Тежка раница!Редно ли е детето да я носи?

• 35 310
  • 522
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Изумена съм от тежестта на раницата. Само по музика! синчето трябва да носи учебник, учебна тетрадка, тертадка голям формат от 100 листа с твърди корици и тетрадка за домашна работа! #Crazy Е..ти му и музиката!

Навремето така ни тормозеха по военно обучение. 100 листа голям формат и изписвахме три. По трудово също имахме голяма тетрадка. Там записвахме подробно как се използва пила.

Сега нещата са се развили. Имат и тетрадка за домашно. В нея ще се учат да пеят!
Само заради спорта - нотна тетрадка не им ли искат?

# 421
Да, искат и нотна тетрадка  Sick

# 422
  • най-шареното място
Добре де, какво значи „искат“?
Това с нотната си е чиста проба безумие, Ами няма. Други съм купула, Какво следва? И на какво основание?.... мисля си...

# 423
  • СОФИЯ
Добре де, какво значи „искат“?
Това с нотната си е чиста проба безумие, Ами няма. Други съм купула, Какво следва? И на какво основание?.... мисля си...

Щерката се шашка когато настоявам да не носи нещо. Г-жата щяла да й каже, че е нередовна.

# 424
  • най-шареното място
А после учителите нямали авторитет Simple Smile
Макар, че признавам, вероятно действа рушително настояванвето да не се носи... но то и самосъхранението е силно нещо и иска неносене Simple Smile

# 425
Всичко, без учебника, е безумие! Какво ще пишат в тази тетрадка от 100 листа голям формат? А в домашната-ще преразказват творчески пътища ли? А ако, не дай си боже, детето получи някакво гръбначно изкривяване, защото си е слабичък и дребен, кой ще ни поеме разходите по лекари-егото на госпожата по музика ли?

# 426
  • най-шареното място
Учебника по правило не е за носене, ако не са на самооубучение - по една тетрадка минимален обем и тегло и по учебник на чин си е предостатъчно ако ще се чете или решава от него.
В това отношение мога само да хваля учителката на детето, директорката, училището и късмета да се сменят точно сега учебниците им.

# 427
За репортажа по БТВ- толкова неща казах: за тежките учебници, за това, че настояваме за норми защото  ако ги няма, няма да има основание да олекотят учебниците, за допълнителните помагала и какво ли още не- всички 6 мерки, които обсъждахме заедно в мисия Раница. Това, което показаха беше част от казаното от мен  за презентацията, която направихме за учениците и учителите могат да ползват. Медиите изопачиха нещата.

Ама това с допълнителните помагала наистина е прекалено. Ето какво ми изпрати една мама- вижте как се комуникира с родителите:
http://class2a.webnode.it/pomagala-za-3-klas/

по-надолу има графа за тетрадките. Няма не искам, няма недей.

# 428
  • София
Докато не задължат учителите, по цял ден, да разнасят тези помагала в чантите си и то в количества, пропорционални на телесната маса, няма да разберат за какво говорим.

В първи клас чантата беше тежка. Сега във втори е по-тежка, защото учебниците са по-дебели. В трети учебниците са повече, а тетрадките с по 40-60 листа. Има и атласи...

# 429
Длъжни ли са родителите на децата в началните класове да дават пари за помагала?

ще трябва да проучим дали помагалата са задължителни и възможно ли е да се провежда качествено обучение без тях, каква е стойността им и защо родителите трябва да се охарчват допълнително - нима безплатните за някои от класовете учебници не са достатъчни за добро образование?

Въпросът поставихме пред МОМН. Точно за помагалата. Не искат да има задължителност към учителите. В смисъл не можели да им  забранят да изискват доп. помагала. Последното предложение от МОМН беше, ако учителите изискват помагала трябва  да обясняват защо се налага да се използват и защо не може без тях. Това не се случва.

Има нужда от отделна тема/според мен- кажете и вие. Там предлагам да съберем в кое училище какви помагала допълнителни се изискват и най-вече дали е обсъдено и поискано съгласието на родителите или просто им е вменено като задължение.

Как да го направим- като сигнал до МОМН, че учителите изискват без да дават обяснение защо newsm78

Аз съм си харесала една карикатура и предлагам на 24 май да подаряваме нея вместо цветя на учителите които пренебрегват проблема. Ама ще пише честит 24 май г-жо Mr. Green

http://media.snimka.bg/9447/025149862.jpg?r=0

# 430
  • най-шареното място
Нормално е учителят да каже, а не да пита какво да ползва. Но аз явно съм разгевезена, защото нашата класна блог не поддържа, много културна кумуникация между другото!, но тя купува помагалата, с което ни спестява главоболия и пари /с остъпката за групова покупка/.

# 431
Да, искат и нотна тетрадка  Sick
В кой клас е детето?
Колкото до помагалата - може и без тях и без това не се отварят.

# 432
  • най-шареното място
пише назад, нотната тетрадка 100н листа ако не бъркам е за 5-ти клас.
Помагалата ако не се и ползват си е престъпление. Обаче практиката е да се ползват повече от учебника. И по български и по матемика учебниците не съдържат достатъчно задачи. Иначе нямаше да се позлват помагала и в час, и за домашно. Мои лични наблюдения при страхотна класна, без забежки към амбиции.

# 433
Явно зависи от конкретния преподавател.
А,това с "атрибутите" по музика ...... да не би и по музика да има матура?!!

# 434
Този сайт, макар и много добре подреден, е доказателство как се прилага "НЕ-то на тежките раници"

Общи условия

Активация на акаунт