Есента е вече тука, зима на вратата чука!Суоми - 22 тема

• 33 427
  • 739
  •   1
Отговори
# 45
Мимотче сигурно мило има познания, ама по отношение на острова очевидно и куца - дори острова има изключение по отношение на таксовия режив в ЕС - именно поради тази причина оцелява и корабите спират тук  Mr. Green

Дънди, аз знаех,че острова като цяло е доста независим, въпреки,че на финландците им е хубаво да си казват,че е изцяло техен  Mr. Green , но ми стана интересно за данъците, не го знаех. Интересно каква политика на облагане следват, ще се поровя сега малко,че ми привлече вниманието  Mr. Green

Мимот, явно имаш дарба за учене на езици. На мен езиците като цяло са ми интересна тема и ми се иска да се запиша на всевъзможни езикови курсове (само дето съм ограничена във времето  Wink) , но като си спомня как в началото слушах новини и не можех дори да определя кога една дума започва и свършва при разговор  Crazy Та това,че ти вече успяваш да разбереш аудио запис означава,че доста си напреднала и,че имаш ухо за чужди езици. Стискаме палци да получиш добър резултат  Peace

мама13, май си права,че всички ставаме по-активни през зимния сезон  Laughing Аз се надявам тази зима да нямам толкова много време за седене вкъщи, колкото миналата   Mr. Green

Лека нощ на всички и хубави сънища!!!

# 46
Вчера много хубаво си поговорихме   bouquet Дано и Дулз се появи другия път  Hug

Лека и от нас  smile3524

# 47
Добро утро сладуранки   bouquet

Ей на мятам по едно кафе, въпреки мрачното и духащо време на вън  Crazy

Рали тук на острова мило са ни запазили таксфрито - за тези такси става въпрос иначе данъците ни са по-високи, от колокото във Финландия.

За всички много гушки   bouquet

# 48
ооо, Рали. Ти голям комплимент ми направи  Laughing Не съм толкова добра в ученето на езици. Аз по принцип се мобилизирам доста, когато идва изпит и се представям добре. Въпреки че успеха ми се дължи на това, че нивото ми е по-високо от това на останалите /болшинството/ в групата, но това го отдавам на старанието, а не, защото имам нюх към езиците.  Какви ти новини да разбирам  Crazy Хич не мога. Аудио разговорите на теста бяха на доста по-ниско ниво и затова и успях да доловя за какво иде реч. Тя и учителката днес ми каза, че моето ниво е по-високо от нивото на теста, по който ни оценява. По принцип моята зрителна памет е по-добра от слуховата. Докато не видя как се изписва думата и 5 пъти да ми я повториш ще я запомня грешно.

Дънди, мерси за кафето  Hug  Явно на острова сте по-богати и затова и по-високи данъци плащате  Crazy

Знаете ли каква новина рускинята разказа днес?!? Че тази зима щяла да бъде една от най-студените през последните 100 години  Cry  Confused тъй като течението Гълфстрийм ще духа по-студен въздух от обикновено.
Щастлива, да го затопляте това течение, че не ми се стои на -30 градуса, както споменаха, че щяло да бъде  cold

# 49
Здравейте  Hug Изпуснала съм пак сбирката, щом отворих Скайпа днес и се изсипаха около 500 реда  Laughing После чак видях поста на ''Усмихнатата Тереза''  Peace  Grinning
Мимотка, четох го и аз това, глобалното застудяване е факт!  Hug Както май си говорихме веднъж, аз съм щастлива, студът ме държи във форма и мозъкът ми работи, докато жегата ми действа убийствено, не искам да си спомням това лято  Crazy

# 50
Дулз, добавих те. Другата неделя те очакваме на линия  Sunglasses Само 500 реда? Слаба ракия сме били значи  Sunglasses

Гушки на всички  Hug Отивам да слушам и чета за бюджета, да видим на кое ще наблегнат този път - училища, болници и полиция имат крещяща нужда от повече пари.

# 51
Teresa (хубаво го избра, харесва ми!), 500 реда, но май беше само част от всичките ви писания  Grinning Така си мисля поне... Rolling Eyes Как е бюджета? Ще поеме ли във вярната посока?  Sunglasses Снощи май не се получи връзката... Rolling Eyes

Марги, благодаря   bouquet Беше ми много приятно и отпускащо да попишем, макар и за кратко. 

Слънцето е ниско, а сенките толкова дълги, че постоянно имам чувството за късен следобед. Това ми харесва, прекарваме хубави следобеди на терасата, гледа на юг и дълго я пече слънце  Simple Smile

Говоря си с приятелка, живее в САЩ и има детенце на почти същата възраст. Разказва ми как се събират с други майки&бебета в парка на фитнес два пъти в седмицата. Тичат, скачат, разтягат се, после децата играят, а майките бъбрят и си почиват. Така децата растат заедно, създават се хубави контакти и приятелства  Peace  Направили са си и нещо като 'клуб за четене', една от тях избира книга, четат я и после се събират на хапване и пийване да я обсъдят.

Сега седя и се чудя дали такива идеи ще се възприемат и тук?  newsm78 На мен ми се иска да имам такава постоянна компания в идващите тъмни и кратки зимни  дни  Hug Имам обаче впечатления, че финландките май не обичат да канят много гости... Rolling Eyes Особено с палави деца, които обръщат всичко наопъки, въпреки, че и собствените им деца разхвърлят достатъчно  Laughing Аз ще ги поканя все пак, да видим дали ще се получи нещо...Не, няма да задавам книги за четене, защото само две от майките съм чувала да говорят за книги и за това, че четат  Rolling Eyes А и само в две къщи на приятели съм виждала библиотека, което адски ме озадачава и се питам къде ли си държат книгите тия хора??  newsm78 

# 52
Dulzz, по мое мнение финландците са една от най-четящите нации в света, но ползват изключително публичните библиотеки,а не толкова лични. Постоянно се организират следобедни срещи с финландски писатели в различните библиотеки, гостите си задават въпросите (ако имат такива), обсъжда се историята на книгата/книгите и т.н. Възможно е това да е практика на библиотеките в столицата, но все пак мисля,че има голяма посещаемост. Вероятно повечето знаят,че книги могат да се запазват онлайн, да се поръчват онлайн (така,че да пристигнат в най-близката до теб библиотека), неограничен достъп до интернет и изобщо всякакви такива удобства.

Щастливче, интерен ник  Grinning

# 53
Здравейте момичета  Hug

Щастливче  newsm78 ама как да те наричам сега? Някакси неестествено ми звучи да те нарека Тереза  Blush

Дулзз, моята "свеки" си държи всички книги тук в една стая, т.е. у нас   Crazy Ама само заради нея, не мога да обобщя, че всички финландци си държат книгите в чуждите къщи  Joy

Като спомена финлански приятелки .... не знам дали ви се е случвало на вас, но скоро на мен ми се случи следното. Запознах се с една финландка, която много ми допадна. Оказа се, че моят приятел и нейният приятел играят заедно хокей. Та, събирахме се няколко пъти по семейно. Всичко на всичко сме се събирали от края на юли до сега 3 пъти. Първият и последен път ги поканихме у нас. По принцип знам, че им е хубаво да се виждаме и да си говорим, винаги намираме общи теми на разговор, но какво ни казаха на изпроводяк "до сега с никого не сме се срещали толкова често"  Shocked Моят приятел им каза, че у нас ... у Българско с приятелите ни се срещаме дори всяка седмица Whistling

И последно - аз, лично съм доста нещастна от прогнозите за тежка зима ... направо ми се иска да си хвана куфарите и на юг ...

Приятен ден!   bouquet

# 54
Рали, съгласна съм с всичко, но аз все пак говоря за доста ограничен кръг от хора, а не за нацията, като цяло  Peace  Библиотеката в нашия град е богата и много посещаема, срещите, за които говориш са също много чести. Тук до нас има едно старо имение, в което редовно се организират всевъзможни литературни срещи и четения. Виждам, че хората четат, читалните поне са пълни.
Наистина е факт обаче, че почти никой около мен не говори за книги, които е прочел, взел от библиотека или купил. Това ми се струва странно. Колкото и да са удобствата на мрежата и библиотеките, притежаването на лични книги едва ли може да се замени с нещо  Hug Мое мнение, разбира се, не ангажирам никого с него  Peace  Това не обяснява и липсата на книги в къщите, освен, ако не са затворени по шкафовете.

# 55
Здравейте в този есенен, дъждовен ден   bouquet

Мимота, наричай си ме щастлива, ако искаш. Просто смених малко за разнообразие  Grinning

Дулз, всеки се оплаква от бюджета. Както винаги, важните неща не са приоритет. Дават се повече пари на службата, която краде деца от родителите им  Sad Режат се бюджетите на големите градове и други такива глупости. Абе ... от това правителство не очаквам друго  Sad Поне дават повече пари за по-ефективно и засилено гонене на нелегалните бежанци.

Рали, Дънди, марги, всички  Hug

# 56
Dulzz, това за некоментирането на книги е факт. А пък говорейки/пишейки за книги сега съм на привършване на трилогията на Stieg Larsson, Милениум. Много ми хареса и я препоръчвам ако не сте я чели  Peace
Ето, тук може да обменяме опит  Grinning

# 57
ох момиченца, пак сте писалиииии, писалиииии! Joy

Тереса, харесва ми новия ник, ама ако нямаш нищо против - и аз ще остана "щастливче" за сега, че много ти прилича според мен.  Hug

За четенето на книги - четат, определено, но като гледам младите хора какво четат и лошо ми става! Crazy Основното им четиво са Аку анкка и подобни комикси... И като видят книга с повече текст отколкото картинки - бързо я оставят на рафта. Това разбира се са си мои впечатления и изобщо не искам да обобщавам, а и сигурно има голяма разлика между наше село и Хелсинки.  Peace

Рали, аз редовно се възползвам от тази възможност за поръчване на книги, но лошото е, че доста от книгите, които има в списъка ги няма налични... Добре, че има поне някои все пак, защото аз съм много старомодна в това отношение и предпочитам да чета от истинска книга, някак не ми е същото да чета на компютъра.... Wink

Дулз, удоволствието беше взаимно и се радвам, че успяхме макар из мъничко да поговорим! Hug Как е кревата? Joy
Одеве си мислех като четох за твоята приятелка в Щатите, как като беше дребния бебе и ние се събирахем така с още няколко майки и беше просто страхотно - и за децата, и за нас, защото децата си имаха компания за игри и им беше забавно заедно, а за нас, защото споделяхме всякакви тревоги по край тяхното израстване, идеи, помагахме си за гледането на децата когато някоя от нас имаше нужда от "бавачка" за малко... А да не казвам колко по-лесно беше зимата така - винаги имаше децата с кой да играят и се събирахме по ред в къщите. Сега много ми липсва една такава "група за взаимопомощ"! Wink

Момиченца, на всички ви много  Hug

# 58
Разбира се, че нямам против, Марги Simple Smile Така или иначе сте ми свикнали на "щастливче", така че няма проблем да остане така Simple Smile Актуално си е, разбира се  Grinning

Днес беше доста изморителен ден като за средата на седмицата  Tired На всичкото отгоре имахме гости тази вечер и съвсем капнах. Поне утре не съм на работа и ще се излежавам цял ден, обещавам  Mr. Green

Лека нощ   bouquet

# 59
  Добро утро, девойки  Heart Eyes Току-що и ние ометохме по две палачинки с мед  Wink

Марги, точно така ми се иска да прекарам зимата, както го описваш - в приятелска компания на майки и деца  Hug А кревата издържа засега, но така жално скърца... Grinning Нека другите да не се чудят какво точно коментираме  Laughing - с Маргито установихме, че децата ни обичат да скачат по леглата до припадък  Crazy Те май всички деца обичат  smile3535

Мимотка, вчера духаше такъв пронизващ студен вятър, че съм те мислила, да знаеш  Hug Не отлитай на юг, моля те, остани с нас  Heart Eyes Hug 

Рали, добра идея, да обменяме опит  Grinning Мога да направя бърз списък с книгите на български, които имам, ако някой иска нещо, ще му изпратя Hug

На всички ви хубав петък, да си почивате и да се забавлявате през следващите дни, независимо от времето и температурите навън, нещата отиват към зима, неизбежно е  Hug   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт