Тежка раница!Редно ли е детето да я носи?

• 35 342
  • 522
  •   1
Отговори
# 360
Ннапълно съм съгласна, че е абсолютно безумие ученици от 1-ви до 4-ти клас да носят раници от по 20 кг, не само, че тежат, но и си изкривяват стойките и гръбнаците впоследствие ... За никого не е изненада гледката детенце да върви с едното рамо по-нагоре от другото, защото е свикнало от училище и с течение на времето започва да си ходи така... С двете ръце съм да се вземат мерки и да се промени нещо в тая сбъркана система... Вече се дискутира варианта учебниците да преминат в е-вариант http://www.greentech.bg/?p=22294

е-учебници е добра идея, но за съжаление както каза една мама, това не може да стане току така бързо и лесно с вълшебната пръчица... Това означава всеки ученик да има лаптоп, всяка учителка също, при бедна държава не знам как би могло да стане това... Иначе идеята е страхотна и я подкрепям, но може би като за начало би било добре поне държавата да отдели средства за шкафчета, в които да си държат тухлите четворки... Министерството на образованието сега предизборно може да се позабърза  #Crazy

# 361
  • най-шареното място
Никакъв лаптом не им трябва.
Само един проектор във всяка стая и по компютър за всяка стая. И то само ако учителят не можа да изнесе инач еурока.
Вторите комплекти  вършат същата работа. Но не са еко. Иначе повечето учители и с лаптопи и с 3 пак само по тях ще си карат....

# 362
  • най-шареното място
Dara-dara  раниците на първолаците и сега тежат по 3-4 килограма, как ги направи 20???

ПП описаната стойка e често следствие на точно на стойка - по време на слушане, писане а не носене.
Абсолютно  е необходимо да се вземат мерки и се вземат, но не пренебрегвайте излишно тежките раници с високо собствено тегло от по килограм и лошата стойка на чина.

# 363
Първо Честит Първи Учебен Ден на всички дечица и техните родители! Grinning Реших и аз да се включа в една доста актуална на 15-ти септември тема.
Разбира се, че не редно малчуганите да носят всеки ден такава огромна тежест, та това е направо убийствено за крехката им физика. Спомням си, че като ученичка аз също носих всеки ден учебниците си, но те едва ли си били толкова много колкото децата носят в момента - всеки учебник с хиляда помагала и тетрадки към него. Наложително е да се намери решение.Тази инициатива, за която говори Dara_Dara може да е трудно приложима в момента, но светът се развива ужасно бързо и ние с него....Сигурна съм, че един ден децата ни ще ходят на училище само с един таблет или лаптоп и българските телекоми ще направят това достъпно за всеки джоб. След няколко  години @ форматът ще измести хартиения - вестник, книга или учебник.Хубаво е че мтел вече са стартирали такава инициатива, значи носят съвременния дух......надявам се че моето дете ще бъде част от този модерен свят!:)
Много се отплеснах, за което се извинявам  Peace

# 364
Dara-dara  раниците на първолаците и сега тежат по 3-4 килограма, как ги направи 20???

ПП описаната стойка e често следствие на точно на стойка - по време на слушане, писане а не носене.
Абсолютно  е необходимо да се вземат мерки и се вземат, но не пренебрегвайте излишно тежките раници с високо собствено тегло от по килограм и лошата стойка на чина.

арт мама, как ти се виждат 3-4кг за един първокласник? Защото дъщеря ми е четвърти клас  и днес рамената ми изтръпнаха от 4кг и 500гр, в която даже нямаше и вода.
  Ходи пеша на училище и за 10-ина минути е там.
  Въобще не съм съгласна с мнението, че изкривавянето на стойката не е от носене на тежък товар. Мисля че пращам детето си на училище, а не отглеждам муле.

# 365
  • най-шареното място
Мислех че е написано ясно но ще повтроря, че явно съм била ненужно кратка:
Товарът трябва да е сведен до минимум /включително теглото на празната чанта/.

Но стойката, а след нея и гръбнака, основно се изкривява от неправилно стоене на чина. Мението не  е мое, а на специалист в областта. Да не говорим че над половината деца не носят сами чантите си, а останалите носят на две рамена, което може да ги прегърби, но не и да кулне раменете. Това е само помощ за всички добри родители, понеже стойката се пренебрегва в грижите за килограмите.

3-4 килограма, не ми се виждат малко. Иначе на планина нося повече. Моето дете беше първолак, чанатат рядко надхвърляше 2 килограма, но не я е носило повече от 2-3 минути на ден. Както и да го погледнеш обаче не е 20. А аз само това съм написала в цитирано от теб.

# 366
Факторите са много. Аз не споря затова. Но да се каже, че 3-4кг са нищо, щото видиш ли, аз ходя на планина и нося доста повече е без аналог.

90% от децата носят сами раниците си и в това съм абсолютно сигурна, защото го виждам с очите си през цялата учебна година.

Дъщеря ми също е била първолак и само петъците раницата и тежеше 2кг и 800гр. През останалите дни кантара показваше винаги над 3кг.

# 367
Каквото и да си говорим, чантите са много тежки. Тази година учебниците и учебните тетрадки са по-голям формат от миналата. Не се събират в нито една подвързия от старите. Дори и да не носят учебника, поне по два предмета ще носят учебна тетрадка, поне две тетрадки и поне едно помагало. Миналата година по БЕЛ имахме общо 7 броя хартиени носители. Без учебника биха били 6. Това нормално ли е в ера, когато хартиените фактури и заявления са на изчезване? Аз работя с повече от 50 фирми и всичко на всичко имам 5-6 папки и то останали от преди години. Всичко е сканирано на компютъра и всичко се подава сканирано и с електронен подпис.
Не виждам какъв е проблемът да се издадат електронни учебници и да се изгради единна информационна система. Дори да не е нещо голямо, което изисква специален сървър, може да се направи програмен продукт с който ученици, учители и родители да общуват. В съседна тема има реклама на такъв продукт (или по-скоро не е реклама, защото е безплатен). Могат да се направят и интернет базирани тестове изпълнявани в реално време. Всичко може, но пустата му държавна поръчка и как сега да се изтърват парите които се делят с издатели и разпространители.
Що се отнася до лаптопите - един нетбук със слаби характеристики би свършил идеална работа, а при цени на едро няма да е кой знае какво като цена. И система за изплащането им могат да измислят. Като се имат предвид цените на ученическите пособия които купуваме ежегодно и постоянно, една такава инвестиция би си струвала много повече. Държавата също може да се включи след като ще отпадне раздаването на безплатни учебници. Не че са безплатни де, платени са от нашите данъци.

п.п. Сега видях че и Сергей Игнатов мисли в същата посока, но посочва като срок за изпълнение 2020.  newsm78 Ако е за нещо друго (като да си свържат бензиностанциите касовите апарати с НАП например) ще го измислят от днес за вчера, но образованието нали не носи бързи приходи, за къде да го бързат?

http://news.ibox.bg/news/id_493966981

# 368
С вторият комплект учебници работата ще стане същата както с ЦФО - където може-може, където не може - вдигаме рамене, теглим една ... (с извинение Embarassed)
В нашето училище нито безплатна занималня за всички (дори и в първи клас), нито втори комплект учебници.

# 369
4 кг., даже малко по-малко тежи раницата с абсолютно всички учебници и тетрадки за 1 клас, несер с всички пособия, вода и пакет големи мокри кърпи.
Все пак няма да носят всичко всеки ден Rolling Eyes към 1-2 кг. идват необходимите за деня неща, а пък за 20 кг. съвсем няма как да станат.

При нас 2 комплект няма да има, но който ходи на занималня няма да носи нищо вкъщи, нещата по рисуване и физическо също ще стоят в шкафчето.

# 370
  • София / Пловдив
....

При нас 2 комплект няма да има, но който ходи на занималня няма да носи нищо вкъщи, нещата по рисуване и физическо също ще стоят в шкафчето.

И при нас има тази възможност. Гардеробчетата са точно толкова броя, колкото са и децата. Но пък има родители, които не искат раниците да остават там, ще си носят нещата вкъщи.

# 371
da znaete kolko izkrivqvaniq prichinqva samo .. eto statistika

http://sharecash.org/download.php?file=2242086

svalete faila

izvinqvaite za pisaneto no mi se bugna pisaneto ..

# 372
  • Sofia
Не се сърди, човече , много успехи на първокласничката!
Ние също нямаме втори комплект учебници. Доколкото разбрах на учителите не им се занимава всеки час да раздават учебници . От една страна ги разбирам като се позамислих то междучасията ще минават в раздаване и прибиране на учебници. А няма условия всяко дете да има шкаф.

# 373
Не се сърди, човече , много успехи на първокласничката!...

Благодаря, ivben! Успешна учебна година и на вас  Hug
Аз не знам как ще се справят при нас, грубо 20 учебници и тетрадки ще имат, ако разчитат само на децата, голяма бъркотия ще се получи  Rolling Eyes

# 374
С вторият комплект учебници работата ще стане същата както с ЦФО - където може-може, където не може - вдигаме рамене, теглим една ... (с извинение Embarassed)
В нашето училище нито безплатна занималня за всички (дори и в първи клас), нито втори комплект учебници.
+1 Peace
Раницата днес,отново тежеше + вода.
Защо не направят на блокове обучението,а не всеки ден
по 6 различни предмета с куп учебници и помагала???
Това поне е лесно изпълнимо и не изисква средства,
а и друго е да се готвиш по 2 предмета!

Общи условия

Активация на акаунт