот с деца, такава техника не открих.

# 93
Рожбето снощи не ми даде шанс да пробвам новата техника (с шепота почти) -
просто заспа преди да съм завършила с шетнята по вечерята. И тази сутрин не
ми даде повод. Аз за темата ли съм изобщо?  Mr. Green

# 94
Само да споделя една прясна случка от снощи. Виждам раницата на голямата, която е празна и казвам : "Нали ти казах да си подредиш раницата? Защо не си я подредила?" Тя : "Хубаво, мамо, ще я подредя. Не ми се зъби!" Аз така  Shocked : "Не ти се зъбя, просто те питам." И тя започва да се смее : "Май, че и майките в това семейство имат банани в ушите. Казах "не ми се сърди", а не "не ми се зъби". Laughing
Та ....таковата........не знам дали не е наследствено.

# 95
Просто някак си ми се иска да кажа нещо, то да стане и после да си играем заедно, а не да си разваляме взаимно настроението с досадни повторения.
Точно това е, като се замисля колко време прахосваме ей така, в повторения... Подготовката за лягане например отнема около час - с прибирането на играчките, миенето, преобличането. А колко приказки можеха да се разкажат за това време... Опитвам се да му обясня, че колкото по-бързо се оправи, толкова повече време ще имаме за разни приятни неща. Не работи  Tired

# 96
  • София
Защо не - при моята щерка понякога работи - като й кажа, че ако продължи с мотаенето ще си загуби времето за приказка и ще си легне директно - поразбързва се.

# 97
  • При хората, които обичам
За прибирането на играчките намерих начин - давам им срок, в който да си подредят стаята. Всичко, което намеря по земята след този срок, заминава в чувала с боклук. Хич не им се вярваше, но в края на първата седмица играчките им бяха намаляли наполовина. Сега са бързи като вихър, защото видяха, че не се шегувам. Пък и са на път да излязат от възрастта за купуване на играчки и съответно - загубите са невъзвратими Mr. Green

# 98
Чудя се все пак няма ли някакъв начин, без да се поставят ултиматуми и заплахи?
С голямата ползвах едни феички, които й оставяха дребни нещица, когато беше извършила добро дело. Знам, че е вид подкуп, ама все пак не я подкупвах аз, а феичките. Mr. Green
Сега е малко по-трудно, защото тези феички излязоха в голяяма ваканция. Ако се върнат и оставят нещо на малката, голямата ще попита "А за мен защо няма?" Не че е проблем да й оставят и на нея, те не са скръндзи - просто тя вече е 2-ри клас и не смятам, че е здравословно да се продължава с тази магия.
Т.е. по някакъв начин малката се явява ощетена от тези подходи, които определено работят много добре.

Не че не правим и това със събирането на оставените на пода неща, но се опитвам да е рядко, защото нещо не ми се нрави съвсем.
Има и нещо друго - капацитета им е различен. Голямата може да прибере и подреди много повече от малката, обаче пък се дразни и започва да се кара на сестра си, че не прибира толкова, колкото нея. Обяснявам, че възможностите им са различни, но.....тя се чувства прецакана някак си. От това следва, че малката, знаейки, че ще й се сърдят колкото и да прибере, си прави оглушки не прибира нищо.

Концентрирахме се върху прибирането, но бананите в ушите си стоят и при други молби.

# 99
Чудя се все пак няма ли някакъв начин, без да се поставят ултиматуми и заплахи?

Има, ама ми е бедна фантазията вече  Laughing

# 100
  • София
Системата с поставянето на червени и черни точки работи доста добре.
Но човек трябва да е последователен.
Явно нещо архетипно заложено, щото децата масово пощуряват от кеф, ако получават дори въображаеми червени точки.
Сигурно е още по-добре, ако се пишат на лист на стената.  Thinking

# 101
ох, колко ужасно познато.....всичко, което писахте, ми се случва. И това с подреждането на двамата едновременно

Голямата може да прибере и подреди много повече от малката, обаче пък се дразни и започва да се кара на сестра си, че не прибира толкова, колкото нея. Обяснявам, че възможностите им са различни, но.....тя се чувства прецакана някак си. От това следва, че малката, знаейки, че ще й се сърдят колкото и да прибере, си прави оглушки не прибира нищо.

И това е ужасно вярно, че техники бол, но се налага да се употребяват непрекъснато - не водят до траен ефект.

и все пак, ако установя директен контакт очи-в-очи, дори ако го държа леко за рамото/ръката и му потретя казаното спокойно и с нормален тон, резлутатът е по-добър отколкото ако се развикам. Поне аз се чувствам по-доволна.

Ред - има една система за предупреждение/наказание с три изрязани от картон ябълки - зелена, жълта и червена. В началото на деня щипка с името на детето се слага на зелената ябълка. През деня се мести - както се случи  Hug за моя син беше много ефективна.

# 102
Системата с поставянето на червени и черни точки работи доста добре.
Но човек трябва да е последователен.

И това сме пробвали. Отначало действа. После табличката с точките остава празна. Ама детето не е виновно  Mr. Green

тити, жълтата и червената какво точно означават?

# 103
  • София
Вероятно на принципа на светофар - жълто - внимавай, червено - много лошо се държиш.

# 104
да, точно така, степен на предупреждение, като при светофара - внимавай! и спри вече!

ама това жените/майките явно сме ужасно досадни. Нито децата ни слушат, нито мъжете/и отговарят само с да, добре/, а ние продължаваме да намиламе.

Общи условия

Активация на акаунт