Тежка раница!Редно ли е детето да я носи?

• 35 347
  • 522
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Майя, норми от 10% до 15% от теглото на децата са залегнали в нормативни актове във всички държави, където те са въведени.  Peace Няма как да се въведат еднакви кг за всички. Повече инфо можеше да получиш от това:

Картинката също така е и линк.  Peace

# 346
Благодаря за пояснението, но и 5 кг са си много. Дори и за моето почти 50 килограмово хлапе. Хубавото е, че поне вече нещата се пораздвижиха в тая посока и щат не щат в училищата ще търсят решение на проблема.

# 347
  • София
Но няма да намерят навсякъде. В нашето училище много е вероятно да не могат да намерят, защото старите учебници били в много лошо състояние и на практика не можело да се използват пълноценно, още повече, че липсвали страници от тях. Така че между хубавата идея и изпълнението й има огромна разлика както винаги!! #2gunfire #2gunfire

# 348
  • Там, където ме обичат
Но няма да намерят навсякъде. В нашето училище много е вероятно да не могат да намерят, защото старите учебници били в много лошо състояние и на практика не можело да се използват пълноценно, още повече, че липсвали страници от тях. Така че между хубавата идея и изпълнението й има огромна разлика както винаги!! #2gunfire #2gunfire
А в нашето училище нямало гардеробчета, или по-скоро място за гардеробчета. #2gunfire

# 349
  • софия
и при нас е така - освен всичко останало били и на различни издателства , защото  нашите госпожи всяка година така ги избират .

# 350
А как ли ще се реши въпроса за 5 и 6 клас? Ще копираме учебниците ли?

# 351
А как ли ще се реши въпроса за 5 и 6 клас? Ще копираме учебниците ли?
Учителят по даден предмет ще има в стаята 20-30 бр от учебник за 5-7 клас и ще ги раздава в началото на часа Wink

# 352
  • София / Пловдив
.....

За шкафчета всички са единодушни, но не навсякъде има място за да се монтират, а в коридорите не може заради някаква действаща наредба по противопожарна безопасност, която забранява. ....

Нова ли е тази наредба?
В повечето училища, в които съм влизала, си има шкафчета точно в коридорите. Друг е въпросът в какво състояние са, колко са на брой и т.н.

# 353
  • СОФИЯ
.....

За шкафчета всички са единодушни, но не навсякъде има място за да се монтират, а в коридорите не може заради някаква действаща наредба по противопожарна безопасност, която забранява. ....

Нова ли е тази наредба?
В повечето училища, в които съм влизала, си има шкафчета точно в коридорите. Друг е въпросът в какво състояние са, колко са на брой и т.н.

Не е нова.

... За мен е от изключителна важност държавата и общините да финансират ВСИЧКИ УЧИЛИЩА /не само и/или преимуществено онези, с връзките/ за устройване на едносменен режим на децата и шкафчета в класните стаи /или дори в коридорите/, които да се заключват и в които всяко дете да може да остави пособията за седмицата- физическо, рисуване, домашен бит, работни тетрадки  ..

Тц за коридорите. Ето го действащия подзаконов НА  Grinning. И аз скоро попаднах, след разговор за конкретно у-ще, което е предвидило ср-ва в бюджета си за шкафчета, но има предписание от ПАБ.
НАРЕДБА № I-209 от 22.11.2004 г. за правилата и нормите за пожарна и аварийна безопасност на обектите в експлоатация
Чл. 37. (1) Гардероби и шкафове за дрехи се разполагат само в определени за целта помещения, канцеларии и производствени помещения от категория на производство по пожарна опасност "Д".
...
(3) Не се допуска поставянето на гардероби и шкафове в складови помещения, по коридорите и другите пътища за евакуация.

# 354
  • София / Пловдив
Мерси! Но пак се чудя защо тогава тази наредба не се спазва масово. Сега се сещам, че освен в училищата, гардеробчета в коридорите масово има и в детските градини. Да не би да има и допълнителни изисквания за свободното пространство, което остава след поставянето на шкафовете?

# 355
Ннапълно съм съгласна, че е абсолютно безумие ученици от 1-ви до 4-ти клас да носят раници от по 20 кг, не само, че тежат, но и си изкривяват стойките и гръбнаците впоследствие ... За никого не е изненада гледката детенце да върви с едното рамо по-нагоре от другото, защото е свикнало от училище и с течение на времето започва да си ходи така... С двете ръце съм да се вземат мерки и да се промени нещо в тая сбъркана система... Вече се дискутира варианта учебниците да преминат в е-вариант http://www.greentech.bg/?p=22294

# 356
Вече се дискутира варианта учебниците да преминат в е-вариант http://www.greentech.bg/?p=22294

Какъв е-вариант? Те вариант за шкафчета и два комплекта учебници не могат да намерят, какво остава за това. За е-вариант, за да е направено като хората, трябва единна информационна система, сървър, еднакви лаптопи със съответните програми за всички деца, за госпожата, проектор, екран, и т.н. И да се намерят пари (дори с родителско участие), докато се разберат кой да лапне държавните поръчки, лаптопите ще са тотална отживелица.  Laughing

Много се надявам в нашето училище да направят нещо по въпроса с неносенето на учебници. Ако не, мисля да предложа да си купим по един комплект и да си монтираме шкафчета. Който иска.

п.п. Сега говорих с една приятелка. Детето й е трети клас в Захари Стоянов във Варна. Имаха родителска среща и им казали, че няма да има два комплекта учебници. Проблемът бил в шкафчетата. Много, много не им дали да коментират, просто им казали че няма да стане.

Има ли изобщо училища в които добрата новина да се е превърнала в реалност?

Последна редакция: ср, 14 сеп 2011, 18:02 от Анонимен

# 357
  • софия
Днес госпожата ме зарадва , че по български и четене ще имат за всички по 2 броя учебници. Поне това няма да влачи на училище. По рисуване и ДБТ също всичко ще стои там. Тоест ежедневно ще се разнася учебника по математика и 5-6 тетрадки само, вода и т.н.

# 358
Урааа! Имаме два комплекта учебници.   Simple Smile

# 359
Урааа! Имаме два комплекта учебници.   Simple Smile

Браво, все е нещо, все отнякъде трябва да се почне

Общи условия

Активация на акаунт